Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 42/2013 (16 decembrie, 2013)

O nouă definiţie pentru "Air Mail".

Pe 1 decembrie, Jeff Bezos, CEO-ul celui mai mare magazin on-line din lume - Amazon, a anunţat că până în 2015 va lansa un sistem de livrare complet funcţional folosind aparate de zbor autonome - done. Această informaţie a înfierbântat pe măsură site-urile şi forumurile de ştiri din industria high-tech. Deşi dronele nu mai sunt de multă vreme un subiect nou, acestea sunt utilizate în principal de către forţele armate şi poliţie - construirea unui sistem complet automatizat fără a necesita întreţinere ulterioară este ceva cu totul revoluţionar. Deci toţi cei interesaţi se întreabă un singur lucru: este posibil aşa ceva?
Un material video care prezintă viziunea care CEO-ului amazon.com, Jeff Bezos
Bezos a promis introducerea acestui sistem în anul 2015, o dată foarte apropiată, chiar daca aici vorbim doar despre piaţa americană. Prima problemă ar fi distanţa de zbor a dronelor care momentan nu depăşeşte 16 km. Asta înseamnă ca pachetele ar putea fi trimise doar către destinarii din apropiera celor câteva centre de distribuţie ale companiei. Progresul tehnologic va rezolva cu siguranţă această problemă - o capacitate sporită a acumulatoului, reducerea consumului de energie la care se adaugă devzoltarea reţelei de distribuţie. Sistemul nu va acoperi întreaga ţară ci doar regiunile dens populate. Nefiind nevoite să circule pe drumurile publice, blocajele din trafic nu vor reprezenta o problemă şi astfel, în doar 30 de minute, dronele vor onora comenzile clienţilor.
Dar cum rămâne cu produsele mai grele? Se pare că acestă problemă are deja rezolvare prin simplul fapt că nu reprezintă o problemă în aproximativ 90% din situaţii. Deja există drone capabile să transporte pachete de până la 11 kg. Statisticile Amazon arată că 86% din toate transporturile nu depășesc această greutate.

Partea grea pentru Amazon începe de acolo de unde începe şi birocraţia. Planurile de zbor ale dronelor vor trebui aprobate de către FAA (Federal Aviation Administration). Ca orice instituţie a statului, FAA va fi destul de reticentă în acordarea licenţelor de zbor, mai ales când vine vorba despre aparate noi, ce nu au fost îndelung testate. Marea majoritate a observatorilor independenţi sunt de părere că programul prezentat de Bezos este prea optimist şi cu totul nerealist. Printre problemele suplimentare de care se vor lovi tehnicienii dronelor vor fi posibilitatea de a zbura în condiţii meteorologice nefavorabile și livrarea pachetelor în locuri unde acestea nu pot să aterizeze. Un alt aspect este securitatea bunurilor transportate. De sigur, vor exista şi oameni care vor încerca să intercepteze aceste colete. Prin urmare, zborurile ar trebui să aibă loc la o altitudine minimă de 100 de metri. În plus, aparatele de zbor trebuie modificate pentru a rezista atacului cu arme de foc. Da din păcate, în Statele Unite, aceasta este o amenințare cât se poate de reală.
Este viziunea lui Jef Bezos fezabilă iar ca urmare cerurile vor fi pline de drone curier? Poate toate acestea sunt doar o strategie de marketing inteligent concepută pentru a oferi publicitate gratuită. Vom afla în doi ani.
Fondată în anul 1995, în Seattle, compania Amazon a fost încă de la început un pioner în domeniul tranzacţiilor on-line. A pornit la drum comercializând cărţi. În prezent, gama produselor şi a activităţilor prestate este încredibil de largă, de la papiote până la electronice de lux. Firma are peste 97 000 de angajaţi iar venitul anual este estimat la 62 de miliarde de dolari. Site-ul amazon.com are în fiecare an peste peste 600 de milioane de vizitatori. În fiecare zi, pe site sunt efectuate mii de tranzacţii dar pe data de 26 noiembrie, 2012 (ziua pe care americanii o numesc "Cyber Monday"), site-ul a înregistrat peste 27 de milioane de tranzacţii, media fiind de aproximativ 300 de tranzacţii pe secundă. În afara Statelor Unite ale Americii, într-un număr restrâns de tări, compania deţine site-uri similare cu cel original. Printre cele mai cunoscute branduri deţinute de către companie se numără şi popularul cititor de cărţi electronice, Amazon Kindle.

Cum se aranjează fibrele în cutiile de instalare?

Trecerea de la conductorul din cupru la cablul de fibră optică poate părea dificilă la început pentru mulţi instaltori. Obiceiurile deprinse de-a lungul anilor în lucrul cu sistemele de transmisie cu cabluri de cupru pot reprezenta o problemă atunci când se încearcă aplicarea acestora la reţelele optice. Una dintre competenţele fundamentale pe care un viitor instalator FTTx trebuie să le stăpânească este aşezarea rapidă şi în acelaşi timp corectă a fibrelor. Lucrul este valabil atât la instalarea cablurilor în puţuri, conducte, ţevi de protecţie, etc. cât şi la terminarea/lipirea acestor cabluri în rame/cutii de distribuţie. Această din urmă activitate, prezintă de cele mai multe ori, probleme.
Cadrele/ramele de distribuţie şi cutiile de terminare a fibrelor optice sunt concepute pentru a simplifica, pe cât de mult posibil, munca de instalare, menţinând în acelaşi timp o bună organizare a cablurilor şi fibrelor. Fiecare dintre cutiile de distribuție / terminare are trei elemente distincte: un loc pentru pigtail-uri şi fibre optice care intră în cutie, o zonă de protecţie a racordurilor (splice-urilor) şi o zonă în care sunt aşezate adaptoarele.
Aranjamentul fibrelor şi splice-urilor în cutia L54041.
În imaginea din stânga este tava care acomodează fibra care intră, spliceurile şi pigtail-urile.
Desenul din dreapta prezintă partea inferioară a cutiei cu prinderea de cablu, adaptoarele şi conectorii
Desenele de mai sus exemplifică modul de organizare a fibrelor optice şi a componentelor de instalare în cutia ULTIMODE TB-04B-2 L54041. Cablul cu fibrele optice intră în cutie în partea infeioară, printr-o presetupă. Este apoi securizat cu o clemă de metal. Fibrele sunt trase pe sub tavă, printr-un orficiu dedicat. Pe tavă sunt depozitate rezervele de fibră şi splice-urile. Tot aici sunt aşezate şi pigtail-urile suplimentare, capătul acestora fiind inserat în adaptoarele instalate în suporturi.

Sistem SMATV cu noile multiswitch-uri MV-5XX

Compania GKJ SYSTEM a instalat de curând un sistem SMATV pentru 182 de apartamente, situate în două clădiri din Cracovia.
Pe fiecare clădire a fost montat un stâlp de oţel E903830 şi prins cu un suport OMM-50L13 E8533 de către peretele unui coş de ventilaţie. Setul de antenă a fost compus din antena DVB-T ATX-91 A3710 , antena FM Dipol 1RUZ PM B A0221 şi antena de satelit A9658 (110 cm, câştig 41.5 dB în 12.7 GHz). Un LNB QUATRO Inverto BLACK Ultra de 0.2 dB A98266 a fost instalat pe aceasta.
Semnalele de la cele trei antene sunt trimise pe cablu coaxial Triset-113 PE E1017_100 (5 trasee de cablu) către celelalte componente ale sistemului de recepţie, aflate la etajul superior al cădirilor. Acestea ai fost montate în cutii de instalare şi includ amplificatorul/egalizatorul de semnal SAT - TERRA SA-51 R70501. Prin intermediul acestuia sunt compensate antenuările de cablu şi sunt alimentate celelalte dispozitive ale reţelei (LNB, multiswitch-uri). Semnalele DVB-T sunt amplificate şi distribuite de către amplificatorul multibandă WWK-861 R89860 . Protecţia sistemului SMATV împotriva fulgerelor şi a supratensiunilor este garantată datorită conectării liniilor de semnal de la antene la protecţii TV-SAT SIGNAL R48602 şi legării la pământ a tuturor dispozitivelor.
Cele 5 cabluri ce alcătuiesc magistrala de semnal sunt marcate individual cu colori corespunzătore multiswitch-ului MV-5xx şi coboară până la parterul fiecărei clădiri. Carcasele din aliaj turnat ale echipamentelor multiswitch asigură protecţia acestora împotriva interferenţelor EM.
Pe fiecare etaj au fost apoi instalate tap-uri 5XX şi multiswitch-uri MV-5xx. Ieşirile neutilizate au fost terminate cu rezistenţe R66205.

Întregul sistem foloseşte conectorii F "Self-install" E80410 produşi de Cablecon, Danemarca.

Montarea camerei de supraveghere pe stâlp.

Clemele tipice de prindere pe stâlp nu au deschideri pentru instalarea camerelor. Dacă instalatorul doreşte să-şi creeze singur aceste găuri, va trebui să le protejeze împotriva factorilor de mediu. Prin urmare, este recomandată utilizarea clemelor create special pentru camere de supraveghere.
În cazul camerelor de tip box instalate în carcase Marathon M5406 sau M5408 cea mai bună alegere este prinderea Marathon MH-610 M5142 şi clema MH-611C M5162.
Carcasă Marathon M5406 montată pe stâlp cu ajutorul suportului MH-610 M5142 şi a clemei MH-611C M5162.
Clemele MH-625 M5172 (albă) și M5174 (negră) pot fi folosite şi pentru montarea pe stălpi cu diametrul de 30-105 mm a camerelor video compacte sau de tip dom.
Suport camere stâlp MH-625 (Ø max 105mm, alb)
Exemplu practic în care clema M5172 a fost utilizată pentru instalarea pe stâlpul E905020 a două camere n-cam 670 M11284

vMEye şi monitorizarea de la distanţă a sistemelor IP CCTV bazate pe NVR Signal.

Aplicaţia vMEye care se livrează gratuit împreună cu NVR-urile K2708 şi K2716 precum şi cu camera video Siginal K1810 permite accesul de la distanţă, prin intermediul unui smartphone, la sistemul IP CCTV. Utilizatorii vor putea monitoriza zonele de inters, în orice moment, oriunde s-ar afla.
Fereastra de previzualizare a vMEye
Instalată pe un smartphone, vMEye permite:
  • vizualizarea online a semnalului video al oricărei camere din sistem
  • salvarea de instantanee ale ecranului telefonului
  • înregistrarea semnalului video
Software-ul vMEye a fost creat pentru sistemele de operare Android, BlackBerry, iOS, Symbian şi Windows Mobile. Odată instalată, aplicaţia va necesita introducerea următorilor parametrii: numele serverului video, adresa IP, portul, numele de utilizator şi parola acestuia pentru accesul la NVR. vMEye poate fi obţinut şi accesând link-ul "Download-uri Disponibile" de pe pagina web a NVR-urilor şi a camerei.

Înregistrarea traficului rutier cu ajutorul dispozitivelor ULTIAIR şi a camerelor IP CCTV IP de la Sunell.

Ratarea ieşirii de pe autostradă sau trecerea pe roşu într-o intersecţie sunt principalele cauze de accident în marile oraşe. Este adesea dificil să se stabilească şoferul vinovat, cel responsabil de accident, dacă în jur nu au existat martori. Aceste situaţii pot fi evitate prin instalarea sistemelor de supraveghere IP cu transmisie wireless. Sisteme de transmisie wireless a semnalului video de pe camere de supraveghere IP pot fi uşor create cu echipamentele profesionale ULTIAIR.
Acestea fac parte dintr-o familie de AP-uri (Puncte de Acces) create special pentru reţelele wireless de date ale ISP-urilor şi cele de supraveghere video (IP CCTV). Antena şi componentele electronice au fost montate în carcasă de exterior (IP66), care garantează protecţia completă împotriva condiţiilor meteorologice nefavorabile. Dispozitivele ULTIAIR funcționează în banda liberă (nu necesită licenţă de emisie) de 5 GHz.

Sistemele de supaveghere video bazate pe AP-uri profesionale ULTIAIR şi camere video ACTi permit modificarea şi extinderea rapidă şi facilă în viitor a întrgii reţele CCTV.
Access Point Wireless: ULTIAIR 323KC 150Mb/s 802.11nCamera IP de exterior Sunell SN-IPR54/12DN/V (CMOS 1080p, ONVIF)Access Point Wireless: ULTIAIR 323KC 150Mb/s 802.11nCameră IP speeddome Sunell 2MP SN-IPS54/80DN/Z20 (Sony Exmor, ONVIF FullHD)Access Point Wireless: ULTIAIR 323KC 150Mb/s 802.11nCameră IP speeddome Sunell 2MP SN-IPS54/80DN/Z20 (Sony Exmor, ONVIF FullHD)Camera IP de exterior Sunell SN-IPR54/12DN/V (CMOS 1080p, ONVIF)Access Point Wireless: ULTIAIR 323KC 150Mb/s 802.11nCameră IP speeddome Sunell 2MP SN-IPS54/80DN/Z20 (Sony Exmor, ONVIF FullHD)Access Point Wireless: ULTIAIR 323KC 150Mb/s 802.11nCameră IP speeddome Sunell 2MP SN-IPS54/80DN/Z20 (Sony Exmor, ONVIF FullHD)Access Point Wireless: ULTIAIR 323KC 150Mb/s 802.11n
Supraveghere video cu camere Sunell şi AP-uri ULTIAIR

Produse noi în oferta Dipol

NVR Signal 2708 (8 canale, ONVIF, 32 Mbps)
Signal 2708 este un NVR ("Network Video Recorder") de 8 canale la un preţ foarte accesibil dedicat sistemelor IP CCTV de dimensiuni nu foarte mari în care costul este una dintre priorităţi. NVR-ul K2708 poate înregistra fluxuri video de la camere IP cu rezoluţie de până la 2 MP (1920x1080). Este capabil să proceseze un flux de date de 32 Mbps (CBR sau VBR), îndeajuns pentru înregistrare video cu 25 fps de pe camere video 1080p. Aplicaţia software de tip CMS disponibilă gratuit împreună cu NVR-ul este folosită la configurarea şi gestionarea ăntregului sistem IP CCTV Signal.
Switch cu management: TP-LINK TL-SL3452 (48FE+2xGE+2xSFP)
Switch-ul cu management TL-SL3452 este ideal pentru reţelele LAN ale companiilor mici sau medii. În acest scop îl recomandă multitudinea de instrumente de management destinate L2. Printre acestea, crearea de LAN-uri virtuale (VLAN 802.1Q) reguli de QoS (802.1P) şi liste de control al accesului (ACL). Dispune de 48 de porturi Fast Ethernet 10/100 Mbps şi 2 porturi Gigabit Ethernet 10/100/1000 Mbps. Totodată există şi două sloturi pentru module SFP destinate creşterii capacităţii şi flexibilităţii reţelei.
Cameră IP Signal HD-200 Full HD (2MP, iluminator IR, 2.8-12 mm, CMOS Aptina)
Camera IP de supraveghere video Signal HD-200 K1810 este dotată cu senzor CMOS APTINA de 1/2.5" cu rezoluţie de 2 MP (FullHD, 1920x1080 pixeli), capabilă să înregistreze video de calitate chair şi în condiţii de întuneric total (0 lx, ICR activat, IR pornit). Obiectivul varifocal 2.8 - 12 mm permite reglarea facilă şi rapidă a câmpului de filmare.

Videoclipuri noi

Modulator DVB-T Signal-450
Scurtă prezentare video a modulatorului Signal-450
Dispozitivul converteşte un semnal video SD sau HD într-un canal DVB-T.

Articole noi în Bibliotecă

Fibra optică în apartament - simplu şi rapid. Fiind prezentă în industria de telecomunicaţii de ceva vreme, a venit acum timpul ca acest mediu de transmisie să intre şi în casele utilizatorilor. Acest lucru a fost în principal forţat de către rata progresului tehnologic al electronicelor de larg consum, capabile să ofere servicii adiţionale pe baza unei conexiuni în bandă largă la internet mai mult

Merită citit:

Sistem multiswitch cu topologie stea. Fiind disponibile pe piaţă multiswitch-uri cu până la 32 de ieşiri RF un sistem SatTv/CATV de dimensiuni reduse poate fi implementat folosind doar un singur echipament de acest tip. Se pot alege multiswitch-urile radiale (topologia reţelei) Terra (seria M(S)R) sau cele ale gamei Signal, acestea din urmă fiind limitate la doar 16 ieşiri. Asemenea instalaţii "în stea"/radiale care folosesc multiswitch-uri sunt simplu de implementat fiind deseori instalate "ad hoc", nefiind nevoie de un design sau proiectant. mai mult
Un sistem multiswitch cu topologie stea
Patchcord fibră optică (la comandă)