Nr. 37/2013 (11 noiembrie, 2013)
Hyper-tabletă - revoluţie sau doar un alt gadget?
Până nu demult, telefonul mobil şi calculatorul erau create pentru a îndeplini scopuri diferite. Apoi a apărut pe piaţă PDA-ul, în principiu un calculator de mici dimensiuni, nu cu mult mai mare decât telefoanele de astăzi, care reuşea să combine multe dintre beneficiile celor două dispozitive. În prezent, când vine vorba de a fi "conectat", ne sunt oferite mai multe posibilităţi: smatrphone, tabletă, ultrabook, etc. Pur şi simplu, telefoanele au devenit mai "deştepte", PC-urile tot mai portabile iar dezvoltarea uimitoare a tehnologiei touch-screen a crescut exponenţial popularitatea tabletelor, chiar până în punctul în care acestea încep treptat să înlocuiască hârtia. Care platformă/dispozitiv va domina în cele din urmă? În 1876, Alexander Graham Bell a patentat telefonul. Pentru mai bine de o sută de ani, cu toate îmbunătăţirile care i-au fost aduse în mod constant, acesta a fost folosit doar pentru ...vorbit. Acum, majoritatea oamenilor consideră telefonul un dispozitiv multimedia. Este un obiect de primă necesitate, o prezentă constantă în viaţa de zi cu zi.Toate echipamentele menţionate mai sus: tabletă, telefon, ultrabook sunt în general capabile să efectueze aceleaşi funcţii. Având în vedere că diferenţele funcţionale sunt aproape imperceptibile, chiar sunt necesare toate trei? Desigur, ideea unui laptop ce integrează o tabletă şi un smartphone (2010) a fost o piatră de hotar în domeniul dispozitivelor mobile. Cu toate acestea, există companii care doresc să meargă mai departe şi să ofere ceva şi mai integrat.
Una dintre acestea este compania americană IdealFuture. Prototipul acestora: IF Convertible va avea cele mai de dorit caracteristici ale predecesorilor: tastatură completă, un ecran tactil mare şi dimensiuni.. "de buzunar".

Dispozitivul IF Convertible al companiei IdealFuture vrea să revoluţioneze piaţa echipamentelor mobile
Chromebook, mini-laptop-ul creat de Google special pentru a accesa internetul şi propriile servicii web, nu a reuşit să se impună pe piaţă. Noul dispozitiv va fi însă total diferit - o "hiper-tabletă" pliabilă cu putere mare de calcul şi două ecrane tactile. Unul dintre acestea pot şi îndepărtate. Platforma va fi echipată cu 4 GB de RAM şi 512 GB pentru stocare date. Conectivitatea wireless va fi asigurată de WiFi şi LTE/3G. Ca porturi standard vor fi disponibile cele HDMI şi USB iar acumulatorul ar trebuie să fie îndeajuns pentru mai bine de 18 ore de funcţionare continuă.
Experţii în domeniu electronicelor de larg consum împărtăşesc optimismul creatorilor - echipamentul va fi pe placul multora. Hyper-tableta este însă doar în faza de prototip şi strângere de fonduri. Oricine poate face o donaţie. Pentru cel puţin 799$, veţi deveni posesorul unuia dintre primelor dispozitive. Data de livrare este estimată a fi iulie 2014. Se va ţine oare IdealFuture de promisiune? Va revoluţiona într-adevăr piaţa?

Conversia semnalului video HDMI -> IP pentru transmisie pe fibră optică multimode
Camera de control este într-o altă clădire, la distanţa de 400 de metri. Pe un televizor de mari dimensiuni sunt afişate simultan imaginile de pe toate cele opt camere video. Acestea sunt transmise către camere de comandă, printr-o conexiune de fibră optică, independent de reţeaua LAN existentă, folosind convertoarele de mediu de transmisie Ethernet-FO ULTIMODE M-023M L10021 şi perechea de convertoare SIGNAL HDMI-IP H3604.
Această soluţie prezintă mai multe avantaje: imaginile pot fi transmise către camera de monitorizare indiferent de starea reţelei LAN iar fluxul video nu va afecta traficul existent în reţea. În plus, personalul de supraveghere nu trebuie să intre în sistem şi nu poate face nici o modificare a parametrilor de operare a sistemului CCTV.
Modulatorele DVB-T Signal.
Tranziţia transmisiunilor terestre de la formatul analogic la cel digital (DVB-T) are consecinţe benefice şi în cadrul sistemelor de distribuţie CATV/SatTV. Furnizorii de servicii TV, instalatori şi proprietarii acestor reţele profită din plin de modulaţia COFDM, folosită de standardul DVB-T. Distribuţia semnalului sub formă digitală (şi nu analogic PAL) asigură o calitate constantă a semnalului în întreaga reţea şi posibilitatea de a oferi video la rezoluţie HD.Modulatoarele DVB-T sunt ideale în următoarele situaţii:
- injectarea semnalului video de pe camere CCTV analogice într-un sistem de distribuţie TV
- injectarea semnalului video de pe un DVR (folosit la camere analogice) sau NVR (la camere IP) într-un sistem de distribuţie TV
- afişarea de reclame pe mai multe televizoare
- crearea de canale TV private (proprii) în hoteluri, spitale, magazine, etc.
Alegerea modulatorului DVB-T pentru o aplicaţie specifică trebuie să tină de semnalul de intrare folosit - un singul semnal SD în cazul unui modulator mai ieftin sau unul sau mai multe semnale HD în cazul unuia mai avansat şi mai scump.
Modulatorul DVB-T Signal-450 HDMI/USB R86740 este ideal pentru cei care doresc să distribuie într-o reţea RF un canal TV doar cu reclame. Materialul video ce urmează a fi distribuit este în format .ts, accesibil de pe un stick de memorie flash conectat la portul USB al modulatorului. Este disponibil software conversia diferitelor formate existente pentru imagini, muzică, filme în format .ts.
![]() | ![]() | |
Nume | Signal-350 | Signal-450 |
Cod | R86350 | R86740 |
Standard | DVB-T COFDM | DVB-T COFDM |
Intrări | RF. RCA | RF. HDMI. YPbPr. CVBS. S-Video (VGA prin adaptor) |
Rezoluţii suportate | 720x576_50i (PAL). 720x480_60i (NTSC) | 1920x1080_60p. 1920x108_50p. 1920x1080_60i. 1920x1080_50i. 1280x720_60p. 1280x720_50p |
SD/HD | SD | HD |
Instalare | nestandardizată | nestandardizată |
Număr de canale | 1 | 1 |
Nivel maxim de semnal [dBμV] | 97 | 91 |
Modernizarea sistemului CCTV analogic dintr-o fabrică.
Pentru ca sistemul CCTV să funcţioneze mereu la eficienţă maximă, acesta trebuie îmbunătăţit în mod regulat. Noile echipamente disponibile pe piaţă oferă o calitate a imaginii mult mai bună şi/sau metode mult mai eficiente de arhivare a acestora.Când se actualizează sau se înlocuieşte complet un sistem CCTV existent, posesorii acestuia le este recomandartă upgradarea atât a camerelor cât şi a DVR-ului. Camerele şi aparatele DVR moderne sunt capabile să lucreze cu imagini de rezoluţie WD1 sau 960H (960x576 pixeli). Comparativ cu D1 (720x576), WD1 oferă cu 25% mai multă informaţie pe imaginea WD1 afişată pe un ecran lat (widescreen). Chiar dacă dispozitivele WD1 sunt compatibile cu echipamentele mai vechi, rezoluţia efectivă este limitată de echipamentul cu cei mai slabi parametrii din întreg sistemul CCTV.

Un sistem CCTV într-o fabrică
Sistemul de supraveghere video prezentat în exemplul de mai sus monitorizează linia de producţie a unei întreprinderi. Cerinţa principală a patronului a fost aceea a unui sistem de supraveghere distribuit, în care înregistrările sunt stocate local iar personalul din camera de monitorizare situată în clădirea de birouri adiacentă să aibă acces separat la toate imaginile de pe camerele de supraveghere. În acest scop pot fi folosite DVR-uri Hikvsion/Ultimax şi software-ul gratuit, de supraveghere iVMS 4200.
Camere video Sunell, de exterior, cu filtru IR mecanic au fost utilizarte în exteriorul fabricii. Modelul folosit a fost IRC59/21AKDN M11289. Au încorporate iluminatoare IR formate din 25 de LED-uri Super Flux ce le permite înregistrarea de imagini pe timp de noapte, fără iluminare suplimentară şi pe distanţe de până la 50 de metri.
În interior au fost instalate camere antivandal IRC59/30ALDN M10782. Datorită gradului de protecţie IP67, acestea pot funcţiona fără probleme într-un mediu industrial cu un nivel crescut de praf.
Toate camerele sunt dotate cu obiective varifocale 2.8-12 mm pentru o mai mare flexibilitate în stabilirea câmpului de filmare optim.
În interior au fost instalate camere antivandal IRC59/30ALDN M10782. Datorită gradului de protecţie IP67, acestea pot funcţiona fără probleme într-un mediu industrial cu un nivel crescut de praf.
Toate camerele sunt dotate cu obiective varifocale 2.8-12 mm pentru o mai mare flexibilitate în stabilirea câmpului de filmare optim.
În fiecare clădire a fost instalat un un DVR Hikvsion/Ultimax DS-7216HVI-SV M72116. Acestea înregistrează imagini la rezoluţie WD1, păstrând rezoluţia originală de 650 de linii (700 TVL în alb-negru). Toate sunt conectate la reţeaua locală pentru a putea fi gestionate de iVMS 4200.
Accesarea fluxului video RTSP al unui DVR ULTIMAX/Hikvision folosind VLC player.
"Real Time Streaming Protocol" este utilizat pentru transmiterea în reţea a materialului multimedia. Datorită faptului că producătorii de DVR-uri, NVR-uri sau camere IP implementează acest protocol în propriile echimapente, utilizatorii pot capta cu uşurinţă fluxuri video pentru a le face disponibile pe o pagină web. Acest protocol a fost implementat şi în DVR-urile Ultimax/Hikvision dar, în acest caz acesta este compatibil şi cu camerele CCTV analogice. Astfel, utilizatorul DVR-ului poate capta şi afişa rapid şi uşor materialul video al fiecărei camere de supraveghere.
Fereastra player-ului multimedia VLC afişând video oferit de DVR-ul M72104
Fluxul video în format RTSP poate fi redat de mai o mulţime de aplicaţii disponibile pe internet sau de browser-ele web ce au instalate plug-in-urile specifice. Una dintre cele mai populare programe de redat conţinutul multimedia este VLC Media Player. Pe acest realiza acest lucru, utilizatorul trebuie să selecteze opţiunea "Deschide un flux de reţea" din meniul Media şi să introducă următoarea adresă:
rtsp://Login:Parola@Adresa IP: Port/compresie/Canal/Stream/av_stream:
- Login (implicit este): admin
- Parola (implicit): 12345
- Adresa IP - adresa IP a DVR-ului
- Port (implicit): 554
- Compresie: h.264 (sau: mpeg4)
- Canal - numărul camerei: ch1, ch2, ch3, etc.
- Stream: principal (sau: sub)
Fluxul principal (1 Mbps) | rtsp://dipol:dipol1@62.181.163.148:1554/h264/ch1/main/av_stream |
Flux Sub (0.256 Mbps) | rtsp://dipol:dipol1@62.181.163.148:1554/h264/ch1/sub/av_stream |
Mai multe informaţii despre acest subiect puteți găsi în articolul din Camerele noastre online - vedeţi ce pot!
Diverse modalităţi de a accesa internetul prin intermediul dispozitivelor TP-LINK - partea 1.
TP-Link este unul dintre cei mai importanţi producători de dispozitive de reţea destinate pieţei de larg consum şi de office (42% din piața mondială, 70% din piața poloneză). Sunt fiabile, au un design modern şi totodată uşor de configurat. Le-au fost acordate premii în revistele de specialitate (revista Chip a premiat TL-WA850RE N2946 iar portalul PurePC.pl TL-MR3040).Conectarea la internet prin intermediul liniei telefonice şi partajara aceste conexiuni este una dintre cele mai populare moduri de accesare a internetului, deoarece majoritatea utilizatorii sunt dispun de linii telefonice de tip ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line).

Arhitectura reţelei locale cu acces la internet prin linia telefonică ADSL
Router-ul (1) cu modem ADSL integrat este responsabil pentru distribuirea semnalului către mai multe computere prin cabluri UTP sau wireless.
Lista echipamentelor care pot fi utilizate într-un astfel de scenariu:
- Dispozitiv nr. 1 - echipament cu acces la internet, responsabil cu distribuirea semnalului către mai multe calculatoare în cadrul reţelei locale:
- N2904 - Router cu modem ADSL - TP-Link TD-W8960N (switch cu 4 porturi şi AP 802.11n de 300 Mbps)
- N2908 - Router cu modem ADSL2+ - TP-Link TD-W8950ND (switch cu 4 porturi şi AP 802.11n de 150 Mbps)
- N2909 - Router cu modem ADSL2+ - TP-LINK TD-W8968 (switch cu 4 porturi, plus 1 port EWAN şi AP 802.11n de 300 Mbps)
- Dispozitiv nr. 2, 3 - pentru accesul la reţea prin cablu, de la un calculator desktop:
Produse noi în oferta DIPOL:
Notăţi din cadrul companiei DIPOL
29 octombrie, 2013 - proiectanţii reţelelor de telecomunicaţii într-o sesiune de training la sediul DIPOL. A fost primul dintre cele două workshop-uri planificate pentru toamna aceasta ce au ca temă principală de dezbatere: "Norme de proiectare a sistemelor de telecomunicaţii din interiorul clădirilor" emise de 'Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Economiei' - Ancom-ul românesc. Participanţii la workshop, profesionişti în domeniul instalărilor LAN/WAN/WLAN au avut şansă să examineze paragrafele din document şi să îşi alcătuiască un mic ghid practic pentru implementarea acestor reguli în sistemele SMATC şi de fibră optică. Următoarea întâlnire va avea loc pe data de 19 noiembrie.
Merită citit:
Noi camere cu LED-uri IR "Super Flux". Led-urile Super Flux sunt caracterizate de intensitatea ridicată a fasciculului luminos pe care îl emit. Au o formă pătratică cu patru pini. Această construcţie le oferă o rezistenţă sporită la şocuri şi vibraţii şi din acest motiv sunt folosite sunt preferate de industria auto. mai mult
Îmbunătăţirea semnalului de internet mobil în bandă largă? Un proprietar al unei pensiuni de lângă Sinaia se confrunta cu veşnica problemă a unui semnal slab de telefonie mobilă. Îi era necesară această conexiune deoarece contorul de energie electrică, montat pe un stâlp din apropriere, transmitea către furnizorul de electricitate prin intermediul reţelei GSM (conexiune de date în regim GPRS) consumul de curent al imobilului. Zona muntoasă cuplată cu antena necorespunzătoare a modemului oferit de compania de electricitate nu permitea o conexiune stabilă pentru transferul datelor. mai mult
Protecţia la trăsnet a reţelelor CCTV şi LAN de mari dimensiuni. Astfel de sisteme întinse pe suprafețe largi, cu linii de transmisie instalate în mediu extern și bazate de conductori din cupru sunt susceptibile la apariția de supratensiuni induse de fenomenele meteorologice (fulgere). Aceste vârfuri de tensiune pot fi suprimate cu ajutorul unor dispozitive speciale, montate la capetele liniei de comunicare. Un exemplu în acest caz este Netprotector 4p PoE J2838 (pentru liniile de cablu torsadat) sau VPO-4 M17014 (pentru cabluri coaxiale). mai mult
Transmisia video pe fibră optică asigură izolarea galvanică între echipamente
și elimină complet riscul supratensiunilor induse pe linia de comunicare
și elimină complet riscul supratensiunilor induse pe linia de comunicare