Nr. 41/2013 (9 decembrie, 2013)
La întrecere cu viteza luminii - un miliard de "cadre pe secundă".
Cercetatorii de la MIT au construit un prototip al unui aparat de fotografiat ce capta imagini la viteza luminii. Pe lângă aspectele tehnologice demne de SF, caracteristica ce iese cu adevărat în evidenţă este preţul estimativ al acestui dispozitiv: aproximativ 500 USD.Pentru a ajunge la un asemenea cost , oamenii de ştiinţă au folosit o tehnologie desul de bine cunoscută în industrie şi anume "Time of Flight" (ToF), folosită de altfel şi în noua generaţie a consolei de jocuri produsă de Microsoft - Xbox One. Componenta Kinect (un senzor de mişcare cu cameră video) care reacţioneză la gesturile jucătorilor se bazează tot pe această metodă. Tehnica ToF presupune trimiterea de impulsuri luminoase modulate şi măsurarea timpului de întoarcere a acestora la senzorul aparatului. Deoarece viteza luminii este foarte mare, senzorul trebuie să funcţioneze la o frecvenţă cât se poate de apropiată (cel folosit în camera creată la MIT lucrează la o frecvenţă egală cu 1/1 000 000 000 secunde, generând o imagine la fiecare nanosecundă). Timpii de întoarecere a fotonilor sunt folosiţi pentru determinarea distanţelor până la obiecte şi adâncinea acestora, măsurători ce sunt utilizate apoi la crearea unei imagini 3D.
Cercetătorii americani au folosit tehnici de codificare şi procesare împrumutate din domeniul telecomunicaţiilor, au rezolvat problemele de imagistică a obiectelor translucide precum şi cele de funcţionare în medii nefavorabile, cum ar fi ceaţa sau ploaia, situaţii în care lumina este refractată şi dispersată.
Cercetătorii americani au folosit tehnici de codificare şi procesare împrumutate din domeniul telecomunicaţiilor, au rezolvat problemele de imagistică a obiectelor translucide precum şi cele de funcţionare în medii nefavorabile, cum ar fi ceaţa sau ploaia, situaţii în care lumina este refractată şi dispersată.
Posibilităţile dispozitivelor bazate pe tehnologia ToF sunt incredible - aparatul poate fi folosit, spre exemplu, pentru obţinerea de imagini cu obiecte aflate în afara câmpului de filmare.
În imagine: o imagine cu manechinul ascuns în spatele peretelui poate fi obţinută folosind pulsurile de lumină reflectate de uşa din lateralul acestuia.
În imagine: o imagine cu manechinul ascuns în spatele peretelui poate fi obţinută folosind pulsurile de lumină reflectate de uşa din lateralul acestuia.
Dispozitivul de înregistrare a fotonilor la frecvenţe Gigahertz a fost denumit de către comunitate "nano-cameră", şi este al doilea prototip din seria camerelor de super-viteză al celor de la MIT. În 2011, ei au creat o "femto-cameră", capabilă să înregistreze imagini cu o viteză de 1000 de ori mai mare decât este capabilă "nano-camera". Singura problemă a fost costul la care se ridica apratul - 500000 USD. Cele două prototipuri diferă în tipul de impulsuri luminoase generate şi în echipamentele optice folosite. Camera mai scumpă foloseşte impulsuri lminoase emise într-un timp măsurat în femtosecunde şi echipamente de laborator pentru detecţie în timp ce "nano-camera" generează impulsuri optice la viteze gigahertz iar dispozitivele folosite sunt considerabil mai ieftine.
Femto-camera creată în laboratoarele MIT Media Lab captează imagini într-un timp de 1E10^-12 secunde (o femtosecundă).
Intervalul de timp este comparabil cu cel al vibraţiilor termice ale atomilor.
Intervalul de timp este comparabil cu cel al vibraţiilor termice ale atomilor.
În afară de control prin gesturi în jocuri interactive, potenţialele aplicaţii ale camerelor bazate pe tehnologia "Time of Flight" includ sisteme de evitare a coliziunilor, sisteme de recunoaştere a gesturilor, imagistică medicală, etc.
Reţele optice pasive (PONs) - instalarea cutiilor, cadrelor şi casetelor de distribuţie.
Pentru a distribui servicii de tip FTTH în interiorul unui imobil de apartament, este necesar ca fibra optică să ajungă până la uşa fiecărui abonat. Cea mai obişnuită modalitate de realizare a acestui lucru în clădirile cu multe apartamente este instalarea în subsol a cadrelor de distrbuţie iar la fiecare etaj, lâgă colana verticală de cablu, cutii de distribuţie. Sunt apoi create trasee independente de cablu de fibră optică din subsol până la cutia de distribuţie a fiecărui etaj. De aici, fibrele optice sunt trase până la casete de distribuţie (ULTIMODE TB-02H L5302) montate în fiecare apartament.Cutiile de distribuţie sunt de multe ori instalate într-un spaţiu închis, şi din acest motiv, dimensiunea, modalitatea de instalare şi întreţinerea acestora trebuie luate serios în considerare. Aceste caracteristici sunt îndeplinite de către ULTIMODE L5404, cutie ce poate acomoda până la 4 fibre optice.
În subsol, într-un cadru de distribuţie vor fi aduse toate fibrele optice. Este locul (nodul) care leagă reţeaua internă de infrastructura externă (reţeaua WAN). ULTIMODE TB-48B L5448 este un cadru de distribuţie ce poate fi folosit în acest scop.
Arhitectura unei reţele tip FTTH într-o clădire cu mai multe apartamente
Extensie wireless pentru telecomandă.
Telecomenzile echipamentelor electronice şi electrocasnice folosesc adesea frecvenţe IR variate şi de aici si posibilitatea ca unele telecomenzi universale sau extensii de telecomandă să nu funcţioneze cu dispozitivele în cauză. Pentru a elimina pe cât posibil aceste situaţii neprevăzute, DIPOL a introdus pe piaţă extensia universală de telecomandă Signal DIR-300V. Datorită cmpatibilităţii cu o gamă mult mai cuprinzătoare de frecvenţe IR, aparatul poate fi utilizat cu majoritatea echipamentelor electronice comune (DVD/Blu-ray player, receptoare satelit, STB-uri, soluţii Home Cinema, etc.) precum şi cu cele speciale din sistemele CCTV, pentru controlul de la distanţă a unui DVR/NVR.Signal DIR-300V R94120 oferă utilizatorului posibilitatea să controleze de la distanţă, dintr-o altă parte a locuinţei, diverse echipamente electronice. Datorită design-ului elegant şi compact al emiţătorului şi receptorului, DIR-300V se integrează perfect cu sistemele home theater. Transmisia datelor în banda de 433 MHz cu modulare FSK (Frequency Shift Keying) îi conferă o rază de acţiune mult mai mare comparativ cu dispozitivele asemănătoare ce folosesc pentru transmisie modulaţia AM.
Utilizare tipică a Signal DIR-300V R94120
Protejarea conexiunilor de cablu în sistemele CCTV.
La momentul instalării camerelor de supraveghere, mascarea cablurilor (alimentarea şi semnalul video) poate ridica probleme serioase. La prima vedere aceasta se poate rezolva prin simpla utilizare a cutiilor de instalare destinate camerelor CCTV (M5720) dar această soluţie, din motive estetice, nu este întotdeauna recomandată. O altă abordare constă în folosirea camerelor capabile să ascundă în interiorul unui compartiment spcial toate aceste conexiuni. Un exemplu de cameră CCTV cu o astfel de caracteristică este v-cam 530 M10773.Uşurinţa în instalare şi rezistenţa la condiţii meteorologice adverse sunt asigurate de construcţia modulară. Baza camerei poate acomoda cu uşurinţă ambele conexiuni de cablu (alimentare, semnalul video), în timp ce modulul detaşabil al camerei este complet protejat de factorii de mediu (IP68).
Datorită acestor caracteristici dar şi a aspectului modern şi preţului accesibil, camera este recomandată în cazul sistemelor CCTV din penitenciare, bănci, ambasade, aeroporturi, etc.
Sistem IP CCTV complet şi la preţ accesibil.
DIPOL a introdus de curând, la un preţ foarte bun, două modele de NVR-uri IP: Signal NVR K2708 şi K2716. Acestea pot lucra cu 8 respectiv 16 camere IP de la Sunell (prin intermediul protocolului ONVIF) sau de la Signal. Ambele modele sunt capabile să înregistreze, pe fiecare canal individual, un flux video 1080p la 25 fps, singura condiţie impusă fiind ca bitrate-ul cumulat al tuturor stream-urilor să nu depăşească 32 Mbps pentru K2708 şi 64 Mbps în cazul K2716. Fiecare canal video utilizează concomitent două fluxuri video, unul de rezoluţie mică pentru monitorizarea live a camerelor şi unul de rezoluţie mare, FullHD, pentru înregistrare.Pentru monitorizare live, aparatul NVR se poate conecta direct, prin intermediul HDMI, la un televizor sau monitor, fără a fii nevoie de un calculator. Controlul întergului sistem (parametrii de afişaj, moduri de înregistrare, redare şi arhivare) se realizează cu mouse-ul inclus. Telecomanda furnizată cu NVR-ul poate gestiona sistemul şi selecta între camerele de supraveghere, de la o distanţă de câţiva metri.
Browserul Internet Explorer sau aplicaţia gratuită de tip CMS, ambele compatibile Windows, sunt folosite pentru accesul de la distanţă în sistem. Există deasemenea şi aplicaţii dedicate platformelor mobile (Android, Blackberry, iPhone, Symbian sau Windows Mobile) care odată instalate pe smartphone, permit utilizatorului vizualizarea pe internet a camerelor.
Browserul Internet Explorer sau aplicaţia gratuită de tip CMS, ambele compatibile Windows, sunt folosite pentru accesul de la distanţă în sistem. Există deasemenea şi aplicaţii dedicate platformelor mobile (Android, Blackberry, iPhone, Symbian sau Windows Mobile) care odată instalate pe smartphone, permit utilizatorului vizualizarea pe internet a camerelor.
a) Zona în cauză este deservită de trei echipamente AP legate la trei antene sectoriale. Fiecare punct de acces (AP) utilizează o frecvenţă diferită. | b) Un singur AP conectat la o antenă omnidirecţională. |
Sistemul (a) cu trei puncte de acces şi trei antene sectoriale (120° deschidere) poate acoperi o suprafaţă de 6 ori mai mare şi acomoda cu până la de 3 ori mai mulţi utilizatori, decât sistemul (b). În ambele situaţii, dispozitivele client trebuie dotate cu antene de câştig corespunzător, în funcţie de distanţă acesteia faţă de antena de emisie.
Celula trebuie dimensionată ţinând cont de numărul estimat al utilizatorilor precum şi de conţiile terenului (forma acestuia şi posibilele obstacole: copaci, clădiri, ape, etc.)
Terra wo410 (1310/1550nm) R82530 este un diplexer (WDM) pasiv folosit la combinarea (transmisia pe o singură fibră) sau separarea (în scopul procesării/distribuţiei ulterioare) a semnalelor optice cu lungimi de undă diferite: 1310nm si respectiv 1550nm. | ||
DVR-ul de reţea Ultimax 1404 (4canel, H.264, HDMI) M72404 poate înregistra video la rezoluţie WD1 (960x576)/4CIF/2CIF cu 15 fps (pe fiecare canal) sau cu 25 fps la rezoluţie CIF/QCIF. Folosind compresia video H.264 înregistrările vor fi de calitate foarte bună şi dimensiuni reduse pentru economisirea spaţiului pe disc şi a traficului în reţea. Fiind capabil să înregistreze video la rezoluţia WD1 (960x576 pixeli), veţi beneficia de calitatea crescută a imaginilor oferite de camerele 650 TVL (750 TVL alb-negru). | ||
Extenderul HDMI H3608 pe fibră optică permite transmisia unui semnal HDMI pe o fibră optică pe distanţe de max. 20 km. Asigură în acelaşi timp şi controlul de la distanţă a sursei de semnal HDMI prin transmiterea semnalelor de telecomandă. Setul include emiţătorul, receptorul precum şi sursele acestora. | ||
Notăţi din cadrul companiei DIPOL
29 noiembrie 2013 - Noua locaţie din Czestochowa. Au trecut deja trei luni decând filiala nostră din Czestochowa sa mutat în noul magazin de pe bulevardul Independenţei. Spațiul mult mai mare ne permite acum să oferim în condiții confortabile, serviciile noastre, unui număr mult mai mare de clienți. Am primit aprecieri în legătură cu noua locație datorită parcării generoase de care dispunem. În timp ce personalul Dipol le oferă sfaturi și consultații tehnice cu privire la sistemele de antenă, CCTV sau WiFi, clienții pot bea o cafea gustoasă.
Merită citit:
Modernizarea sistemului de antenă într-un bloc de apartamente. O asociație de locatari din Cracovia a luat decizia de a moderniza sistemul de antenă existent în imobil pentru recepţia DVB-T şi FM. Clădirea de patru etaje, cu patru scări independente, are pe fiecare dintre etaje câte patru apartamente. mai mult