Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 33/2013 (14 octombrie, 2013)

Va înlocui Chromecast televiziunea prin cablu şi satelit?

În ultimul timp, SUA asistă la o scădere rapidă a numărului de abonaţi ai tradiţionalelor servicii de televiziune - cablu şi satelit. Motivul acestui declin par a fi populatitatea tot mai mare a serviciilor de televiziune cu distribuţie online precum şi dispozitivele dedicate vizionării acestui conţiunut media pe ecranul televizorului. În prezent, cel mai popular dispozitiv de acest tip din SUA este Chromecast şi este produs de către compania Google. La lansarea sa, putea accesa servicii online precum YouTube şi Netflix. Începând cu această lună, utilizatorii au acces şi la serviciul Hulu Plus. Dezvoltarea accesului la conţinut TV şi nu numai (televiziune de tip OTT "Over-The-Top") din această ţară va avea cu siguranţă un impact asupra serviciilor TV oferite în lume, inclusiv în țările europene.
Google Chromecast este un dispozitiv de dimensiunea unui stick USB, care în momentul introducerii într-un port HDMI, se conectează la reţeaua locală Wi-Fi şi aşteaptă comenzi provenite de la orice dispozitiv mobil - tabletă, laptop sau smartphone. Combinat cu un serviciu de televiziune prin internet, Chromecast va afişă pe ecranul televizorului, la rezoluţie HD, fluxul video. Telefonul mobil este folosit pe post de motor de căutare şi telecomandă iar împreună cu Chromecast formează o platformă "Smart TV". Preţul cerut de Google pentru acest echipament este de doar 35 USD. Dispozitivul funcţionează cu browser-ul Chrome din Windows sau Mac precum şi cu aplicaţiile special create pentru Android şi iOS. Singura excepţie este Linux.
Prezentare a Google Chromecast
Hulu Plus a fost de curând introdus în lista serviciilor disponibile pe Chromecast dar mulţi dintre utilizatori nu au fost mulţumiţi de faptul că sunetul programelor se putea auzi doar pe telefonul mobil şi nu pe difuzoarele televizorului. În prezent, această mică scăpare a fost remediată iar acum fiecare posesor Google Chromecast are acces la cele mai noi emisiuni TV şi filme de mare succes pentru doar 8 dolari pe lună.
Nu există nici o îndoială că oamenii îşi doresc TV prin internet. Potrivit studiului din luna septembrie realizat de GfK, 51% dintre americanii între 13 şi 54 de ani vizionează programe TV sau filme pe internet puțin o dată pe săptămână, 5% pe table iar 4% pe smartphone. David Tice, VP al GfK Media and Entertainment a spus că "sinergiile dintre consumatori și dispozitivele lor transformă radical divertismentul video". GfK observă că streaming-ul video oferă utilizatorilor un mai mare control asupra programelor dorite, creând în acest fel cerere pentru soluţiile VoD. Dispozitive precum Chromecast se integrează perfect în această tendinţă şi reprezintă o soluţie ideală pentru persoanele care nu îşi fac programul zilnic după ghidul TV.

Rezultatele concursului de fotografie de vacanţă DIPOL 2013.

În primul rând, mulţumim tuturor participanţilor care au luat parte la concursul nostru. În acest an au fost înscrise un număr record de fotografii, peste 253. Aşadar juriul a avut o misiune foarte dificilă în alegerea câştigătorilor. Lista celor norocoşi, premiile precum şi menţiunile acordate le găsiţi mai jos.

Locul 1: "Sistemul ternar" de Karolina Dus. - Cameră auto PROTECT 802

Locul 2: "Fără denumire" de Marek Jozkow. - Access Point TP-Link TL-WA701ND

Locul 3: "Ultravision" de Pawel Czarnecki. - Access Point TP-Link TL-WA701ND

Menţiuni: "Între perete şi umbră" - Magdalena Nurzynska, "Numărătoare anulată!" - Adam Sowa, "Apărătorul de semnal II" - Tomasz Okoniewski, "Un pic mai la stânga" - Michal Gawryluk, "Hot Bird" - Rafał Modelski, "Simbioză" - Kazimierz Jankowski, "O farurie în Przemysl" - Andrzej Krasnicki, "Suntem peste tot" - Piotr Lis.
Toţi vor primi Cana magică DIPOL.

Încă odată, mulţumim celor care au trimis fotografii pentru concurs. Vă vom aştepta cu drag şi la următoarele ediţii.
Locul 1
Sistemul ternar
Karolina Dus
Locul 2

Marek Jozkow
Locul 3
Ultravision
Pawel Czarnecki

Fibra optică în sistemele CCTV IP.

Folosirea cablurilor UTP (torsadate) în sistemele CCTV IP este o opţiune rapidă şi ieftină dar aceste beneficii sunt uşor contrabalansate când se consideră distanţa maximă pe care poate fi transmisis un semnal fără a necesita amplificare - 80 până la 100 de metri. În multe cazuri, aceasta reprezintă o semnificativă limitare ceea ce obligă la utilizarea de echipamente suplimentare destinate amplificării de semnal. O opţiune care cu siguranţă merită considerată este folosirea fibrei optice ca mediu de transport al datelor, o alegere tot mai des întâlnită în cadrul sistemelor de supravegere video digitale dar şi analogice.
Un sistem CCTV cu camere de supraveghere analogice şi IP dar cu infrastructură de fbră optică este prezentat mai jos. Este cazul unei fabrici desfăşurată pe o suprafaţă mare care este monitorizată de 3 grupuri de camere video: camere de tip "dom" pe interior iar în exterior camere fixe şi de tip PTZ. Montarea acestora s-a realizat în aşa fel încât lungimea traseului de cablu până la switch să nu depăşească 100 de metri.
Camera IP de exterior Sunell SN-IPR54/12DN/V (CMOS 1080p, ONVIF)Cameră IP speeddome Sunell 2MP SN-IPS54/80DN/Z20 (Sony Exmor, ONVIF FullHD)Switch cu management: TP-LINK TL-SL2210WEB 8+2G 1xSFP RACK Switch cu management: TP-LINK TL-SL2210WEB 8+2G 1xSFP RACK Camera IP de exterior Sunell SN-IPR54/12DN/V (CMOS 1080p, ONVIF)SFP Transceiver: ULTIMODE SFP-023G 2xLC (două fibre multimode de până la 2 km)SFP Transceiver: ULTIMODE SFP-023G 2xLC (două fibre multimode de până la 2 km)Camera IP de exterior Sunell SN-IPR54/12DN/V (CMOS 1080p, ONVIF)Cameră IP speeddome Sunell 2MP SN-IPS54/80DN/Z20 (Sony Exmor, ONVIF FullHD)SFP Transceiver: ULTIMODE SFP-023G 2xLC (două fibre multimode de până la 2 km)SFP Transceiver: ULTIMODE SFP-023G 2xLC (două fibre multimode de până la 2 km)Switch cu management: TP-LINK TL-SG3424 (24xGbE 4xSFP)Cameră IP megapixel Sunell dome Sunell SN-IPV54/12UDN (ptina 1080p CMOS, ONVIF, antivandal, exterior)Cameră IP megapixel Sunell dome Sunell SN-IPV54/12UDN (ptina 1080p CMOS, ONVIF, antivandal, exterior)Cameră IP megapixel Sunell dome Sunell SN-IPV54/12UDN (ptina 1080p CMOS, ONVIF, antivandal, exterior)NVR Hikvision DS-7608NI-SE
Sistem CCTV IP ce foloseşte un cablu universal de FO multi-mode
Linia roşie - trasee de cablu UTP cu lungimi de până la 100 m
Linia albastră - trasee de cablu FO multi-mode cu lungimi de până la 2 km
Pentru interconectarea diferitelor zone ale reţelei CCTV s-au folosit switch-uri TP-LINK N29949 dotate cu sloturi pentru module SFP. În camera serverului au fost instalate NVR-ul de 8 canale Hikvision K2208 şi switch-ul TP-Link N29957.
Cele două subreţele ale instalaţiei de supraveghere video sunt conectate la switch-ul din camera serverului prin cabluri de fibră optică multi-mode. Ca module SFP au fost alese ULTIMODE SFP-023G deoarece sunt capabile de viteze de transfer de până la 1 Gbps. Datorită infrastructurii de telecomunicaţii existente în sol (conducte de cablu), s-au folosit cabluri universale de fibră optică deoarece poate pot fi instalate atât la exterior (umplut cu gel şi fire de aramidă pentru protecţie şi rezistenză mecanică) cât şi în interiorul clădirilor (manta exterioară din material LSZH). Pe lângă distanţele lungi pe care pot fi utilizate, cablurile de fibră optică asigură o izolare electrică completă între subreţele fapt care reduce substanţial riscul avariilor cauzate de descărcările electrice.

Cum să controlaţi echipamentele A/V electronice "ascunse" în dulapuri, comode, sertare, etc?

Majoritatea persoanelor ţin să ascundă echipamentele electronice în comode moderne de sticlă sau în sertare pentru a nu altera imaginea de ansamblu a camerei dar acest lucru ridică o problemă de natură practică - este dificil sau chiar imposibil a controla echipamentele "ascunse" folosind simpla telecomandă IR. Situaţia are rezolvare dacă se foloseşte Signal IRB-600U R94130.
Prelungitor de telecomandă IR : Signal IRB-600U (pentru 3 echipamente)
Exemplu de utilizare a Signal IRB-600U R94130 împreună cu cele trei emiţătoare IR incluse
Senzorul IR al dispozitivului IRB-600U R94130 recepţionează semnalul infraroşu al oricărei telecomenzi şi îl distribuie celor trei emiţătoare IR la care este conectat. Fiecare dintre aceste emiţătoare pot fi plasate în faţă oricărui aparat (pe fereastra / uşa comodei, în interiorul acesteia). În acest fel, oricare dintre dispozitivele ţintă va recepţiona comenzile utilizatorului.

Cameră de exterior antivandal - cea mai buna alegere.

Utilizarea camerelor video antivandal scade substanţial riscul de distrugere cauzat de diverşi factori externi, în multe situaţii fiind recomandată sau chiar necesară folosirea acestui tip de camere de filmare. Multe dintre camerele antivandal de tip dom aflate pe piaţă au o rezistenţă scăzută la condiţii meteorologice dure (umiditate, temperatură foarte variată, precipitaţii abundente) sau imaginile obţinute conţin reflexii nedorite din cauza iluminatorului IR din interiorul cupolei.
V-cam 480 M10764 a fost creată special pentru a rezolva aceste probleme. Aceasta combină simplitatea şi funcţionalitatea cu rezistenţa la conditii meteo nefavorabile. Obiectivul şi iluminatorul IR sunt separate fizic pentru a elimina problema reflexiilor. Butoanele pentru controlul obiectivului sunt protejate ermetic.
Camera video este echipată cu un senzor de imagine Sony Super HAD CCD II şi un procesor de semnal digital (DSP) Effio-E (CXD4140GG). Are o rezoluţie de 650 de linii (TVL) în modul de filmare color, o redare foarte bună a culorilor şi un raport semnal zgomot ridicat. Parametrii de filmare pot fi ajustaţi folosind butonul de control de pe cablu.
v-cam 480 M10764 - cameră de exterior antivandal

Supraveghere video prin intermediul telefonului.

Posibilitatea de a accesa un sistem de supraveghere video folosind un dispozitiv mobil devine rapid o necesitate, nu doar o opţiune bonus, de cele mai multe ori acest lucru fiind la fel de important ca şi calitatea imaginilor obţinute de respectivul sistem.
Pe lângă software-ul pentru PC dedicat monitorizării video, DVR-urile ULTIMAX oferă gratuit şi o aplicaţie denumită CCTV mobile pentru smartphone-uri şi tablete iOS şi Android.
CCTV mobile dispune de funcţionalitate ridicată
menţinând în acelaşi timp simplitatea în folosire.
Fereastra de monitorizare aplicaţia CCTV mobile
Software-ul permite utilizatorului să adăuge spre vizualizare diverse dispozitive - atât cu adrese IP fixe cât şi variable (echipamente care folosesc DDNS). Pot fi astfel accesate imagini de pe mai multe aparate DVR. Prin intermediul aplicaţiei pot fi ajustate calitatea imaginii, rata de biţi şi fps-ul fluxului video. Acestea pot fi rapid selectate pentru ca utilizatorul să adapteze stream-ul video la viteza conexiunii internet de care dispune. Printre altele pot fi controlate camerele PTZ, reda arhive video, crea capturi de ecran şi porni sau opri înregistrarea video.
Aplicaţia CCTV mobile pentru dispozitivele Android este disponibilă pe serverul nostru FTP.

Alimentarea echipamentelor PoE.

Switch-ul TL-SF1008P N29930 este ideal pentru o reţele care conţin echipamente ce pot fi alimentate prin intermediul cablului UTP (alimentare PoE). Este compatibil cu standardul Ethernet 10/100 Mbps. Cele opt porturi RJ45 au funcţie de auto-negociere, iar patru dintre acestea sunt capabile de Power over Ethernet (PoE). Switch-ul detectează automat toate echipamentele active (care necesită alimentare) conectate compatibile cu standardul IEEE 802.3af. Această caracteristică permite extinderea reţelei (Ap-uri, camere video IP, telefoane IP) în zone în care nu există acces la reţeaua electrică. În caz de supraîncărcare, switch-ul dispune de sisteme de protecţie a funcţiilor principale. Alimentarea maximă cu energie (către toate dispozitivele PoE) nu poate depăși 53 W (max. 15.4 W per port).
Switch PoE: TP-LINK TL-SF1008P (8x10/100Mb/s incl. 4xPoE)
Sistem PoE cu switch TP-Link N29930

Noua linie de multiswitch-uri TERRA a fost câştigătoare la SAT Kurier 2013.

Multiswitch-urile TERRA au fost recunoscute ca "cel mai bun echipament pentru instalaţiile colective" la SatKrak 2013. Juriul a apreciat principalele avantaje ale acestor componente SMATV: atenuarea scăzută la inserţie, izolare ridicată între căile de semnal, imunitate RF excepţională datorită carcasei exterioare turnate, controlul inovator al câştigului şi pantei precum şi aspectul profesional general.
Multiswitch-urile TERRA au fost recunoscute ca
"cel mai bun echipament pentru instalaţiile colective" la SatKrak 2013.
Mai multe despre SatKrak 2013 în articolul DIPOL la SAT KRAK, 3-4 octombrie, 2013.
Produse noi în oferta DIPOL:
Patchcord fibra multimode: ULTIMODE PC-315D (2xSC-2xLC, duplex, OM3, 1.5m)
Camera antivandal: Sunell IRC59/30ALDN (zi/noapte,  D-WDR, 650TVL, Sony Effio-E, ICR, 0.01 lx, 2.8-12mm, OSD, IR până la 30m)
Patch cord ULTIMODE PC-315D
2xSC-2xLC, duplex OM3
L3315
Cameră video compactă Sunell
IRC59/21AKDN
M11289
Cameră video antivandalism Sunell
IRC59/30ALDN
M10782
Merită citit:
Sistem SMATV cu multiswitch pentru 1215 de prize TV. Vom prezenta în cele ce urmează principalele componetele unui sistem SMATV instalat de curând într-un complex rezidenţial din Varşovia. Sistemul este folosit pentru distribuirea semnalelor a doi sateliţi: Hotbird 13.0E şi Astra 19.2E precum şi a programelor TV transmise în regim DVB-T. Întreg sistemul a fost bazat pe soluţii şi echipamente ale companiei TERRA. Instalarea şi configurarea au fost efectuate de către firma ALSAT - SYSTEMY RTV-SAT. mai mult
Împărţirea magistralei principale în trei segmente (2x R70523)
şi multiswitch-ul R70874 cu 24 de ieşiri
Fibră în clădire. De ani de zile, instalaţiile structurale de cablu pentru procesarea datelor (reţele informatice) ale clădirilor rezidenţiale şi de birouri au fost bazate pe tehnologie din cupru. Acum, atât din motive economice cât şi tehnice (în primul rând datorită capacităţii de transmisie mărită) soluţiile de fibră optică au început să înlocuiască cablurile de cupru. În multe ţări din UE instalarea de fibră optică în clădirile nou construite este obligatorie şi reglementată prin lege. Cu toate acestea, implementarea sistemelor de fibră optică este încă un teritoriu necunoscut pentru multe companii instalatoare. mai mult
Utilizarea cablului de distribuţie L7824 într-o clădire cu mai multe etaje
Serviciul DDNS pe DVR-urile HIKVISION. Aparatele DVR conectate la internet le sunt atribuite de către furnizorul acestei conexiuni o adresă IP de forma 62.121.130.38 Memorarea acestui şir de numere este destul de anevoioasă pentru oameni aşa încât el este transformat de către serviciul DNS (Domain Nane System) într-un şir de caracter uşor de reţinut. Astfel DVR-ul primeşte un "nume" mult mai accesibil, mult mai uşor de reţinut. DDNS înseamnă Dynamic DNS şi permite păstrarea numelui DVR-ului (a şirului de caractere) în situaţia în care adresa IP a acestuia se schimbă. Acestă funcţie (DDNS) este necesară în cazul în care furnizorul de internet nu poate asigura o adresă IP fixă sau obţinerea unei astfel de adrese este prea costisitoare. mai mult
Fereastra de configurare a DDNS pentru DVR-urile M72104, M72108 și M72116
Patchcord fibră optică (la comandă)