Săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 14/2011 (6 aprilie , 2011)

Televiziunea interactivă - iTV.

La sfârşitul lunii martie YouView, o iniţiativă comună a leader-ilor pieţei de televiziune din Marea Britanie (BBC, ITV, Channel 4, Channel Five, TalkTalk, BT, Arqiva), a anunţat că pe 14 februarie 2012, consorţiul va da startul unei televiziuni interactive în Marea Britanie.

Este o iniţiativă importantă, care ar putea avea un impact însemnat asupra televiziunii.

YouView este o platformă interactivă care combină televiziunea cu Internet-ul. Telespectatorii vor avea acces la servicii noi, cum ar fi video la cerere (VOD), jocuri interactive, ziare electronice, videoclipuri YouTube, albume foto. Totodată, vor avea posibilitatea de a viziona orice emisiune difuzată cu o săptămână în urmă. Selectarea programelor de televiziune şi a noilor servicii va fi posibilă prin intermediul portalurilor tematice (ca pe Internet), care oferă posibilităţi mai variate decât actuala selecţie a canalelor de televiziune. iTV schimbă modelul tradiţional, pasiv, de furnizare a conţinutului, în care telespectatorul decide cu privire la programele utilizată.

Conceptul britanic este similar cu iniţiativa continentală HbbTV, dar are o dimensiune mai mare. După lansare, caracteristicile interactive vor fi disponibile atât pentru programele difuzate prin satelit (Freesat) cât şi pentru cele terestre (Freewiew). Pur şi simplu, un grad mai mare de digitalizare a pieţei de televiziune din Marea Britanie va permite soluţii mai avansate.
Să sperăm că 14 februarie va fi data de lansare efectivă, deoarece YouView a întâmpinat multe obstacole în dezvoltarea sa. Sky şi Virgin Media au protestat anul trecut pentru a opri YouView să meargă mai departe din motive anti-concurenţiale, Google a decis că numele YouView încălcă drepturilor sale la Youtube. Consorţiul a trebuit să rezolve multiple probleme tehnice şi să adopte standarde tehnice.
Un video care prezintă funcţiile televiziunii interactive
Problema de bază cu privire la televiziunea interactivă este software-ul potrivit. Există mai multe standarde de conectare a televiziunii şi Internet-ului. Cele mai importante sunt MHP (GEM) (Multimedia Home Platform), MHEG (Multimedia and Hypermedia Experts Group), OpenTV, OCAP (OpenCable Application Platform), ACAP (Advanced Common Application Platform), DAVIC, MediaHighway.

YouView va utiliza MHEG, un standard deschis care descrie interfaţa de programare a aplicaţiilor (API), care permite posturilor de transmisie să ofere servicii interactive/hibride, inclusiv transmisie tradiţională de conţinut audio-video. MHEG a fost realizat de ISO Multimedia and Hypermedia information coding Expert Group (MHEG) şi Digital Audio Video Council (DAVIC).
Creşterea popularităţii acestui standard este atribuită Marii Britanii, care a devenit un pionier în implementarea de soluţii noi în televiziunea terestră. Standard-ul a fost adoptat de către platforma TV britanică, Freeview şi adaptat la aplicaţiile hibride. Acest profil a fost, de asemenea standardizat (ETSI ES 202 184 V1.1.1, 2004 MHEG-5 Broadcast Profile) şi a devenit prototipul tuturor profilelor MHEG-5, utilizate în prezent în lume, de exemplu, în Hong Kong (TVB) şi Germania (TechniSat).
Multe ţări sunt indecise în ceea ce priveşte utilizarea standardele cu plată (ca MHP), care vor ridica preţurile set top boxes, sau a unuia dintre standardele deschise.

Antene în "Triunghiul de Aur".

"Triunghiul de Aur" este un termen popular atribuit uneia dintre principalele regiuni de producţie a opiului din lume, cu o suprafaţă de 350,000 km pătraţi, situată pe un teren muntos. Regiunea este slab populată şi transmisiile prin satelit sunt disponibile în banda C (3.4-4.2 GHz).
Din păcate, locuitorii ţării, posesorii antenelor vizibile în imagine, trebuie să utilizeze serviciile operatorilor străini, semnalul este relativ slab, necesitând instalarea unor antene mai mari. Despre ce ţară este vorba? Răspunsul la sfârşitul acestei ediţii.
Antene satelit în "Triunghiul de Aur"

Nodul optic Terra OD-003 pentru sisteme FTTH.

Apartamentele moderne, spaţioase, clădirile de birouri, sau sălile de sport aflate la distanţe mari faţă de punctele de transmisie a semnalului, necesită conectarea prin fibră optică.
De obicei, atenuarea fibrei optice este de 4000 de ori mai mică decât cea a cablurilor coaxiale, de calitate superioară.
Optical transmitter TERRA MOS-211AOptical Node TERRA OD-003 (FTTH receiver)
Utilizarea unui transmiţător optic Terra MOS-211A R81720 şi a receiver-elor FTTH Terra OD-003 R81728.
Soluţia a fost folosită de un producător de electronice de consum pentru a testa receiver-ele DVB-T.
Datorită utilizării mai multor fibre optice, sistemul acoperă două camere de testare cu mai multe prize.
Până recent, datorită costurilor mari pentru componentele sistemelor FTTH dedicate TV, problema cu distanţele prea mari a fost rezolvată prin utilizarea cablurilor din cupru, (groase şi scumpe) şi a amplificatoarelor cascadabile. Astăzi, o astfel de soluţie nu esti nici modernă nici eficientă din punct de vedere al costului.
Optical Node TERRA OD-003 (FTTH receiver)
Nodul optic Terra OD-003 R81728 este un receptor ideal pentru sistemele FTTH. Nivelul de ieşire maxim RF de 80 dBuV este potrivit pentru distribuţia semnalului prin intermediul componentelor pasive într-un apartament, birou sau casă.

Cameră Mini HD DVR Protect 701.

O agenţie de securitate a decis să instaleze un sistem de înregistrare video în maşinile sale de patrulare. S-au utilizat camerele DVR Protect 710 M70701.
Protect - Portable DVR Cameras
Punerea în funcţiune a camerei DVR este simplă, înregistrarea audio-video poate începe în mod automat după deschidere. Dispozitivul este echipat cu o baterie de 800 mAh, care permite continuare înregistrării chiar dacă alimentarea se opreşte.
Materialul video înregistrat are data şi oramarcată. Datorită obiectivului cu un unghi de vizualizare de 120 grade, care înregistrează la o rezoluţie de 1280 x 720 pixeli, cu o rată de 25 fps, camera DVR oferă o acoperire detaliată a traseului.
După revenirea la bază, fiecare şofer trebuie să arhiveze datele din cursul întregii zile. Iniţial, datele sunt stocate pe un suport popular, rezistent la şocuri şi vibraţii, şi uşor de manevrat, cardurile SD / SDHC / MMC. Acestea pot fi citite cu ajutorul unui cititor de carduri sau prin conectarea camerei prin cablu USB la un PC .
Datele arhivate pe un PC dedicat sunt analizate de către administratorul bazei de date. Înregistrările confirmă activitatea grupurilor de patrulare, permit reconstrucţia cursului de evenimente, precum şi orice accident rutier, destul de dese în acest domeniu.

Balansul de alb la camere cu DSP Sony Effio.

Funcţia White balance (WB) reglează culoarea imaginii captată de senzorul de imagine.
Auto white balance (AWB) sau auto tracking white balance (ATW) este o reglare automată a culorii efectuată de cameră. Corecţia suplimentară a parametrilor pentru balansul de alb, în condiţiile specifice de iluminare, se realizează de obicei din meniul OSD.
Meniul ATW la o cameră cu DSP Sony Effio
Moduri White balance:
 • ATW: Auto Tracking White balance - adjustează continuu balansul culorilor din imagine, pentru a adapta imaginea la tipul de lumină a mediului filmat. Gama de temperatură de culoare este 2500...8500 K.
  • SPEED: perioada de ajustare a balansului de alb. Cu cât valoare este mai mică, cu atât balansului de alb este corectat mai des. O valoarea prea scăzută poate duce la oscilaţii de culoare.
  • DELAY CNT: întârzierea iniţială de prelucrare a balansului de alb.
  • ATW Frame: setarea intervalului de temperatură al culorii. O valoare mai mare decât x1 măreşte gama de temperatură de culoare.
  • ENVIRONMENT: optimizarea balansul de alb la mediul în care funcţionează camera: EXTERIOR(temperatura de culoare înaltă - lumina soarelui) sau INTERIOR (temperatură de culoare scăzută - iluminat artificial).
 • PUSH: urmărire automată balanţei de alb pentru o gamă mai largă de temperatură de culoare (1800 K. .. 10500 K). Acest mod ar trebui să fie utilizat atunci când temperatura de culoare a unei surse de lumină nu se încadrează în sfera de aplicare a ATW, de exemplu, în cazul lămpilor cu halogen. Acesta nu ar trebui să fie folosite în zone cu culori uniforme, din cauza riscului de distorsionare.
 • USER1, USER2: reglarea individuală a balanţei de alb; B GAIN - câştig componentă albastră, R GAIN - câştig componentă roşie .
 • ANTI CR (Anti-color rolling): această funcţie reduce variaţiile de culoare în lumină fluorescentă.
 • MANUAL: setarea manuală a balansului de alb.
 • PUSH LOCK: stabilirea modelului de alb (direcţionând camera pe un obiect alb, cum ar fi o bucată de hârtie care devine referinţă de alb. Balansul de alb este setat doar cât timp apăsaţi butonul de meniu din mijloc.

O cameră "fish-eye".

Camera IP panoramică Pixord PD636E K1560 dotată cu obiectiv fish-eye, oferă o previzualizare a unei întregi încăperi, fără a fi necesară montarea de camere suplimentare.
Panorama IP Camera: PIXORD PD636E (2MP, H.264, Fish-Eye)
Camera K1560
Imaginea este corectată hardware, de aceea camera nu consumă resursele de calcul ale serverului de gestionare.
Pixord 360° Camera
Vizionaţi filmul pentru a vedea cum funcţionează
Principalele caracteristici ale camerei:
 • montabilă pe perete/tavan
 • codec-uri H.264 / MJPEG
 • obiectiv "Fish-Eye" 360-grade
 • Detecţie mişcare
 • Funcţie zi/noapte cu filtru IR acţionat mecanic
 • 11 moduri de vizionare a imaginilor,
 • e-PTZ avansat
 • Sunet bidirecţional,
 • Interfaţă Micro SD pentru înregistrare locală
 • PoE
PIXORD PD636E K1560 poate fi gestionat de software-ul comercial IP CCTV ex. NUUO sau Digifort, care creşte în mod considerabil potenţialul de supraveghere al camerei.
Camera K1560 este perfectă pentru monitorizarea birourilor, magazinelor, barurilor, restaurantelor, hotelurilor, etc

Fulgerele - protecţia echipamentelor RF - partea 1.

Antenele pot proteja echipamentele (AP, repetoare GSM) împotriva descărcărilor atmosferice. Aceste antene sunt izolate de celelalte componente (de exemplu, ATK-16/2.4GHz A7124). Cu toate acestea, în cazul unei lovituri directe nu este o soluţie suficientă. O soluţie bună este montarea antenei mult sub vârful unui pilon/turn, a cărui bază este împământată (sectiunea minimă recomandată pentru un cablu de cupru, este de 16 mm 2), sau folosind o extensie suplimentară deasupra antenei. În cazul unei lovituri de trăsnet, sarcina electrică este transmisă către pământ.
Protecţia unei antene împotriva trăsnetelor
Cu toate acestea, pentru a proteja circuitele electronice împotriva supra-tensiunii cauzate de impulsul electromagnetic generat de trăsnet (LEMP), între antenă şi AP ar trebui conectată o protecţie. Protecţia trebuie să împământată prin clemă la fire de impedanţă mică. Pentru a evita supratensiunea, protecţia trebuie să fie împâmântată la o împământare cu rezistenţă mică (sub 4 ohmi), prin înşurubare sau lipire. Ca împământare, nu este permisă folosirea oricărui paratrăsnet/descărcător sau a conductelor de gaz!
RF Surge Protector: TRANS-DATA 900-2500MHz
Protecţie supratensiune TRANS-DATA 900-2500MHz
A6815

Laos.

"Triunghiul de Aur" include părţi din Birmania, Vietnam, Laos, Thailanda, şi unele zone din provincia chineză Yunnan. Laos este locuită de aproximativ 6 milioane de persoane, dintre care majoritatea trăiesc pe valea Mekong şi în apropierea afluenţilor săi. Capitala: Vientiane (180 mii locuitori). Conform CIA Factbook, oamenii din Laos utilizează aproximativ 130 000 de telefoane fixe şi peste 3 milioane de telefoane celulare.
Pha That Luang în Vientiane, capitala statului Laos
Produse noi oferite de DIPOL:
Web Smart Switch: TP-LINK TL-SL2428WEB 24+4G 2xSFP
POS Terminal Antenna: TRANS-DATA DW5 (GSM/DCS/UMTS)
Gigabit Ethernet Media Converter: TP-LINK MC220L SFP
CDMA 450 Antenna: ATK-10 (15m cable + FME)
Switch cu management
N29951
Antenă pentru terminale POS
A741005
Media
Converter GbE (SFP)
Antenă CDMA
A6912_15
Merită să mai citiţi...

Reţea 802.11n wireless ieftină. Un cunoscut router wireless este TP-LINK TL-WR740N N3252, cu următoarele caracteristici...
Wireless USB Adapter: TP-Link TL-WN721N (802.11n, 150Mb/s)Access Point: TP-Link TL-WR740N (w. router, 4p-switch, 150Mb/s 802.11n) Wireless USB Adapter: TP-Link TL-WN721N (802.11n, 150Mb/s)
O reţea Wi-Fi network pentru utilizare home şi SOHO
Tap-urile cu atenuare gradată permit compensarea diferitelor lungimi de cablu. Nivelul de semnal al oricărui canal la priza ar trebui să fie între 62 - 80 dBuV. Semnalele mai slabe produc purici, semnalele mai puternice pot suprasolicita echipamentul de recepţie. În instalaţii de bloc, distanţele între cutia de distribuţie şi apartamente sunt deobicei diferite. Familia de tap-ri Signal permit rezolvarea acestei probleme. Diferitele ieşiri au atenuări diferite - R6024, R6026, R6028 - permit creearea unei reţele de distribuţie cu nivele de semnal egale la fiecare priză, chiar şi în cazul în care prizele sunt la distanţe diferite.....
8-way Tap: Signal O-8 (5-1000 MHz)
Tap Signal 8-ieşiri R6028 cu atenuare gradată
Împământarea adecvată a echipamentului CCTV . Împământarea necorespunzătoare a echipamentelor CCTV poate conduce la o bandă întunecată pe imagine. Punctele de referinţă ale împământării (şasiu din fiecare piesă de echipament) trebuie să fie conectate împreună în punctul central al sistemului, de exemplu, la switch, DVR, şi nu la camere. De asemenea, este foarte important să nu se folosească ecranarea cablurilor video.
Banda întunecată datorată zgomotului excesiv şi ale interferenţelor, adesea întâlnite în sistemele mari, pot fi eliminate prin utilizarea unui separator video SV-1000 M1711 ...
Un exemplu de utilizare a SV-1000 M1711
DVB-T Receiver Signal HD-507 (MPEG-2/4, PVR Ready)