Nr. 43/2013 (23 decembrie, 2013)
|
Următorul număr al newsletter-ului va apărea pe 6 ianuarie.
Era calculatoarelor super-rapide.
Un grup de cercetători de la Universitatea de stat din Austria au dezvoltat primul laser miniatural capabil să funcţioneze la temperatura camerei. Soluţia bazată pe nanofire din arseniură de galiu este, conform specialiştilor, una dintre viitoarele modalităţi de fabricare a componentelor electronice, mai rapide, mai uşoare, mai fiabile.Asta bineînţeles va însemna un singur luru: computere mai mici şi mai rapide. Bazându-se pe lumină pentru transferul datelor, o cantitate mult mai mare de informaţie poate fi transportată şi procesată într-un timp mult mai scurt deoarece fotonii au o viteză mai mare decât fotonii.
Nanofirele sunt "cultivate" printr-un proces de cristalizare a arseniurii de galiu pe un substrat de aur
(Sursa: Universitatea de stat din Australia)
(Sursa: Universitatea de stat din Australia)
Obţinute prin reacţii chimice speciale, nanofirele care alcătuiesc un microlaser au diametrul de doar câţiva nanometrii. Un substrat specific acoperit cu particule de aur este introdus într-o cameră cu gaz ce conţine conţine arsenic şi galiu. Crescând temperatura substratului până la 750 °C, nanofirele încep să .."crească" asemămător seminţelor de grâu puse la germinat.
Capătul terminal al nanofirelor funcţionează precum o oglindă, amplificând de-a lungul acestora lumina. Având aceste dimensiuni foarte mici, comutarea între stările pornit/oprit se poate realiza într-un timp incredibil de scurt, fiind astfel posibilă procesarea informaţiilor cu o viteză foarte mare.
Au existat în trecut soluţii similare bazate pe nanofire dar acestea prezentau dezavantajul temperaturilor extrem de scăzute necesare funcţionării. Laserele dezvoltate de cercetătorii din Australia sunt capabile să opereze la temperatura camerei, fapt ce dă posibilitatea utilizări acestora într-o gamă largă de dispozitive. Cum este de obicei situaţia acestui tip de inovaţii, drumul de la idee până la producţia în masă a echipamentului imaginat durează ani buni, dar un lucru este sigur şi anume: nanofirele vor fi cu siguranţă în prim-planul tehnologiilor viitoare.
Despre folosirea conectorilor mecanici.
Cea mai simplă şi rapidă modalitate de terminare a fibrei optice este folosirea conectorilor mecanici. Sunt ideali pentru aplicaţiile de FO din interiorul clădirilor ce necesită utilizarea cadrelor de distribuţie şi a cutiilor optice. În cazul acestui tip de conectori, pregătirea corespunzătoare a fibrei presupune doar curăţarea şi clivarea acesteia.Dacă sunt corect instalaţi, conectorii mecanici de calitate pot oferi acelaşi nivel de performanţă (nivel de atenuare scăzut) ca şi în cazul unei sudurii optice. Având o dimensiune mai mare decât conectorii de terminare clasici ai cablurilor de fibră optică, folosirea acestora necesită în prealabil o planificare a spaţiului din cutia de distribuţie. Aceştia nu pot fi folosiţi în cazul în care spaţiul din cutia de distribuţie, nu permite crearea unor trasee de cablu care să respecte raza minimă de îndoire a fibrei optice.
Comparaţie între un conector mecanic şi varianta acestuia sub formă de pigtail
În primul caz (cel al conectorului mecanic) deşi este utilizat şi un manşon de cauciuc,
fibra este securizată doar prin intermendiul mecanismului de prindere din interiorul conectorului
În primul caz (cel al conectorului mecanic) deşi este utilizat şi un manşon de cauciuc,
fibra este securizată doar prin intermendiul mecanismului de prindere din interiorul conectorului
Conectori mecanici pot fi instalaţi pe fibre optice de diferite diametre. Seria Key Quick este compatibilă cu fibrele de 3, 2, 0.9 şi 0.25 mm diametru. In cazul celei mai subţiri fibre (0.25 mm) mecanismul de prindere nu se poate fixa şi de mantaua cablului. Se pot folosi şi aici aceşti conectori doar dacă capătul terminal al fibrei (împreună cu conectorul) va fi protejat/imobilizat în mod adecvat de mecanismul de prindere al cutiei de distribuţie şi bineînţeles, daca va fi foarte rar deconectat. În caz contrar, cea mai bună soluţie este utilizarea unui splice mecanic şi a unui pigtail.
SatTV - un singur cablu şi patru receptoare.
Instalaţiile satelit pentru apartament adeseori necesită mai mult de un singur traseu de cablu. Dacă în proiect au fost de la început instalate conductele necesare atunci acest lucru nu va reprezenta o problemă. Dacă nu, atunci singura soluţie rămâne bormaşina; până acum.Tehnologia Unicable vine în ajutorul celor care îşi doresc modernizarea instalaţiei (să vizioneze programe SAT pe mai multe televizoare) sau să folosească un receptor SAT cu două tunere (pentru funcţia de - PVR Personal Video Recorder).
LNB-ul Inverto BLACK Unicable A98240 permite vizoinarea canalelor SAT pe patru receptoare separate compatibile Unicable. De la LNB până în punctul de distribuţie (locul unde este instalat un splitter) este folosint doar un singur cablu coaxial. Semnalul poat fi împărţit la două, trei sau patru tunere cu ajutorul dispozitivelor de tip splitter. Trebuie însă acordată atenţie la alegerea acestora - banda de frecvență trebuie să fie 5-2400 MHz) şi să fie "invizibile" pentru tensiunea continuă (spre exemplu Signal R85122) .
Care este principiul de funcţionare? LNB-ul Unicable, asemănător unui LNB universal poate accesa toate cele patru benzi de frecvenţă folosite de transponderele satelit (HL, HH, VL, VH). Odată recepţionate, aceste semnale sunt amplificate de către un amplificator RF cu nivel de zgomot redus. Sunt apoi mutate în banda de frecvenţă L şi introduse într-un multiplexor special (similar unui multiswitch) conectat la un dispozitiv denumit Single Cable Router (SCR). SCR-ul selectează transponderul dorit de către receptorul STB (comandat de utilizator) şi mută frecvenţa pe care acesta este recepţionat într-unul din cele patru canale disponibile în banda de frecvenţă intermediară (IF): canalul 1 - 1680 MHz, canalul 2 -1420 MHz, canalul 3 - 2040 MHz şi canalul 4 - 1210 MHz. Cu ajutorul filtrelor "trece-bandă", semnalele RF sunt combinate formând un bloc de frecvenţe continuu ce poate fi transmis pe un singur cablu coaxial. Întregul proces este controlat de un microcontroller din interiorul LNB-ului.
Echipamente UPS eficiente.
Studiile companiei CyberPower au arătat că în aşa-numitele condiţii normale de funcţionare (aproximativ 88% din timpul total) dispozitivele UPS tipice instalate în datacenter-uri consumă în jur de 18% din puterea pe care acestea o furnizează.Aceste cifre au impulsionat compania să dezvolte şi să implementeze în propriile echipamnete noi tehnologii de reducere a consumului de energie. Ceea ce a rezultat a fost "GreenPower UPS", o tehnologie care permite circuitului de alimentare din UPS să evite tranformatorul şi modulul AVR în timpul funcţionării normale. În acest mod, s-a obţinut un consum de energie cu aproximativ 75% mai mic, ceea ce înseamă reducerea semnificativă a emisiilor de căldură şi prelungirea duratei de funcţionare a UPS-ului.
Eficienţa energetică în funcţie de sarcina deservită, a unităţilor UPS a celor mai importanţi producători
Avantajul clar al dispozitivelor CyberPower este evident la încărcare mică şi medie.
Avantajul clar al dispozitivelor CyberPower este evident la încărcare mică şi medie.
DIPOL are în ofertă următoarele unităţi GreenPower UPS:
Injector PoE 12 VDC.
Camerele video compatibile cu standardul 802.3af pot fi telealimentate (de obicei la 48 VDC) prin intermediul aceluiaşi cablu UTP folosit pentru transmisia datelor. Ca sursă de alimentare sunt utilizate sursele speciale, cu protecţie la scurt-circuit şi supra-tensiuni ( M1890). Aceeaşi modalitate de telealimentare poate fi utilizată şi în cazul camerelor video IP fără 802.3af folosind innjectoare/adaptoare PoE dar la o tensiune de 12 VDC şi pe distanţe mai scurte.Diagrama de mai sus exemplifică modalitatea de telealimentare, prin intermediul cablului torsadat, a unei camere IP ce nu dispune de 802.3af. Sursa de alimentare folosită este cea originală, livrată împreună cu camera video. Odată conectată la reţeaua electrică, capătul de alimentare este introdus în adaptorul PoE N9205. Acesta va injecta pe cablul UTP tensiunea de 12 VDC oferită de sursă.
Din cauza căderilor de tensiune introduse de cablul UTP (aproximativ 0.1 - 0.2 V / metru , în funcţie de consumul camerei) valoarea tensiunii ce ajunge la camera video scade pe măsură ce lungimea cablului creşte. Aşadar, o distanţă maximă recomandată este de cel mult 25 de metri.
Îmbunătăţirea semnalui GSM.
Mai jos este prezentată o schema tipică de utilizare a unui repeater GSM într-o casă/locuinţă de bloc, în scopul consolidării recepţiei semnalului de telefonie mobilă şi internet (GPRS). Metoda permite utilizarea liberă (nelegată de antenă) şi concomitentă a mai multor terminale mobile.Repeater GSM instalat într-o locuinţă
Lista echipamentelor necesare:
- A741030 - Antenă GSM/DCS/UMTS de exterior: Trans-Data KYZ8.2/9. - pentru conexiunea staţia de bază
- A6765 - Amplifcator/repeater GSM: SIGNAL GSM-305
- A6812 - Spliter GSM cu două căi, pentru antenele de interior
- A741001 and A741002 - Antene GSM/DCS/UMTS de interior: Trans-Data DW3-A şi Trans-Data DW3-B pentru distribuirea semnalului exterior amplificat.
Amplificatorul de catarg ARM-103M R85211 al producătorului AMS este destinat atât instalaţiilor individuale de antenă cât şi unor reţele mici, cu antenă comună, de maxim 10-15 prize TV. Câştigul acestuia variază între 7 şi 11 dB, în funcţie de frecvenţă (87-790 MHz). Cele trei ieşiri pot distribui semnalul TV fie direct către televizor fie către reţele RF separate, pentru distribuţie ulterioară, prin splittere sau tap-uri către un număr mai mare de prize TV. | ||
Camera antivandal v-cam 530 M10773 a fost creată în special pentru sistemele video profesionale. Datorită cipului DSP de ultimă generaţie şi a algoritmilor de procesare a imaginii, camera este capabilă de înregistrare video la rezoluţie înaltă (630 TVL în mod color). O astfel de rezoluţie ridicată garantează obţinerea imaginilor detaliate. | ||
TP-LINK TL-WR840N N3257 este un router wireless 802.11n cu firewall, Access Point şi switch de 4 porturi Ethernet. Este ideal pentru firmele mici şi mijlocii dar şi pentru apartamentele de bloc. Cu ajutorul acestui router cu AP încorporat se poate crea rapid şi uşor o reţea wireless iar datorită firewall-ului, utilizatorii vor putea accesa în siguranţă internetul. | ||
Merită citit:
Cum se alege o cameră de supraveghere pentru filmare zi/noapte? Camerele cu funcţie de filmare zi/noapte sunt capabile a oferi imagini foarte bune indiferent de condiţiile de iluminare. În lipsa luminii, scena este iluminată de către iluminatoarele cu infraroşu iar camera trece în modul de filmare alb-negru pentru a obţine o sensibilitate crescută a senzorului de imagine. Camerele de filmare, spre deosebire de ochiul uman, pot "vedea" radiaţia infraroşie şi o pot folosi în mod eficient pentru a reda imagini clare. În cazul unei iluminări corespunzătoare cu lumină din spectrul vizibil, iluminatorul IR este oprit dar lumina naturală are în componenţă şi elemente ale spectrului IR. Acestea cauzează probleme cu balansul de alb - imaginea nu reflecta culorile reale (zonele negre sunt adesea văzute ca albastru închis). Din acest motiv, în timpul filmării color, partea infraroşie a luminii trebuie filtrată. mai multe