Nr. 36/2013 (04 noiembrie, 2013)
Internet la ... lumina unui bec?
Oamenii de ştiinţă chinezi de la Universitatea Fudan au făcut public un nou record în domeniul comunicaţiilor wireless ce folosesc lumina ca mediu de transmisie. Un singur LED special, cu puterea de 1W, a fost folosit pentru a oferi conectivitate la internet către patru calculatoare simultan, la o viteză totală de 150 Mbps. Asemenea lăţime de bandă este mai mult decât suficientă pentru a neviga pe internet de pe telefon, tabletă, laptop sau PC. Spre deosebire de aplicaţiile comerciale deja existente care folosesc laserul pentru transmisia datelor, aici s-a utilizat lumina "obişnuită" vizibilă, intensitatea acesteia fiind modulată cu frecvenţă foarte ridicată. Informaţia a fost codificată în variaţia intensităţii luminoase iar pentru detectarea acesteia au fost folosite receptoare (foto-detectori) instalate pe fiecare calculator. Cercetătorii sunt siguri că echipamentele folosite la conexiunile de acest tip pot fi produse foarte ieftin. Orice sursă de lumină poate deveni, în principiu, un AP, chair şi stâlpii de iluminat stradal pot fi transformaţi în Puncte de Acces (AP) publice la internet. Modulând intensitatea luminoasă la frecvenţe înalte, persoanele nu vor fi afectate deoarece ochiul uman este incapabilă să observe aceste variaţii la frecveţele utilizate.(source: www.wikipedia.org)
Comunicaţia wireless folosind lumina ca mediu de transmisie - Li-Fi (Light Fidelity) - a fost prezentată pentru prima dată în 2011 de către profesorul Harald Haas de la Universitatea din Edinburgh. Folosind un LED, a obţinut o viteză de 10 Mbps, suficientă pentru streaming video la calitate FullHD. Anul acesta însă, institutul Fraunhofer Heinrich Hertz din Germania a reuşit atingerea vitezei de 3Gbps iar în cadrul proiectului Ultra Parallel Light Communications (un joint-venture între universitățile din Oxford, Cambridge, Edinburgh, St Andrews şi Strathclyde) a fost atinsă viteza de 10 Gbps.
Li-Fi va permite crearea de rețele de mare viteză, similare Wi-Fi. Tehnologia poate fi utilizată în locuri în care undele radio sunt interzise, de nedorit sau nesigure (sala de operaţie, avioane, fabrici etc.) Dezavantajele însă includ o rază de acţiune mică, limitată la suprafaţa unei singure camere dar cu siguranţă există situaţii în care acest lucru poate fi considerat un avantaj.
Li-Fi va permite crearea de rețele de mare viteză, similare Wi-Fi. Tehnologia poate fi utilizată în locuri în care undele radio sunt interzise, de nedorit sau nesigure (sala de operaţie, avioane, fabrici etc.) Dezavantajele însă includ o rază de acţiune mică, limitată la suprafaţa unei singure camere dar cu siguranţă există situaţii în care acest lucru poate fi considerat un avantaj.
Unde se află acest turn?
Având o înălţime de 468 de metri, turnul TV Oriental Pearl a devenit funcţional în 1994, costrucţia acestuia fiind gata în mai puţin de 4 ani. În prezent este cel de al cincilea cel mai înalt turn din lume. Două sfere mari, cu diametrele de 50 si respectiv 45 de metri sunt conectate prin trei cilindri metalici cu diametrul de 9 metri. La înălțimea de 267 metri există o platformă rotativă pe care se află un restaurant.Unde este turnul? - Răspunsul la sfârșitul acestei ediții
Protecţie totală la supratensiuni.
În camera serverelor vor fi întodeauna instalate diferite calculatoare şi echipamente de reţea. Acestea reprezintă valori importante în cadrul unei companii, bunuri fără de care firma nu poate funcţiona. De cele mai multe ori însă, cele mai important lucru nu sunt echipamentele în sine ci datele pe care acestea le stochează. Orice pierdere a acestora poate fi devastatoare pentru companie. În afară de protecţia standard oferită de serverele de arhivare automată (back-up), una dintre cele mai bune soluţii pentru protecţia datelor este izolarea echipamentelor de problemele apărute în mod natural - supratensiuni.În etapa de proiectarea a unei reţele de date, este indicat să se folosească ca mediu de transmisie fibra optică sau soluţii bazate pe convertoare FO-Ethernet deoarece acestea reduc substanţial riscul apariţiei de supratensiuni între sistemele conectate. Fibra optică este un mediu de transmisie ce poate asigura o lăţime de bandă foarte mare, fiind în acelaşi timp imună la interferenţe electromagnetice. Mai mult, interconectarea prin link-uri de fibră optică a sistemelor este mult mai ieftină şi chiar mai eficientă decât protecţia traseelor de cablu torsadat.
Supratensiunile apar cel mai frecvent între reţeaua internă (LAN) şi exterior (WAN).
Alegerea convertoarelor de mediu de transmisie trebuie să tină cont de situaţia specifică în care vor fi folosite dar bineînţeles şi de costuri - o conexiune de distanţe scurte poate fi realizată cu fibră optică multi-mode OM3 deoarece convertoarele compatibile sunt mai ieftine decât modelele pentru single-mode. În exemplul de mai sus: două convertoare ULTIMODE M-023G L10025 legate printr-un patch cord de fibră optică multi-mode OM3 L3311.
Sistem multiswitch cu topologie stea.
Fiind disponibile pe piaţă multiswitch-uri cu până la 32 de ieşiri RF un sistem SatTv/CATV de dimensiuni reduse poate fi implementat folosind doar un singur echipament de acest tip. Se pot alege multiswitch-urile radiale (topologia reţelei) Terra (seria M(S)R) sau cele ale gamei Signal, acestea din urmă fiind limitate la doar 16 ieşiri. Asemenea instalaţii "în stea"/radiale care folosesc multiswitch-uri sunt simplu de implementat fiind deseori instalate "ad hoc", nefiind nevoie de un design sau proiectant.Reţea SatTV/CATV cu topologie stea
În exemplul de mai sus, multiswitch-ul TERRA MR-516 R70616 distribuie semnale satelit DVB-S/S2 de la un LNB QUATRI Inverto A98257 şi semnale UHF DVB-T de la o antenă Dipol 44/21-69 Tri Digit ECO A2660.
Folosind cablu coaxial Triset-113 E1015 ca mediu de transmisie, semnalele de la ieşirile multiswitch-ului sunt distribuite către 8 locuinţe. Astfel, utilizatorii pot avea fie două receptoare independente de satelit sau unul singur cu două tunere (receptor twin PVR) dacă doreşte înregistrarea unui canal în timpul vizionării altuia.
Folosind cablu coaxial Triset-113 E1015 ca mediu de transmisie, semnalele de la ieşirile multiswitch-ului sunt distribuite către 8 locuinţe. Astfel, utilizatorii pot avea fie două receptoare independente de satelit sau unul singur cu două tunere (receptor twin PVR) dacă doreşte înregistrarea unui canal în timpul vizionării altuia.
Utilitatea funcţiei WDR pentru supravegrerea video.
Funcţionarea corespunzătoare a camerei de supraveghere în condiţii dificile de iluminare este una dintre cele mai importante cerinţe tehnice care trebuie garantată de către productorul acesteia. Parametrul denumit plajă dinamică caracteristic senzorului de imagine exprimă abilitatea acestuia de a capta imagini detaliate într-o scenă ce conţine zone iluminate atât foarte puternic cât şi foarte slab. Camerele video dotate cu un senzor de imagine cu o plajă de expunere largă (camere WDR) sunt ideale pentru a filma scene cu contraste ridicate.Imagine obţinută de o cameră standard (în stânga) şi una WDR (în dreapta)
În cele mai multe camere WDR, imaginea rezultată este o combinaţie de imagini obţinute la parametrii de expunere diferiţi (viteza mică a obturatorului permite înregistrarea detaliilor din zonele întunecate iar o viteză mare este folosită pentru iluminate puternic). Cu ajutorul unor alogoritmi proprietari, cip-ul DSP suprapune cele două imagini pentru a obţine imagine a finală. Acestă metodă poate însă cauza artefacte de imagine, cel mai adesea manifestate sub formă de "zone fantomă". Artefactele pot fi observate uşor pe imaginile filmate în exterior, cu un cadru larg, pe fundalul cărora sunt prezente obiecte mici, foarte dinamice. Beneficiul camerelor WDR este maxim în situaţiile de monitorizarea a interioarelor (holuri, scări, camere cu diferenţe mari de iluminare).
Camere Sunell cu funcţie WDR: SN-FXP59/50UDR M10775, SN-BXC59/50CDN M11225.
Camere Sunell cu funcţie WDR: SN-FXP59/50UDR M10775, SN-BXC59/50CDN M11225.
Vizualizarea reţelei CCTV folosind funcţia E-map.
În cazul sistemelor de supraveghere extinse, este important ca operatorul să ştie amplasarea exactă a camerelor video. Este un lucru necesar pentru identificarea rapidă a zonei monitorizate. Aplicaţiile IVMS - 4500 şi VMS Client distribuite împreună cu DVR-urile Hikvison şi Ultimax permit importul de schiţe arhitecturale (planuri de clădire) şi harţi sub formă de fişiere JPEG/bmp. Acestea vor reprezenta cu fundal grafic peste care vor fi amplasate simbolurile camreleor video, în concordanţă cu poziţia lor reală în cadrul sistemului de supraveghere.Fiecărui punct de filmare poate fi asociat cu eveniment de alarmă specific, precum detectarea mişcării. Când evenimentul este declanşat, un simbol de sirenă este afişat pe ecrant în apropierea locaţiei camerei pentru a îl informa pe operator. Zona poate fi inspectată mai în detaliu printr-un dublu-click pe simbolul camerei. Funţia E-map este compatibilă atât cu camerele analogice cât şi cu cele IP.
Datorită numărului mare de producători, există pe piaţă o multitudine impresionantă de echipamente wireless dotate cu o gamă variată de conectori, capabile să funcţioneze simultan în mai multe benzi de frecvenţă.
Pentru a veni în sprijinul dvs. şi a vă ajuta să alegeţi antena cu conectorul corect, am alcătuit un mic ghid vizual al celor mai des întâlniţi conectori de semnal din domeniul echipamentelor de reţea: Tipuri de conectori pentru echipamente WLAN, GSM, 3G, LTE.
Diferenţele sunt subtile de cele mai multe ori:
Turnul văzut de pe un vapor ce străbate râul Huangpu Jiang | Puxi, partea vestică a oraşului, vazută din turn |
Produse noi în oferta DIPOL:
Notăţi din cadrul companiei DIPOL
29 octombrie, 2013 - o nouă funcţie în magazinul electronic DIPOL. De acum înainte, fiecare client care se loghează şi apoi selectează opţiunea Contul meu are acces la istoricul comenzilor, o poate relansa pe oricare dintre acestea, descărca factura ei electronică ... mai mult
Merită citit:
Programul SatNet - proiectare şi implementare în regim profesional al sistemelor multiswitch - 2 sateliţi şi 240 puncte de distribuţie. SSistemele SatTV/CATV bazate pe multiswitch-uri TERRA sunt printre cele mai apreciate platforme pentru distribuirea televiziunii digitale terestre (DVB-T) şi satelit (DVB-S/S2) în complexe rezidenţiale. Fiecare apartament poate decide asupra programelor pe care le dorește incluse în abonament.mai mult
Selectarea mediului de transmisie în sistemele CCTV analogice. Semnalele video şi opţional cele audio şi de control pot fi transmise în cadrul unei reţele CCTV în mai multe moduri. Alegerea aparţine instalatorului/proiectatului şi va depinde de domeniul de activitate în care va fi exploatată reţeaua, de marimea acesteia, de buget, etc. Mai jos vom prezenta cele 3 opțiuni cele mai populare... mai mult
Transmiterea de semnale CCTV cu utilizarea balun-urilor active și cabluri torsadate permite intervale mai lungi (de până la 2400 m), comparativ cu cabluri coaxiale și asigură o rezistență ridicată la interferențe electromagnetice (linii de transmisie simetrice)
Supravegherea video a zonelor de interes ocazional. Protejarea clădirilor şi a diverselor facilităţi folosite doar în anumite perioade ale anului (case de vară, pârtii de schi, piscine în aer liber, etc) este, de cele mai multe ori, mai problematică decât în cazul locuinţelor şi birourilor. Din cauza locaţiei acestora, la distanţă de centrul oraşelor, nu este întotdeauna posibilă utilizarea unei conexiuni tipice la internet. mai mult