Săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 15/2011 (Aprilie 11, 2011)

Au folosit modelul ochiului de muscă.


Ochii compuşi se gasesc în special la insecte. Un exemplu este ochiul de muscă, fiecare părticică fiind de fapt un ochi în miniatură "mini-ochi", cu propriile lentile, centrând lumina pe un singur receptor. "Mini-ochii" sunt aşezaţi în mozaic şi fiecare ochi poate vedea doar o porţiune limitată din câmpul vizual. Întregul ochi al unei insecte vede lumea din jur ca un mozaic de puncte aşezate unele lângă altele, dar combinaţia elementelor este sintetizată în creierul insectei ca o imagine întreagă. Ochiul compus poate detecta intensiatea luminii şi schimbările acesteia, dar nu poate reda toate detaliile. În schimb, câmpul vizual al acestui ochi este foarte larg, putând ajunge până la 360 de grade.
Ochii compuşi i-au inspirat pe cercetătorii de la EPFL (Fr. École Polytechnique Fédérale de Lausanne - una din cele 2 instituţii federale elveţiene de tehnologie).
Peste o sută de camere au fost aşezate pe sferă de metal de mărimea unei portocale. Camerele în miniatură sunt aşezate unele lângă altele, astfel încât câmpurile lor vizuale se suprapun la margini.
Utilizatorul unui astfel de sistem de camere poate observa întreaga imagine sau poate selecta ca numai o parte din camere să focalizeze o anumită parte din aceasta. Folosind algoritmi speciali imaginile surprinse pot fi transformate în imagini 3D.

Multi-camera integrată bazată pe modelul ochiului de muscă.
(sursă: mediatheque.epfl.ch)
Partea importantă a proiectului a fost dezvoltarea algoritmilor care să permită crearea de imagini panoramice şi derivatele lor transformând imaginile într-o vizualizare 3D.
O altă provocare a fost colectarea şi prelucrarea unui volum mare de date efectuate de către sute de streamuri video cu un număr mare de cadre pe secundă.
Prezentarea Multi-camerei de către Pierre Vandergheynst membru al Laboratorlui de procesare a semnalului
(Microelectronic Systems Laboratory)
Multi-camera (360 grade) plasată pe un vehicul poate fi un echipament ideal pentru navigare, aceasta poate fi de asemenea, utilizată pentru crearea de clipuri video 3D, sau pentru a genera un fundal realist pentru jocuri video, precum şi pentru furnizarea de material excelent din timpul intervenţiilor chirurgicale etc.

Antene în sate plutitoare.

În imaginea de mai jos este prezentat unul dintre cele mai mari lacuri din lume. Suprafaţa sa se schimbă în cursul anului, în funcţie de sezon, de la 3 000 la 30 000 kilometri pătraţi. Deci, suprafaţa maximă a lacului este egală cu suprafaţa Belgiei. Adâncimea sa variază de la 0,3 m la 14 m. În jurul lacului, există sate plutitoare care au ca activitate pescuitul şi numeroase aşezări pe picioroange, aproximativ 170 în total.Una dintre cele mai importante elemente pentru casele pe picioaroange şi pentru satele plutitoare sunt antenele.
Ştiţi despre ce lac este vorba? Puteţi afla mai multe la sfârşitul acestei ediţii.

Distribuţia semnalului HD în diferite zone.

Încăperile unui club, care au fost echipate cu 9 televizoare HD, au fost împărţite în trei, aşa numite ,,zone tematice". Materialele sunt poferite de 2 receivere de satelit şi un mediaplayer, scopul principal al instalaţiei este prezentarea de evenimente sportive, culturale şi programe de divertisment. Datorită repartizării pe zone, se pot alege materiale sau canale diferite pentru fiecare zonă.
Punctul central al sistemului de distribuţie este o panoul de distribuţie cu următoarele dispozitive marca Signal:
 • trei splittere HDMI H3214 ce împart semnalele de la cele 2 receptoare de satelit şi media player,
 • trei switch-uri HDMI H3131 pentru selectarea semnalelor de la cele 3 surse,
 • alte trei splittere HDMI H3214 distribuie semnalele alese anterior către televizoare.
HDMI Extender Signal-HD (Cat 5e, 50m)Signal-HD HDMI Splitter 1x4Signal-HD HDMI Switcher 3x1Signal-HD HDMI Splitter 1x4
Selecţia şi distribuţia continutului HD, din mai multe surse către trei zone de club
În plus, din cauza unei distanţe mari între panoul de distribuţie şi televizoare, sistemul utilizează prelungitoare Signal-HD HDMI pe cablu CAT5e (H3601).
O astfel de soluţie poate fi utilizată în mai multe situaţii similare, şi datorită folosirii cablului UTP ca mediu de transmisie, soluţia poate fi folosită chiar şi în locaţii mari. Dacă aveţi doar două surse de semnal HD şi puţine camere, atunci puteţi opta pentru Switch-Splitter-ul Signal-HD-HDMI H3324 (2x4). Semnalul amplificat poate fi transmis pe cabluri HDMI 1.3b pe distanţe de până la 15 m.

Mini NVR-ul compatibil RTSP-ul!

IP-ul DVR / NVR AVerMediaM76004 EXR6004Mini M76004 este un înregistrator video de reţea cu patru canale.
Dispozitivul este capabil să înregistreze streamuri video codate în H.264, MPEG-4, sau M-JPEG, de la camere a mai mult de 50 de producători. O nouă versiune a firmware-ului oferă de asemenea suport pentru protocolul RTSP (transmitere de streamuri video cu rezoluţie de până la 1,3 MP).
Outdoor Compact Camera: n-cam 559 (540 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.05 lx, 9-22mm, IR 50m)1.3 Mpix IP Camera: ACTi ACM-5601Megapixel network camera: PIXORD P600E (2.0 Mpx, H.264, PoE)Switch TP-Link TL-SF1008D (8 ports)IP DVR/NVR: AverMedia EXR6004Mini (4-ch. H.264 VGA)
Schiţa unei configuraţii de camere IP si servere video integrate într-un sistem bazat pe protocolul RTSP
Întârzierea în introducerea standardului ONVIF creşte semnificativ popularitatea RTSP-ului . Simplu, se pot trimite eficient streamuri audio-video (baza sistemelor CCTV). Implementarea acestui tip de streaming înseamnă că DVR / NVR-urile EXR6004 M76004 suportă aproape toate camerele IP şi serverele video compatibile cu acest protocol. Printre dispozitivele care nu funcţionează direct cu NVR-ul , dar care pot fi uşor adoptate de sistem, sunt camerele Pixord.
DVR / NVR-ul AVerMedia EXR6004 este o soluţie perfectă pentru toţi utilizatorii care necesită sisteme video de supravechere performante, bazate pe echipamente de la producatori de renume, testate riguros. Firmware-ul actualizat,lista de camere suportate sunt prezentate în secţiunea de download.

Citirea de la distanţă a contoarelor sau a aparatelor de măsură cu ajutorul camerelor CCTV.

Cele mai multe aparate de masură utilizate în prezent nu pot fi citite de la distanţă. Se întâmplă adesea ca echipamentul de măsurare să fie citit la intervale regulate, în special în instalaţiile industriale, acţiune care necesită personal care poate efectua această sarcină sau să-şi amintească de această sarcină. Partea cea mai solicitantă este deplasarea la diferitele locaţii. Astfel de probleme pot fi evitate prin utilizarea celei mai recente tehnologii CCTV.

Camera cu rezolutie mare U-CAM 575 M11181 poate fi folosită pentru a monitoriza contoarele unor dispozitive de masură. Senzitivitatea ridicată şi utilizarea obiectivelor auto iris asigură imagini clare, bine definite, chiar şi în zonele cu variaţii de lumină. Distanţa focală a obiectivului ar trebui să fie aleasă în funcţie de distanţa aparatelor, mărimea şi numărul lor (ele sunt de obicei plasate în RACK-uri, dulapuri etc.) De exemplu pentru citirea unui grup de aparate de măsură, plasate pe la o distanţă de 4 metri de cameră, ar trebui să utilizaţi un obiectiv cu distanţa focală de 35 mm. Pentru majoritatea situaţiilor, obiectivul potrivit este JENSEN M2159 (6-60 mm).

Imaginile de la astfel de camere pot fi arhivate, ceea ce permite citirea valorilor din trecut. Când DVR-ul este conectat la Internet, datele pot fi accesate şi prin intermediul telefoanelor mobile.
Day/Night Box Camera: u-cam 575 (550TVL, CCD Sony Super HAD, 0.01 lx) CCTV Lens: JENSEN 5 - 50 mm DC IR F1.6Professional CCTV Monitor: SAMSUNG SMT-1922P (19CCTV Network DVR: TREND 250X08 (H.264, 8 channels)
Schiţa simplificată a unui sistem CCTV destinat citirii echipamentelor de măsură

Analiza traficului rutier.

Pentru fluidiza traficul în zonele urbane, autorităţile rutiere si managerii de trafic trebuie să cunoască parametrii-cheie, printre altele, numărul de vehicule în mişcare şi vitezele lor, direcţia traficului şi fluxul etc.
Parametrii pot fi determinaţi folosind Digifort K3001, K3002, K3003, sau K3004 versiune de software şi analiză avansată a imaginilor K3040. După instalarea software-ului (versiunea gratuită este disponibilă aici ), utilizatorul ar trebui să adăuge sistemului una dintre cele 1400 de camere suportate, sa le directioneze către intersecţia ce trebuie analizată, şi să folosească modulul de analiză al imaginii pentru determinarea numărului de vehicule în mişcare, direcţia traficului etc.
Digifort VCA - image analysis module
Unul dintre instrumentele de analiză a traficului rutier din modulul K3040
Acest modul Digifort utilizează analiza avansată a imaginilor pentru:
 • numărare de obiecte,
 • detectarea de noi obiecte,
 • detectarea obiectelor mutate de la locurile lor de origine,
 • detectarea feţei,
 • detectarea manipulării camerei,
 • crearea de bariere virtuale,
 • alarme pentru excesul de viteză,
 • controlul direcţiei,
 • pentru căutarea unor anumite obiecte,
 • căutarea si raportarea evenimentelor.
Descrierea modulului de analiză a imaginii K3040 conţine clipuri video care arată capacităţile acestui software.

Protecţie împotriva fulgerelor pentru echipamente RF şi calculatoare

Circuitele electronice sensibile pot fi afectate nu numai de un trăsnet direct - ci şi de diferenţa de potenţial din cabluri lungi. Echipamentul de recepţie SAT / TV pot fi protejate împotriva unor astfel de riscuri cu ajutorul protectorului TV-SAT R48602 (pentru echipamente de 75 de ohmi).
TV-Sat Surge Protector: SIGNAL (F-plug/F-socket)
Computer Network Protector: NetProtect
Protecţie supratensiune TV-Sat: SIGNAL (F-mamă/F-tată)
R48602
Protecţie LAN: NetProtect
J2830
NetProtect reduce tensiunea la nivelul impus de standardele europene pentru acest tip de echipament. Datorită protecţiei LH, se poate evita distrugerea echipamentelor din cauza supreatensiunilor. Dispozitivul nu necesită alimentare şi nu influenţează transmisia de date.
Dispozitivul protejează numai echipamentul, la care este direct conectat. Lipsa de împământare a unuia dintre calculatoarele conectate la un switch poate provoca apariţia de tensiuni ce pot genera activarea protecţiei.
Computer Network Protector: NetProtect
Schema de folosire a NetProtect

Protejarea echipamentului audio / video împotriva căderilor de tensiune

Căderile de tensiune pot afecta sursele de alimentare ale acestor dispozitive. Unitatea cu 5 prize este echipată cu protecţie la supratensiune - XProtector P1315 Acar - protejează eficient împotriva căderilor de tensiune, în special celor cauzate de descărcări atmosferice.
5-outlet Power Strip with Surge Suppressor: Acar XProtector
Echipamentul de protecţie cu 5 prize Acar XProtector P1315

Noul adaptor wireless de mare putere USB TP-Link TL-WN822N, 300 Mb/s.


Transmisia la viteze de până la 300 Mbps şi o acoperire mai mare sunt posibile cu ajutorul a două antene externe compacte. Butonul QSS (Quick Setup Securitate) al TL-WN822N permite utilizatorului de a stabili cu uşurinţă conexiune sigură. Dispozitivul vine cu un cablu USB de 1.5 m pentru o instalare uşoară, chiar şi în cazul calculatoarelor desktop.
Elemente distinctive ale adaptorului USB TL-WN822N N2926 wireless :
 • Transmiţător viteze de până la 300 Mbps - jocuri de noroc online, video streaming, apeluri VoIP,
 • Viteze mai mari şi o acoperire mai largă ca urmare a două antene externe compacte,
 • QSS (Quick Setup Security) pentru a stabili cu uşurinţă o conexiune mai sigură,
 • Protocoale de securitate WPA/WPA2 şi 64/128/152-bit encryptionWEP,
 • Interfeţe Mini-USB ,
 • Suport pentru modurile ad-hoc şi infrastructură,
 • Proiectat pentru Windows 2000/XP/Vista/7,
 • Complet compatibil cu toate standardele IEEE 802.11b / g,
 • Suport pentru Sony PSP X-link si pentru jocuri de noroc online (Windows XP),
 • Resurse CD-ROM pentru o configurare si o instalare mai uşoara.
High Gain Wireless N USB Adapter: TL-WN822N 300Mbps
High Gain Wireless N USB Adapter TL-WN822N 300 Mbps 100 mW
N2926
Noile produse oferite de DIPOL:
RF Surge Protector: TRANS-DATA 900-2500MHz
Gigabit PCIe Network Adapter: TP-LINK TG-3468
3G Antenna: ATK-16/2GHz (16dBi, outdoor, 15m cable and FME socket)
Web Smart Switch: TP-LINK TL-SL2452WEB 48+4G 2xSFP
Protector supratensiune RF
900-2500 MHz
A6815
Placă de reţea gigabit PCIe

N2998
Antenă 3G
cu cablu de 15m
A7036_15
Switch cu management
48+4G 2xSFP
N29952

Tonle Sap - Lacul Mare din Cambodgia.

Tonle Sap este cel mai mare lac cu apă dulce din sud-estul Asiei. Lacul este legat de râul Tonle Sap cu râul Mekong. Curând după începerea sezonului ploios, râul Tonle Sap îşi inversează direcţia de curgere, crescând nivelul apelor lacului şi al râul Mekong.
Chiar şi pentru acest pictor, antena face parte din casa pe picioroange
Viaţa pe satele plutitoare te va surprinde mereu
Merită să citiţi:

Aplicaţie client pentru accesarea DVR-urilor TREND de pe PDA-uri / smartphone cu sistem Android. Cea mai recentă aplicaţie KWeye a fost lansată în februarie 2011. Acesta permite administrarea de la distanţă a DVR-urilor TREND cu ajutorul telefoanelor mobile / PDA-uri cu sisteme de operare diferite. În momentul de faţă, acesta funcţionează cu Symbian, Android, BlackBerry, iPhone şi sistemele WindowsMobile ...
Color CCTV Camera: n-cam 680 (600 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.01 lx, 2.8-12mm, IR 30m)Compact CCTV Camera: n-cam 640 (600 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.01 lx, 4-9mm, IR 30m)CCTV Network DVR: TREND 250X04 (H.264, 4 channels)CCTV Network DVR: TREND 250X08 (H.264, 8 channels) CCTV Network DVR: TREND 250X16 (H.264, 16 channels)
Un exemplu de reţea cu DVR TREND
Adaptor PoE cu cabluri pentru echipamente LAN. Setul PoE N9205 conţine două dispozitive pasive, prezentate si în imaginea de mai jos. Acestea sunt echipate cu conectori RJ-45 şi 2.1/5.5 mm (alimentare), şi pregătite pentru a conecta şi alimenta majoritatea dispozitivelor WLAN (TP-Link, Linksys, Planet, MikroTik), precum şi alte dispozitive IP, cum ar fi camere PIXORD. Echipamentele legate printr-un astfel de dispozitiv pot fi alimentate si conectate la reţea printr-un singur cablu UTP, în loc de două (Cablu UTP + cablu de alimentare)
PoE Adapter (with leads)PoE Adapter (with leads)
Un exemplu de utilizare al adaptorului PoE
ULTIAIR - mijloacele pentru CCTV IP wireless. Familia ULTIAIR permite construirea sistemelor de distributie CCTV cât şi a reţelelor wireless. Echipamentele sunt foarte versatile datorită software-ului bazat pe linux, permiţând creearea de diferite configuraţii precum legăturile simple point-to-point, indispensabile în sistemele mari de supraveghere video IP, sau în sisteme foarte sofisticate de transmitere a datelor ...
Wireless Access Point: ULTIAIR 319KCWireless Access Point: ULTIAIR 323KCWireless Access Point: ULTIAIR 319KCWireless Access Point: ULTIAIR 323KCMPEG-4 IP Camera: ACTI CAM-5321 (Day/Night)IP Speed Dome Camera: ACTi CAM-6630
DVB-T Receiver Signal HD-507 (MPEG-2/4, PVR Ready)