Săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

No. 43/2010 (Dec 20, 2010)
Dragi Cititori!

Vă dorim Crăciun fericit!

Fie ca anul 2011 să vă aducă pace, linişte, fericire
şi multe satisfacţii!
Echipa editorială
Bradul de Crăcin DIPOL
DIPOL's Cherub

Următoarea ediţie va fi publicată pe 3 Ianuarie, 2011.

Va modifica Apple formatul laptop-ului?

În luna aprilie a anului viitor, ar trebui să aşteptăm lansarea unei noi generaţii a liniei de laptopuri profesionale Apple - MacBook Pro. Compania este cunoscută pentru buna intuire a pieţei. De obicei ghiceşte corect aşteptările clienţilor, şi uneori, chiar le modelează prin marketing inteligent. Nu e de mirare că laptop-urile viitoare stârnesc, chiar de acum, emoţii competitorilor de pe piaţă şi potenţialilor utilizatori.


Ce iepuraş va fi scos din pălărie Apple? Trebuie să scăpăm de laptop-urile vechi pentru a fi "trendy" şi să cumpărăm noul MacBook Pro?

Nu ştim multe detalii despre construcţie, dar primele scurgeri de informaţie permit ghicirea conceptului general şi funcţionalitatea de bază a noilor laptop-uri.
Laptop-ul va fi echipat cu SSD drive în loc de HDD, fiind de înţeles această abordare. Dar, lipsa disk-ului optic şi implementarea unui nou de tip de conectori dezvoltaţi de Intel, arată în mod clar o nouă abordare pentru utilizarea şi funcţionalitatea calculatoarelor portabile.
Similare cu floppy disk-urile anterioare, în zilele noastre, transmiterea optică de date începe să-şi piardă utilitatea ca purtător de informaţii. Este înlocuită de memoria flash, şi dincolo de toate, prin utilizarea directă a resurselor de reţea - atât pentru capacitatea de calcul cât şi pentru arhivarea/recuperarea datelor.
Un laptop modern ar trebui să folosească "cloud computing"şi servicii online pentru stocarea fişierelor, backup şi partajare. Pentru acest scop sunt necesare mijloace eficiente de conectare la Internet.
Acest aspect ne aduce în punctul în care vom schimba nu doar funcţiile laptop-urilor dar şi multe dintre componentele echipamentelor casnice - Light Peak connector.
Apple va fi probabil primul care va utiliza conectorul inovator pe o scară mai largă. În plus, în noiembrie compania a primit patentul pentru combinaţia unui Light Peak cu cablul de alimentare patentat MagSafe.
Acesta va permite utilizarea unei singure surse de alimentare şi a unui adaptor de date cu câteva interfeţe de comunicare cu laptop-ul.
Utilizarea unui nou conector bazat pe tehnologia cu fibră optică va permite un schimb mai rapid de date cu reţeaua, transformând laptop-ul în unul din componentele reţelei.
Este posibil să schimbe fundamental performanţa dispozitivului şi scopul aplicaţiilor, ceea ce va da un imbold suplimentar dezvoltării reţelelor de fibră optică.
Schema bloc a conectorului LightPeak combinat cu sistemul de alimentare MagSafe - brevet Apple
Light Peak este o interfaţă patentată de cablu optic, concepută de Intel pentru a conecta dispozitivele periferice la canalul de transmisie. Poate înlocui SCSI, SATA, eSATA, USB, FireWire, PCI Express, HDMI, Display Port, şi chiar Ethernet.
Tehnologia oferă lărgime de bandă foarte mare, de 10 Gb/s, şi acesta este doar începutul - planurile preconizează 100 Gb/s până în 2020. Viteza de transmisie de 10Gb/s permite transferarea unui întreg film HD care se găseşte pe discurile Blu-Ray, în 30 de secunde! Apple merge şi mai departe prin dezvoltarea unui conector care, pe lângă susţinerea transmisiei de date, alimentează şi dispozitivele periferice.Va fi interfaţa un panaceu pentru multitudinea de soluţii actuale? Putem observa tendinţa electronicelor şi a industriei de calculatoare de a limita numărul diferitelor interfeţe. O astfel de comprimare ar fi avantajoasă atât pentru producători cât şi pentru utilizatori, aspect care ar permite evitarea diferitelor restricţii ale standardelor actuale. Chiar şi interfaţa USB3.0, finalizată la sfârşitul acestui an, furnizează lărgime de bandă înaltă (5 Gb/s)şi impune limite de distanţă stricte (similar cu HDMI).
Tehnologia Intel permite teoretic combinarea într-un conector a tuturor interfeţelor meţionate anterior prin utilizarea unei "stive protocol" adecvate şi transmisia de date printr-o fibră sigle-mode. Poate furniza, de asemenea, suport pentru dispozitivele de conectare în serie. Un exemplu, ar fi situaţia în care toate dispozitivele periferice, cum sunt receiver-ele satelit, player media, player Blu-ray, PC, sunt conectate în serie, astfel încât doar unul dintre ele se conectează direct la TV.
Cu toate acestea, nu pare probabil ca tehnologia Light Peak să elimine în scurt timp astfel de standarde cum sunt USB sau Ethernet. Este greu de imaginat că popularul USB, după 14 ani de triumfuri ar putea fi rapid înlocuit de o altă interfaţă. Pe de altă parte, adepţii teoriilor conspiraţiei susţin că Intel a întârziat intenţionat punerea în aplicare a interfeţei USB3.0 pe platformele sale, din cauza tehnologiei recent dezvoltate.

Antenele sunt ilegale în acea ţară.

Este dificil de găsit instalaţii cu antene interesante în ţara în care antenele satelit sunt interzise, şi din 2005 difuzarea televiziunii terestre este practic monopolizată de o singură companie. Cu toate acestea, situaţia nu se datorează constrângerilor politice, ci este rezultatul urbanizării accentuate, pieţei relativ mici, deciziei administrative care spune că spaţiul public nu poate fi "deteriorat" cu antene satelit. În schimb, peste 99% din locuinţe au cablu TV. Despre ce ţară vorbim?- Răspunsul, la sfârşitul acestei ediţii.
Nu există antene satelit iar antenele terestre sunt de asemenea, greu de găsit...
- se găsesc doar pe clădiri mai vechi şi dormitoare. Unde sunt acestea?
Răspunsul la sfârşitul acestei ediţii.---

Transmisii optice în reţele de cablu TV - TERRA MOS211.

Reţeaua de televiziune prin cablu WizjaPlus din Debica, Polonia, are aproximativ 2600 de utilizatori. Proprietarul a decis modernizarea sistemului. Trunchiul reţelei s-a bazat pe tehnologia cu fibră optică. Această soluţie profesională utilizează transmiţători optici de înaltă calitate de la TERRA.
Optical transmitter TERRA MOS-211A
Transmiţător optic TERRA MOS-211A
R81720
Semnalul de la headend care vine printr-un cablu coaxial (mediu din cupru) este convertit în semnal luminos şi transmis prin fibră optică single-mode în cea de-a doua fereastră de transmisie (mediu optic). Sistemul utilizează doi transmiţători optici din seria TERRAMOS cu transmiţător laser DFB cu putere de ieşire diferită, 6 dBm şi 12 dBm. Cu ajutorul receiver-elor dedicate, semnalele optice pot fi transmise pe distanţe de la 30 km până la 60 km.
Transmiţătorul TERRA MOS-211A şi TERRA MOS-211D în cadrul reţelelor de cablu TV
În cazul reţelei, semnalul este transmis pe distanţe de peste 4km şi ramificat către locuinţe individuale echipate cu receptoare de semnal optic, utilizând splitter-e optice Fibrian.
Elemente distinctive ale transmiţătoarelor din seria TERRA MOS:
 • funcţie de control automat a termo-cooler-ului pentru temperatura constantă a laserului
 • măsurarea nivelului de intrare a semnalului
 • funcţie de selectare automată a utilizatorului/control manual nivel RF
 • circuit AGC pentru alimentare constantă a laserului
 • nivele controlabile ale ieşirii de alimentare

Hard disk-uri detaşabile în sistemele CCTV.

Sistemele CCTV simple, după utilizarea întregului spaţiu de pe disk, suprascriu fişierele cele mai vechi. Sistemele mai competente pot necesita arhivarea pe termen lung a datelor. Soluţiile cu mai multe disk-uri sunt scumpe, şi consumă destul de multă energie.
HDD SEAGATE 1 TB SV35.5 (for CCTV DVRs)Additional 3.5HDD SEAGATE 1 TB SV35.5 (for CCTV DVRs)Additional 3.5Color CCTV Camera: n-cam 680 (600 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.01 lx, 2.8-12mm, IR 30m)Compact CCTV Camera: n-cam 640 (600 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.01 lx, 4-9mm, IR 30m)CCTV Network DVR: TREND 250X08 (H.264, 8 channels) CCTV Network DVR: TREND 250X16 (H.264, 16 channels) Color CCTV Camera: n-cam 680 (600 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.01 lx, 2.8-12mm, IR 30m)Compact CCTV Camera: n-cam 640 (600 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.01 lx, 4-9mm, IR 30m)
Aplicaţia HDD-urilor detaşabile într-un sistem CCTV
În cazul sistemelor bazate pe DVR-uri TREND250x08 M72508 sau TREND250x16 M72516, o soluţie simplă şi ieftină este utilizarea unor sertare disk rack suplimentare. Acestea pot adăposti HDD-uri SEAGATE 1 TB SV35.5 M89265.
Un hard disk plasat în sertar şi inserat în înregistrator este formatat şi folosit ca spaţiu de depozitare. Poate fi încuiat cu cheia în interiorul unui DVR. Funcţia prioritară de înregistrare poate fi blocată din opţiunile DVR-ului, şi utilizatorul poate fi informat de lipsa spaţiului liber pe disk printr-o alarmă sonoră şi/sau e-mail.
Hard disk-ul plin poate fi înlocuit rapid. Materialul arhivat pe HDD poate fi protejat împotriva accesului persoanelor neautorizate prin memorarea lui într-o locaţie adecvată.
DVR-urile TREND sunt o serie de înregistratoare video digitale capabile să înregistreze în fiecare canal imagini CCTV cu o rezoluţie de 4CIF (704 x 576) cu 6 cadre pe secundă, sau cu o rezoluţie de 2CIF (704 x 288) cu 12 fps. Pot fi folosite în orice sistem de monitorizare care necesită înregistrări de înaltă rezoluţie, previzualizare în timp real, compresie standard eficientă, dar nu operează într-un mediu foarte dinamic.
Compresia H.264 şi compatibilitatea cu hard disk-urile cu o capacitate de până la 2TB permite înregistrarea de conţinut video. Ieşirea VGA cu rezoluţie maximă de 1920x1080 px (Full HD) poate coopera cu monitoare LCD sau CRT. O ieşire video suplimentară (BNC - CVBS) furnizează aceeaşi informaţie cu rezoluţie de tip PAL sau NTSC standard .

Funcţiile porturilor I/O de la camerele moderne CCTV.

Procesoarele de semnal ale camerelor analoge exclusiviste, permit introducerea elementelor de analiză a imaginilor şi de control a operaţiilor. Accesul la aceste funcţii se face prin porturile de intrare/ieşire. Prin schimbarea voltajului la pini individuali (ex. prin scurtarea lor până la pământ) putem controla unele funcţii ale camerei. Nivelurile de voltaj ale celorlalţi pini pot activa dispozitivele externe.
Unul dintre cele mai moderne procesoare digitale de semnal este Sonz Effio, utilizat la camera Sunell SN-BXC5930CDN M11209. Portul I/O de 8-pini al camerei permite:
 • obţinerea de informaţii despre modul camerei,
 • primirea semnalului de detectare a mişcării,
 • comutarea în modul alb/negru (peste limita automată).
Portul pinout I/O al camerelor Sunell

Descrierea pinout-ului camerei M11209 (culorile firelor cablului suplimentar; H&L - nivelurile logice, de aproximativ 3 V şi respectiv 0 V.
 • Pini 1 (negru), 2 (maro), 3 (portocaliu): nefolosiţi;
 • Pin 4 (albastru): informaţii despre modul de lucru (H - ccolor, L - A/N) - pot fi folosite pentru controlul unui iluminator suplimentar (camera trece în modul alb/negru în lumină de intensitate redusă);
 • Pin 5 (verde): ieşire alarmă - detectare mişcare (H - fără mişcare, L - mişcare) - poate coopera cu o intrare de alarmă într-un DVR sau cu un sistem de alarmă independent;
 • Pin 6 (galben): impământare
 • Pin 7 (alb): control extern al modului de lucru (H - A/N, L - color) - posibilitatea de a alege modul de lucru după nevoie;
 • Pin 8 (roşu): ieşire 3.3 VDC.
În cazul camerelor SN-468C/W M11206 şi SN-586C/B M11208, pin-urile active sunt 6-8, şi pinul 8 oferă un voltaj de 5 VDC. Camerele pot fi opţional echipate cu port RS-232, care poate fi utilizat pentru a le putea controla prin intermediul unui PC şi cu un software dedicat. Această opţiune foloseşte pinul 1 ca RS232TX, şi pinul 2 ca RS232RX, şi pinul 3 ca RS232GND.
Day/Night Box Camera: SN-468C/W (540 TVL, Sony EX-View CCD, ICR, 0.008 lx)
Day/Night Box Camera: SN-586C/B (WDR, 540 TVL, Wide Dynamic Pixim, ICR, 0.5 lx)
Day/Night Box Camera: SN-BXC5930CDN (WDR, 650 TVL, Sony Effio-E, ICR, 0.03 lx)
Sunell SN-468C/W
zi/noapte, 540 TVL, Sony
EX-View CCD, ICR, 0.008 lx
M11206
Sunell SN-586C/B
zi/noapte, WDR, 540 TVL, Wide
Dynamic Pixim, ICR, 0.5 lx
M11208
Sunell SN-BXC5930CDN
zi/noapte, WDR, 650 TVL, Sony
Effio-E, ICR, 0.03 lx
M11209

Monitorizarea unei curţi de depozitare a materialelor de construcţii.

Proprietarul unei astfel de curţi a decis sa instaleze un sistem de supraveghere video. Principalele camere sunt domurile de mare viteză PTZ ACTi CAM-6630 K1216 care permit observarea în detaliu a terenului. Poarta este monitorizată de camera Pixord PL621E K1533. Datorită iluminatorului IR, plăcuţele de înmatriculare ale maşinilor care intră în zonă pot fi recunoscute şi în întuneric beznă. Birourile şi casieria sunt monitorizate de camere Pixord P606 K1530. Acestea asigură o rezoluţie înaltă a conţinutului video şi datorită dimensiunii mici, nu atrag atenţia în mod excesiv.
Megapixel network camera: PIXORD P606 (2.0 Mpx, H.264, IR)Outdoor IP Camera: Pixord PL-621E (2Mpx, H.264, PoE)Wireless Access Point: ULTIAIR 417SBMegapixel network camera: PIXORD P606 (2.0 Mpx, H.264, IR)Megapixel network camera: PIXORD P606 (2.0 Mpx, H.264, IR)Software Package: NUUO SCB-IP+04Software Package: NUUO SCB-IP+04Outdoor IP Camera: Pixord PL-621E (2Mpx, H.264, PoE)Wireless Access Point: ULTIAIR 417SBWireless Access Point: ULTIAIR 323KCIP Speed Dome Camera: ACTi CAM-6630 IP Speed Dome Camera: ACTi CAM-6630 Wireless Access Point: ULTIAIR 323KCIP Speed Dome Camera: ACTi CAM-6630 Wireless Access Point: ULTIAIR 323KC
Configuraţia generală a unui sistem IP CCTV pe baza camerelor ACTi şi Pixord.
Datorită imposibilităţii de a împământa cablurile, fluxurile video de la camerele PTZ sunt transmise wireless prin access point-urile Ultiair N2311. Camerele de interior sunt conectate la comutatorul N29940 NETSET prin cablu UTP.

Toate camerele sunt integrate întru-un sistem compact de serverul care foloseşte software-ul NUUO K3104 .
În timpul orelor de lucru, fluxurile video sunt înregistrate într-o bază continuă, dar mai târziu sistemul trece în modul de detectare al mişcării şi activează înregistrarea doar în cazul în care se declanşează un astfel de eveniment.
Aplicaţia poate trimite automat avertizări prin SMS sau e-mail, ori de câte ori o alarmă este activată de una dintre camere. Utilizarea serviciului 3GPP permite proprietarului să monitorizeze situaţia printr-un telefon mobil.

Repeatere GSM - reglarea semnalului de intrare.

O problemă serioasă care apare în timpul instalării repeaterelor GSM, este asigurarea unui nivel de semnal adecvat la intrarea în amplificator. În cazul unui semnal prea slab sau prea puternic, sistemul nu va funcţiona corect (apeluri întrerupte, probleme de stabilire a conexiunii etc).
Atenuatorul instalat în repeaterele Signal GSM
O soluţie avantajoasă la această problemă, implementată în repeaterele Signal A6765, A6775, A6785 este atenuatorul integrat, care permite ajustarea nivelului de semnal de intrare (atenuare 0-31 dB, pas 1 dB). Nivelul de atenuare potrivit este indicat de culoarea verde a LED-urilor (Alarm Low şi Alarm High) localizate pe partea din faţă. În plus, funcţia AGC permite compensarea faţă de influenţa condiţiilor de propagare schimbătoare.
GSM Amplifier/Repeater SIGNAL GSM-305
GSM Amplifier/Repeater SIGNAL GSM-505
GSM Amplifier/Repeater SIGNAL GSM-505
SIGNAL GSM-305
A6765
SIGNAL GSM-505
A6775
SIGNAL GSM-1205
A6785
GSM/DCS/UMTS Antenna: TRANS-DATA KYZ8.2/9.5
Antena GSM/DCS/UMTS TRANS-DATA KYZ8.2/9.5
A741030
Antena de exterior, dedicată amplificatoarelor GSM este TRANS-DATA GSM/DCS/UMTS KYZ8.2/9.5 A741030 cu un câştig de 8.2 dBi şi un unghi de semiputere de 60/90 grade (V/H). Aceşti parametri ajută instalatorul să cupleze rapid antena la o staţie de bază potrivită.

Singapore.

Numele Singapore derivă de la două cuvinte sanscrite: Singa (leu) şi pura (oraş), aşa că este uneori denumit "Oraşul leu". Economia din Singapore este una dintre cele mai dezvoltate din lume. Conform Indicelui Libertăţii Economice, ocupă al doilea loc din lume după Hong Kong.
În 2010 Singapore a cunoscut un alt boom economic. În primul trimestru economia a crescut cu 46%. Creşterea PIB-ului cu 18% în prima jumătate a anului 2010, face ca această ţară să aibă una dintre economiile cu cea mai mare creştere din lume.
Singapore este al patrulea centru financiar din lume, după Londra, New York, Tokyo. Portul său este al doilea din lume după Shanghai, în termeni de volum şi containere rulate. Nivelul de trai este unul dintre cele mai înalte din lume. În anii ce urmează toţi locuitorii vor avea acces la Internet, finanţat de stat.
Perioada de dinainte de Crăciun 2010 în Singapore
Video Balun Set: 1VP-C (2 pcs., BNC lead)
HDMI Extender Signal-HD (2x Cat 5e, 50m)
Switching Power Supply 18VDC/1A
Wall Antenna Mount: USL-38/300-S (angled, Al-Zn coating)
Balun video
M16658
prelungitor HDMI
H3602
Sursă de alimentare în comutaţie
N93318 (18 VDC /1 A)
Montură antenă perete
E8731

Am mai scris despre:

Internet prin priza de alimentare? - Da, este posibil! TP-LINK produce adaptoare powerline Ethernet TP-LINK TL-PA201 N3355 şi TP-LINK TL-PA101 N3350, care permit transmiterea de semnal Ethernet peste linia de alimentare existentă. Perechea sau setul de adaptoare este soluţia ideală în cazul în care este imposibilă instalarea cablurilor Ethernet sau mediul nu permite conectivitate wireless ...
Conexiune directă (punct-cu-punct)
Powerline Ethernet Adapter: TP-Link TL-PA201 (200Mbps)Router TP-Link TL-R460 (4 LAN / 1 WAN ports)Powerline Ethernet Adapter: TP-Link TL-PA201 (200Mbps)PCI Network Interface Card: TP-Link TF-3239DL 10/100MbpsPCI Network Interface Card: TP-Link TF-3239DL 10/100MbpsPowerline Ethernet Adapter: TP-Link TL-PA201 (200Mbps)
Conexiune punct-cu-multipunct
Home IP CCTV wireless monitorizat cu camera TP-Link TL-SC3130G. Camera wireless IP TP-Link TL-SC3130G K1150 este soluţia ideală pentru a spori securitatea casei/apartamentului dvs. Viteza de transmisie de 54 Mbps asigură un stream video fără întreruperi din locaţiile unde nu există infrastructură UTP, cu condiţia ca pereţii sau vegetaţia să nu deterioreze semnalul WiFi...
Index al ediţiilor publicate