Săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 8/2011 (Feb. 21, 2011)

Vor salva femtocell-urile operatorii GSM?

Dezvoltarea telefoniei mobil este legată de creşterea numărului de abonaţi, precum şi de cantitatea de date transmise. În prima etapă a telefoniei mobile, telefoanele au fost folosite doar pentru apeluri ocazionale. În prezent, preţurile mult mai mici pentru apeluri şi alte servicii, şi obiceiurile schimbătoare ale unui număr tot mai mare de abonaţi care fac trecerea de la telefoane fixe la telefoane mobile, înmulţesc frecvenţa şi durata conexiunilor, generând un trafic mult mai mare.
Dar nu creşterea numărului de conversaţii provoacă îngrijorarea operatorilor mobili, ci utilizarea crescândă a Internetului, inclusiv accesul la conţinut multimedia pe smartphone-uri. Acest lucru poate genera în curând trafic de multe ori mai mare decât cel realizat în prezent. Deoarece capacitatea de transmisie a staţiilor de bază este limitată fizic, va cauza probleme cu accesul la reţea. Această problemă este deja experimentată de către participanţii la evenimente de masă, dar numărul tot mai mare al smartphone-urilor va extinde astfel de probleme în multe locuri, cu grupuri mari de oameni.

Femtocell-urile, dispozitivele care rezolvă această problemă, sunt cunoscute încă din 2005, dar numai în 2010 au început să fie mai populare. Ele reduc distanţa necesară semnalului pentru a străbate distanţa, în mod wireless, de la telefon la staţia de bază. O astfel de microstaţie de bază instalată într-o clădire şi conectată prin cablu la operator, îmbunătăţeşte staţiile celulare de bază existente şi creşte aria de acoperire a reţelei de telefonie mobilă în interiorul clădirii. Resursele neutilizate din staţiile de bază principalele le permit persoanelor care stau în afara clădirii, să se conecteze uşor la reţeaua mobilă. Multe astfel de microstaţii de bază sunt instalate în clădiri de birouri, centre comerciale, etc, reducând în mod semnificativ supraîncărcarea reţelei staţiei de bază.
Conceptul de femtocell - o microstaţie de bază instalată într-o clădire şi conectată prin cablu la operator, îmbunătăţeşte staţiile celulare de bază existente - oamenii care stau în afara clădirii, pot foarte uşor să-şi folosească telefoanele mobile.
Apogeul utilizării femtocell-urilor a fost în 2010, cu o creştere de circa 300% comparativ cu 2009. Acestea sunt utilizate în prezent de mai mulţi operatori, inclusiv Sprint (USA), StarHub (Singapore), Verizon (SUA), Vodafone (Marea Britanie, Spania, Qatar, Grecia), AT&T (SUA), SFR (Franţa), Docomo (Japonia), China Unicom, Optimus (Portugalia), SingTel (Singapore), SoftBank (Japonia), KDDI (Japonia), Movistar (Spania), T-Mobile (Marea Britanie), Moldtelecom (Moldova).
Culoarea albastră indică ţările unde operatorii de telefonie mobilă folosesc femtocell-uri.
Informa Telecoms &Media se aşteaptă ca până în 2014 numărul femtocell-urilor utilizate în lume să se ridice la 49 milioane, aproximativ 25 de milioane fiind vândute numai în 2014. Interesul în dezvoltarea de reţele celulare prin utilizarea femtocell-urilor este reflectat în numărul de membri ai forumului Femto - organizaţie care include în prezent 77 de furnizori de echipamente şi 58 de operatori de telefonie mobilă de nivel mondial.

Vatican Radio - este poluarea electromagnetică dăunatoare oamenilor?

În 1931, Radio Vatican a început difuzarea programelor sale de la Santa Maria di Galeria - un oraş din apropierea Romei. De o lungă perioadă de timp, există discuţii cu privire la impactul activităţii de radiodifuzare asupra stării de sănătate a locuitorilor din oraşele vecine.
În luna iulie a anului trecut, un grup de experţi condus de profesorul Andrea Micheli de la Institutul Naţional de Oncologie din Milano, într-un raport de 300 de pagini au găsit un efect direct al radiaţiilor în cazul moarţii a 19 copii în anii 1980-2003. Copiii au murit de leucemie şi limfom.
Cu toate acestea, concluziile rezultate din cercetarea statistică prezentate de Jurnalul American de Epidemiologie, sunt total opuse cu cele ale profesorului Andrea Micheli. Incidenţa medie a acestor tipuri de cancer în Europa este de 1,4 copii pentru fiecare zece mii. Zona de expunere, adică o rază de aproximativ 10 km, are o populaţie de aproximativ 50.000 de oameni, deci incidenţa cancerului în peste 20 de ani este sub media europeană. O altă echipă, condusă de profesorul Umberto Veronesi a avut o opinie similară.

Singurul lucru pentru care toate părţile sunt de acord, este lipsa de studii anterioare - nu există niciun material de referinţă. În zilele noastre, sunt greu de găsit acele populaţii care să trăiască în zone industrializate fără a fi expuse la influenţa radiaţiilor electromagnetice, de aceea nu ştim dacă media europeană poate fi folosită ca o referinţă sau nu.

Sediul Radio Vatican
Antenele de la Radio Vatican din Roma

Headend TERRA într-un hotel.

Proprietarul unui complex care oferă servicii pentru nunţi a decis să-şi utileze proprietatea cu un sistem TV care distribuie DVB-T şi canale prin satelit.
Principalele componente ale complexului sunt clădirea cu sala pentru nunţi cu camerele pentru oaspeţi (cu 25 de prize) şi hotelul, situat la 1,5 km distanţă (cu 60 prize). Investitorul, aflat deja la faza de construcţie, a cerut conectarea ambelor clădiri pentru a forma o reţea unică, combinând CCTV, reţea de calculatoare, sistem SMATV. Această conexiune este posibilă datorită cablului optic multi-fibră.
Canalele satelit sunt distribuite prin sistem headend MMH-3000 TERRA.
UHF TV Antenna: DIPOL 44/21-69 Tri DigitAluminum Satellite Dish: FAMAVAL Off-Set 100 LH (100cm)Universal QUATRO LNB: Inverto Red Extended 0.3dBRemote Control Interface PCS-200 (for MMH-3000)2-Way TV/FM Splitter R-2 SignalOptical transmitter TERRA MOS-211AOptical Node  TERRA OD-120
Schema de instalare a sistemului de televiziune în complex, format din două subsisteme pe deplin integrate
Headend-ul MMH-3000 R8170 permite recepţionarea a 9 canale satelit (posibilă extindere cu încă 7 canale). Semnalele de la headend sunt amplificate de setul de amplificatoare de canal - ZG Alcad - şi combinate cu semnale amplificate de televiziune digitală terestră (DVB-T).
Headend-ul este situat în clădirea cu sala de nunţi. Din cauza distanţei lungi până la hotel, soluţia a fost folosirea unui transmiţător optic şi a unui receiver.
Investitorul a ales echipamente fiabile de la TERRA - transmiţător optic MOS-211A R81720 (6 dBm) şi nod optic OD-120 R81724. Nivelul înalt de ieşire al nodului (113 dBuV) permite distribuirea semnalelor prin cablu coaxial de cupru către cele 60 de prize din hotel, fără amplificatoare suplimentare.
Un aspect important este monitorizarea nodurilor sistemului. Prin utilizarea modului PCS-200 R81716, headend-ul poate fi monitorizat de la distanţă de tehnician, care, de asemenea, poate regla de la distanţă unii parametri, fără acces fizic la facilităţi. În mod similar, tehnicianul poate monitoriza de la distanţă starea nodului OD-120 R81724, conectat la reţeaua locală prin portul său Ethernet.

Monitorizare video de la distanţă pe Internet.

Instalatorul a vrut să asigure monitorizare video de la distanţă, cu ajutorul camerelor analogice PTZ. Nu a fost nevoie de înregistrare continuă, cu toate acestea, utilizatorul a vrut să facă capturi de imagine şi scurte clipuri video.
Instalatorul a sugerat utilizarea server-ului video Ultinet 701 K2140 şi a camerei PH-10H M1192. Camera este echipată cu CCD SONY Interline Transfer cu rezoluţie orizontală 500 TVL (color) şi 570 TVL (A/N). Server-ul video ULTINET utilizează compresie video H.264 şi poate transmite imagini 4CIF la 25 fps (PAL).
Video Server: ULTINET-701 (H.264)High Speed Dome Camera: PH-10H (3.8-38 mm, 500 TVL,Sony Interline Transfer CCD, 0.7 lx)
Monitorizare video de la distanţă pe Internet
Server-ul video este conectat la reţea printr-o adresă IP externă. La birou, computer-ul utilizează software-ul iVMS4000 pentru a previzualiza conţinutul video şi captura imagini de la server-ul video ULTINET. Software-ul permite controlarea camerelor PTZ prin intermediul panoului de control. Investitorul poate monitoriza imaginile de pe cameră la domiciliu prin intermediul Internet Explorer. Accesul la cameră, atât prin intermediul aplicaţiei software cât şi prin IE, este protejat de o parolă. Dacă este necesar, în viitor, stream-ul video de la server-ul video Ultinet 701 poate fi înregistrat în mod continuu, cu utilizarea unei alte aplicaţii gratuite.
Funcţionalitatea ridicată şi fiabilitatea la un preţ scăzut, în comparaţie cu supravegherea video IP, fac din această instalaţie un exemplu de primă importanţă pentru toţi cei care doresc să creeze un singur punct de observaţie, cu o capacitate mare de monitorizare furnizată de camera PTZ.

Teste pentru iluminatoarele IR - Seria Redbeam împreună cu camere de 0.3 şi 0.03 lx.

Echipamentele folosite:
  • cameră BOX Sunell SN-BXC5930CDN (zi/noapte, 650 TVL, Sony Effio-E, 0.03 lx, WDR) M11209,
  • cameră BOX Sunell SN-BXC0483 (zi/noapte, 450 TVL, Sony CCD, 0.3 lx) M11212,
  • iluminator IR Redbeam IR40 M1640 - rază de 30m,
  • iluminator IR Redbeam IR100 M1647 - rază de 90 m.
Click pentru a mări imaginea
În stânga - SN-BXC0483 este de 10 ori mai putin sensibilă decât SN-BXC5930CDN oferind rezultate mai slabe pe timpul nopţii.
0.3 lx cameră nSunell SN-BXC0483
fără iluminare suplimentară
0.03 lx cameră SN-BXC5930CDN
fără iluminare suplimentară
Redbeam IR40 iluminează zona pe o distanţă de peste 30m.
Sunell SN-BXC0483
Redbeam IR40
rază nominală de 30m
Sunell SN-BXC5930CDN
Redbeam IR40
rază nominală de 30m
---Redbeam IR100 a iluminat eficient zona, siluetele pot fi recunoscute de la o distanţă de aproximativ 60 m.
Sunell SN-BXC0483
Redbeam IR100
rază nominală de 90m
Sunell SN-BXC5930CDN
Redbeam IR100
rază nominală de 90m
După cum arată aceste teste, raza unui iluminător IR este foarte dependentă de senzitivitatea camerei utilizate. Observaţiile vizuale au fost confirmate de proceduri automate ale DVR-ului ULTIMAX-104 M71040, care detectează un obiect ce se deplasează în cadru la o distanţă de 60 de metri (cu camera cea mai sensibilă), şi la doar 20 m, cu cealaltă cameră. Merită remarcat faptul că iluminarea zonei cu un iluminator mai puternic folosind camere mai puţin sensibile - oferă rezultate similare, cum ar fi aplicarea de iluminatoare IR mai slabe şi cameră mai sensibilă.

Supraveghere video pentru farmacii - Camere ACTi.

Una dintre cele mai noi utilizări a sistemelor de supraveghere video ACTi este pentru un lanţ de farmacii. Soluţia a fost concepută pentru a oferi soluţia optimă pentru acest sector.
Sistemul pentru fiecare farmacie poate folosi camere IP ACM-5611 K1512 zi/noapte cu până la 16 megapixeli. Motivul pentru alegerea acestui model este rezoluţia mare de 1280 x 1024 pixeli şi PoE - fiecare cameră este conectată printr-un singur cablu UTP, ceea ce reduce semnificativ costurile de cablare.
Cel mai mare avantaj al sistemului CCTV IP este centralizarea supravegherii. Operatorul foloseşte software-ul de management ACTi NVR, pentru a viziona în direct camerele şi poate reda înregistrări din toate locaţiile. Este important, în special atunci când magazinele sunt închise, că acestea pot fi supravegheate de numai un operator. Managerul fiecărui magazin poate supraveghea de oriunde din lume, folosind Internet Explorer. Numărul furturilor a scăzut dramatic, sistemul a crescut productivitatea angajaţilor şi siguranţa generală a magazinelor.
Conceptul general al sistemului

Adaptor PoE pentru LAN cu conectori.

Setul PoE N9205 conţine două dispozitive pasive cum sunt cele din imagine. Acestea sunt echipate cu conectori RJ-45 şi 2.1/5.5 mm (alimentare), şi funcţionează cu majoritatea dispozitivelor WLAN (TP-Link, Linksys, Planet, MikroTik), dar şi cu alte dispozitive IP, cum ar fi camere PIXORD. Prin folosirea unui astfel de adaptor, este suficient să conectaţi la dispozitiv doar un cablu UTP, în loc de două (cablu UTP + cablu de alimentare).
PoE Adapter (with leads)
Adaptor PoE pentru LAN
N9205
Am testat compatibilitatea adaptorului PoE cu TP-Link Tl-WR543G N2955, folosind un adaptor original AC/DC (ieşire: 9V/0.8A) inclus în set. Am folosit, de asemenea 15 m de cablu UTP, cu conectori RJ-45. Cablul nu a avut un impact negativ asupra funcţionării dispozitivului sau asupra calităţii de transmisie a datelor.
PoE Adapter (with leads)PoE Adapter (with leads)
Exemplu de aplicaţie pentru un adaptor PoE
Produse noi oferite de DIPOL:
SMPS AC/DC Adapter ZI-1000 12V/1A (for CCTV cameras)
SAT-Finder plus - Schwaiger SF9000 (with accessories)
Digital Satellite Meter Satlook Micro HD (DVB-S/S2)
Powerline Ethernet Adapters: TP-Link TL-PA201KIT (200Mbps, 2pcs)
Sursă în comutaţie
ZI-1000 12V/1A
M1812
SAT-Finder plus
Schwaiger SF9000
R10807
DVB-S/S2 Meter
Satlook Micro HD
R10740
Powerline Ethernet ...
TL-PA201KIT 200 Mb/s
N3356
Am mai scris despre:

Sigur şi rapid - fibra optică. Pentru un transfer de date rapid şi sigur între două clădiri ale unui spital, aflate la 10 km distanţă una de cealaltă, s-a decis stabilirea unei conexiuni pe fibra optica, care urmează să garanteze o viteza de transfer de 1 Gb/s....
Ethernet Media Converter ULTIMODE M-207G 1Gb/s (one single-mode fiber up to 20km)
Flat Panel Wall Mount: DP108S (23-37 inches, tilt &swivel)
DVR-urile/NVR-urile AverMedia pot fi accesate de pe telefoane Android. Aplicaţia AndroidViewer pentru acces de la distanţă de pe telefoanele Android către sistemele de supraveghere video bazată pe NVR-uri AverMedia şi DVR-uri Hybrid, a fost lansată oficial pe 14 decembrie.
EH5216H+ M75216 şi 5108H+ M72508 sunt înregistratoare video digitale hibrid, moderne cu 16 canale şi 8 canale (DVR/RNV). Aceste produse au stabilit noile tendinţe în domeniul înregistrării datelor video de la camerele IP, combinând în acelaşi timp avantajele înregistratoarelor video şi cooperând cu camere analogice...

Index-ul ediţiilor publicate
Day/Night Box Camera: SN-BXC5930CDN (WDR, 650 TVL, Sony Effio-E, ICR, 0.03 lx)