Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 32/2013 (7 octombie, 2013)

mHealth - servicii de sănătate în CLOUD.

În luna august a acestui an, Verizon a primit aprobare din partea agenţiei americane responsabilă cu reglementarea alimentaţiei, medicamentelor, produselor farmaceutice, etc. (FDA - Food and Drug Administration) pentru a derula proiectul "Converged Health Management". Acesta implică monitorizarea şi transmisia wireless unor parametri biologici vitali, datele fiind colectate cu ajutorul unor dispozitive biometrice conectate la reţeaua de telefonie 4G LTE şi stocate pe propriile servere compatibile cu reglementările cuprinse în legea HIPAA (Health Insurance Portability and Accountability Act). Doctorii vor avea astfel acces, în permanenţă, la cei mai recenţi parametrii fiziologici ai pacienţilor şi îi vor putea consulta şi oferi căi de tratament oriunde s-ar afla aceştia. Alte companii din întreaga lume doresc sau sunt în curs de obţinere a unor permise similare din partea guvernelor locale. Dezvoltarea continuă a tehnologiilor de transmisie în regim mobil a datelor creează noi forme de utilizare a smartphone-urilor şi infrastructurii de telefonie mobilă.
mHealth (sănătate mobilă) este un mix între o bază de date stocată în cloud, tehnologia M2M şi sisteme biometrice avansate, implementate în dispozitive de mici, cel mai adesea imperceptibile pentru pacient. Datele referitoare la starea de sănătate a pacientului sunt colectate periodic şi transmise prin reţeaua de telefonie mobilă către o bază de date accesibiliă medicilor. Desigur, aceştia nu pot gestiona şi monitoriza în permanenţă o astfel de bază de date foarte complexă. În acest scop sunt folosite aplicaţii special create, capabile să notifice personalul medical în cazul apariţiei unor anomalii în datele fiziologice sau a unor evenimente specifice.
Dispozitiv de monitorizare a tensiunii arteriale conectat la un smartphone
(Sursa: www.chinapost.com.tw)
În SUA, chiar unde corporaţia Verizon intenţionează să lanseze mHealth, serviciile de sănătate sunt în general bazate pe principii comerciale. Cifra de afaceri a întregului sistem de sănătate este de aproximativ 1.8 miliarde de dolari pe an, din care doar 49% provin de la stat sau guverne federale şi restul de 51% din fondurile companiilor de asigurări sau direct de la pacienţi. Prin implmentarea proiectului mHealth se doreşte realizarea unor considerabile economii financiare.
În alte ţări însă, situaţia este complet diferită. mHealth nu va avea ca scop principal economiile ci va reprezenta un pas către civilizaţie, asta în tările în care accesul la asistență medicală este foarte limitat. În Africa, accesul la medic este adesea aproape imposibil pentru majoritatea oamenilor, în timp ce accesul la un telefon mobil este relativ usor. În ceea ce priveşte Nigeria, 87% din populaţie are acces la o reţea GSM. Rapiditatea cu care telefonia mobilă s-a dezvoltat pe continentul african este incredibilă. Beneficiile pe care le poate aduce sistemul mHealth nu au trecut neobservate de guvernele acestor teriorii. Nu numai în Africa ci şi în Asia se doreşte subvenţionarea acestui tip de sisteme medicale emergente, în speranţa reducerii cheltuielilor de sănătate publică.
Monitorizarea stării de sănătate a miliarde de oameni la nivel global va aduce beneficii nu doar persoanelor şi guvernelor ci şi instituţiilor care se ocupă cu urmărirea răspândirii bolilor, cu controlul epidemiilor şi cu dezvoltarea metodelor de combatere a viruşilor. Acest lucru reprezintă viitorul. Pentru început însă, asistenţa medicală va fi oferită doar pacienţilor cu boli de inima şi diabet.

Newsletter-ul DIPOL din Polonia a împlinit 15 ani.

Primul numar al săptămânalului DIPOL editat de către inginerii Departamentului Tehnic al Dipol Polonia a fost publicat fix în urmă cu 15 ani. În prezent, newsletter-ul ajunge la peste 10.000 de abonați prin email şi se bucură de o şi mai mare audienţă din partea persoanelor care îl citesc direct pe site. A fost şi este în continuare, de cele mai mult ori, tipărit şi distribuit în şcoli, licee şi colegii tehnice. Este tradus în limbile cehă, engleză, germană, maghiară, poloneză, portugheză, română şi slovacă. Autorii încearcă să ofere cele mai interesante ştiri din industria electronică şi de telecomunicaţii, culese de la târguri şi expoziţii internaţionale, din reviste şi site-uri de specialitate.
De exemplu, în ediţia din 09 iulie 2001, a apărut următoarea frază:
Statisticile site-ul nostru arată o creştere rapidă a numărului de utilizatori care ajung pe site prin intermediul motorului de căutare google.com. Acest lucru nu este deloc surprinzător, deoarece este suficient să îl utilizezi o singură dată pentru a-i aprecia viteza şi eficienţa...
Inginerii implicaţi în procesul redacţional acordă mare atenţie cerinţelor cititorilor care doresc cât mai multe informaţii despre procesul de proiectare a sistemelor CCTV, SMATV, reţelelor wireless şi de fibră optică. Sunt prezentate cele mai noi soluţii din domeniu şi oferite o mulţime de informaţii bazate pe experienţa lor proprie.

Vă mulţumim pentru cei 15 ani petrecuţi împreună :)
Ne puteţi găsi de asemenea şi pe Facebook

Îmbunătăţirea semnalului de internet mobil în bandă largă.

Un proprietar al unei pensiuni de lângă Sinaia se confrunta cu veşnica problemă a unui semnal slab de telefonie mobilă. Îi era necesară această conexiune deoarece contorul de energie electrică, montat pe un stâlp din apropriere, transmitea către furnizorul de electricitate prin intermediul reţelei GSM (conexiune de date în regim GPRS) consumul de curent al imobilului. Zona muntoasă cuplată cu antena necorespunzătoare a modemului oferit de compania de electricitate nu permitea o conexiune stabilă pentru transferul datelor.
Antena yagi GSM ATK 20 (20 elementi, 10m RF240, SMA)
Antena GSM cu 20 de elemenţi
ATK 20/850-960MHz cu cablu de 10 metri
A7027
Problema a fost uşor rezolvată prin înlocuirea acelei antene cu modelul nostru - o antenă direcţională ATK 20/850-960MHz A7027 îndreptată către staţia de emisie/recepţie (BTS) a operatorului GSM. Trebuie totuşi precizat faptul că nu întotdeauna, în cazul zonelor muntoase, îndreptarea antenei către staţia de bază este cea mai bună soluţie. Uneori, cele mai bune rezultate sun obţinute prin captarea reflexiilor de semnal cauzate de obiectele mari din jur.
Antena GSM ATK20 A7027 conectată la modem

Cabluri de fibră optică ideale pentru aplicaţii de interior.

Din cauza proprietăţilor fizice, fiecare tip de fibră optică are specificată o rază minimă de îndoire. Dacă este depăşită această valoare atunci atenuarea optică creşte foarte mult reducând considerabil eficienţa transmisiei.
Cablu plat de fibră optică: ULTIMODE ILB-4SM-A (4xG.657A1, rază limitată de îndoire, de interior)
Cablu plat de fibră optică: ULTIMODE ILB-2SM-A (2xG.657.A1, rază limitată de îndoire, de interior)
ULTIMODE ILB-4SM-A
L7104
ULTIMODE ILB-2SM-A
L7102
Cablurile optice pentru instalări în puţuri şi conducte (spre deosebire de cele instalate pe pat de cablu) trebuie protejate mai bine în faza de montaj pentru a preveni deteriorarea mecanică dar în acelaşi timp trebuie asigurată o flexibilitate cât mai mare pe perioada instalării.
DIPOL oferă spre vânzare cabluri optice cu secţiune dreptunghiulară şi tije din fibre întărite cu polimer care limitează în mod natural capacitatea de îndoire, pe o axă, a fibrei optice. Această ranforsare cu tije previne totodată răsucirea şi buclarea cablului de fibră optică, situaţii care duc la crearea de microfisuri ale miezului. Varianta single-mode foloseşte fibre G.657A cu rază minimă de îndoire de 40 mm.
Structura unui cablu plat de fibră optică:
1. fibre single-mode G.657A
2. tijă FRP
3. jachetă LSZH (rezistentă UV)
Cablurile cu rază de îndoire mică sunt uşoare, foarte compacte şi robuste, atât la întindere cât şi la strivire.

Headend digital într-un hotel din Zakopane, Polonia.

Într-un hotel din Zakopane s-a decis instalarea unui sistem CATV pentru distribuţia de semanal TV către 53 de televizoare. Întreaga reţea este bazată pe un echipament de tip headend, astfel încât fiecare televizor al hotelului poate accesa grila completă de programe TV fără a necesita un STB. Sunt disponibile 20 de canale DVB-T, cinci canale satelit şi patru canale private, create de către conducerea hotelului în scop informativ şi publicitar. Toate acestea sunt distribuite sub formă de multiplexuri DVB-T. Instalarea şi configurarea au fost asigurate de către firma locală Apollo.
Sistemul este format din headend-ul TERRA MMH-3000, un set de modulatoare DVB-T duble mdx420 R82518 și două amplificatoare de canal Alcad ZG-401. Headend-ul şi celelalte componente au fost montate într-un rack Signal.
Headend-ul TERRA MMH-3000, modulatoarele DVB-T R82518 şi amplificatoarele Alcad
Unitatea de bază UC-380 R81700 a fost echipată cu un modulator DVB-T TRX-360 R81709 capabil de multiplexarea a 6 fluxuri de transport (flux TS), acesta fiind conectat la trei receptoare DVB-S/S2 cu ieşiri MPEG2-TS. Configuraţia permite recepţia a 8 canale satelit de pe trei transpondere. În acest caz însă, proprietarilor le-au fost suficiente doar cinci canale. Canalele proprii sunt introduse în sistem cu ajutorul modulatoarelor DVB-T duble mdx420 R82518. Ca sursă de semnal pot fi folosite o cameră de filmat un media player, calculator, etc.

Cum se alege o cameră de supraveghere pentru filmare zi/noapte?

Camerele cu funcţie de filmare zi/noapte sunt capabile a oferi imagini foarte bune indiferent de condiţiile de iluminare. În lipsa luminii, scena este iluminată de către iluminatoarele cu infraroşu iar camera trece în modul de filmare alb-negru pentru a obţine o sensibilitate crescută a senzorului de imagine. Camerele de filmare, spre deosebire de ochiul uman, pot "vedea" radiaţia infraroşie şi o pot folosi în mod eficient pentru a reda imagini clare. În cazul unei iluminări corespunzătoare cu lumină din spectrul vizibil, iluminatorul IR este oprit dar lumina naturală are în componenţă şi elemente ale spectrului IR. Acestea cauzează probleme cu balansul de alb - imaginea nu reflecta culorile reale (zonele negre sunt adesea văzute ca albastru închis). Din acest motiv, în timpul filmării color, partea infraroşie a luminii trebuie filtrată.

Ţinând cont de modul în care se realizează acestă filtrare, camerele zi-noapte pot fi împărţite în două categorii:
  • Camerele ICR denumite şi camere zi/noapte adevărate - acestea sunt echipate cu filtru IR acţionat mecanic. Filtrul blochează componenta infraroşie pe timp de zi, noaptea acesta fiind îndepărtat.
Camera color CCTV U-cam 110 (box, 420 TVL, Sony Super HAD CCD, 0.8 lx)
Sunell IRC59/21AKDN - cameră video cu filtru IR mecanic
  • Camerele zi/noapte fără filtru IR sunt de obicei echipate şi cu un iluminator IR. Balansul de alb şi culorile redate sunt corectate de către software-ul încorporat (procesare electronică a imaginii).
Camera Color de exterior CCTV: n-cam 210 (420 TVL, Sony Super HAD II, 0.01 lx, 6mm, IR 30m)
Camera compactă n-cam 250 M11249, fără filtru mecanic IR
Există însă şi o a treia categorie de camere - camere folosesc în permanenţă un filtru IR. Spre deosebire de camerele fără filtru IR, acestea elimină procesarea suplimentară a imaginii dar, în acelaşi timp, face imposibilă utilizarea iluminatoarelor IR. Chiar dacă sensibilitatea acestor camere este în general crescută, vor necesita în permanenţă un nivel de iluminare ridicat.

Integrarea sistemelor CCTV analogice şi IP.

Datorită scăderii accentuate a preţului aparatelor DVR pentru camerele analogice, nu mai este rentabilă achiziţionarea serverelor video speciale destinante folosirii în aceeaşi reţea de monitorizare a camerelor IP. DVR-urile ULTIMAX de 4, 8 şi 16 canale pot simultan înregistra video (plus audio) şi funcţiona ca servere video digitale (DVS). Pot fi gestionate de un software comercial sau integrate prin intermediul protocolului RTSP cu NVR-urile NUUO. Ca exemplu, cel mai ieftin sistem hibrid de supraveghere video va fi gestionat de către software-ul gratis VMS care poate controla un DVR Ultimax ca pe un oricare alt dispozitiv într-o reţea IP.
Cameră IP 5 Mpixel Sunell SN-IPC54/40EDNCamera IP Sunell SN-IPC54/14EDN (2MP, box, ONVIF, CMOS, 1080p)Switch Gigabit PoE TP-LINK TL-SG1008P (8 porturi, 4xPoE)DVR 4 canale full 25 fps Ultimax 1304 (H.264, HDMI)Cameră box de zi/noapte: u-cam 650 (650TVL, Sony Effio-E, ICR, D-WDR, 0.03 lx)Cameră dome cam 650 (zi/noapte, 650 TVL, D-WDR, Sony Effio-E, 0.01 lx, 2.8-12mm) Recorder de reţea: NUUO Titan NT-8040(R) (max. 64 canale)
DVR ULTIMAX M72304 folosit pentru a furniza material video digital NVR-ului NUUO Titan NT-8040(R) K4804
Extrem de versatile şi flexibile, DVR-urile ULTIMAX pot fi folosite ca unităţi independente în mici sisteme CCTV sau ca dispozitive auxiliare în sistemele mari. Sunt folosite în întreaga lume pentru a proteja instituţii bancare, ATM-uri, infrastructura de telecomunicatii, infrastructura de transport, fabrici, depozite, clădiri publice, etc.
Produse noi în oferta DIPOL:
Cablu plat de fibră optică: ULTIMODE ILB-2SM-A (2xG.657.A1, rază limitată de îndoire, de interior)
Telecomandă universală RCU-650
Obiectiv de 5MP ClearHD 3.3-10.5mm
DC, F1.4, corectat IR
M2284
Cablu FO ULTIMODE ILB-2SM-A
două fibre G.657A1
L7102
Telecomandă
Ferguson RCU-650
A99650
Merită citit:
Cum se alege suportul de perete pentru televizor? Amplasarea televizorului va influenţa nu numai confortului utilizatorului, ci şi nivelul de siguranţa al acestuia. În momentul alegerii unui suport trebuie să ţineţi cont de dimensiunea televizorului (diagonala), de greutatea acestuia şi de standardul de montaj cu care aceste este compatibil. mai mult
Urmările unei alegeri necorespunzătoare a suportului:
o gamă redusă de ajustare a poziţiei sau montura vizibilă în spatele ecranului
Alimentarea camerelor video prin cabluri torsadate (continuare) (...) Cablurile torsadate pot fi utilizate nu numai la transmisia video dar şi la alimentarea camerelor. Din cauza diametrului mic al conductorului (0.5 mm) căderile de tensiune apar odată cu mărirea traseului, fapt care limitează drastic posibilităţile de utilizare a acestei soluţii de alimentare cu energie. mai mult
Utilizarea sursei de 40 VDC M1830 şi a stabilizatorului de 12 VDC M1831
pentru alimentarea pe distanţe lungi, prin cabluri torsadate a camerelor video
Instalaţie SatTV/CATV pe fibră optică. Unul dintre avantajele fibrei optice este posibilitatea transmisterii de semnal pe distanţe mult mai mari decât în cazul cablurilor coaxiale. Totodată, reţelele de fibră optică nu sunt afectate de supratensiuni şi descărcări electrice Spre deosebire de cupru, fibrele sunt izolatori și sunt imune la radiaţaia electromagnetică (unde radio) ... mai mult
Un sistem SatTV/CATV hibrid - transmisie de semnal atât pe fibră optică cât şi pe cablu coaxial