Săptămânal DIPOL- TV și SAT ,CCTV, WLAN

Nr. 3/2020 (20 ianuarie, 2020)

Cablurile optice submarine vor detecta cutremure.

Într-un articol recent publicat în revista Science, cercetători de la Universitatea din California, laboratorul național Berkeley al departamentului american de energie, Universitatea Rice și Institului de cercetare din cadrul acvariului Monterey Bay au descris un experiment în care transformat o porțiune de 20 de km de cablu optic subacvatic în nu mai puțin de 10000 de stații de detectare a activității seismice. Pe durata experimentului de 4 zile au reușit să detecteze cutremure cu magnitudinea de 3.5 grade dar și numeroase replici de intensitate scăzută.
Totul a fost posibil deoarece bucata de 20 de km de cablul optic folosit în cadrul experimentului a fost scos temporar din uz pentru mentenanță. Acesta face parte dintr-un proiect început acum 17 ani de către Prof. Barbara Romanowicz din cadrul școlii post universitare a Departamentului de Fizică a Pământului și institutul de cercetări al Acvariului Monterey Bay. Împreună au reușit instalarea pe fundul oceanului a primei stații subacvatice de monitorizare a activității seismice.
Acum după succesul experimentului, toți cei implicați își doresc să treacă la următoarea etapă și anume utilizarea întregii rețele de cabluri optice (subacvatice cât și terestre; peste 10 milioane de km) pentru a forma o rețea globală de monitorizare a cutremurelor de zeci de ori mai extinsă decât ce există în prezent.
Imagine de Nate Lindsey de la Universitatea Berkeley

Cercetătorii au folosit 20 km de cablu sub-acvatic (roz). În timpul testului, au detectat un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade, care a dezvăluit o zonă de eroare neînregistrată anterior (cerc galben).

Experimentul s-a bazat pe tehnica DAS (senzor acustic de distribuție), care nu este diferită de cea utilizată zilnic de către instalatorii de fibră optică în scopul măsurărilor reflectometrice. Dispozitivele fotonice trimit impulsuri scurte de lumină laser pe linia fibrei optice, iar pulsul este împrăștiat în cablu. Retractarea este măsurată de un senzor plasat la începutul liniei. Orice anomalii datorate întinderii cablurilor (de exemplu, prin schimbări tectonice nanometrice) vor modifica puterea semnalului pulsului retras. Datorită interferometriei, oamenii de știință pot măsura backscatter-ul la fiecare 2 m, transformând eficient un cablu de 20 km în 10.000 senzori de mișcare .
Experimentul a demonstrat că fibrele optice pot fi utilizate și ca detectoare de cutremure. Următorul pas ar fi îmbunătățirea tehnicii, astfel încât infrastructura existentă să poată fi utilizată în acest scop, fără a compromite serviciile de telecomunicații pe care le suportă.

Alimentare prin PoE la 250 de metri!

ULTIPOWER 0064afat PoEN299978 este doar switch special pentru conectarea și alimentarea de la distanță a echipementelor de rețea. Patru dintre cele șase porturi RJ45, sunt capabile să detecteze tipul de echipament conectat și să pornească alimentarea în funcție de compatibilitatea acestuia cu standardele IEEE 802.3af sau 802.3at. Puterea totală pe care o poate furniza acest switch echipamentelor conectate este de 65W, mai mult decât suficient pentru instalarea unor camere IP, AP-uri pentru conectivitate wireless sau telefoane IP.
O caracteristică aparte a swich-ului este funcția Extended mode care se poate activa folosind comutatorul de pe carcasă. Aceasta permite alimentarea echipamentelor aflate la distanțe de nu mai puțin de 250 de metri, folosind exact același cablu UTP: Singurul (mic) dezavantaj al activării acestei funcții este scăderea vitezei de transmisie a dateleor pe fiecare dintre cele 4 porturi la doar 10 Mbps, îndeajus pentru camere sau telefoane IP. Porturile de uplink în schimb nu au de suferit și își păstrează viteza la 10/100 Mbps)
Switch PoE ULTIPOWER 0064afat (65W, 6xRJ45 incl. 4xPoE 802.3af/at)
Switch PoE ULTIPOWER 0064afat N29978 (64W, 6xRJ45 dinre care 4xPoE 802.3af/at)

Un singur cablu, două semnale satelit.

Pentru înregistrarea și vizionarea simultană a două programe TV complet diferite, vă trebuie fie două receptoare SAT fie un receptor de tip PVR care dispune de două intrări în banda 950-2400 MHz. Clasicele LNB-uri single montate deja multă vreme pe instalațiile cu antenă nu par a mai face față noilor cerințe.
Dacă aceste vechi LNBuri sunt înlocuite cu unele TWIN, o ieșire de semnal se conectează la unul dintre receptoare iar cea de-a doua iesire, fie la celălalt receptor fie la intrarea de satelit secundară a PVR-ului..
În cazul în care instalația nu are un cablu disponibil pentru semnalul secundar se poate folosi ca alternativă convertorul multi-bandă Johansson R85261. Acesta poate combina pe un singur cablu coaxial semnalele FM/DAB/TV cu două semnale de satelit diferite. Este perfect pentru cei care doresc să își schimbe vechiul receptor de satelit cu unul de tip PVR (două intrări) fără a mai trage de pe acoperiș un cablu separat.
Antenă profesională DVB-T2 VHF și UHF (H/V): DIPOL 28/5-12/21-60Antenă satelit Fe TRIAX 100 TD (100cm, gri închis)LNB Twin Inverto HOME ProSumator/splitter TV satelit RS-02MKit sumator LNB Johansson 9645Kit sumator LNB Johansson 9645Priză Signal TV-satelitPriză Signal TV-satelit
Exemplu de utilizare a convertorului multi-bandă Johansson R85261. Transmiterea a două semnale separate DVB-S/S2 (de la un satelit) și un semnal terestru DVB-T printr-un singur cablu coaxial.

Codul de culoare al fibrei optice în standardul DIN/VDE 0888.

Codificarea în cifre, litere sau culori a unui număr tot mai mare de parametri tehnici definitorii pentru fibra optică a ridicat mereu probleme în comunicarea dintre proiectanții, instalatorii și comercianții acestui mediu de transmisie modern. Sunt frecvente cazurile în care complexitatea modului de reprezentare ai acestor parametrii pun în dificultate chiar și pe cei mai experimenți, cu vechime mare în domeniu. Faptul că pe teritoriul Europei adesea sunt folosite două standarde de codificare, cel European DIN/VDE și cel național. Spre exemplu, în Polonia, acesta este conceput după normele celui mai mare producător de cabluri optice: Telefonika.
Fibră optică de exterior singlemode: DRAKA A-DQ(ZN)B2Y SM (8 fibre G.652D) [1m]
Pentru cablul opticL78508 codificarea (A-DQ(ZN)B2Y8E) în standardul DIN/VDE are următoarea semnificație:
de exterior, tub interior izolat cu gel, rezistent la infiltrații (datorită modului de poziționare al fibrelor), armătură din material non-metalic, întărit cu fibră de sticlă sau aramidă pentru protecție împotriva dăunătorilor, manta din PE, 8 fibre single mode.
Standardul prevede ca șirul de indetificare să includă trei elemente suplimentare: diametrul miezului și al bufferului dar și standarul de fibră optică. Pentru cablul din exemplu, acestea ar fi 9/125 OS2. Nu întotdeauna producătorii înscriu pe manta acestă informație.
Tabelul de mai jos arată posibilele variate
de codificare în conformitate cu standardul European DIN/VIN
Abreviere Semnificația în standardul DIN/VDE 0888
A

A/I sau U - cablu universal

A - exterior

I - interior

D

D - tub cu gel

V - tight buffer core

K - slotted core

W - fibre libre în tub cu gel

Q Q - rezistență la infiltrații (materiale hidro-active)
F - rezistență la infiltrații (core filling compound)
(ZN) armătură non-metalică
B B - protecție la dăunători prin fibră de sticlă sau aramidă SR - protecție prin armătură metalică
H

H - teacă fără halogeni

2Y - teacă din polietilenă (PE)

Y - teacă din policlorură de vinil (PVC)

24 numărul fibrelor individuale sau cel tuburilor x cel al fibrelor din fiecare tub
G

G - fibră multi mode

E - fibră single mode

9/125 diametrul miezului / bufferului
OS2 Categoria/Standardul de fibră
++Camere cu senzor PIR încorporat.+++ Camerele HD-TVI DS-2CE11D8T-PIRL M75402 și DS-2CE71D8T-PIRL M75398 dispun de un senzor PIR pentru a îmbunătății funcția de detectare a mișcării. Modul standard în care aceasta se realizează pe camerele de supraveghere este cel de analiză a imaginii care însă poate genera alarme false cauzate de ramurile copacilor, de ploaie și nu în ultimul rând de lipsa iluminării adecvate. Senzorii PIR din dotare reduc semnificativ numărul alarmelor false doarece acum intră în calcul și informația de temperatură "citită" de senzorii cu infraroșu.
Cameră Hikvision DS-2CE11D8T-PIRL (compactă, 1080p, 2.8 mm, 0.005 lx, IR max. 20m, PIR) TURBO HD 4.0
Camera DS-2CE11D8T-PIRL M75402 garantează detectarea precisă a mișcării datorită senzorului PIR încorporat.
Funcția PIR a celor două camere este activată la conectarea acestora la un DVR Turbo HD 4.0 dotat cu filtru de alarmă falsă ce trebuie pornit, în prealabil, pe DVR. Alarma de detectare a mișcării se va declanșa doar când senzorul PIR și DVR vor detecta simultan mișcare.
Un avantaj suplimentar al acestor camere constă în faptul că pot fi folosite și pentru a declașa un proiector de exterior. Intrusul este detectat de senzorul PIR care declanșează proiectorul care la rându-i îl iluminează pe instrus pentru a fi filmat în condiții optime.

Videointerfoane IP Hikvision gen.2 Activarea releului secundar.

DS-KD8003-IME1/EU (G73652) este modul de exterior al unui videointerfon Hikvision gen2. dotat cu 2 relee; unul pentru iala electromagnetică a porții de la intrare în curte iar celălalt pentru porțile batanate din fața grajului. În mod implicit, acest releu secundar nu este afișat pe monitoarele de control instalate în casă și nici în aplicațiile Hik-Connect sau iVMS-4200 folosite pentru control de la distanță. Pentru a-l activa va trebui ca prin aplicația iVMS-4200 (v.3) să alegeți Remote settings -> Intercom -> I/O module apoi "DOOR2" și în cele din urmă "Electric Block". Acum releul va fi afișat pe toate monitoarele interfonului dar și pe aplicația de pe telefon.
Yala electromagnetică încastrabilă: Bira ES1-001 (12V AC/DC, reglabilă) Suport yală OKU-031 (scurt, reversibil, pentru Bira EL1, ES1, ELP)Doză îngropată DS-KD-ACF1 Hikvision 1 modul Video interfon IP DS-KD8003-IME1 gen.2 (modular)Router TP-Link Archer C6 AC1200 (gigabit, dual band)Switch PoE ULTIPOWER PRO0064afat (65W, 6xRJ45 incl. 4xPoE 802.3af/at, PoE Auto Check)Alimentator 12V/5A - ZI-5000 (pentru camere supraveghere şi LED)Monitor IP Hikvision DS-KH6320-WTE1 (7'', videointerfon IP gen.2)
Un exemplu de videointerfon IP Hikvision de generația a 2-a folosit la controlul a două porți electrice
În imaginea de mai sus, monitorul (DS-KH6320-WTE1/EU (G74001)) și modul de exterior KD8003-IME1/EU (G73652)) sunt conectate la un switch cu PoE ULTIPOWER N299781. Alimentată la o tensiune de 12 VDC de la sursa M1825, iala electromagnetică este controlată prin intermediul unuia dintre releele modului G73652, releul secundar fiind folosit pentru porțile batante. Un router wirelress N3255 asigură accesul și controlul de la distanță a întreg sistemului.

Produse noi în oferta Dipol

Switch Gigabit: Mercusys MS108G (8xGE) N29944 este folosit adesea în rețelele simple de dimensini mici. Are funcție de Auto MDI/MDIX pentru a elimina problema tipului de patch cord folosit - straight through sau crossover.
Router Gigabit: Mercusys AC12G AC1200 Fiind compatibil cu 802.11n și 802.11ac acesta poate atinge viteze de până la 300 Mbps (în banda de 2.4 GHz) și 867 Mbps (5 GHz) routerul N2933 este perfect pentru rețelele de acasă sau de la firmă.

Sursă laser TM102N-SM (1310/1550nm)
Sursă laser: TM102N-SM (1310/1550nm) L5819 este un aparat de măsurare a atenuării semnalului în rețelele FTTx. Este capabil să genereze semnale laser cu lungimi de undă 1310 sau 1550 nm și putere de -5 dBm.

Merită citit:

Sistemul de alarmă wireless Hikvision AXHub. Hikvision AXHub este un sistem de alarmă perfect pentru cei care țin la siguranța propriului cămin dar și la modul cum arată acesta, aici fiind vorba despre repulsia cauzată traseele de cablu lăsate la vedere. >>>mai multe
O casă folosind sistemul de alarmă wireless AXHub Hikvision
Splicerele de fibră Signal Fire AI-8 AI-9 / AI-8C