Review-ul Săptămânal DIPOL- TV și SAT TV, CCTV, WLAN

Nr 32/2015 (12.10.2015)

Dispozitivele IoT alimentate din mai nimic...

Conceptul alimentării dispozitivelor IoT prin undele de frecvență radio nu este nou, dar este încă îmbunătățit și șlefuit. Dispozitivele electronice mici ar putea face clădirile, locuințele, birourile și fabricile mult mai "inteligente". Datorită faptului că nu consumă multă energie, acestea s-ar putea alimenta de la rețelele Wi-Fi, rețelele celulare sau rețelele în bandă largă, ca de exemplu din "electrosmog-ul" din jurul nostru.
Freevolt este o tehnologie dezvoltată de către compania Drayson Technologies în cooperare cu Imperial College London. Acestă tehnologie foloseste undele radio cu frecvențe cuprinse între 0.5 și 5 GHz pentru a absorbi energie și pentru a crește instantaneu nivelul bateriei pana la 100 microWatt. În funcție de densitatea de putere a undelor și de suprafața și tipul antenei, este posibilă alimentarea cu o putere de ordinul miliWatt.
Drayson Technologies oferă atât licențe pentru Freevolt și brevetele acestora, cât și ajutor si suport tehnic pentru cei interesați. Conform anunțului, această tehnologie este adresată în principal aplicațiilor ce au legătură cu ecologia. Compania a creat deja primul dispozitiv de acest gen-senzorul pentru poluarea aerului, CleanSpace, care monitorizează în timpul real concentrația particulelor dăunătoare (monoxid de carbon) pentru a trimite aceste date prin Bluetooth către smartphone. Senzorul poate deja fi cumpărat în UK la prețul de 55 GBP.

Suporţi LCD Signal.

Alegerea suportului potrivit trebuie să se bazeze pe capacitatea de susținere necesară, pe standardele suportului și pe mărimea ecranului. Cel mai important parametru este însă capacitatea de susținere, ce trebuie să fie cel puțin egală cu greutatea monitorului/televizorului (o marjă de siguranță este recomandată în mod special). Această problemă este fundamentală pentru siguranța ecranului și a utilizatorilor acestuia.
Cel de-al doilea criteriu este standard-ul de montare (FDMI/MIS). Suporturile televizorulului/monitorului au de obicei un set de găuri conform standardelor VESA de montare. Chiar dacă este posibilă folosirea adaptorilor. utilizatorii ar trebui să utilizeze suporturi care se potrivesc cu modul în care sunt dispuse panel-urile în apartamentul lor.
Al treilea criteriu este dimensiunea ecranului. Se paote întâmpla ca suportul să respecte primele două criterii, dar diagonala televizorului să fie mai mare decât cea caracteristică suportului. Atunci, riscul ca televizorul să nu poată fi înclinat și/sau rotit în poziția dorită. În cazul monitoarelor mici, un suport făcut pentru ecrane mai mari poate depăși conturul ecranului.
Fiecare dintre suporturile prezentate în tabelul de mai jos poate fi ajustat pe orizontală, de exemplu, televizorul poate fi rotit în jurul axei sale verticale.Totuși, datorită structurii și adesign-ului, utilizatorii tind să folosească alte soluții mai ieftine pentru poziții fixe, fără schimbări frecvente. Ajustările zilnice pot duce la instabilitate, de obicei suportul înclinându-se ori spre dreapta, ori spre stânga. Clienții care vor să schimbe frecvent poziția televizorului, fie că se uită la televizor stând la masă sau întinși pe canapea, ar trebui sa aleagă modelele LPA16-444A E93160 sau LPA19-442 E93168. Structura suporturilor asigură rigiditatea potrivită, iar bucșa de orientare va permite ajustarea simplă a poziției televizorului, respectând chiar și așteptările celor mai pretențioși clienți.
 
NumeLPA13-442LPA13-484LPA16-444ALPA19-442
CodE93162E93167E93160E93168
Diagonala32'' - 55''37'' - 70''32'' - 55''32'' - 55''
Capacitate de susținere30 kg60 kg30 kg30 kg
VESA FDMImax. 400 x 400max. 800 x 800max. 400 x 400max. 400 x 400
Tabelul de mai sus enumeră suporturile Signal cele mai populare cu o gamă largă de ajustări posibile, proectate special pentru televizoare/monitoare cu ecrane mari. Întreaga ofertă a suporturilor poate fi găsită aici.

Autmoatizări casă - telecomanda pentru poarta garajului

Extra Free este un sistem wireless pentru controlul dispozitivelor electrice din case, birouri şi firme. Sistemul este format dintr-un grup mare de dispozitive ce funcționează în banda de 868 MHz. Soluțiile Exta Free pot fi rapid și cu ușurință instalate, sunt ieftine și pot fi extinse fără constrângeri cu alte dispozitive din gamă. Controlul și programarea sistemelor sunt foarte intuitive.
Controller-ul radio ROB-01/12-24V face posibil controlul oricărei uși de garaj sau a oricărui dispozitiv electric prin transmițătorii wireless EXTA FREE. Un avantaj al sistemului EXTA FREE este posibilitatea utilizării unei telecomenzi pentru a controla poarta de la intrare, poarta garajului, sistemele de iluminare etc. Cu un articol suplimentar, utilizatorii pot controla iluminarea, căldura, aerul condiționar, obloanele și alte dispozitive de acasă sau de la birou, nu numai prin transmițătoare radio, ci și cu ajutorul smartphone-ului sau tabletei.
Telecomandă 8 canale Exta Free P-256/8Controller wireless poartă Exta Free ROB-01/12-24VController jaluzele wireless EXTA FREE SRP-02Receptor/Releu cu 1 canal - Exta Free ROP-01Controller jaluzele wireless EXTA FREE SRP-02
Telecomanda wireless ROB-01/12-24V poate primi comenzi de la orice dispozitiv EXTA FREE. În desenul de mai sus, puteți repera telecomanda P-256/8 F5118 care poate controla și lumina de afară (prin ROP-01 F5301), obloanele și porțile garajului(2x SRP-02 F5432).

Cablurile optice din interiorul clădirilor.

Implementarea echipamentelor FTTH bazate pe linii de abonat din fibră optică dispuse în forma de stea sunt, în acest moment, cele mai folosite moduri de instalare a fibrei optice în clădiri. Cele mai mari avantaje al acestei soluții sunt prețul redus și ușurința instalării echipamentului.
  • Folosirea cablurilor ieftine de distribuție- cel mai folosit cablu de distribuție pentru interior, Ultimode L7102, este aproape de două ori mai ieftin decât cablul de bună calitate, Cat 5 UTP.
  • Nu este nevoie de alte modificări ale echipamentului, cum ar fi îmbinări ale fibrei în diferite cutii intermediare, crearea unor orificii în tuburile cablurilor, extragerea fibrei sau asamblarea unităților de distribuție (necesare în cazul distribuitoarelor sau a cablurilor easy-acces)
Un dezavantaj al acestei soluții pot fi problemele cu menținerea cablurilor multiple într-un anume aranjament în cutia de distribuție (pentru a păstra raza de curbare cât mai mică a fiecărui cablu/fibre). În anumite cazuri, soluția necesită utilizarea unor cutii de distribuție suplimentare cu scopul de a crea mai mult spațiu, chiar dacă numărul de spliceuri ar fi suficient.
Cutie de distribuţie optică ULTIMODE MT-524 (mască opţională FC/LC/SC, 1 tavă 24 splice-uri)Cutie de distribuţie optică ULTIMODE MT-524 (mască opţională FC/LC/SC, 1 tavă 24 splice-uri)Cablu plat de fibră optică: ULTIMODE ILB-2SM-A (2xG.657.A1, rază limitată de îndoire, de interior)
Cel mai folosit cablu pentru aceste echipamente este ULTIMODE ILB-2SM-A L7102. Structura specială a învelișului cablului cu o secțiune dreptunghiulară pe diagonală, alături de tija de fixare incorporată, limitează capacitatea de îndoire într-un singur plan pentru menținerea razei de îndoire în limite sigure. Bine că G.657 are o rază minimă de îndoire. Fibra optică single-mode, cablurile și fibrele individuale pot fi modelate în bobine strânse (raza minimă de îndoire este doar de 7.5 mm)

Detectare inteligentă a intrușilor.

Pe langă funcțiile de bază ca detectarea mișcării și manipulare, camerele Hikvision au și funcții inteligente (Smart Event), depășirea unei linii virtuale și detectarea intrușilor. De exemplu, camera Hikvision DS-2CD2042WD-I K1777 ce aparține platformei R6 (care definește rezoluția și versiunea de hardware) poate oferi patru linii virtuale și patru zone de detectare a intrușilor. Pentru a activa aceste funcțiiSmart Event, utilizatorul trebuie să se logheze pe cameră și să introducă Configuration->Advanced Configuration->Smart Events submenu și să configureze opțiunea dorită, să seteze programul și să confirme setările făcute dând click pe butonul Save (care nu este vizibil în captura de ecran).
În cazul folosirii funcției Detectare Intruși pentru o anumită zonă, setările de configurare includ:
  • Threshold: 0...10 s (perioada de intruziune),
  • Sensitivity: 0...100,
  • Percentage: 1...100 (procentul suprafeței încălcate).
O alarmă poate declanșa următoarele acțiuni:
  • Să anunțe monitorul central (ce controlează, de exemplu, software-ul IVMS4200)
  • Să trimită emal-uri cu capturi de ecran
  • Să trimită poze către un server FTP
  • Să activeze înregistrarea video (a unuia sau a mai multor canale)
  • Să decllanșeze alarma (dacă există)
Configurarea funcției de Detectare Intruși a camerei Hikvision DS-2CD2042WD-I K1777
În cazul încălcării unei zone protejate, camera poate activa înregistrarea video ( de asemenea și în alte canale), poate trimite email-uri la o anumită adresă cu capturi de ecran, poate declanșa alarma. În cazul altor camere Hikvision, numărul, tipul și complexitatea funcțiilor inteligente depind de platforma hardware a camerei.

Update-ul simultan al mai multor dispozitive Hikvision.


Producătorii dispozitivelor pentru sistemele de supraveghere video asigură deseori noi versiuni al software-ului cu scopul de a îmbunătăți și a spori funcționabilitatea echipamentelor. Upgrade-ul camerelor multiple și a NVR-urilor ce alcătuiesc sistemele este necesar destul de des.
Imagine a meniului de Upgrade
Hikvision asigură posibilitatea de Upgrade, printr-o setare ce se află în Hikvision Tools. Aceasta aplicație salvează timpul pe care utilizatorul l-ar pierde cu logarea individuală pe fiecare dispozitiv prin setarea de update din meniu. Această aplicație caută dispozitivele din LAN, îi permite utilizatorului să adauge noi dispozitive sau să le importe dintr-o aplicație de softwqare de tip iVMS-4200. Dispozitivele pot beneficia de update-rui individual. Fișierul de update poate fi specificat direct sau printr-un catalog care poate include fiecare fișier de update pentru toate dispozitivele. Compatibilitatea noului software cu fiecare dispozitiv este verificată automat înainte de update.

Produse noi în oferta Dipol

Nod optic TERRA OD-005P (receiver FTTH)
===Nodul optic TERRA OD-005P R81760 este un Receptor FTTH, o componentă a sistemelor CATV ce folosesc tehnologia fibrei optice. Semnalele TV și FM radio/DAB transmise prin fibra optică sunt transformate de către dispozitiv în formă RF și distribuite în clădire prin cabluri coaxiale. Receptorul optic este caracterizat de sensibilitate ridicată(-6...0 dBm), chiar dacă poate fi folosit la capătul legăturilor optice foarte lungi sau cu transmițătoare de putere scăzută.
Punct de Acces Wireless TP-LINK EAP110 (N, 300Mbps, POE 24V)
===Punctul de Acces Wireless TP-LINK EAP110 N2562 asigură o soluție flexibilă, ușor de instalat, sigură pentru rețelele Wireless pentru clasele business. Acesta poate fi montat cu ușurință pe perete sau pe tavan. Configurația si controlul WLAN sunt simplificate prin software-ul de administrare centralizată. Dispozitivele TP Link EAP pot asigura portal captiv și gestionare automată RF, făcându-le ideale pentru medii ce presupun muncă și efort intens ca hoteluri, campusuri, mall-uri și clădiri de birouri.
Priză TV aparentă GIS-F1-2M (2xF)
Priză TV aparentă: GIS-F1-2M (2x F-con.)R62189 a fost proiectată pentru echipamente ce sunt montate la suprafață. Distribuția semnalelor RF este posibilă datorită adaptorilor unghiulari F-f to F-f din clădire. Cablurile coaxiale ce transportă semnalele RF, ce se termină cu prize de tip F, vor fi înșurubate pe părțile din spate ale celor doi adaptori.

Merită citit:

Conectarea fibrei optice la intrarea în clădiri - un exemplu de implementare. Conform regulilor în vigoare, cablurile folosite la echipamentele ce sunt utilizate în aer liber trebuie să îndeplinească niște reguli stricte cu privirea la inflamabilitate. Învelișul cablului trebuie să nu fie inflamabil, să nu conțină halogeni (LSOH) și trebuie să îndeplinească reguli de siguranța în conformitate cu standardele
IEC 60332-1 and IEC 60332-3... >>>more
Imaginile de mai sus arată un exemplu de tranziţie de la cablul optic de exterior cu 8 fibre ULTIMODE OMT-108SM L79108 la cel de interior cu 4 fibre ULTIMODE IDC-4 SM L7504. Conexiunile sunt protejate de cutia ULTIMODE TB-04B L5404.
Cablu coaxial profesional 75 ohmi TRISET PROFI 120dB A++ 1.13/4.80/6.90 [100m]Cablu coaxial satelit clasă A TRISET-113 1.13/4.8/6.8 cupru [1m]Cablu coaxial (75 ohm, class A): DIPOLNET Tri-Shield RG-6 Cu 1.02/4.8/7.0 [300m]
Cabluri coaxiale pentru industria construcțiilor