Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 2/2014 (13 inauarie, 2014)

SmartLight - tehnologia care reduce factura la lumină.

Anton Harfmann şi Jason Heikenfeld, cercetători la Universitatea din Cincinnati, au dezvoltat o metodă revoluţionară ce foloseşte energia solară pentru iluminarea clădirilor. Noul concept denumit SmartLight a fost prezentat în cadrul forumului internaţional CasaClima din Italia, la sfârşitul lui 2013. Soluţia este complet diferită de metodele de iluminare utilizate în prezent, bazate pe conversia luminii solare în energie electrică cu ajutorul panourilor fotovoltaice. SmartLight direcţionează lumina soarelui pe trasee specifice, astfel încât orice cameră beneficiează de lumină naturală. Ceea ce face ca sistemul să funcţioneze sunt mici celule electrofluidice, cu un diametru de doar câţiva milimetrii, umplute cu o substanţă care permite schimbarea caracteristicilor fizice ale celulelor: pot concentra, reflecta sau refracta lumina la fel de eficient ca si cele create din sticlă. Prin modificarea tensiunii superficiale a lichidului din celule, cercetătorii modifica şi forma acestor celule, din prisme în lentile şi astfel controla lumina ce le traversează. Energia necesară exercitării acestui control este de 10 000 până la 100 000 de ori mai mică decât energia consumată de tradiţionalele becuri incandescente. Mai mult de atât, această energie este generată chiar de către celule, aceastea având în componenţă elemente fotovoltaice.

Conceptul SmartLight
(sursa: www.uc.edu)
Invenţia celor doi cercetători are şanse să schimbe nu doar principiile de design ale clădirilor ci şi modalitatea în care este utilizată energia solară. Sistemele SmartLight pot fi controlate şi wireless prin intermediul aplicaţiilor de pe smartphone. Acum se pune întrebarea: "Ce se va întâmpla noaptea, cum vor fi iluminate clădirile?". Nici o problemă, surplusul de energie al sistemul poate fi convertit în electricitate, stocat și folosit-o manieră similară celulelor fotovoltaice. Până în acest moment nu au fost publicate informații despre ce costuri ar presupune implementarea acestui sistem în clădiri noi sau deja date în exploatare. Având în vedere beneficiile aduse, precum și simplitatea design-ului, costurile ar trebui să fie cât de cât...rezonabile.

Pe plan global, cererea de energie este în continuă creştere. În prezent, se consumă de două ori mai multă energie decât acum 30 de ani iar Agenţia Internaţională de Energie preconizează că până în 2030 vom consuma cu 50% mai mult. O bună parte din această energie este folosită la iluminatul electric. Doar distribuţia acesteia reprezintă mai bine de jumătate din costuri. Din acest motiv cercetările pentru descoperirea unor noi modalități, mult mai eficiente și fezabile de obținere și stocare a energiei electrice sunt întreprinse în toate centrele universitare din lume. Combustibilii fosili încă sunt cea mai importantă sursă de energie dar din cauza CO2 eliberat în atmosferă odată cu arderea acestora, nu sunt o soluție viabilă pentru viitor. Celulele fotovoltaice reprezintă una dintre alternativele ecologice luate în considerare, fiind des întâlnite în zonele abundenete în lumină solară. Ca oricare altă tehnologie în dezvoltare prezintă avantaje și dezavantaje. Costul mare de producție și impactul pe care îl are acesta asupra mediului reprezintă cele mai mari dezavantaje și motivele principale pentru care aceste echipamente încă nu au înlocuit pe deplin combustibilii fosili.

Atenuatoarele optice - sfaturi pentru utilizare.

Atenuatoarele optice sunt elemente pasive ce sunt introduse pe traseul optic cu scopul de a aduce nivelul de semnal la valori acceptabile pentru receptoare. Aceste dispozitive nu sunt folosite în sistemele cu fibre multi-mode doarece în acest caz, puterea semnalelor optice este relativ scăzută. Sunt însă indispensabile în situaţiile unor link-uri de fibră single-mode, pe distanţe scurte.
Atenuator optic ULTIMODE T-15 (SC, 5 dB)
Atenuator optic T-15L (LC, 5dB) - SOLDURI!
Atenuator optic (FC, 5dB)
Atenuator 5 dB (SC)
L4515
Atenuator 5 dB (LC)
L4516
Atenuator 5 dB (FC)
L4520
Pentru a verifica dacă atenuatoarele optice va sunt necesare, trebuie calculat bugetul de putere optică (optical power budget) al sistemului dvs. Trebuie știute puterea de ieșire a transmițătorului, sensibilitatea receptorului precum și atenuarea liniei de transmisie (a fibrei optice) dintre cele două dispozitive. Principiile acestei proceduri de calcul dar și exemple practice pot fi găsite în articolul Bugetul de putere optică al conexiunii de fibră optică. Odată implementat sistemul este recomandată verificarea parametrilor de transmisie, în special atenuarea căii optice, folosind o sursă de lumină stabilă și un aparat de măsură optic profesional.
Diagrama prezintă utilizarea atenuatoarelor (X, roșu) într-un sistem de comunicare optică cu două convertoare (FO-Ethernet)
Este recomandat ca montarea atenuatoarelor să se facă întotdeaună la intrarea receptorului, și acest lucru din două motive: - este mai bine să se măsoare nivelul propriu-zis de putere ce ajunge la receptor și aici să se ajusteze atenuarea în concordanță. Cel de al doilea motiv îl reprezintă reflexiile introduse pe linia de transmisie de fiecare atenuator. Această porțiune de semnal reflectat va fi atenuată de fibra optică înainte să ajungă la echipamentul de transmisie.

Instalaţie satelit pentru 8 receivere.

A large distance between the satellite dish and multiswitch may cause problems with insufficient signal levels at the inputs of sat receivers. For example, using a 90 cm dish and TRISET-113 cable, the length of the cable connections should not be longer than 80 meters. In situations where the distance is longer (due to terrain conditions or distribution of the signals to another building), the best solution is to use dedicated fiber optic distribution systems allowing for transmission of TV signals even over several kilometers without a need for regeneration.
Fotografiile de mai jos arată un sistem mutiswitch hibrid (cupru-optic) pentru doi sateliţi. Instalat de către compania Kolnet, este bazat pe echipamente Comsat şi multiswitch Signal MP-0908 R6944808.
Recepţia semnalelor DVB-S/S2 a doi sateliți independeți s-a facut cu ajutorul a două LNB-uri optice Opto-LNBF A9885. Acestea sunt dotate cu conectori optici FC/PC și transmit la la o lungime de undă de 1310 nm. De la cele două LNB-uri, până la receptoarele/convertoarele optice SAT-IF Opto-QUATRO A9886 impulsurile luminoase sunt transmise pe fibră optică single-mode. Cele două dispozitive A9886 convertesc impuslurile optice în semnale electrice compatibile cu sistemele multiswich (perechi polarizare-bandă: VL-HL-VH-HH). De aici, multiswitch-ul Signal MP-0908 R6944808 distribuie pe cablul coaxial, semnalele SAT către prizele TV instalate în întreaga clădire.

Iluminarea -3dB la torţelor IR.

Unghiul obţinut atunci când intensitatea fascicolului luminos se reduce la jumătate din valoarea maximă (măsurată fix în direcţia iluminatorului) se numeşte unghiul -3dB. Cu cât acest unghi este mai mic, cu atât fascicolul de lumină este mai concentrat. În cazul iluminatoarelor Redbeam cu lentile, ungiul -3dB este aproximativ jumătate din cel de funcţionare normală.
Specificaţiile de bază ale iluminatoarelor Readbeam:
Model IR20 IR40 IR100 IRN40 IRN60
Cod M1635 M1640 M1647 M1649 M1653
Lungime de undă [nm] 850 850 850 940 940
Unghi de iluminare [o] 100 60 30 45 30
Unghi de iluminare la -3dB [o] 50 30 15 22 15
Rază de acțiune 20 30 90 40 60
Putere 2400 1800 3600 2400 3000

Funcţia Interfon a DVR-urilor Hikvision.

Hikvision DS-7604NI-SE K2204 este NVR de ultimă generaţie, capabil de înregistrare şi redare (cu 25 fps) a semnalelor video provenite de la camere video cu rezoluţie de până la 4 MP. Datorită interfeţelor video VGA şi HDMI cu care este dotat, poate fi conectat direct la un monitor. În cazul în care monitorul are difuzoare încorporate sau un sistem audio este conectat la NVR, oricare dintre camerele IP cu microfon pot fi folosite pentru comunicare cu operatorul sistemului de supraveghere.
Monitor LCD 19NVR Hikvision DS-7604NI-SECamera IP de exterior Sunell SN-IPR54/12DN/V (CMOS 1080p, ONVIF)Switch gigabit TP-LINK TL-SG108 (8xGE)Cameră IP 2MP dome Sunell SN-IPV54/12UDR (Aptina 1080p CMOS, ONVIF, de exterior. antivandal)
Utilizarea funcţiei de interfon într-un sistem IP CCTV
Transferul materialului video de pe camerele IP precum şi fluxul audio bidirecţional aderă la specificaţiile protocolul IP şi prin urmare pot fi uşor distribuite într-o reţea LAN sau direct pe internet. Adesea, capabilităţile de interfon ale NVR-ului sunt folosite de către operatorii sistemului pentru comunicare rapidă în caz de incidente.

Router wireless TP-LINK cu server DLNA.

Cele mai multe dintre televizoarele disponible acum pe piaţă sunt dotate cu porturi Ethernet pentru a fi conectate într-o reţea LAN şi a comunica cu alte dispozitive DLNA. Aceast acronim DLNA Digital Living Network Alliance este denumirea unei organizaţii non-profit ce are ca membrii sute de companii din domeniul electronicelor de larg consum. Produse compatibile DLNA existente pe piaţă sunt PC-uri şi diverse echipamente de stocare în reţea (NAS), televizoare, sisteme stereo, home theater, receivere A/V, console de jocuri, tablete, PDA-uri, smartphone-uri, etc. În funcţie de software-ul instalat, oricare dintre aceste dispozitive pot oferi acces de la distanţă la conţinutul multimedia stocat.
Folosirea unui calculator propriu-zis pe post de server DLNA nu este deloc practică.
Ideal este ca serverul DLNA să funcţioneze continuu astfel încât fotografiile digitale, muzică şi filmele să fie disponibile în orice moment, gata de a fi vizionate pe sistemul Home cinema. În acest scop, se poate folosi routerul wireless TP-LINK TL-WDR4300 N3260 cu sistem de operare OpenWRT (în locul firmware-ului original). Un hard disk conectat la portul USB al router-ului va fi folosit pentru stocarea materialelor multimedia (server NAS). Transmisia datelor dintre server şi televizor se poate realiza atât prin intermediul unei reţele LAN cablate cât şi wireless.
Router WiFi dual-band TP-LINK TL-WDR4300 (2.4&5GHz)Access Point TP-Link TL-WA901ND (2.4GHz, 802.11n, 300Mb/s)
Utilizarea routerului TP-LINK N3260 ca server DLNA.
Unul dintre televizoare dispune de conexiune wireless la internet prin intermediul AP-ului TP-Link TL-WA901ND N2944
Majoritatea producătorilor de TV-uri oferă adaptoare wireless dedicate.

New products offered by DIPOL

RouterBoard RB2011UAS-RM (600MHz. RAM 128MB, 5x1000Mb/s, 5x 100Mb/s, SFP, LCD)
Routerboard-ul RB2011UAS-RM N242011 rulează sistemul de operare MikroTik RouterOS L5. Este dotat cu 5 porturi Gigabit şi 5 porturi FastEthernet, procesor de 600 MHz şi 128 MB RAM. Hardware-ul şi sistemul de operare MikroTik bazat pe Linux permite utilizatorilor să creeze reţele profesionale cu rutare statică sau dinamică. Lăţimea de bandă oferită de ISP este uşor de gestionat datorită opţiunilor avansate de firewall şi de queuing cu care este dotat.
Cabinet Rack 19
Noile modele de rack-uri Signal R9120165 dispun de uşi metalice perforate (faţă şi spate). Această caracteristică dă posibilitatea răcirii echipamentelor montate, folosind ca sursă de ventilație aparatul de aer condiționat instalat în camera serverului. Șinele verticale dispun, din centimetru în centimetru, de puncte de înșurubare pentru instalarea cât mai precisă a dispozitivelor rackabile.
Suport camere stâlp MH-625 (Ø max 105mm, negru)
MH-625 M5174 este un un dublu suport de camere video destinat montării directe pe stâlp/bară de metal cu diametrul de până la 105 mm.

Ultimele ştiri:

10 ianuarie, 2014 - SatNet 3.0 - noua versiune a software-ului de proiectare a sistemelor SMATV. Oricine poate descărca de pe site-ul nostru noua versiune a programului SatNet de proiectare a instalaţiilor multiswitch bazate pe echipamente TERRA. Software-ul este folosit de către proiectanţii şi instalatorii SatTV/CATV din întreaga lume. Noua versiune permite utilizatorului să:
  • proiecteze sisteme bazate pe cele mai recente versiuni de multiswitch-uri, ampificatoare şi componente pasive ale seriei net5 de la TERRA
  • proiecteze sisteme mixte, folosind atât echipamete recent introduse cât şi modele mai vechi, situaţie des întâlnitâ în cazul modernizării instalaţiilor de antenă
  • folosească noua metodă de selectare a dispozitivelor
Designing SMATV systems with SatNet software from TERRA
Click pe poză pentru articol şi aplicaţia SatNet3.0


Merită citit:


Headend universal MMH-3000 - exemplu de utilizare. TERRA MMH-3000 headend este soluţia optimă creată special pentru instalaţiile SatTV/CATV care necesită un management centralizat al distribuţiei de conţinut în cadrul reţelei. Deoarece nu mai sunt necesare echipamentele suplimentare precum receptoare de satelit sau STB-uri, soluţia este deosebit de actractivă pentru hoteluri, moteluri, spitale, etc. Designul modular al platfomei TERRA MMH-3000 îi permite funcţionare cu gamă largă de semnalele, atît la intrare cât şi la ieşire. Cele de ieşire pot fi canale analogice PAL, pentru televizoarele de generaţie mai veche, multiplexuri DVB-T pentru LCD-uri sau concomitent, ambele tipuri de semnale. mai mult