Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 34/2013 (21 octombrie, 2013)

Internet în avion.

Încă o companie aeriană din europa doreşte să le ofere pasagerilor, în timpul zborului, acces WiFi la internet. Lufthansa va oferi pasagerilor care călătoresc în interiorul continentului, o selecţie largă de filme, seriale TV, muzică, jocuri și cele mai recente știri, toate prin intermediul unui site web dedicat. Aceştia trebuie doar să se conecteze (cu telefonul, laptop-ul, tableta) la reţeaua WiFi creată la bordul avionului.
Deşi accesul la Internet în avion este, de ceva vreme, un lucru comun în Statele Unite, în Europa nu putem vorbi despre aceaşi situaţie. Există mai multe tehnologii de acces, care diferă în lățime de bandă a oferit, dar toate cu costuri relativ ridicate de implementare.
Cum funcționează?
GoGo. furnizorul american de servicii internet destinate pasagerilor liniilor aeriene în timpul zborului şi care acoperă mai bine de 81% din această piaţă, a construit o reţea naţională de staţii de bază 3G. Aceastea sunt folosite pentru transmisia de date între avion şi reţeaua internet. Un canal de 3MHz asigură tuturor celor de la bord, o conexiune cu o lăţime de bandă de 3.1 Mbps. Distribuirea acesteia între toţi pasagerii aeronavei reprezintă un mare inconvenient al soluţiei oferită de GoGo. O nouă generaţie a echipamentelor care alcătuiesc acest sistem de transmisie poate creşte această viteză la 9.8 Mbps. Bineînţeles, ce mai mare problemă o reprezintă însă imposibilitatea accesului la internet în timpul zborurilor intercontinentale deoarece raza de acţiune a staţiilor de emisie este limitată
Staţiile de emisie GoGo sunt folosite pentru accesul la internet de peste 1900 de avioane de linie
şi 6000 de avioane particulare ce zboară deasupra Statelor Unite.
(sursa: www.techradar.com)
O altă metodă de acces la internet, mult mai eficientă, constă în crearea unei conexiuni avion-satelit. În acest caz, viteza totală de download (direcţia satelit-avion) poate atinge chair şi 50 Mbps. Cuplată cu faptul că această soluţie elimină restricţiile unei conexiuni internet în cazul zborurilor deasupra apelor, conexiunea avion-satelit devine dintr-o dată mult mai versatilă. Sunt momentan planuri de utilizare a unui spectru de frecvenţe foarte ridicate, inclusiv banda Ka (26-40 GHz) pentru atingerea unor viteze şi mai mari.
Tehnologia satelit reprezintă viitorul WiFi în cazul avioanelor.
Funcţionează "pe uscat, prin aer şi pe apă".
(sursă: www.techradar.com)
Costul accesului la internet în timpul zborului nu este chiar ieftin dar nici exorbitant - 10 EUR pentru o oră de navigare sau 25 EUR pentru întreaga zi. În afară de Lufthansa, doar alte câteva mici companii aeriene mai oferă pasagerilor servicii internet. Cererea este în prezent foarte mare iar disponibilitatea accesului la reţeaua internet va deveni rapid un lucru compun excepţie făcând probabil doar cele mai ieftine linii aeriene.

Insuficiente fibre? Folosiţi WDM!

În ultimii ani, instalarea cablurilor de fibră optică în clădiri noi sau renovate a devenit o practică tot mai des întâlnită. Din păcate însă, acestea au fost instalate fără ca proprietarul să aibă în perspectivă utilizarea pe termen lung a acestui mediu de transmisie şi, de cele mai multe ori din motive economice, au fost folosite cabluri cu un număr insuficient de fibre. O astfel de abordare, deşi justificată la acel moment, poate cauza probleme viitoarelor instalaţii ce vor utiliza acest mediu de comunicare. Proiectanţii de sisteme capabile a oferi clienţilor servicii triple-play, IP CCTV, etc. se confruntă des cu problema unui număr insuficient de fibre optice instalate. Rezolvarea vine din partea tehnologiei WDM.
Principiul de funcţionare a unui sistem bazat de WDM: dispozitivele A şi B comunică între ele
în ambele direcţii pe o singură fibră optică folosind însă două lungimi de undă: 1310 nm şi 1550 nm

Legăturile WDM trebuie să utilizeze echipamente speciale, în perechi, în care unul transmite la 1310 nm şi recepţionează la 1550 nm, iar cel de al doilea recepţionează la 1310 nm şi transmite la 1550 nm.
Set media converter ULTIMODE M-407M-2 (singlemode 40km, switch două porturi)
Convertor video CCTV - fibra optica ULTIMODE V-204DAO (4 x video, 1 x RS-485, 1 x audio, 1 x alarma)
ULTIMODE M-407m-2
L11542
SFP TP-LINK TL-SM321A L1420
şi
SFP TP-LINK TL-SM321B L1421

ULTIMODE V-204DAO
L2423
Convertoarele de mediu de transmisie (UTP/coaxial - FO) precum şi modulele SFP folosesc cel mai adesea două fibre optice separate - una pentru transmisie şi una pentru recepţie. Echipamentele compatibile WDM au nevoie în schimb doar de o singură fibră optică pentru realizarea aceleiaşi conexiuni.

Headend universal MMH-3000 - exemplu de utilizare.

TERRA MMH-3000 headend este soluţia optimă creată special pentru instalaţiile SatTV/CATV care necesită un management centralizat al distribuţiei de conţinut în cadrul reţelei. Deoarece nu mai sunt necesare echipamentele suplimentare precum receptoare de satelit sau STB-uri, soluţia este deosebit de actractivă pentru hoteluri, moteluri, spitale, etc. Designul modular al platfomei TERRA MMH-3000 îi permite funcţionare cu gamă largă de semnalele, atît la intrare cât şi la ieşire. Cele de ieşire pot fi canale analogice PAL, pentru televizoarele de generaţie mai veche, multiplexuri DVB-T pentru LCD-uri sau concomitent, ambele tipuri de semnale.
TERRA TDX-311C (receptor SAT cu CI 8PSK+QPSK şi modulator DVB-T în COFDM pentru MMH-3000)TERRA TDX-311 (receptor FTA 8PSK+QPSK şi modulator DVB-T în COFDM pentru MMH-3000)Base Unit UC-380 (for Modular Headend MMH-3000)Receiver DVB-S/S2 (CI, ieşire MPEG2-TS): Terra RDC-311 (pt. headend MMH-3000)Modulator DVB-T COFDM TRX-360 (pentru headend MMH-3000)Receiver DVB-S/S2 (CI, ieşire MPEG2-TS): Terra RDC-311 (pt. headend MMH-3000)Receiver DVB-S/S2 (CI, ieşire MPEG2-TS): Terra RDC-311 (pt. headend MMH-3000)Antena TV UIF DIPOL 44/21-69 Tri DigitAmplificator cu patru canale: Terra at440 (UHF,DVB-T,AGC)
Headend TERRA configurat pentru recepţia a două poziţii satelit
Distribuie în format DVB-T (rezoluţie SD/HD) toate
canalele recepţionate inclusiv cele FTA (Free to Air) şi Pay TV.
Instalaţia de tip headend a unui hotel este prezentată în diagrama de mai sus. Este un exemplu ideal pentru ilustrarea principiului de selectare a componentelor adecvate utilizate într-un astfel de sistem
  • TDX-311 R81711 - receiver FTA DVB-S/S2 (8PSK/QPSK) / modulator DVB-T COFDM - recepţionează canalele FTA ale unui întreg transponder şi le converteşte într-un multiplex DVB-T. Fluxul video de ieşire poate avea un bitrate maxim de 31.66 Mbps, ceea ce înseamnă 7-8 canale SD sau 2 canale HD per multiplex.
  • TDX-311 R81711C - receiver DVB-S/S2 (8PSK/QPSK) / modulator DVB-T COFDM - recepţionează canalele criptate (după instalarea unui modul CI potrivit) sau FTA ale unui întreg transponder şi le converteşte într-un multiplex DVB-T.
  • 3x RDC-311 R817102 şi TRX-360 R81709 - modulele asigură recepţia şi conversia într-un multiplex DVB-T a 7-8 canale SD care pot fi alese de pe 3 transpondere diferite.
Multiplexele DVB terestre sunt distribuite de către modulul cu patru canale Terra at440 R82511. Este un amplificator RF foarte selectiv, capabil de fitrare şi egalizare a nivelurilor de semnal a patru multiplexe. Căile RF dispun de funcţia AGC "Automatic Gain Control" şi de filtru SAW "Surface Acoustic Wave" ultra performant. Parametrii minimi de semnal necesari la intrare pentru egalizare sunt de 50 dBμV și 32 dB (MER).

Ce fel de camere ar trebui folosite pentru monitorizarea unei parcări subterane?

Garajele subterane cu zone slab iluminate constituie adesea locaţii predispuse la acte de vandalism şi furt. Un sistem de supraveghere video poate preveni astfel de evenimente, crescând în acelaşi timp sentimentul de siguranţă. Cele mai importante cerinţe pe care trebuie să le îndeplinească un sistem CCTV montat într-o astfel de locaţie sunt recunoaşterea facială şi cea a plăcuţelor de înmatriculare.

Tavanele joase şi iluminarea inegală, cu unele zone foarte luminoase iar altele întunecate, reprezintă o problemă serioasă în alegerea camerelor video. Din cauza înălţimii reduse la care sunt instalate, acestea trebuie să fie asigurate împotriva accesului neautorizat şi a distrugerii - exemple de astfel de dispozitive sunt camerele anti-vandal de tavan M10775 şi M10780. Echipamentele dispun de rezoluţie şi calitate înaltă a imaginii, acestea fiind necesare pentru înregistrarea detaliilor fine. Obiectivele varifocale permit instalatorului ajustarea câmpului de filmare de la unul cu unghi larg la unul îngust, în funcţie de nevoi.

Cameră dome antivandal SN-FXP59/30UIR (650 TVL, Sony Effio-E, D-WDR, 0.03 lx, 2.8-10mm, IR până la 20m)Cameră dome antivandal SN-FXP59/30UIR (650 TVL, Sony Effio-E, D-WDR, 0.03 lx, 2.8-10mm, IR până la 20m)Cameră dome antivandal SN-FXP59/30UIR (650 TVL, Sony Effio-E, D-WDR, 0.03 lx, 2.8-10mm, IR până la 20m)Cameră dome antivandal SN-FXP59/30UIR (650 TVL, Sony Effio-E, D-WDR, 0.03 lx, 2.8-10mm, IR până la 20m)Camera dom antivandal : SN-FXP59/50UDR (650 TVL, Sony Effio-P, ICR, 0.03 lx, 2.8-10mm, IR max. 20 m)Camera dom antivandal : SN-FXP59/50UDR (650 TVL, Sony Effio-P, ICR, 0.03 lx, 2.8-10mm, IR max. 20 m)
Un sistem de monitorizare într-un garaj subteran bazat pe camerele M10775 şi M10780
Camera de supraveghere video instalată la intrarea în parcare este utilizată pentru a identifica numerele de înmatriculare ale mașinilor. În acest scop, este necesar să se utilizeze o cameră cu funcţie de Back Light Compensation (BLC) precum şi cu Wide Dynamic Range (WDR). Camera Sunell SN-FXP59/50UDR M10780 dispune de ambele funcţii.

IP CCTV devine din ce în ce mai accesibil!

Confruntaţi cu alegerea unui sistem de supraveghere video, cele mai multe persoane vor avea o atitudine rezervată faţă de un sistem bazat de pe tehnologia IP (IP CCTV). În urmă cu câţiva ani, alegerea unui sistem analogic în detrimentul unuia IP era o opţiune justificată deoarce costurile implmentării unei reţele IP CCTV erau destul de mare. În acest moment însă, preţurile dispozitivelor IP CCTV au devenit competitive cu cele ale echipamentelor de supraveghere analogice. Mai mult decât atât, nu numai preţul camerelor IP a scăzut ci şi cel al aparatelor de înregistrare video tip NVR. Desigur, acesta au ajuns încă la preţul soluţiilor analogice dar diferenţa este mult mai mică și din ce în ce mai mulţi utilizatori iau în considerare implmentarea unui sistem IP modern de supraveghere video.

Caracteristicile sistemelor de supraveghere video IP includ:
  • accesul la rezoluţii de înregistrare mult mai mari
  • posibilitatea de gestionare a sistemului de oriunde din lume
  • posibilitatea de integrare cu reţelele LAN - fără trasee suplimentare de cablu
  • posibilitatea de înregistrare în cameră, pe carduri SD
  • back-up distribuit al datelor de supraveghere
NVR-urile IP Hikvision ale seriei DS-76xxNI-SE sunt capabile de monitorizarea, înregistrarea şi redarea imaginilor de pe 8 camere IP FullHD Sunell, simultan, la 25 de fps. Modelele K2204 sau K2208 sunt dotate cu cu ieşiri video VGA şi HDMI şi porturi USB pentru a fi conectate direct la un monitor şi controlate fără calculator.
NVR Hikvision DS-7608NI-SE
Hikvision IP NVR DS-7608NI-SE K2208

Managementul seriei DS-76xxNI-SE de NVR-uri Hikvision se poate realiza prin intermediul Internet Explorer, Firefox, Opera, Google Chrome sau Safari. Pot, de asemenea, fi controlate prin intermediul software-ului gratuit IVMS-4200 instalat pe calculatoare Windows, Mac sau Linux. Aceasta poate configura atât aparatele NVR/DVR cât şi camerele IP. Accesul mobil al resursele sistemului se poate face de pe platforme Android, Widows Mobile și iOS.

Alegerea unui AP.

Access Point (AP - "Punct de acces") este un dispozitiv care permite echipamentelor wireless (telefon, tabletă, laptop, etc.) să acceseze o rețea cablată. În acest scop, AP-urile sunt dotate cu două interfețe de rețea - una WLAN (Wireless LAN) ce folosește standardul 802.11, și una LAN, pentru rețeaua cablată la standard 802.3. Acronimul "AP - Access Point" definește totodată și modul de funcționare al aparatului - orice dispozitiv dotat cu adaptor/card/modem/interfață wireless va putea accesa AP-ul. Utilizatori (clienți) se vor conecta astfel la rețea locală cablată.
Fiecare AP poate funcționa în diverse moduri care îndeplinesc funcții specifice. Unele moduri pot cuprinde mai multe funcții, crescând astfel funcționalitatea dispozitivului. Este foarte important ca utilizatorul unui astfel de echipament să aleagă modul de folosire corespunzător. Tabelul de mai jos prezintă cele mai populare tipuri de AP-uri TP-LINK disponibile in oferta noastră.
Punctele de acces funcționează cel mai adesea în banda de 2.4 GHz. ModeleleN2944 și N2942 sunt destinate utilizării de interior (raza de acțiune a echipamentelor este întotdeaună indicată pentru spații deschise - atenuarea semnalului cauzată de constructii poate fi determinată în avans). Modelul N2350 se pretează utilizării de exterior iar dacă este conectat cu o antenă adițională poate asigura semnal WiFI pe o distață de până la 15 km.
 
Nume TL-WA901ND TL-WA701ND TL-WA5210G
Cod N2944 N2942 N2350
Distaţa de transmisie
* Cu antenă de exterio suplimentară
Standard Wi-Fi
802.11 n/g/b 802.11 n/g/b 802.11 g/b
Rată maximă de transfer (wireless) 300 Mb/s 150 Mb/s 54 Mb/s
Antenă 3x 4 dBi 1x 4 dBi 2x 12 dBi
MIMO 3T3R - -
Putere < 100 mW < 100 mW < 500 mW
WDS DA DA DA
PoE DA DA DA
QSS DA DA -
Mod AP
DA DA DA
Mod AP Client
DA DA DA
Mod Bridge
DA DA DA
Modul Repeater
DA DA DA
WMM (Wi-Fi Multimedia) DA DA -
AP Client Router (WISP) -  - DA
Securitate WEP, WPA, WPA2, WPA-PSK, WPA2-PSK WEP, WPA, WPA2, WPA-PSK, WPA2-PSK WEP, WPA, WPA2, WPA-PSK, WPA2-PSK


Produse noi în oferta DIPOL:
Patchcord fibră multimode: ULTIMODE PC-019D (2xSC-2xSC, 50/125, 1.5m)
Cameră CCTV n-cam 280 (day/night, 650 TVL, Sony Effio-E, 0.01 lx, D-WDR, 3.6 mm, IR max. 25m)
Patch Panel (2U, 48 de porturi CAT5 RJ45)
Patch cord ULTIMODE PC-019D
2xSC - 2xSC, OM2
L31119
Cameră video de exterior
n-cam 280 (650TVL, IR până la 25m)
M11243
Patch Panel
(2U, 48 cat.5 RJ45)
R9120314
Notăţi din cadrul companiei DIPOL
Seminarul de toamnă
Ştiri
Un curs de instruire la sediul din Cracovia
Merită citit:
SatTV şi CATV într-o clădire cu mai multe etaje. Sistemul instalat este capabil de a recepţiona toate canalele TV transmise în regim terestru precum şi canalele satelit de pe Hotbird 13E. Acestea vor fi disponibile fiecărui locatar prin intermediul prizelor TV instalate în fiecare cameră. Sistemul a fost proiectat în jurul echipamentelor multiswitch TERRA MSV . Pornind de la traseul principal de cablu, sistemul este divizat în subreţele cu ajutorul splitter-elor SSQ-508 R70520 şi tap-urilor SS-510 R70520. mai mult
Proiectarea sistemului multiswitch a fost realizată cu ajutorul software-ului gratuit SatNet
- distribuirea de semnale satelit şi DVB-T către 108 prize TV R694100.

Care este cea mai potrivită pentru LTE? LTE (Long Term Evolution) este în prezent cea mai eficientă tehnologie pentru transmisia de date în rețelele mobile. Viteza de download poate ajunge până la 326 Mbps iar cea de upload până la 86 Mbps (canal de 20 MHz, modulaţie 64QAM şi MIMO 4x4). mai mult
Camere de supraveghere şi un aparat DVR sunt de acum disponibile online - oricine le poate accesa! Pentru a permite clienţilor să observe câteva dintre echipamentele noastre într-un caz tipic de folosire, le-am făcut disponibile pe internet - două camere IP Sunell (2 MP - K1630 şi 5 MP - K1637) precum şi un DVR Hikvision M72104 cu o cameră analogică M11194. mai mult
O înregistrare video realizată de camera de 2 MP Sunell SN-IPC54/12DN K1630.
Vă rugăm să alegeţi cea mai bună rezoluţie disponibilă.
Calitatea înregistrării este redusă din cauza compresiei utilizate de YouTube.