Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 3/2014 (20 ianuarie, 2014)

Tendinţele pentru piaţa de electronice în 2014.

Ca şi în anii trecuţi, tendinţele din piaţa electronicelor de larg consum pentru următoarele 12 luni pot fi uşor extrapolate din ceea ce a fost prezentat la Consumer Electronics Show acum două săptămâni în Las Vegas. S-a desfăşurat între 7 şi 10 ianuarie, îregistrând ca de fiecare dată, un număr record de expozanţi (3200) şi vizitatori (aproximativ 20 000). Încă de la primele ediţii, prestigioasa expoziţie a încurajat şi a stimultat creativitatea producătorilor. Aici a fost prezentat în 1970 video recorder-ul (VCR), în 1981 camera video şi CD player-ul, DVD-ul în 1996, HDTV în 1998, Xbox în 2001 şi player-ul Blu-ray în 2004.
În acest an, au fost prezentate dispozitive miniaturale cu "tehnologii inteligente" menită să ne facă viaţa cât mai uşoară.
Intel Edison - un calculator de dimensiunea de card SD,
creat pentru dispozitivele electronice de larg consum
"Inteligenţa" viitoarelor dispozitive electronice va fi asigurată de către microcalculatorul Edison. Chair dacă are dimensiunea unui card SD, acesta are procesor dual core şi module pentru comunicare WiFi şi Bluetooth. Calculatorul rulează Linux şi va fi utilizat în echipamentele electronice purtate de către utilizator (weareble tech). Intel aşteaptă idei pentru diversele aplicaţii unde Edison ar putea fi folosit. În acest scop, au anunţat un concurs cu premii de 1.3 milioane de dolari.
Iubitorii de maşini au fost atraşi de automobilul electric i3 al celor de la BMW, dotat cu cartelă SIM. Şoferul, prin aplicaţia "My BMW remote", poate schimba informaţii cu vehiculul direct de pe dispozitivul mobil: poate verifica nivelul de încărcare a bateriei, distanţa ce mai poate fi parcursă, verifica dacă geamurile sunt închise sau porni în avans aerul condiţionat.
Un nou televizor de 105" de la Samsung
Gradul de îndoire al ecranului este acum controlat de către utilizator
Producătorii s-au întrecut în oferte de televizoare Ultra HD. Sony este de părere că televizoarele Full HD vor deveni în foarte scurt timp depăşite. Ecranele Ultra HD sunt capabile de imagini cu rezoluţie 4K (de 4 ori mai mare decât Full HD). La prezicerile companiei Sony contribuie şi preţurile din ce în ce mai mici ale acestor televizoare Ultra HD. Tot aceştia au prezentat şi camere video capabile să filmeze la această rezoluţie înaltă. Mai mult, utilizatorii noilor televizoare au acces on-line la conţinut Ultra HD chiar prin intermediul unei aplicaţii create de Sony.
Foarte mulţi vizitatori au fost interesaţi de televizoarele curbate deoarece, se pare, ca acestea oferă o "experienţă" mult mai naturală.

Şi LG a fost prezent. Ultima lor aplicaţie pentru smartphone-uri - "Home Chat", este menită să poarte o conversaţie cât mai naturală cu utilizatorul, folosind un limbaj comun. Doar întrebând frigderul "ce lipseşte?" veţi obţine lista de cumpăraturi.
O secţiune specială a fost dedicată tehnologie de imprimare 3D. Au putut fi văzute noile modele de imprimante şi obseva îndeaproape procesul de imprimare 3D. Acum şi dulciurile pot fi "trase" la imprimantă. Echipamentele pentru cofetari (imprimante 3D) pot crea după reţetă orice deliciu.
Dispozitivele de imprimare 3D se ieftinesc pe zi ce trece (preţurile încep chiar şi de la 500 de dolari). Producătorii speră ca aceste echipamente să devină la fel de populare ca şi imprimantele cu jet de cerneală.
Un dispozitiv interesant, proiectat şi construit de o companie mică, recent înfiinţată (un start-up), este Airtame. Permite afişarea imaginilor pe un calculator pe orice televizor cu intrare HDMI. Conectivitatea între acestea (calculator şi televizor/monitoare) este asigurată de către standardul WiFi. Compania a reuşit să strângă mai bine de 460% din fondurile necesare proiectului. Acest lucru demonstrează popularitatea de care se bucură acest echipament.
Airtame, un dispozitiv de dimensiunea unui stick USB,
care converteşte orice monitor sau televizor cu intrare HDMI într-un ecran universal
Publicului i-a fost din nou stârnit interesul de către Oculus Rift. Cântărid doar 0.38 kg, "ochelarii" oferă purtătorului material video HD-ready de pe orice calculator sau consolă de jocuri. Scopul principal gadgetului este acela de a imersa utlizatorul în lumea virtuală. Îşi poate mişca liber capul, explora decorurile jocului şi auzi sunetele mediului virtual fiind deconectat de realitate. Dezvoltatorii se apropie cu paşi repezi de lansarea pe piaţă şi integrarea acestui cu recentele lansate console de jocuri.

Splice-urile mecanice - întrebări şi răspunsuri.

Instalatorii care încep aventura lor cu fibre optice au multe întrebări cu privire la fibre optice despicare. În general, metodele de îmbinare/lipire folosite în cazul cablurilor de cupru nu pot fi translatate direct şi pentru cablurile de fibră optică. Pentru a uşura înţelegerea lucrului cu splice-urile/(joncţiuni) mecanice, vom răspunde în continuare la câteva dintre cele mai comune întrebări pe care instalatorii novici într-ale lucrului cu fibra optică le au.
Splice mecanic ULTIMODE FAST-MS1 (5 buc)
Splice mecanic ULTIMODE FAST-MS1
L5550
 • Ce este un splice mecanic? Un splice sau o joncţiune mecanică este o componentă menită să "lipească/unească" cu o foarte mare precizie două fibre optice. Dispozitivul trebuie să asigure poziţionarea cât mai exactă a capetelor terminale ale fibrelor pentru a reduce cât de mult posibil atenuarea semnalului. De asemenea, are şi rol de protecţie împotriva mediului neprielnic şi a stresului mecanic.
 • Ce scule îmi trebuie? Pentru instalarea unui splice mecanic sunt necesare striper-ul L5905, satârul de precizie L5801, solvent de curăţat (IPA) L5915 şi serveţele curate L5913. Alte instrumente foarte folositoare sunt: Indicatorul vizual de defecte L5934 , powermetru optic L5821, sursa laser L5825, cutia pentru resturi de fibră L5918 şi foarfeca pentru tăiere Kevlar(R) L5904.
 • Ce fel de fibre pot fi lipite mecanic? Splice-urile mecanice sunt compatibile cu fibre single-mode şi multi-mode cu diametre cuprinse între 250 şi 900 de microni.
 • Care este atenuarea introdusă de aceste splice-uri? Corect instalate, splice-urile mecanice au o atenuare tipică de cel mult 0.15 dB. Instalatorii cu experienţă sunt capabil să folosească racorduri mecanice astfel încât atenuarea să atingă un nivel asemănător lipiturii prin fuziune. Această valoare va depinde de mulţi factori, cei mai importanţi fiind precizia cu care a fost secţionată fibra şi abilităţile instalatorului.
 • Cât de rezistente şi durabile pot fi aceste splice-uri? Chair dacă aceste racorduri sunt suficient de rezistente în majoritatea condiţiilor ele trebuie protejate împotriva stresului mecanic (stres longitudial) şi plasate în compartimentele special create pentru ele din interiorul cutiilor de instalare. Bine protejate, vor garanta durabilitatea conexiunilor.

Proiectarea unui sistem multiswitch pentru un bloc mic cu ajutorul programului SatNet 3.0

. Sistemele multiswitch mari, destinate clădirilor de apartamente trebuie neapărat să treacă printr-o fază de proiectare. Trebuie mai întâi luate în considerare topologia reţelei, numărul şi tipul de multiswitch-uri ce vor fi folosite şi atenuarea cablului coaxial. Procesul de proiectare implică selecţia optimă a componentelor sistemului şi configurarea parametrilor acestora, astfel încât semnalele de ieşire la fiecare priză TV să respecte standardele corespunzătoare.
Programul ce poate fi gratuit descărcat de pe site, TERRA SatNet permite calculul nivelurilor de semnale preconizate, pentru fiecare priză TV în parte, din întreg sistemul de recepţie terestru-satelit. Acest lucru dă posibilitatea proiectantului/instalatorului să facă o alegere corectă în privinţa echipamentelor necesare distribuirii semnalelor dar şi a setărilor fiecăruia (câştig, pantă, etc.)
Un exemplu de sistem SMATV cu 96 de prize TV, proiectat cu ajutorul versiunii 3.0 a programului SatNet. Destinat unei clădiri rezidenţiale, sistemul cu topologie magistrală, foloseşte un singur set de antene, multiswitch-uri Terra MV-524 R70724, splittere şi tapuri. Toate componentele active ale sistemului sunt alimentate de către amplificatorul SA-51 R70501.

Alegerea unui UPS.

Când vine momentul alegerii unui echipament de tip UPS, este foarte important să se considere forma particulară a undei tensiunii electrice pe care acesta o furnizează. Aceasta poate fi o undă dreptunghiulară, o sinusoidă simulată sau una pură.
Diferite forme de undă generate de către echipamentele UPS:
roşu - sinousoudă pură, albastru - sinusoidă simulată, violet - semnal dreptunghiular
Majoritatea dispozitivelor pot fi alimentate de către UPS-uri (CyberPower DX850E N9720) care au ca semnal de ieşire este o sinusoidă simulată. Unele dintre acestea (în special cele mari consumatoare de energie) sunt echipate cu circuite PFC inteligente, ce au ca scop îmbunătăţirea factorului de putere. În acest caz, se vor folosi ca sursă de back-up, UPS-uri cu undă sinusoidală pură, asemenea CyberPower CP900EPFCLCD N9724.
O caracteristică importantă a UPS-urilor este AVR-ul (Automatic Voltage Regulation) Acesta reduce sau măreşte nivelul tensiunii alternative pe care o furnizează. Spre exemplu, atunci când tensiunea de linie este prea mică, un UPS cu AVR nu comută pe funcţionarea cu baterie ci creşte tensiunea de ieşire până la valoarea nominală (în Europa - 230 VAC).

Ieşirea video BNC a camerelor Sunell.

Distanţa focală şi claritatea imaginii (focusul) trebuie reglate la fiecare instalare a camerei CCTV. Nu pot fi ajustate în avans ci doar în momentul în locul unde sunt instalate iar acest lucru poate deveni un inconvenient dacă aparatul trebuie montat într-o pozite greu accesibilă.
Monitor CCTV portabil MS-35P (3.5Camera IP de exterior Sunell SN-IPR54/12DN/V (CMOS 1080p, ONVIF)
Camera Sunell K1680 şi monitorul de instalare M3103
- în stânga - poziţia reglajelor de pe cameră
- în dreapta - ieşirea BNC din spatele camerei
Compania Sunell uşurează considerabil munca instalatorilor dotând camerele IP ( K1634 , K1637 , K1660 , K1680 , K1691 , K1695 , K1698 ), cu o ieşire video analgică pe conector BNC. Imaginea poate fi observată pe un monitor de instalare MS-35P. Dimensiunile mici şi cureaua de mână contribuie la uşurinţa cu care pot fi acum ajustate camerele video. Monitorul poate fi alimentat atât de la reţeaua electrică cât şi de la baterii. Este un instrument ideal pentru fiecare instalare CCTV.

Cabinete RACK de mari dimensiuni.

Oferta noastra include acum şi Rack-ul Signal R9120165 (42U, 600x1000 mm) cu uşi faşi/spate perforate pentru răcire pasivă a echipamentelor instalate. Șinele verticale dispun, din centimetru în centimetru, de puncte de înșurubare pentru instalarea cât mai precisă a dispozitivelor rackabile. Cei patru pereţi laterali (2 pe fiecare parte) pot fi blocaţi/securizaţi cu cheie.
Cabinet Rack 19
Cabinet Rack 19" Signal
(de podea, 42U 600x1000 mm)
R9120165
Caracteristici:
 • Dimensiuni: 42U, 600x1000 mm
 • Asamblare în 80 minute (o persoană)
 • Uşi duble perforate faţă şi spate
 • Panouri laterale detaşabile (două pe fiecare parte)
 • Şine verticale de montaj cu prinderi din cm în cm
 • Distanţa 1U marcată pe întreaga lungime a şinelor
 • Două organizatoare vericale de cablu
 • Spaţii de inserţie a cablurilor atât în capac cât şi în podea
 • Tablă de oţel, vopsită (negru RAL 9004)
 • Posibilitate de blocare a uşilor şi panourilor laterale
 • Conector de împământare

Produse noi în oferta DIPOL

RouterBoard RB2011UAS-RM (600MHz. RAM 128MB, 5x1000Mb/s, 5x 100Mb/s, SFP, LCD)
RouterBoard RB2011UAS-RM N242011. Routerboard-ul RB2011UAS-RM N242011 rulează sistemul de operare MikroTik RouterOS L5. Acest router este dotat cu 5 porturi Gigabit şi 5 porturi FastEthernet, procesor de 600 MHz şi 128 MB RAM. Datorită acestor caracteristici, routerul poate fi folosit şi ca server PPPoE. Echipamentele mai ieftine tip SOHO sunt echipate doar cu 16 MB RAM şi astfel nu pot fi folosite ca backbone a reţelei. Sistemul hardware - MikroTik bazat pe Linux permite utilizatorilor să creeze reţele profesionale bazate pe rutare statică sau dinamică.
UPS Cyberpower CP900EPFCLCD
UPS CyberPower CP900EPFCLCD N9724. Sursa neîntreruptibilă este recomandată în cazul sistemelor DVR/NVR, computerelor şi altor dispozitive echipate cu circuite de alimentare cu funcţie PFC activă deoarece este capabilă să producă o undă sinusoidă pură, chair şi în sarcină maximă Este dotată cu filtre şi protecţii la supratensiune. Ecranul LCD multifuncţional de pe panoul frontal oferă informaţii cu privire la starea bateriei, timpul de funcţionare, sarcină etc. Software-ul PowerPanel Personal Edition inclus permite utilizatorului să gestioneze şi să monitorizeze UPS-ul prin intermediul unui port USB.

Suport camere stâlp MH-625 (Ø max 105mm, negru)
Suport de sâlp pentru camere CCTV - MH-625 M5174. Prinderea galvanizată permite montarea a maxim două camere pe un stâlp/catarg diametru de până la 105 mm. Sunt incluse tijele de fixare cu filet şi 4 şuruburi cu şaibe.

Ultimele ştiri:

03 ianuarie, 2014 - camere IP Sunell au devenit foarte populare. În 2013, camerele IP Sunell au fost printre cele mai prezente pe piaţă. Vânzările au crescut cu peste 40%. Cel mai căutat model de cameră a fost Sunell IP CMOS SN-IPR54/12DN/V (2MP) K1680.Merită citit:

Televiziunea digitală şi revoluţia fibrei optice - instalaţie într-un spital. Proiectantul sistemului de telecomunicaţii a unuia dintre spitalele Poloniei, a hotărât să introducă un sistem modern de comunicaţie pe fibră optică, în scopul reducerii necesităţii de instalare a cablurilor coaxiale. Instalaţia a presupus şi folosirea unor echipamente oferite de DIPOL.
Prin utilizarea fibrelor optice, nu doar sunt eliminate problemele tipice întâlnite în reţelele cu cabluri de cupru (curenți perturbatori, supratensiuni, interferenţa cu echipamentele medicale) ci proiectarea întregului sistem a fost mult mai rapidă şi mai uşoară. mai mult
Patchcord fibră optică (la comandă)