Săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 11/2011 (Martie 17, 2011)

Mai puţine investiţii, mai mult divertisment - CeBIT 2011.

Centrum fur Buroautomation, Informationstechnologie und Telekommunikation (Centrul pentru Birotică, Tehnologia Informaţiei şi Telecomunicaţii) din Hanovra s-a închis pe 5 martie. Organizatorii celei mai mari expoziţii din lume au prezentat cifre impresionante, 339 de mii de vizitatori - cu aproximativ cinci mii mai mult decât anul trecut, şi 4200 de expozanţi (2010-4157). Creşterea este încurajatoare, deşi aceasta reprezintă aproximativ jumătate din numărul pe care l-au avut în anii nouăzeci, când GSM şi boom-ul de internet au făcut ca CeBIT, să fie centrul mondial al celor mai noi tehnologii. Telecomunicaţiile şi tehnologia informaţiei, sectorul bancar şi tehnologia de birou - aceste domenii determină competitivitatea industriei moderne. Europa a subliniat mereu, prin multiple declaraţii, hotărârea de a accelera dezvoltarea acestor domenii.


CeBIT 2011 in 5 minutes
Un raport video despre CeBIT 2011
S-a confirmat punerea în practică a acestor planuri în cadrul târgului?
Înainte de începerea CeBIT 2011, multe au fost spuse despre smartphone-uri, tablete, cloud computing, 3D, LTE.

Cea mai mare surpriză pentru mulţi experţi a fost lipsa, aproape totală de oferte LTE. LTE este o tehnologie wireless care permite transmiterea de date în mod wireless în reţelele celulare, cu viteze mai mari de 100 Mb/s. Omisiunea acestei tehnologii în cadrul CeBIT, poate însemna doar un singur lucru - liderii pieţei de telecomunicaţii europene nu vor introduce servicii 4G în acest an.
Deci, cele mai avansate servicii mobile şi smartphone-urile dedicate, PC-urile tablete, nu vor fi disponibile consumatorilor europeni. Europa va fi retrogradată în divizia a doua de telecomunicaţii. LTE a fost deja pus în aplicare în Japonia şi Statele Unite ale Americii. Întârzierea implementării tehnologiei LTE în Europa este, printre altele, rezultatul erorilor asociate procesului de licenţiere GSM. Politicile greşite ale guvernelor europene au epuizat capitalul companiilor de telecomunicaţii, necesar pentru punerea în aplicare a noilor tehnologii.
Practic, singurul semn al tehnologiei LTE la CeBIT a fost acest router wireless Fritz
Proiectele legate de cloud computing, se preconizau a fi cel mai fierbinte subiect din cadrul târgului, însă s-au dovedit a fi dezamăgitoare. Nu au existat proiecte concrete, doar declaraţii de marketing. Se pare că Europa a încetat să mai fie un loc unde proiectele, cum sunt cele întreprinse de Google sau Amazon, ar putea fi puse în aplicare.
"Drumul tău către "nor" începe aici." - motto-ul prezenţei Microsoft la CeBIT 2011.
Microsoft crede că viitorul este reprezentat de cloud computing.
După euforia de anul trecut pentru televiziunea tridimensională, susţinută şi de succesul filmului "Avatar", interesul în 3D a scăzut semnificativ în acest an. Au fost mai puţine standuri de prezentare TV 3D, şi aceste prezentări nu au atras mulţi vizitatori. În general, oamenilor nu le place să poarte ochelari speciali, şi programele 3D sunt rare, aşa că producătorii de televiziune 3D sunt înainte de cererea reală. Cu toate acestea, segmentul tehnologiei 3D este în creştere în aplicaţiile pentru jocuri. Multe soluţii interesante din acest domeniu au fost prezentate de Asus şi Nintendo.
3D câştigă piaţa jocurilor.
Nintendo a expus o consolă de jocuri portabilă cu imagini 3D.
Jocurile pe calculator, dispozitivele şi aplicaţiile de divertisment sunt domenii care, fără îndoială, captează imaginaţia publicului. Două pavilioane care prezentau diverse jocuri au fost similare ca mărime cu cele care ofereau soluţii în telecomunicaţii. Pe tot parcursul evenimentului, Campionatul Mondial Intel Extreme Masters, unul dintre cele mai mari concursuri de jocuri video din lume, a fost atracţia câtorva mii de vizitatori. Noua formulă de jocuri video, lansată de Microsoft sub numele de Kinect, a atras o mulţime de persoane interesate. O soluţie similară a fost prezentată şi de Asus.
Popularitatea jocurilor din acest an ne duce cu gândul la faptul că CeBIT ar putea să-şi schimbe profilul, de la comerţ la evenimente pentru consumatori. Nava amiral a IT-ului european şi a telecomunicaţiilor îşi pierde rangul, devenind un forum pentru jocurile pe calculator.
Standul Asus a fost încontinuu înconjurat de o mulţime de oameni, datorită excelentei intuiţii a pieţei de către companie - au fost prezentate netbook-uri, PC-uri tablete şi computere speciale pentru gameri.
Ca de obicei, au fost premii pentru cel mai bun design - aici sunt o parte din produsele premiate:
Cabinet rack
Cameră PTZ
Staţii emisie-recepţie pentru pompieri
Printre produsele premiate au fost şi televizoare. Televizorul de 42" cu ecran uimitor de subţire, datorită rezolvării în mod elegant a problemei conectorilor.
CeBIT are propriul farmec ...

Barza Echelon.

Echelon este o reţea globală de informaţii electronice, gestionată de către Agenţia Naţională de Securitate din SUA (NSA). Echipamentul tehnic este capabil să intercepteze traficul de date la nivel global. În prezent, sistemul este utilizat în principal pentru a combate terorismul. Programe speciale de calculator analizează conţinutul e-mailurilor, faxuri-lor, apelurilor telefonice.
Patru familii barză din Marrakesh (Maroc), au decis să utilizeze tehnologia modernă - ele vor fi primele din Europa care vor simţi venirea primăverii.
Patru familii barză din Marrakesh (Maroc), au decis să utilizeze tehnologia modernă
- ele vor fi primele din Europa care vor simţi venirea primăverii.

Zgomotul din sistemele de recepţie DVB-T.

Parametrii de zgomot ai amplificatoarelor RF sunt mai importanţi în sistemele de televiziune digitală decât în cele analogice. Motivul este acela că nivelul de semnal DVB-T este mult mai mic decât cel analogic. Astfel, zgomotul specific de 5 dB din banda UHF va afecta calitatea semnalului digital mai mult decât orice alt semnal analogic. Cele mai multe amplificatoare pentru clădiri de pe piaţă au un zgomot specific cuprins între 3dB şi 5dB.

Un exemplu de amplificatoare cu nivel scăzut de zgomot specific este seria TERRA HS.
Un factor important care influenţează nivelul de zgomot este etapa în care se face reglarea câştigului (din construcţia amplificatorului), în special la amplificatoarele cu mai multe etaje. Rezultate mult mai bune (mai puţin zgomot) pot fi obţinute prin utilizarea amplificatoarelor cu reglarea câştigului între etajele de amplificare.
Schemă bloc a amplificatorului HS-016 R82030. Separarea căilor VHF şi UHF şi reglarea câştigului între etajele de amplificare, asigură parametri de zgomot foarte buni.
VHF/UHF Amplifier: Terra HS-016 (Cabrio, 1-in/2-out)
Amplificatorul este destinat sistemelor mici/mijlocii, cu până la 12 abonaţi. Se recomandă utilizarea unui astfel de amplificator în cazul sistemelor DVB-T, sau a celor mixte digitale/analogice.

Îmbunătăţirea calităţii imaginii - tehnici HDR.

High Dynamic Range este un set de tehnici ce captează mai multe cadre ale aceeaţi scene, cu timpi de expunere diferiţi, acoperind astfel toată gama de intensitate a luminii.
Deşi HDR a fost prezent în fotografie pentru mulţi ani, implementarea sa în tehnologia video a fost dificilă. Pionierii sunt cercetătorii de la Universitatea Warwick din Marea Britanie, care au reuşit să creeze un sistem capabil să genereze materiale prin tehnica HDR.
Sistemul video HDR produce video Full HD la o rată de 30 fps, cu adâncime de culoare mare. Pentru fiecare cadru, camera are nevoie de patru fotografii cu expuneri diferite pentru a reda o gamă completă a intensităţii luminii, acestea fiind folosite în final pentru a crea o singură imagine. Cea mai mare problemă a fost procesarea eficientă a imaginii. Pentru fiecare cadru, camera generează un fişier de date de 24 MB. Pentru a procesa datele cu calculatoare obişnuite, oamenii de ştiinţă au dezvoltat un sistem special de compresie, care reducere de sute de ori volumul de date.
Imagine de la o cameră HDR care combină patru imagini cu expuneri diferite
(sursă: www.gohdr.com)
Imaginile naturale sunt caracterizate printr-o gamă largă de culori, tonuri şi schimbări frecvente de intensitate a luminozităţii. Ochiul uman este capabil să perceapă aceste schimbări rapide de intensitate a luminii şi diversitatea de culori, însă camerele nu pot face acelaşi lucru. În funcţie de cantitatea de lumină ce ajunge la senzorul de imagine, unele zone ale imaginii pot fi supraexpuse sau subexpuse. HDR (High Dynamic Range) este o tehnologie care permite obţinerea de imagini cu o gamă dinamică similară cu cea a ochiului uman. Este foarte utilă pentru sarcini care necesită imagini cu rezoluţie mare, de calitate superioară, cum ar fi filmările din timpul intervenţiilor chirurgicale.

Cameră Portabilă PROTECT DVR pentru monitorizare simplă, ieftină şi eficientă.

Există întreprinderi, birouri şi diverse instituţii care - din motive economice, tehnice, sau operaţionale - nu pot instala sisteme CCTV complet dotate. Am observat, de asemenea, o creştere a cererii pentru DVR-urile compacte cu camere integrate, potrivite pentru utilizarea în vehicule. Ca răspuns la întrebările frecvente ale clienţilor, DIPOL oferă seria de produse PROTECT.
Portable DVR Camera: PROTECT 501 (HD, MPEG-4, SDHC/MMC, adjustable LCD screen)
PROTECT 501 M70501
Portable DVR Camera: PROTECT 701 (HD, H.264, SDHC/MMC, adjustable LCD screen)
PROTECT 701 M70701
Dispozitive mobile PROTECT (pentru interior) combină o cameră cu rezoluţie mare şi un DVR capabil să înregistreze material video high-definition (720p), cu compresie MPEG-4 (M70501) sau H.264 (M70701), şi sunet. Astfel de înregistrări video de înaltă calitate permit utilizatorilor să recunoască cu uşurinţă chipuri umane, bancnote, detalii în cazul unor accidente rutiere etc. Obiectivul fix, asigură un unghi de vizualizare larg, de 120 de grade. Fiecare kit include o ventuză cu un suport (pentru a fi montat pe suprafeţe plane, cum ar fi sticla, metalul lustruit sau emailat - la case de marcat, în vehicule, etc) şi o sursă de alimentare de 12-24 VDC/5 VDC cu mufă pentru bricheta de la maşină.


Dispozitivele PROTECT sunt destinate utilizării în vehicule, pentru a înregistra activitatea din faţa vehiculului, din interiorul acestuia şi/sau din spate. LED-urile IR integrate modelului PROTECT 701 M70701 permit utilizatorului să înregistreze imagini chiar şi în întuneric. Ecranul LCD rotativ permite poziţionarea cu uşurinţă a camerei în interiorul maşinii pentru a vizualiza materialul filmat.
Materialul video este salvat ca fişiere AVI pe un card SD/SDHC/MMC. Capacitatea maximă suportată este de 64 GB. Materialul înregistrat poate fi arhivat prin conectarea DVR-ului la un PC printr-un cablu USB - unitatea devine astfel un cititor de carduri. Fişierele sunt uşor de găsit - în timpul înregistrării acestea sunt organizate într-o structură de directoare în funcţie de dată (an, lună, zi), şi numerotate în ordinea în care apar pe parcursul unei zile. Clipurile video înregistrate pot fi, de asemenea, vizualizate local, sau pe un monitor extern conectat prin cablu HDMI.

Lumină în sistemele CCTV.

Senzitivitatea camerelor CCTV este specificată ca iluminarea minimă (cu un număr-F prestabilit al unui obiectiv utilizat) necesară captării unei imagini utilizabile. Unitatea de măsură a iluminării/iluminaţiei este lux-ul (lx).

Tabelul de mai jos prezintă câteva valori tipice de iluminare.
Iluminare [lx] Exemplu
0.0001 Noaptea, cer înnorat
0.002 Noaptea, cer senin fără lună cu lumină atmosferică nocturnă
0.01 Noaptea, pătrarul lunii
0.27  Noaptea, lună plină cu cer senin
1 Noaptea, luna la latitudini tropicale
100 Zi înnorată
400 Răsărit/apus de soare pe cer senin
10000-25000 Lumina zilei (fără lumină solară directă)
32000-120000 Lumină solară directă

Event handler interactiv în camerele ACTi.

Event Handler este un pachet software suplimentar care poate fi integrat în firmware-ul camerelor din seria ACM. Atunci când se întâmplă ceva în locul în care este amplasată camera: când trece cineva, se deschide o uşă, izbucneşte un incendiu, sau se produce o schimbare de iluminat - utilizatorul poate stabili orice regulă care va schimba parametrii de funcţionare ai sistemului de supraveghere video. Pentru astfel de evenimente, folosind Event Handler, se poate determina un răspuns adecvat, cum ar fi schimbarea rezoluţiei, mutarea camerei într-o poziţie prestabilită, trimiterea de imagini către un server FTP sau cont de e-mail.
Diagrama Event Handler
O soluţie interesantă este posibilitatea de a controla parametrii altor camere ACM. De exemplu, când camera 1 trece în modul de noapte, camera 2 poate declanşa înregistrarea, schimbându-şi poziţia PTZ sau declanşând o alarmă sonoră. Deci, Event Handler îi permite utilizatorului să creeze reguli interactive şi să controleze o serie de parametri din zona monitorizată, fără costuri suplimentare.
Software-ul este disponibil aici. Un scurt film care prezintă modul de utilizare este disponibil pe YouTube.

Cum să alegeţi cel mai bun repeater GSM?

Cele mai multe probleme cu semnalele GSM/DCS/3G apar în clădiri cu structuri de oţel şi beton (supermarket-uri, aeroporturi), cu ziduri groase (hoteluri), în zone subterane (parcări, pub-uri în beciuri etc), în tuneluri.
Soluţia acestei probleme este utilizarea unui repeater GSM, DCS sau 3G, acesta fiind un amplificator bidirecţional de semnal. Pentru a alege un repeater potrivit, trebuie să ştim anumite aspecte:
  • Informaţia de bază pe care ar trebui să o ştiţi înainte de a achiziţiona un repeater, este tipul de serviciu de telefonie mobilă care urmează să fie utilizat:
   • GSM, EGSM - utilizate în principal în afara oraşelor, dar, şi în multe zone metropolitane; benzile asigură conexiuni voce şi o viteză de conectare la Internet mică/medie.
   • DCS - utilizat în principal în oraşe (datorită capacităţii mai mari a staţiei de bază ).
   • WCDMA (3G) - utilizate în oraşe, asigură o transmisie de date de mare viteză (HSDPA), apeluri video şi alte servicii 3G.
  • O altă informaţie importantă este suprafaţa zonei ce urmează să fie acoperită de semnalul amplificat:
   • În cazul sistemelor GSM/EGSM:
    • < 300m2 - dispozitivul adecvat este Signal GSM-305 A6765,
    • > 300m2 dar < 800m2 - dispozitivul adecvat este Signal GSM-505 A6775 cu câteva antene de interior A741001,
    • > 800m2 până la 1200m2 - dispozitivul adecvat este Signal GSM-1205 A6785,
    • > 1200m2 - dispozitivul adecvat este repeater-ul Signal GSM-1205 A6785, împreună cu câteva antene de interior A741001.
   • În cazul sistemelor DCS (Signal DCS-500 A67120) şi sistemelor 3G (Signal 3G-500 A67100), repeater-ul poate acoperi zone de până la 500 m2 folosind antene de interior.
Mai multe informaţii despre instalarea repeater-elor pot fi găsite aici.
GSM/DCS/UMTS Antenna: TRANS-DATA KYZ8.2/9.5GSM Amplifier/Repeater SIGNAL GSM-305 Two-way GSM SplitterGSM/DCs/UMTS Antenna: TRANS-DATA DW3-AGSM/DCs/UMTS Antenna: TRANS-DATA DW3-ATwo-way GSM SplitterTwo-way GSM SplitterGSM/DCs/UMTS Antenna: TRANS-DATA DW3-AGSM/DCS/UMTS Antenna: TRANS-DATA KPV7.5/10
Un exemplu de utilizare a repeater-ului Signal GSM-305 A6765
Noile produse oferite de DIPOL:
Compression RCA Plug PCT-9-NT (for TRISET-113)
TERRA TDX-311 (8PSK/COFDM FTA receiver for MMH-3000)
SAT-Finder plus - Schwaiger SF9000
Mufă compresabilă RCA
PCT-9-NT (TRISET-113)
E80450
Decodor MPEG-2
TERRA MD-330
R81713
Receiver TERRA 8PSK/COFDM FTA
R81711
SAT-Finder
Schwaiger SF9000
R10805
Am mai scris despre:

Headend TERRA într-un complex hotelier. Proprietarul unui complex care oferă servicii pentru nunţi a decis să-şi utileze proprietatea cu un sistem TV care distribuie DVB-T şi canale prin satelit.
Principalele componente ale complexului sunt clădirea cu sala pentru nunţi cu camerele pentru oaspeţi (cu 25 de prize) şi hotelul, situat la 1,5 km distanţă (cu 60 prize). Investitorul, aflat deja la faza de construcţie, a cerut conectarea ambelor clădiri pentru a forma o reţea unică, combinând CCTV, reţea de calculatoare, sistem SMATV....

Aluminum Satellite Dish: FAMAVAL Off-Set 100 LH (100cm)Universal QUATRO LNB: Inverto Red Extended 0.3dBUHF TV Antenna: DIPOL 44/21-69 Tri Digit2-Way TV/FM Splitter R-2 SignalOptical transmitter TERRA MOS-211AOptical Node TERRA OD-120
Schema de instalare a sistemului de televiziune în complexul hotelier, format din două subsisteme complet integrate
Reţea Home/SOHO bazată pe un router 3G. Din ce în ce mai des, conexiunile la Internet se realizează printr-o reţea de tip GSM sau 3G. Modemurile oferite de operatori vă permit conectarea la internet a unui calculator oriunde s-ar afla acesta, în raza de acoperire a reţelei. Cu ajutorul router-ului TP-LINK 3G/3.75G oricine poate infiinţa o reţea locală bazată pe o astfel de conexiune....
ADSL Annex A Router: TP-Link TD-88163G Wireless Router: TP-LINK TL-MR3420 (802.11n, UMTS/HSPA)Wireless 802.11n USB Adapter: TP-Link TL-WN821N (300Mbps)
Reţea Home/SOHO bazată pe un router 3G
DVB-T Receiver Signal HD-507 (MPEG-2/4, PVR Ready)