Săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 13/2011 (Martie 28, 2011)

Cum vrea Google să devină un bancher?

În următoarele patru luni vom asista la testarea unui sistem de plăţi prin telefonia mobilă, Near Field Communication (NFC), în New York şi San Francisco. Nici ideea, nici tehnologia nu sunt noi, dar implicarea Google a venit ca o relansare serioasă în industria de profil. Baza pentru noua punere în aplicare este NFC - un standard de comunicare radio care permite schimbul de date wireless pe distanţe de până la 20 de centimetri.
Sisteme de testare bazate pe acest standard există în multe ţări, cei mai mari operatori de telefonie mobilă şi operatorii de plăţi prin carduri lucrează împreună pentru a stabili standardele finale. Analiştii de la Frost &Sullivan preconizează că până în 2015 vor fi mai mult de 800 de milioane de utilizatori care vor genera o cifră de afaceri anuală de 110 miliarde USD.
Cu ceva timp în urmă, se zvonea că dezvoltarea continuă a plăţilor pe bază de NFC ar putea fi împiedicată de decizia Apple de a nu introduce această soluţie pentru iPhone 5. Această informaţie a fost negată de revista Forbes SUA, deci, probabil, cei doi rivali - Google şi Apple - vor contribui la răspândirea acestor plăţi prin intermediul telefoanelor mobile.

Google şi-a dus la bun sfârşit planul, introducând suport pentru NFC în propriul sistemul de operare, Android 2.3 Gingerbread. Primul telefon care rulează sistemul, cu noile funcţionalităţi este Samsung Nexus S. Terminalele care vor face tranzacţii au fost fabricate de către VeriFone Systems Inc. În acest mod, Google intră pe piaţa, care până acum a fost dominată de PayPal (deţinut de eBay Inc) şi ISIS.
Liderul de pe piaţă în software de plăţi prin telefoane mobile este VIVOtech
(sursă www.vivotech.com)
NFC este o tehnologie radio care permite schimbul de date cu viteze cuprinse între 106 kbps şi 848 kbps, folosind o frecvenţă purtătoare de 13.56 MHz. Aceasta se bazează pe un cuplaj inductiv, când circuitele inductive slab cuplate transmit semnal şi date pe o distanţă de câţiva centimetri, de obicei, până la 10 cm.
Tehnologia NFC permite două moduri de comunicare: activă şi pasivă. În modul activ ambele dispozitive care participă la schimbul de date emit câmpuri electromagnetice. În modul pasiv, un dispozitiv generează câmp electromagnetic care alimentează al doilea dispozitiv (pasiv), permiţând astfel schimbul de informaţii. Câteva exemple de dispozitive pasive sunt tag-urile RFID, etichetele poster, cardurile inteligente wireless.

Antene în ţara care revine la viaţă.

Ţara se restabilizează după evenimentele dramatice care au avut loc între 1975-1979. În aceşti ani regimul sângeros care a preluat controlul asupra ţării, a ucis aproximativ 30% din populaţie. Oraşele au fost evacuate, iar întreaga populaţie a fost trimisă la ţară şi în junglă. Chiar şi în prezent, locuitorii din oraşe reprezintă doar aproximativ 15% din populaţia ţării, şi rata analfabetismului este de aproximativ 50%.
Ultimii ani au fost o perioadă foarte bună pentru această ţară, creşterea natalităţii a ajutat la refacerea naţiunii, iar economia şi turismul au crescut foarte mult.
Unde sunt staţiile de bază mobile din această imagine? - Răspunsul la sfârşitul acestei ediţii.
Sistemele wireless formează coloana vertebrală a telecomunicaţiilor din această ţară

A doua generaţie de headend-uri permite selectarea canalelor multiplex.

Producătorii de televizoare nu mai produc televizoare cu tuner-e analogice. Deci, headend-urile instalate trebuie poată să convertească 8PSK/QPSK în COFDM. Instalatorul va decide ce canale vor fi incluse în multiplex.
Pentru canalele dintr-un multiplex, instalatorul trebuie să ia în considerare ratele de transfer ale canalelor ce urmează să fie incluse în acel multiplex. Acest lucru se datorează în principal capacităţii limitate a multiplexoarelor digitale. Capacitatea maximă, cu intervalul de siguranţă de 1/32 şi FEC 7/8 este de 31.66 Mb/s.
Website-ul www.linowsat.de oferă o statistică a ratei de transfer pentru canalele TV satelit
Deci, câte canale HD sau SD pot fi transmise printr-un singur multiplex? Există mai multe moduri de a rezolva problema. Cel mai simplu este să vizitaţi site-ul LinowSat.de. Acest serviciu oferă o gamă de statistici pentru sateliţii Hotbird şi Astra. După înscrierea gratuită, puteţi vizualiza parametrii tuturor transponder-elor, inclusiv informaţii privind numerele individuale de identificare ale serviciilor disponibile. Dar parametrii cei mai importanţi în acest caz sunt ratele de transfer ale canalelor de satelit.
Cel mai mare avantaj al acestui serviciu este posibilitatea de a vizualiza arhiva statisticilor. Figura de mai sus prezintă valori ale ratei de transfer înregistrate timp de 7 zile pentru următoarele canale: Eurosport HD, Canal + Film HD, Canal + Sport HD. Este evident că valorile reale ale ratelor de transfer varia foarte mult. Prin urmare, este necesară o analiză pe termen lung a acestui parametru, înainte de a alege componentele headend-urilor digitale.

Sisteme de supraveghere video eficiente din punct de vedere al costului cu DVR-uri ATU.

Lansarea înregistratoarelor video digitale ATU, la un preţ foarte atractiv este o noutate pentru toţi cei care doresc un sistem de monitorizare video profesional la costuri reduse.
DVR-ul ATU M71000 înregistreză patru canale 4CIF (704 x 576), la 12 fps sau patru canale 2CIF (704 x 288) la 25 fps. Este recomandat pentru sistemele de supraveghere video care necesită înregistrări cu rezoluţie mare, monitorizare în timp real şi un nivel ridicat de compresie video.
Compact CCTV Camera: n-cam 690 (550 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.5 lx, 4-9mm, IR 30m) Compact CCTV Camera: n-cam 690 (550 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.5 lx, 4-9mm, IR 30m) Compact CCTV Camera: n-cam 690 (550 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.5 lx, 4-9mm, IR 30m) Compact CCTV Camera: n-cam 690 (550 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.5 lx, 4-9mm, IR 30m) Network DVR: ATU H.264 (4ch)
ATU M71000 are integrat un sever web care permite monitorizarea de la distanţă prin Internet Explorer sau printr-o aplicaţie dedicată
Compresia H.264 şi suportul pentru hard disk de până la 2TB permite stocarea unui volum mare de date de supraveghere. La ieşirea VGA cu rezoluţie maximă de 1024x768 se poate conecta un LCD sau cu un monitor CRT. O alternativă este ieşirea video de tip BNC (CVBS).
Cele mai importante caracteristici sunt:
 • Imagine de calitate superioară, compresie H.264
 • Multiple posibilităţi de configurare, independente pentru fiecare canal
 • Meniu simplu, intuitiv. Acces facil la funcţiile suplimentare
 • 4CIF la 12 fps (fiecare canal)
 • Opţiune de notificare prin e-mail
 • Posibilitate de a arhiva datele pe o memorie externă
 • Suport pentru SATA HDD de până la 2TB.
 • Web server integrat - monitorizare de la distanţă prin Internet Explorer sau aplicaţie dedicată
 • Detecţie mişcare - punerea în aplicare a zonelor şi reglarea senzitivităţii
DVR-urile ATU de mare performanţă pot fi utilizate într-o gamă largă de sisteme de supraveghere şi sunt capabile să îndeplinească aşteptările chiar şi celor mai pretenţioşi utilizatori.

Compensarea căderilor de tensiune pe liniile de alimentare ale camerelor CCTV.

Pentru o funcţionare corectă, camerele au nevoie de surse de alimentare stabile şi eficiente. Toleranţa la tensiune a camerelor nu depăşeşte în mod normal 1 volt, de aceea este importantă compensarea căderilor de tensiune mai mari. Acest lucru este posibil atunci când sursele de alimentare permit reglarea tensiunii de ieşire.
Un exemplu este sursa de alimentare stabilizată AWZ05122 M18286. Unitatea are 5 ieşiri care furnizează tensiune DC stabilă, reglabilă în intervalul de 11.0 ÷ 15.0 V, fiecare dintre ele cu o capacitate nominală de 0,4 A şi siguranţe de 500 mA sau limitatoare de curent tip PTC. Selectarea elementelor de protecţie se realizează prin setarea jumper-ilor. Această soluţie se potriveşte situaţiilor în care camerele sunt la distanţe similare de la sursa de alimentare, deoarece tensiunea de ieşire este reglată simultan la toate cele cinci ieşiri.
În cazul camerelor situate la distanţe diferite de sursa de alimentare, o soluţie mult mai bună este dispozitivul M18290 AWZ09123. Acesta are 9 ieşiri, fiecare cu o capacitate de 0.33, împărţite în trei secţiuni. Fiecare secţiune are un stabilizator independent cu tensiune reglabilă cuprinsă în întervalul 11.0V - 15.0 V.
Camerele din sistem ar trebui împărţite în 3 grupuri de linii electrice cu lungimi similare, care vor permite reglarea optimă a tensiunii pentru fiecare grup.
Day/Night Box Camera: u-cam 575 (550TVL, CCD Sony Super HAD, 0.01 lx) Ceiling Color Camera: CAM-612D (550 TVL, Sony Super HAD CCD, 0.8 lx, 3.6mm)Color CCTV Camera: CAM-500 (420 TVL, Sony Super HAD CCD, 3.6mm, IR 25m, mounted in drywall) Stabilized power supply: ZS 12/9x0.33A AWZ09123 (metal casing)
Utilizarea alimentatorului AWZ09123 M18290 rezolvă problema lungimii diferite a liniilor electrice pentru grupuri de camere diferite

Controlul camerelor IP PTZ.

Programele NVR au de obicei, o reprezentare grafică a butoanelor de control pentru camerele PTZ, cu toate acestea, în situaţii dinamice controlul efectuat prin intermediul computerului, devine foarte inconfortabil.
USB Control Unit (PTZ)
Unitate de control USB pentru camere IP PTZ
Soluţia problemei este unitatea de control USB (K9153), un dispozitiv periferic conceput pentru controlul de camere pan-tilt. Joystick-ul operează în axele x, y - Pan &Tilt, iar butonul controlează Zoom-ul. Dispozitivul este dotat cu 12 taste programabile care pot controla funcţiile camerei PTZ (zoom, rotire) sau o pot regla în poziţiile definite anterior. Unitatea este conectată prin portul USB. Acesta este un dispozitiv universal care poate funcţiona cu diverse aplicaţii, cum ar fi ULTISYSTEM, NUUO, ACTi NVR, Digifort.

Switch-uricu management TP-Link.

Seria de switch-uri profesionale Gigabit Ethernet TP-Link compatibilă cu standardele IEEE 802.3/802.3u/802.3ab/802.3, este destinată reţelelor de calculatoare mijlocii şi mari.
Switch-urile TP-Link sunt echipate cu procesoare puternice care asigură un flux de date stabil şi poate prioritiza port-urile (prioritizare statică precum şi QoS, pe baza IEEE 802.1p). QoS permite administratorilor să stabilească priorităţile traficului în reţea. Acest proces asigură transferuri fără întreruperi pentru VoIP şi conferinţe video. Funcţia VCT detectează defectele cablurilor şi estimează distanţele dintre switch şi locurile defecte. Gestionarea dinamică a adreselor MAC permite administratorului să controleze cu uşurinţă accesul pe fiecare dintre porturile switch-ului. În plus, în orice moment, este posibilă restabilirea sistemului şi crearea unor copii de siguranţă a fişierelor de configurare. Toate aceste funcţii sunt uşor de gestionat printr-o interfaţă web intuitivă.
Elemente distinctive ale switch-urilor cu management TP-Link:
 • Configurare uşoară şi rapidă prin intermediul unui browser de Internet
 • Suport pentru Port-Based VLAN şi IEEE 802.1Q Tag VLAN
 • Suport pentru adrese statice MAC şi filtrare adrese MAC
 • Control lăţime de bandă per port
 • Suport pentru Port Trunking
 • Suport pentru Port Security, Broadcast Storm Control şi Port Mirror
 • Virtual Cable Test (VCT)
 • Suport pentru Static Port Priority şi IEEE 802.1p Class of Service (CoS) cu 4 nivele de aşteptare în funcţie de priorităţi
 • Upgrade firmware, backup şi restabilirea configuraţiei
 • Carcasă de metal montabilă pe un rack
 • Alimentator integrat (adaptor AC/DC)
Sloturile SFP care suportă module MiniGBIC, pot fi echipate cu module optice (single sau multimode, cu diferiţi conectori, parametri) pentru conectarea prin fibră optică a switch-urilor aflate la distanţă. Această soluţie asigură o lăţime de bandă mare şi o mare flexibilitate.
Switch-urile cu management din oferta DIPOL:
Web Smart Switch: TP-LINK TL-SL2218WEB 16+2G 1xSFP
Web Smart Switch: TP-LINK TL-SL2428WEB 24+4G 2xSFP
Web Smart Switch: TP-LINK TL-SL2452WEB 48+4G 2xSFP
TP-LINK TL-SL2218WEB
16+2G 1xSFP
N29950
TP-LINK TL-SL2428WEB
24+4G 2xSFP
N29951
TP-LINK TL-SL2452WEB
48+4G 2xSFP
N29952

Cambogia.

Conducerea Khmer Rouge a fost o tragedie naţională. În prezent, forţa motrice din spatele creşterii economice, este turismul. Atracţiile turistice includ ruinele oraşului Angkor, capitala Imperiului Khmer care a existat între 802 - 1432 AD. Se crede că a fost cel mai mare oraş din lume în timpul Evului Mediu, cu peste un milion de locuitori (în secolul al unsprezecelea Paris-ul a avut circa 200 000 de locuitori), zeci de temple şi mai mult de 1000 de rezervoare de stocare a apei. Angkor Wat, cel mai mare templu, a fost construit de 120 000 de sclavi în 37 de ani.
În 1432 capitala a fost mutată la Phnom Penh şi Angkor a fost acoperit de junglă.
Angkor Wat în vremurile de glorie
Angkor astăzi
Produse noi oferite de DIPOL:
Stabilized power supply: ZS 12/9x0.33A AWZ09123 (metal casing)
Stabilized power supply: ZS 12/5x0.4A AWZ05122 (metal housing)
Network DVR: ATU H.264 (4ch)
Cat 5e UTP Cable: NETSET UTP PE (outdoor) [305m]
Sursă de alimentare CCTV stabilizată
ZS 12V/9x0.33A
M18290
Sursă de alimentare CCTV stabilizată
ZS 12V/5x0.4A
M18286
DVR ATU H.264
M71000
Cablu UTP PE
E1412_305
Am mai scris despre:

Camere Hybrid Pixord. Dacă sunt instalate în mod corespunzător, sistemele analogice CCTV pot funcţiona sigur timp de mai mulţi ani. Cu toate acestea, scăderea continuă a preţurilor pentru camerele IP atrage mulţi investitori. Vor trebui să renunţe la DVR-uri pentru a transmite imaginile prin intermediul Internetului?
Nu, nu. Un răspuns la cererea de pe piaţă este linia de camere de la Pixord - K1532 şi K1533. Aceste camere IP sunt echipate cu ieşire CVBS (BNC), care pot fi conectate la DVR-uri tipice.

Megapixel network camera: PIXORD P600E (2.0 Mpx, H.264, PoE)
Internet de la orice priză de alimentare. Adaptorul Ethernet TP-LINK TL-PA201 N3355 permite transmiterea semnalului Ethernet peste linia electrică existentă.
Datorită comodităţii Plug and Play, utilizatorul poate distribui cu uşurinţă semnalul de Internet prin cablajul electric al clădirii. Este suficient să conectaţi un adaptor la un router (cu cablul inclus RJ-45) şi sa-l puneţi într-o priză electrică. Al doilea şi fiecare adaptor care urmează este pus în altă priză(e) în aceeaşi cameră sau altă cameră(e) şi se conectează cu un computer. Calea maximă pe care semnalul o poate trece de-a lungul firelor electrice este de 200 m. Condiţie necesară este ca prizele să fie pe aceeaşi fază...
Powerline Ethernet Adapter: TP-Link TL-PA201 (200Mbps)Router TP-Link TL-R460 (4 LAN / 1 WAN ports)Powerline Ethernet Adapter: TP-Link TL-PA201 (200Mbps)PCI Network Interface Card: TP-Link TF-3239DL 10/100MbpsPCI Network Interface Card: TP-Link TF-3239DL 10/100MbpsPowerline Ethernet Adapter: TP-Link TL-PA201 (200Mbps)
Sistem modern de recepţie - multiswitch şi cardsplitter. Sistemul de recepţie prezentat în diagrama de mai jos, permite recepţia posturilor terestre, a celor FM, a celor de satelit (canale FTA şi platforme pay-TV - folosind un card şi mai multe receptoare), precum şi a imaginilor de pe camerele CCTV....

Ediţiile anterioare
DVB-T Receiver Signal HD-507 (MPEG-2/4, PVR Ready)