Nr. 1/2014 (6 Ianuarie, 2014)
Riscul comunicării inaudibile între ... calculatoare.
Michael Hanspach şi Michael Goetz de la Institutul Fraunhofer din Germania au creat o reţea între laptop-uri folosind pentru transmiterea datelor semnale audio de înaltă frecvenţă. Difuzorul unuia dintre echipamentre emite semanlele iar celelalte notebook-uri, folosindu-se de microfoanele cu care sunt dotate, recepţionează aceste semnale.Testele au arătat că informaţia poate fi transmisă între calculatoare prin intermediul semnalelor audio, la frecvenţe apropiate de limita superioară a auzului uman (aproximativ 20 kHz). Reţeaua a fost creată folosind laptop-uri Lenovo T400 doatate cu chip de sunet Intel 82801I şi rulând sistemul de operare Debian. Semnalele audio emise s-au situat între frecvenţele 0-35 kHz, obţinându-se viteze de transmisie de aproximativ 20 de biţi pe secundă, la distanțe de până la 19.7 m.
"Reţeaua audio" în sine, creată în scop experimental a fost alcătuită din cinci laptopuri. Cercetatorii au vrut să demonstreze că o astfel de reţea este capabilă să transfere informaţii confidențiale (chei de acces, parole, pin-uri ale cărţilor de credit) neavând nevoie de o lăţime mare de bandă. A fost dezvoltat în acest scop un protocol special de rutare, pentru a permite conexiuni ad-hoc între dispozitive. Succesul testelor poate fi însă luat ca şi un avertisment asupra faptului că în ciuda lipsei conexiunii la reţea, calculatoarele pot comunica şi transfera informaţii.
Să se fi descoperit astfel o nouă metodă de a extrage informaţii confidenţiale de pe dispozitivele electronice? Până acum, deconectarea fizică de la reţea (radio sau cu fir) a unui calculator, garanta 100% securitatea informaţiilor stocate. Dar s-a dovedit că folosind semnale ultrasonice, aceste date pot "evada" într-un mod cu totul neaşteptat. Este de ajuns un mic virus special creat.
O caracteristică importantă a acestui sistem de comunicare este rezistenţa la sursele de zgomot tipice. Cea mai mare limitare este viteza maximă de transfer a datelor: 20 de biţi pe secundă. Cu toate acestea, viteza este suficientă pentru transmisia parolelor, conturilor bancare, email-urilor, etc. Întregul "sistem de spionaj" poate funcționa doar în cazul calculatoarelor infectate. De aici şi importanţa protecţiei antivirus şi antispyware
Mutarea dintr-o locaţie în alta a serverului.
Odată terminată construcţia noii clădiri a platformei industriale de la marginea oraşului, patronul uneia dintre fabrici s-a hotărât să îşi mute aici întregul echipament de telecomunicaţii. Vechea locaţie (într-o cameră înghesuită, lângă linia de asamblare) nu beneficia de un nivel de securitate suicient şi nici nu oferea un mediu de lucru corespunzător echipamentelor electronice (în principal servere).Printre echipamenele relocate au fost sistemul de monitorizare CCTV care deservea opt camere video analogice (două fiind de tip PTZ) şi dispozitivele de reţea de rețea.
Link-ul optic dintre cele două locaţii asigură accesul la internet şi reţeaua locală (LAN)
precum şi transmisia semnalelor celor 8 camere video
precum şi transmisia semnalelor celor 8 camere video
Cablu de fibră optică pentru exterior a fost folosit ca mediu de transmisie a datelor între cele două clădiri. Semnalele video furnizate de către camerele analogice sunt recepţionate şi transformate în impulsuri optice de către convertorul video de 16 canale, ULTIMODE V-216D L2921 . Numărul de canale video a fost ales pentru a facilita extensia sistemului de supraveghere în viitor. Reţeaua locală capabilă (LAN-ul) a fost implementată în jurul smart switch-ului TP-LINK N29949 dotat cu module SFP ULTIMODE L1415 pentru conexiune gigabit. În noua cameră a serverelor, conversia semnalelor FO-Ethernet se realizază cu ajutorului convertorului de mediu de transmisie ULTIMODE L11025. Rezervele de cablu optic sunt stocate pe rack-urile ULTIMODE-X01-A L5504 iar capetele fibrelor optice nefolosite au fost protejate corespunzător.
Permiţând locatarilor să acceseze semnalul video al camerelor de supraveghere instalate în perimetrul complexului rezidenţial, sentimentul de securitate oferit acestora va creşte. Aceste semnale video pot fi introduse în sistemul SMATV cu ajutorul modulatoarelor DVB-T duble mdx420 R82518. Imaginile transmisie de camerele video pot fi astfel vizionate direct pe televizorul conectat în sistemul multiswitch, comutând pe canalul DVB-T corespunzător.
Diagrama sistemului multiswitch folosit la distribuirea semnalelor TV terestre (DVB) şi satelit precum şi cele CCTV, într-o clădire cu 3 scări, fiecare cu 24 de prize TV
Sistemul este compus din trei multiswitch-uri Terra MV-524 R70724 şi două tap-uri: Terra SD-515 R70517 şi SD-520 R70518. Semnalele terestre DVB-T sunt procesate cu ajutorul amplificatorului de patru canale cu filtre SAW ultraselective Terra AT440 R82511 Imaginile camerelor CCTV sunt injecate în sistem ca multiplex DVB-T prin intermediul modulatorului dublu Terra mdx420 R82518.
Funcţia 3D DNR a camerelor CCTV analogice.
Senzorul de imagine al oricărei camere video transformă fotonii care lovesc pixelii în tensiune electrică de valoare proporţională cu intensitatea fluxului luminos. În teorie, dacă lumina nu ajunge la senzor, acesta nu va genera semnal electric. În practică însă, din cauza micilor imperfecţiuni ce pot apărea în procesul de fabricare al componentelor electronice dar şi a zgomotului termic, senzorul de imagine va genera totuşi un mic semnal electric. Acest zgomot este întotdeauna prezent, fiind în foarte evident în absenţa iluminării. Un parametru important folosit la caracterizarea semnalului rezultat este raportul semnal zomot, notat şi S/N (signal/noise).3D DNR (3D Digital Noise Reduction) este funcţia ce poate limita nivelulde zgomot vizibil pe imagine. Ea compară cadrul video curent, cu unul înregistrat anterior. Dacă rezultatul analizei celor două imagini arată o diferenţă atribuită prezenţei zgomotului, funcţia elimină aceste fragmente zgomotoase şi le înlocuieşte cu cele de calitate mai bună.
O comparaţie între imagine fără 3D DNR (în stânga)
şi cu 3D DNR pornit (dreapta)
Camera IP Signal HD-200 (2MP) compatibilă cu standardul ONVIF.
Sistemele de supraveghere bazate pe camere IP şi dispozitive de înregistrare tip NVR (Network Video Recorder) sunt tot mai des întâlnite pe piaţă. Este totuşi adesea dificil a integra în acelaşi sistem de supraveghere echipamente IP de la producători diferiţi.Pentru a rezolva aceste probleme de incompatibilitate, cei mai mari producători din industrie au creat o iniţiativă denumită Open Network Video Interface Forum (ONVIF), care vizează coordonarea eforturilor de stabilire a unor standarde în acest domeniu. Dispozitivele conforme ONVIF asigură proiectanţilor o mare flexibilitate în construirea sistemelor de supraveghere video IP, datorită interoperabilităţii echipamentelor de la diverşi producători. Prin standardizarea interfeţelor digitale ale dispozitivelor IP CCTV, a unificării metodelor de compresie şi transmitere a fluxurilor video, configurarea echipamentelor şi controlul acestora, etc. utilizatorului îi este oferit un sistem uniform, stabil şi facil de gestionat.
Cameră IP compactă: Signal HD-200 (2MP) K1810 - calitate excelentă a imaginii şi compatibilitate ONVIF
Transmiterea de imagini ale camerelor megapixel în sistemele CCTV din oraş.
Rezoluţia înregistrărilor video analogice este limitată de standardele TV (PAL, NTSC) la 704 x 576 pixeli (4CIF). Acestă limită nu se aplică în schimb sistemelor IP dotate cu camere megapixel. Spre exemplu, modele FullHD K1634 , K1691 , K1680 , K1695 , K1698 oferă imagini cu de cinci ori mai mulţi pixeli iar camera K1637 cu de 12 ori mai mulți pixeli (5MP). Imaginile pot fi mărite de mai multe ori (depinde de rezoluţia la care au fost înregistrate) păstrând detaliile necesare pentru identificare (recunoaşterea feţei, citirea numerelor de înamtriculare, etc.)Fiind capabile să atingă viteze de până la 150 Mbps, echipamentele ULTIAIR rezolvă într-un mod elegant problema transferului masiv de date în reţeaua IP CCTV. Soluţiile wireless pot reduce considerabil costurile de implementare a acestor sisteme moderne. Elimină nevoia construirii infrastructurii cablate, care de multe ori se poate întinde pe kilometrii. Conectate la dispozitive de transmisie ULTIAIR, camerele transmit wireless semnalele video către centrul de monitorizare, la rândul lui echipat cu un echipament ULTIAIR.
Soluţiilor wireless de la ULTIAIR de tip Access Point pot fi folosite atât pentru transmisia semnalelor video cât şi pentru comenzile PTZ.
Sistem IP CCTV pentru orașe bazat pe dispozitivele ULTIAIR
Transmiţător optic TERRA mo418 4D31 R82522 folosit pentru transmiterea semnalelor TV pe fibră optică. Dispozitivul converteşte semnalele electrice din gama de frecvenţe 47-2400 MHz în impulsuri luminoase. Puterea semnalului optic este 6 dBm (4 mW), suficientă pentru deservirea a mai bine de 10 noduri optice (în funcţie de sensibilitatea receptoarelor). | ||
Amplificatorul de bandă largă ARM-102m R85210 cu montaj pe catarg, este dedicat pentru instalaţii de antenă individuale sau micilor sisteme cu antenă comună. Câştigul amplificatorului variază între 7 dB şi 11 dB, în funcţie de frecvenţa semnalului de intrare. Dispune de două ieşiri RF, pentru conectarea semnalului TV la două televizoare. | ||
Prinderea de stâlp MH-625 M5172 permite montarea pe o ţeavă cu diametrul de cel mult 105 mm, a doi suporţi de cameră. Prinderea este galvanizat şi vopsită. | ||
Articole noi în Bibliotecă
DIPOL pentru educaţie - sisteme SMATV şi CCTV. Acest articol este dedicat cadrelor didactice şi elevilor şcolilor tehnice ce au în curiculă cursuri de electronică. Conţine materiale informative care pot fi utilizate la crearea unui program de instruire pentru tehnologii SMATV şi CCTV. Pe viitor vor fi prezentate teme şi soluţii destinate laboratorului de electronică, legate în special de instalarea sistemelor TV, SatTV şi CCTV. Sunt informaţii de bază, pe care orice instalator din domeniu trebuie să le ştie. Va exista şi o secţiune cu link-uri către articole utile în procesul de învăţare ... mai mult
Merită citit:
Creşterea sensibilităţii camerelor de supraveghere - funcţia "Sense-up". Distanţa la care sunt utile LED-urile IR încorporate în camerele CCTV este limitată la 20-25 de metri. O sursă puternică de lumină IR va cauza o expunere excesivă a obiectelor situate în apropierea camerei de filmat. Din acest motiv, instalatorii se orientează adesea către soluţii fără IR care pot furniza imagini acceptabile în condiţii de iluminare slabe. Una dintre opţiuni este utilizarea camerelor capabile să opereze cu o viteză a obturatorului mult redusă. Sensibilitatea camerelor va creşte ... mai mult