Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 39/2013 (25 noiembrie, 2013)

Laser origami.

Expoziţia CeBIT din acest an a fost domitată de soluţii de imprimare 3D. Numărul foarte mare de expozanţi precum şi ideile acestora în legătură cu comercializarea tehnologiei de imprimare 3D au demonstrat că aceasta nu este doar un moft ci mai degrabă un trend. Desfăşurat în Hanover, în luna martie a acstui an, CeBIT este considerat cel mai mare târg expoziţional din europa, având ca scop promovarea electronicelor de larg consum. Acum, la mai bine de 9 luni de la eveniment, părerile iniţiale sunt confirmate - imprimarea 3D este încă foarte la modă. Mai mult de atât, în toată această perioadă au apărut o mulţime de noi concepte legate de această tehnologie.
Unul dintre acestea este LaserOrigami, dezvoltat de un grup de cercetatori de la Institutul Hasso Plattner din Germania. Este o abordare complet nouă în ceea ce priveşte metoda de creare a prototipurilor şi produselor complet funcţionale şi spre deosebire de imprimarea tipică 3D, rezultatul final este obţinut în doar câteva minute. Ea presupune încălzirea cu o rază laser a anumitor regiuni din materialul de lucru până când acesta îşi pierde integritatea structurală în acea zonă şi începe să se îndoaie sub propria greutate.
Sursa: www.stefaniemueller.org

Prin plierea, îndoirea şi întinderea materialului, LaserOrigami este capabilă să creeze obiecte tridimensionale fără a necesita intervenţii manuale. Intensitatea de încălzire este controlată prin lăţimea razei laser - atunci acesta este îngustă (concentrată), materialul este tăiat iar când fascicolul este difuz, materialul se va îndoi doar pe traseul urmat de raza laser. Deci, modulând diametrul razei laser, acesta va permite tăieri super-precise şi în acelaşi timp curbări şi plieri ale materialului de lucru, toate aceste într-o singură etapă de "imprimare".
Sursa: www.stefaniemueller.org

În imaginea din stânga, suportul de cameră şi carcasa de telefon a fost fabricate de LaserOrigami în doar 3 minute, comparativ cu cele 240 minute câte au fost necesare fabricării aceloraşi obiecte de o imprimantă 3D obişnuită (imaginea din mijloc). În dreapta, piesele individuale ale acestor două componente au fost tăiate cu un laser tradiţional şi ulterior asamblate manual.
Desigur, această tehnică ar trebui să fie considerată doar o extensie a proceului de imprimare 3D "clasic" - este potrivită pentru crearea de obiecte simple, avantajul acesteia constând în timp foarte scut de obţinere a produsului final. Va găsi această idee o aplicare la scară largă? Probabil ne vom lămuri peste câteva luni, la CeBIT-ul din anul viitor.

De ce raza de îndoire a unei fibre optice este atât de importantă?

Fibra optică este un mediu de transmisie ce utilizează fascicule de lumină cu energie şi lungimi de undă specifice. Principiul de funcţionare se bazează pe fenomenul optic de reflexie totală a unei de lumină, la limita între două medii: miezul fibrei (de 9, 50 sau 62,5 microni) şi teaca (de 125 microni).

"Scăparea" lumini prin teaca fibrei optice,
este cauzată de depăşirea unghiului critic de incidenţă a razei laser
În teorie cel puţin, fişele cu datele tehnice ale cablurilor de fibră optică trebuie să precizeze cu exactiate valorile unghiului critic sub care atenuarea şi riscul de deteriorare cresc rapid. Raza minimă de îndoire a unei singure fibre optice depinde standardul de fabricaţie. Mai exact, 30 de mm pentru fibrele G.652D, 10 mm pentru cele G.657A1 şi doar 7.5 mm pentru fibrele G.657A2 utilizate în sistemele FTTH. De cele mai multe ori, cablul de fibră optică cuprinde mai multe fibre şi din acest motiv parametrul nu trebuie confundat cu unul asemănător ce se referă la raza de îndoire minimă a întregului cablu. Acesta are, de obicei, o valoare egală cu 20x diametrul cablului.

Distribuirea semnalelor TV pe cabluri de fibră optică.

Transmiterea semnalelor de televiziune pe cablu coaxial, la distanţe mai mari de câteva sute de metri nu este o sarcină uşoară. Atenuările de semnal pot fi compensate prin cascadarea amplificatoarelor, dar această metodă prezintă limitări de proiectare iar utilizarea de echipamente active va creşte costul întregului sistem. Datorită faptului că preţul unui cablu optic cu patru fibre este comparabil cu cel al unui cablu coaxial de calitate, merită, cel puţin, să se ia în considerare utilizarea mediului de transmisie optic. Principalele avantaje ale acestuia sunt capacitatea mare de transmisie pe distanţe foarte lungi şi izolarea electrică completă între echipamente.
Diagrama de mai jos prezintă o modalitate de distribuţie a semnalelor DVB-T într-o instalaţie de antenă comună (MATV), bazată pe dispozitive TERRA. Scopul proiectului a fost distribuirea semnalelor TV către patru clădiri situate la aproximativ 500 de metri de un punct central. Soluţia este ideală pentru operatorii de cablu şi furnizorii de servicii internet care au propria lor infrastructură de fibră optică şi doresc să îşi extindă gama de servicii şi în domeniul TV. Semnalele pot fi de tip DVB-T free-to-air (la liber) sau pachete TV cu plată, asemănătoare celor oferite de operatorii tradiţionali de televiziune prin cablu.
Nod optic TERRA OD-120Amplificator cu patru canale: Terra at440 (UHF,DVB-T,AGC)Transmitter CATV optic TERRA mo418 4D31 (1x6dBm, 1310nm)Splitter optic Terra so414 (1x4)Sursă de alimentare DR-60-12 (12VDC/4.5A, pt. module Terra at/mt/ma)
Distribuţia DVB-T (4 multiplexuri) prin fibre single-mode
către patru clădiri rezidenţiale
Semnalele DVB-T sunt introduse în sistem folosind amplificatoare TERRA at440 de patru canale R82511 cu interfaţă digitală (butoane şi afişaj pe panoul frontal). Transmiţătorul optic TERRA mo418 4D31 R82522 converteşte semnalele RF din gama 47-2400 MHz în semnal optic. Un alt echipament - splitter-ul optic TERRA so414 R82527, montat pe aceaşi şină DIN R82538 împarte în patru semnalul optic de ieşire transmiţătorului. Ambele dispozitive optice sunt alimentate de la sursa DR-60-12 R82532 (12 VDC / 4.5 A).

În fiecare din cele patru clădiri, conversia inversă (optic - electric) este efectuată de către nodurile optice TERRA OD-120 R81724.

Alimentarea camerelor IP - varianta PoE.

Camerele IP profesionale pot fi alimentate pe baza standardului PoE IEEE 802.3af. Acesta permite folosirea unui singur cablu UTP atât pentru transmisia datelor (materialul AV, semnale PTZ, alarme, etc) cât şi pentru alimentarea cu energie a camerei de supraveghere. IEEE 802.3af (PoE) limitează puterea puterea maximă ce poate fi furnizată unui echipament la 15.4 W (min. 44 V * max. 0.35 A). Alimentarea se poate face prin cablu torsadat de categoria 3 sau mai mare. În acest scop sunt utilizate perechile de conductori albastră şi maro-
Exemple practice de alimentare PoE în sistemele IP CCTV:
  • sursă de 48 VDC cu adaptor PoE adecvat, de exemplu, M1894 (48V/1.25A) şi adaptor N9206IPIP. În cazul alimentării unui număr mai mare de camere, o soluţie optimă ar fi patch panelul PoE rackabil cu 16-porturi M1611 şi o sursă de energie corespunzătoare
Injector PoE: POEP1611B (16 porturi, rackabil, cu sursa de 48V/120W)
Adaptor PoE rackabil cu 16 porturi
M1611
  • switch cu funcţie PoE - alimentarea va fi disponibilă pe toate sau doar pe anumite porturi, în funcţie de model
Switch PoE: TP-LINK TL-SF1008P (8x10/100Mb/s incl. 4xPoE)
Switch PoE: TP-LINK TL-SF1008P (8x10/100Mb/s incl. 4xPoE)
Switch cu management: TP-LINK TL-SG3424P JetStream (24xGbE-PoE, 4xSFP)
TP-LINK TL-SF1008P
N29930
TP-LINK TL-SG1008P
N29931
TP-LINK TL-SG3424P
N29961
  • sursă de alimentare PoE PSA16U-480 M1890 - pentru o singură cameră
Sursă de alimentare PoE PSA16U-480
PSA16U-480
M1890

Înregistrarea sunetului în sistemele CCTV.

Cele mai multe dintre camerele analogice cu rezoluţie D1 nu sunt dotate cu microfoane iar în această situaţie, pentru aplicaţii care necesită înregistrarea sunetului, acestea vor trebui echipate cu module audio, ca M1916. Diemensiunea foarte mică a acestui echipament îi permite să fie montat direct într-o carcasă exterioară de cameră ( M5405). Aceste module necesită alimentare 12 VDC iar ieşirea de semnal poate fi direct conectată la bornele audio din spatele DVR-ului (de obicei, conectori de tip RCA).
Alimentator AC/DC în comutaţie: 5VDC/1.2A (jack 2.1/5.5) Carcasă de exterior pentru camere: Marathon MH-805/12 (culisantă)Cameră box de zi/noapte: u-cam 650 (650TVL, Sony Effio-E, ICR, D-WDR, 0.03 lx)Modul audio: MP-6/D (microfon cu ieşire echilibrată) DVR Ultimax 1308 (8 canale, 25 fps, H.264, HDMI)
Conexiunea unui modul audio la DVR
Sunetul va fi furnizat prin intermediul coexiunii HDMI.
Toate DVR-urile ULTIMAX sunt capabile să înregistreze sunet. Acestă caracteristică este disponibilă pentru 1, 2 sau 4 canale video, în funcţie de model. Configurarea poate fi făcută în aşa fel încât semnalul audio să fie prezent atât în timpul monitorizării live cât şi în timpul redării din arhivă. Conectate prin interfaţa HDMI la un monitor cu difuzoare încorporate, DVR-urile ULTIMAX vor transfera printr-un singur cablu atât semnalul video cât şi cel audio.

Transmiterea semnalului HDMI pe distanţe lungi.

Convertorul HDMI-FO Signal-HD H3608 dă posibilitatea recepţiei unui semnal HDMI (FullHD) transmis la distanţă mare (de până la 20 km) prin intermediul fibrei optice single mode. Asigură în acelaşi timp şi controlul de la distanţă a sursei de semnal HDMI prin transmiterea semnalelor de telecomandă.
Transmiterea semnalului HDMI folosind Signal-HD H3608
Kit-ul (transmiţător + receptor) este ideal pentru conectarea unui receptor satelit, media player, Blu-ray/DVD player, PC, etc. la un monitor/televizor aflat la mare distanţă (la recepţie semnalul poate fi distribuit către mai multe monitoare prin intermediul splitter-ului HDMI H3214).
Produse noi în oferta DIPOL:
Antenă GSM/3G (magnetică, cablu 3m, FME)
Transmitter CATV optic TERRA mo428 4D31 (2x6dBm, 1310nm)
Amplificator satelit si terestru (cu canal retur): Terra HSA-001R6
Antenă GSM/DCS/3G mobilă
(cablu de 3m, mufă FME-mamă)
A6916
Transmiţător TV optic
(2x6dBm, 1310nm)
TERRA mo428 4D31
R82523
Amplificator de clădire
Terra MA-049L (FM-BIII-UHF, 34dB)
R82325
de la DIPOL:
Instantanee de la Expoziţia destinată securităţii publice din China, cel mai mare târg de securitate în Asia.

Merită citit:
Fibra optică în sistemele CCTV IP. Folosirea cablurilor UTP (torsadate) în sistemele CCTV IP este o opţiune rapidă şi ieftină dar aceste beneficii sunt uşor contrabalansate când se consideră distanţa maximă pe care poate fi transmisis un semnal fără a necesita amplificare - 80 până la 100 de metri. În multe cazuri, aceasta reprezintă o semnificativă limitare ceea ce obligă la utilizarea de echipamente suplimentare destinate amplificării de semnal. O opţiune care cu siguranţă merită considerată este folosirea fibrei optice ca mediu de transport al datelor, o alegere tot mai des întâlnită în cadrul sistemelor de supravegere video digitale dar şi analogice. mai mult
Sistem CCTV IP ce foloseşte un cablu universal de FO multi-mode
Linia roşie - trasee de cablu UTP cu lungimi de până la 100 m
Linia albastră - trasee de cablu FO multi-mode cu lungimi de până la 2 km