Săptamânal DIPOL- TV şi satelit, supraveghere, reţelistică

Nr. 20/2014 (19 mai, 2014)

Pythia din timpurile noastre.

Pythia, fiecare preoteasă virgină din templul lui Apollo din Delphi ( referire la Grecia antică ), juca rolul unui oracol, putând vedea lucruri care erau imposibil de văzut pentru alții. SCiO este un dispozitiv de mărimea unui stick USB ce permite o "perspectivă" în interiorul diferitelor obiecte. De exemplu, putem afla conținutul de apă dintr-un fruct, cantitatea de alcool dintr-o băutură, compoziția chimică a unei pastile, sau informațiile calorice ale mâncarii, toate acestea făcându-se rapid și accesibil pentru toată lumea.
Dispozitivul iși datorează succesul portalului Kickstarter- o platformă care aduce proiecte creative la viață prin intermediul finanțării făcute de persoanele interesate. Proiectul a devenit atât de popular astfel încat banii necesari finanțării si plasării produsului pe piața ( circa 200 000 USD ) au fost strânși in 24 de ore. La momentul scrierii acestui articol în contul asociat proiectului s-au strâns mai mult de 1 400 000 USD, și mai este o lună până la momentul incheierii acceptării donațiilor.
SCiO a fost dezvoltat de către cercetători de la diferite universităti de top din lume precum MiT și Harvard. În plus, față de mărimea sa redusă, punctul forte al acestuia este precizia sa foarte mare și prețul mic al modelul de bază de aproximativ 149 USD. Tehnologia implementată este cunoscută de zeci de ani în domeniul controlului calității uleiului, în domeniul chimic și cel al deșeurilor, însa acest dispozitiv poate avea o rază mult mai mare de aplicabilitate în viața de zi cu zi.
Această inovație este o versiune în miniatură a unui spectroscop ce funcționează aproape de domeniul înfraroșu și este capabil să identifice compușii unui obiect, amestecul lor, precum și structura acestuia. "SCiO include o sursă de lumină care iluminează mostra analizată și un senzor optic numit spectrometru care adună lumina reflectată de către mostră. Acesta din urmă descompune lumina în spectrul ei elementar, obţinânduse astfel toată informaţiile de interes rezultate în urma interacţiei moleculelor probei cu unda luminoasă emisă de sursă "(www.kickstarter.com). Datele achiziționate sunt transmise via Bluetooth către smartphone-ul utilizatorului și mai apoi către un cont de cloud, unde sunt analizate. Rezultatele sunt trimise imediat înapoi către smartphone și afișate pe ecran.
Pot exista nenumărate aplicații ale lui SCiO, însă cel mai interesant domeniu pare să fie cel al analizei chimice ale compușilor din mâncare. Pentru a face asta este suficient să se îndrepte aparatul către o farfurie cu supă, și după un scurt moment utilizatorul va primi informații despre valoarea calorică, conținutul de grăsimi și carbohidrați. Astfel de tipuri de informații sunt necesare persoanelor care țin dieta și care doresc să evite anumite elemente din mâncare dar și pentru oricine își dorește o metodă eficientă și clară de a evalua mâncarea comandată în restaurante, fast-food-uri, etc. SCiO poate ajuta utilizatorii să aleagă fructele de cea mai bună calitate sau legume prin analizarea lor în ceea ce privește conținutul de apă și de zahăr.
SCiO va fi popularizat prin oferirea dezvoltatorilor a unuit kit de dezvoltare numit MAKERS KIT. Tehnologia poate fi folosită în scopuri proprii sau pentru dezvoltarea de noi aplicații. Cum era de asteptat, SCiO nu este singurul dispozitiv de acest fel. Compania TellSpec din Canada este pe punctul de a lansa un analizator similar la sfârșitul acestui an.

Dipol la târgul Mobil-IT 2014.

Între 27 și 28 Mai 2014, prima ediție a Târgului de Soluții Mobile și Tehnologii Mobile-IT va avea loc în Cracovia, Polonia. Evenimentul este destinat prezentării folosirii eficiente a tehnologiei mobile-IT atât în sectorul privat, cât și în sectorul public. Nivelul înalt calitativ va fi asigurat de instituții profesionale, grupuri științifice și de cercetare împreună cu specialiști ai industriei. Principalul eveniment al târgului va fi conferința intitulată "Tendințele Mobile în Afaceri", adresată oamenilor de afaceri, dezvoltatorilor și retailerilor. Târgul Mobile-IT este o alegere excelentă pentru cei ce sunt interesați de tehnologiile mobile. Pe parcursul evenimentului persoanele participante vor avea ocazia să invețe despre echipamente noi prezentate de: ASPEKT, AirWatch Aerohive Networks, Baramundi Software AG, BioTrustis, Cisco Webex, ComVision (SMSAPI.pl), BlueJeans Network, CLICO, DIPOL, Eddie Consulting Groups, Elproma Elektronika, Greeneris, i-Systems, i-sklep.pl, KiM Group, KISS DIGITAL, MobileExperts, Motorola Solutions, Splashtop, Vaultive, Zebra Technologies, Zoom, etc.
Unul din produsele prezentate de compania DIPOL va fi amplificatorul/repetorul de semnal GSM programabil cu monitorizare de la distanța a parametrilor funcționali precum și antenele Trans-Data BTS dedicate utilizării în stațiile de bază ale operatorilor de comunicații celulare.

Există bilete gratis disponibile - detalii. Mai multe informații despre oferta DIPOL pentru Târgul Mobile-IT pot fi găsite aici.

Precizie din toate punctele de vedere.

Secretul obţinerii unui splice de bună calitate (mecanic sau sudat) este pregătirea adecvată a fibrelor. Dintre toate operațiunile întreprinse înainte de îmbinare, cea mai importantă este tăierea corespunzătoare, astfel încât planul tăiat sa fie fin și perpendicular pe axa miezului fibrei optice.
Cleaver fibră optică de înaltă precizie ODW-001
Cleaver de precizie: ODW-001 L5802
Alegerea uneltelor de înaltă calitate este importantă pentru realizarea și funcționarea instalațiilor. ODW-001 L5802 este ideal atât pentru instalatorii care au început de curând să lucreze cu fibra optică, cât și pentru cei ce au realizat deja o mulțime de conexiuni. Aparatul este produs respectând cele mai înalte standarde, lama sa ascuțită cu laser are 12 poziții de tăiere, fiecare capabilă de mii de utilizări. Prețul excelent al acestuia va permite fiecărui instalator să il achiziționeze și să lucreze ușor și cu profesionalism, realizând lucrări de mare precizie.

Imaginile de supraveghere ca şi canale DVB-T în sisteme CATV.

Amplificatoarele de canal TERRA sunt cele mai versatile dispozitive pentru recepția și procesarea semnalelor de televiziune în sisteme CATV. Prin folosirea modulatorului DVB-T TERRA mdx420 R82518, este posibilă introducerea în astfel de sisteme a două canale video de la două camere CCTV analogice, semnale ce pot fi recepționate de către orice televizor compatibil DVB-T. Diagrama de mai jos arată astfel de tipuri de sisteme instalate în clădiri de locuinţe.
Antenă radio FM 1RUZ PM B (O+V omnidirecţională )Amplificator multibandă Terra ma400 (FM/VHF/UHF)Modulator DVB-T TERRA mdx420 (2x codor AV/COFDM & modulator RF)Sursă de alimentare DR-60-12 (12VDC/4.5A, pt. module Terra at/mt/ma)Amplificator cu patru canale: Terra at440 (UHF,DVB-T,AGC)Splitter 2-căi TV/FM Signal R-2Splitter 2-căi TV/FM Signal R-2Splitter 2-căi TV/FM Signal R-2Tap 4 căi Signal O-4-18dB (5-1000 MHz)Tap 4 căi Signal O-4-18dB (5-1000 MHz)Tap 4-căi: Signal O-4-16dB (5-1000MHz)Tap 4 căi Signal O-4-14dB (5-1000 MHz)Tap 4 cai Signal O-4-20dB (5-1000MHz) Tap 4 cai Signal O-4-20dB (5-1000MHz) Tap 4 căi Signal O-4-18dB (5-1000 MHz)Tap 4 căi Signal O-4-18dB (5-1000 MHz)Tap 4 cai Signal O-4-20dB (5-1000MHz) Tap 4 cai Signal O-4-20dB (5-1000MHz) Tap 4 căi Signal O-4-18dB (5-1000 MHz)Tap 4 căi Signal O-4-18dB (5-1000 MHz)Tap 4 căi Signal O-4-18dB (5-1000 MHz)Tap 4 căi Signal O-4-18dB (5-1000 MHz)Tap 4-căi: Signal O-4-16dB (5-1000MHz)Tap 4 căi Signal O-4-14dB (5-1000 MHz)Antena TV UIF DIPOL 44/21-60 Tri DigitPriză radio-TV terminală Signal RTVCameră Sunell IRC13/40ZMDN (zi/noapte, D-WDR, 900 TVL, Sony Exmor, ICR, 0.01 lx, 2.8-12mm, OSD, IR max 30m)Cameră Sunell IRC13/40ZMDN (zi/noapte, D-WDR, 900 TVL, Sony Exmor, ICR, 0.01 lx, 2.8-12mm, OSD, IR max 30m)
Un exemplu de sistem pentru distribuţia semnalului video al camerelor CCTV sub formă de canale DVB-T.
Posturile DVB-T şi analogice sunt recepţionate cu ajutorul antenei A2670 şi amplificate de un amplificator RF de 4 canale (TERRA at440 R82511), foarte selectiv, capabil să filtreze, să amplifice și să egalizeze patru transmisiuni digitale multiplexate în banda UHF. În plus se mai folosește amplificatorul multibandă (FM/VHF/UHF) TERRA ma400 care amplifică și mai mult semnalul UHF și permite adăugarea de semnale FM și VHF. Imaginile de la cele două camere de securitate sunt transmise către modulatorul DVB-T TERRA mdx420 R82518. Dispozitivul are două canale audio/video (două seturi independente de intrări A/V pentru conectarea surselor A/V). Un semnal multiplexat ce conține ambele semnale A/V este produs la ieșirea DVB-T RF și este distribuit cu ajutorul sistemului de antenă. Astfel, semnalul video de înaltă calitate oferit de camerele Sunnel M11271 cu rezoluția orizontală de 900 TVL poate fi urmărit fără pierderea calității pe orice televizor din clădire.
Acest sistem garantează o exploatare îndelungată şi fără probleme. Este ușor să se măreasca numărul de "canale de securitate" doar prin adăugarea de camere și de modulatoare TERRA mdx429 R82518.

Probleme de compatibilitate PoE.

Standardul 802.3af definește 2 tipuri de implementări PoE:
 • opţiunea A - alimentarea împreună cu semnalul de date sunt transmise pe perechile de conductori 1/2 și 3/6
 • opţiunea B - alimentarea este transmisă pe perechile 4/5 şi 7/8 (nefolosite în reţelele Fast Ethernet; în cazul Gigabit Ethernet perechile sunt folosite atât pentru transmisia datelor cat și a alimentarii ).
Sursa de alimentare poate implementa una sau ambele tipuri de PoE, respectând în același timp standardul. Deci, dispozitivul alimentat trebuie să suporte ambele moduri. În practică însă nu toate dispozitivele terminale care respectă condiția anterioară mai respectă și standardul. Acesta poate fi motivul lipsei de compatibilitate a unora dintre sursele de alimentare PoE.
Înainte de a asigura voltajul necesar funcționării, sursa de alimentare PoE testează conexiunea. Curentul este limitat la miliamperi și este aplicat pentru determinarea tipului de conexiune PoE utilizată de dispozitivul alimentat. În plus, această procedură permite verificarea continuitații liniei de transmisie. După selectarea tipului PoE potrivit și după trecerea pe voltajul necesar alimentării, sursa de alimentare monitorizeaza constant sarcina.
Conexiunile într-un switch cu PoE și dispozitivul alimentat (802.3af): opţiunea A-violet, opţiunea B-galben
DIPOL oferă switchuri PoE ULTIPOWER de înaltă calitate. Switchurile respectă standardele 802.3af și aigură alimentarea pentru dispozitive PoE de tip B.

Cum se pot utiliza conectorii de alarmă în camerele Sunell?

Camerele Sunnel IP K1634, K1666, K1680, K1691, K1695 au intrări/ieșiri de alarmă care pot fi folosite pentru protecție suplimentară a unitaților monitorizate. Toate procedurile de configurare se află in meniul camerelor.
Conectorii de alarmă în camerele Sunell IP
Intrarea de alarmă este activată aplicând o tensiune DC (+5V..12V, echipamentul comandat porneşte în urma recepţionării unui semnal "high", apropiat de linia de alimentare a circuitelor interne) pe pinul marcat IN, relativ la borna comună COM. Există şi opţiunea de activarea a dispozitivului cu un semnal "low", când tensiunea de +5V...12V aplicată pe pinul IN coboară la nivelul liniei COM.
Input-ul de alarmă al unei camere poate comunica cu o mulțime de senzori:
 • Senzor PIR - breșa este determinată prin detectarea diferențelor de radiație infraroșu dintre mediu și intrus/obiect
 • Senzor de spargere al geamurilor- se activează la sunetul produs de spargerea sticlei
 • Senzor de ușă/geam - alarma se declanșează după deschiderea ușii sau a geamului
 • Senzor de fum sau de gaze (hidrogen, dioxid de carbon, metan, butan..) - se declanșează la reducerea transparenței aerului sau la detectarea unei cantități mari de chimicale în aer
Camera IP Sunell SN-IPC54/14EDN (2MP, box, ONVIF, CMOS, 1080p)
Intrarea/Ieşirea de alarmă a camerei K1634
Activarea intrării de alarmă poate declanşa ieşirea de tip releu a camerei (deschide/ închide perechea de contacte). Un astfel de comutator poate controla orice actuator (de exemplu, o sirenă), alimentat de la o sursă externă de 12VDC şi cu un consum de curent de până la 300 mA.

Tipuri și marcaje de cabluri torsadate.

Acronimele pentru cablurile torsadate sunt standardizate de ISO/IEC 11801:2002 (Annex E). Informatia conținută în descrierea cablului ar trebui să aibă următoarea sintaxă: xx/yyTP, unde literele yy caracterizează firele/perechile individuale și literele xx descriu construcția cablului. Marcajele xx și yy pot fi următoarele:
 • U – neecranat
 • F – ecranat (folie)
 • S – ecranat (liţă împletită)
 • SF – înfoliat și cu liţă împletită
Tipuri de cabluri torsadate:
 • U/UTP – cablu neecranat
 • F/UTP – cablu înfoliat
 • U/FTP – cablu neecranat cu perechi de fire ecranate individual
 • F/FTP – cablu ecranat cu perechi de fire ecranate individual
 • SF/UTP – cablu cu ecranare din folie şi liţă împletită cu firele neecranate
 • S/FTP – cablu cu ecranare împletită şi cu perechi de fire ecranate individual
 • SF/FTP - cablu cu ecranare din folie şi liţă împletită cu perechi de fire ecranate individual
Noi oferim următoarele tipuri de cabluri ecranate:
 • U/UTP - neecranat:
  • E1408 - NETSET U/UTP 5e [305 m] - UTP de interior
  • E1410 - NETSET U/UTP 5e [305 m] - UTP cu gel, negru, de exterior
  • E1412 - NETSET BOX U/UTP PE 5e [305 m] - negru, de exterior
 • F/FTP - cablu ecranat cu perechi de fire ecranate individual:
  • E1515 - NETSET BOX F/FTP 5e [305 m] - FTP de interior
  • E1517 - NETSET BOX F/FTP 5e [305 m] - FTP de exterior

Produse noi în oferta Dipol

NVR Signal 2716 (16 canale, ONVIF, 64 Mbps)
Signal K2717 este un NVR ("Network Video Recorder") de 16 canale foarte accesibil dedicat sistemelor IP CCTV de dimensiuni medii în care costul redus este una dintre priorităţi. Cu ajutorul porturilor VGA şi HDMI NVR-ul poate fi conectat cu uşurinţă la un monitor sau televizor pentru vizionarea imaginilor live sau a înregistrărilor. Sistemul de operare "embedded Linux" îi asigură lui Signal 2717 o funcţionare stabilă şi eficientă precum şi rezistenţa la viruşi.
Multiswitch Terra MRS-508 (1 satelit + CATV pasiv, 8 ieşiri)
Multiswitch-ul MRS-508 R70308 are 5 intrări şi 8 ieşiri şi poate fi folosit pentru distribuţia semnalelor de satelit, digital terestru (DVB-T) şi radio (FM şi DAB) către 8 receptori. În cazul in cazul unui reciver twin PVR, echipamentul va avea nevoie de semnal de la două ieşiri ale multiswitch-ului
TV dongle Ferguson FBOX SmartTV
Ferguson FBOX smartTV dongle A99420 este un microcalculator bazat pe un procesor dual-core rapid şi o performantă grafică 3D. Este o soluţie cu o telecomandă wireless giroscopică, oferind funcţionalitate Smart TV orcărui TV cu intrare HDMI. Unitatea este concepută pentru a reda conţinut media atât de pe dispozitivul de stocare cât şi conţinut transmis direct de pe Internet. Acesta dispune, ca şi caracteristică unică în clasa sa, de decodare video de înaltă definiţie 1080p suportată hardware prin Media Player-ul XBMC.

Noutăți

12 mai 2014 - un interview cu robotul DIPOL. Un scurt interview în polonă cu robotul şi constructorul său - Piotr Wasniowski. Interviewul a fost făcut la standul DIPOL de la târgul Elektrotechnika 2014 din Varşovia.

Merită citit:

Decizia de utilizare a fibrei single-mode sau multi-mode. Un aspect deosebit de important pentru viitorul rețelei de date este tipul de fibră optic folosit. Din acest motiv, vă vom prezenta câteva recomandări pentru alegerea mediului de transmisie corespunzător.
Fibrele multimode pot fi folosite doar pe distanţe de până la 2 km. Totodată, acestea nu pot funcţiona în regim de transmisie duplex, de exemplu, la un moment dat, semnalul poate fi transmis într-o singură direcţie, necesitând astfel două fibre pentru realizarea unei comunicări bidirecţionale. Viteza maximă depinde de lungimea conexiunii. O rată de transfer de 1 Gbps poate fi atinsă chiar şi pe varianta mai ieftină (MO2) de fibră multi-mode. Pentru viteze mai mari, este necesară folosirea fibrei OM3...
mai multe
Diferenţa dintre cele două tipuri de fibră optică:
MM - multi-mode
SM - single-mode
Protect - Camere DVR portabile