Săptamânal DIPOL - TV şi satelit, supraveghere, reţelistică

Nr. 21/2014 (26 mai 2014)

Panouri solare în loc de asfalt.

Înlocuirea centralelor electrice tradiționale ce funcționează pe bază de cărbuni cu surse de energie regenerabilă a reprezentat întotdeauna visul multor ingineri. Scot Brusaw - un inginer american expert în electricitate, lucrează de peste zece ani, împreună cu soţia sa Julie pentru a transforma visul în realitate. Ei doresc să implementeze conceptul panourilor fotovoltaice pentru a acoperi șoselele, parcările și trotuarele în scopul transformării energiei solare în energie electrică.
De mai bine de 8 ani, eforturile lor au fost de multe ori recunoscute și premiate, obținând distincții precum Premiile ACE, IEE, Premiul Tehnologiei Globale. Instituții precum Google și Nasa au premiat de asemenea cercetările celor doi. În plus, cercetătorilor li s-au oferit de două ori contracte din partea Administrației Federale a Autostrăzilor ( S.U.A) pentru construcția de prototipuri.
Sistemul a fost denumit Șosele Solare și are la bază panouri hexagonale de sticlă călită și texturată. Desigur, aceste panouri au fost testate pentru a rezista la impact și pentru a susține greutatea ce va fi aplicată asupra lor. Ele încorporează celulele fotovoltaice responsabile pentru conversia energiei.
Un videoclip ce arată montarea prototipurilor pe şosea
Panourile cu celule fotovoltaice vor fi instalate în parcări și pe suprafețele carosabile, pentru a maximiza cantitatea de energie electrică generată. Bineînțeles că aceste locuri nu ar trebui să fie aglomerate pentru a menține eficiența structurii la un nivel ridicat. Panourile pot fi instalate şi pe proprietăți private. Astfel de "ferme fotovoltaice" pot fi conectate direct la locuințe sau clădiri de birouri, furnizând energia electrică necesară funcționării. Avantajul acestui sistem este acela că panourile nu strică peisajul înconjurător, nu ocupă fațadele sau acoperișurile clădirilor.
Viziunea inginerului Brusaw asupra şoselei acoperite cu panouri solare
(click pentru mărire)
Testarea instalației pe o mică suprafață dintr-o parcare, în care 69 % din panourile de sticlă erau echipate cu celule solare, a dus la generarea în medie a 3600 W de energie electrică. Rezistența panourilor a fost testată cu vehicule ce cântăreau 125 de tone.
Energia poate fi folosită și pentru semnalizări (folosind LED-uri încorporate) sau pentru prevenirea acumulărilor de zăpadă / gheață pe suprafața carosabilă (folosind elemente de încălzire încorporate), o alternativă interesantă pentru noțiunea de drumuri "inteligente". Fondatorii sunt în căutare de finanţatori pentru a putea susține eforturile lor de a construi și testa instalații de dimensiuni mai mari precum și de a rafina tehnologia.

Lupta cu atenuările de semnal din sistemele optice.

Fenomenul atenuării semnalului este principala problemă ce apare în transmisiunile de date pe distanțe mari. În cazul rețelelor din fibră optică, o atenuare suplimentară poate fi introdusă de factori precum alinierea incorectă a segmentelor de fibră sau depăşirea razei de curbură admise. Totuși în practică, în ciuda respectării condițiilor impuse mai sus, există o atenuare prea mare.
Un capăt de fibră optică murdar (în stânga) și capătul curățat în dreapta (cu ajutorul dispozitivului NC-001).
Curățarea neadecvată a capetelor de fibră optică poate cauza zgârieturi permanente.
Un factor care duce la creşterea atenuării şi este uşor trecut cu vederea sau chiar ignorat este suprafața murdară a capătului de fibră optică. Acesta poate principalul sau chiar unicul motiv pentru apariția problemelor la transmiterea semnalului optic.
Instrument curăţare ferule NC-001
NC-001 L5916 - instrument curăţare a ferulei
O soluție bună și ieftină pentru această problemă o reprezintă curățarea tuturor terminațiilor în timpul procesului de instalare. Curățătorul de capete de fibră optică (NC-001 L5916) înlătură praful, mizeria și contaminările anterioare înainte de realizarea conexiunilor. Structura specială a materialului reține impuritățile, evitând în același timp zgârieturile. Carcasa solidă asigură o manevrare bună a dispozitivului în timpul utilizării. Rolele interschimbabile de microfibră L5917 asigură o durată de viață mare a uneltei. Carcasa protejează suprafața de curățare împotriva contaminării, în timpul transportului.

Transmițătoare DVB-T suplimentare ce pot crea probleme de recepție.

În zonele unde semnalul DVB-T este slab şi nu asigură o calitate satisfăcătoare a recepției trebuie instalate transmiţătoare suplimentare pentru a retransmite multiplexele slabe şi către aceste zone. Consecința surselor adiționale de semnal duce la diferențe semnificative între nivelurile multiplexelor DVB recepţionate. Atunci când sistemul de recepție cu antenă prezintă o amplificare prea mare (în special acolo unde sunt montate preamplificatoare sau amplificatoare), problemele legate suprasolicitarea elementelor active ale instalaţiei duc la scăderea severă a calității imaginii recepţionate.
Altă problemă serioasă în cazul Rețelelor cu o Singură Frecvență ( SFN ) în care semnalele transmițătoarelor vecine sunt emise pe același canal se numește " efectul de 0 dB ". Acest fenomen este remarcat în special în cazul receptoarelor cu unitate de recepţie mai puțin avansată, când pe intrare se prezintă două sau mai multe semnale cu niveluri foarte apropiate şi cu întârzieri minime. Probleme de recepţie pot apărea în acest caz datorită imposibilităților tehnice a receptorului de sincronizare a semnalele foarte similare dar totuși diferite. Acest fenomen are șanse mai mari de apariție atunci când:
  • antena de recepţie este în linie atât cu transmiţătorul principal cât şi cu cel suplimentar
  • antena DVB-T are o deschidere mare şi recepţionează semnalele ambelor transmiţătoare
Soluțiile pentru remedierea acestor probleme vor fi publicate în următorul număr al acestei publicații.

Configurarea rapidă a mai multor DVR-uri.

Mai multe DVR-uri instalate în aceeași clădire ar trebui să aibă setări identice sau similare. În cazul DVR-urilor Ultimax, este posibilă exportarea unui fișier de configurare a setărilor de la un dispozitiv la altul. Setările de import/export pot fi efectuate în două moduri:
  • prin conectarea unui hard-drive la portul USB al DVR-ului
  • prin reţea, folosind programul VMS sau un browser web (această metodă este preferată atunci când locațiile fizice ale DVR-urilor sunt mai îndepărtate.
Fereastra de configurare import/export într-un browser

Profilele de monitorizare în sistemele CCTV IP.

Sistemele CCTV IP prezintă avantajul că imaginile surprinse de camere pot fi vizualizate atât local cât și la distanță cu ajutorul smartphone-urilor sau calculatoarelor cu acces la Internet. Limitarea transmisiunii datelor video este dată de capacitatea conexiunilor, în special a conexiunilor ce uploadează conținutul camerelor pe rețea. Similar, conexiunile inadecvate din partea clienților pot bloca transmisia corespunzătoare a imaginilor, apărând astfel întârzieri, imagini blocate, etc.
Pentru a preveni aceste probleme, administratorii rețelei ar trebui să creeze cel puțin două profile de monitorizare:
  • Înregistrare și monitorizare full-screen - parametrii echipamentelor folosite sunt setați la valorilor lor maxime (rata de cadre, rezoluția și calitatea imaginii) pentru a obține cantitatea maximă de detalii - lățimea de bandă este de aproximativ 5 MB/s.
  • Monitorizare de la distanță si vizualizarea locală în ecrane împărțite - calitate medie a imaginii pentru toate camerele simultan, cu acces fără probleme via internet - lățimea de bandă satisfăcătoare este de 0.7 - 1 MB/s.
NVR Ultimax 2104 (4 camere IP, 20MB)
ULTIMAX 2104 DVR care suportă două stream-uri video
Profilele de monitorizare pot fi setate direct, în următoarele modele de camere: K1630, K1634, K1637, K1665, K1680, K1681, K1685, K1691, K1698. Stream-uri video simultane sunt suportate de DVR-urile Ultimax K2104, K2108, K2116, NUUO K4204, K4804 şi programele de monitorizare K3101, K3104, K3108, K3116.

Configurarea cabinetelor RACK.

În selectarea accesoriilor pentru un cabinet RACK, utilizatorul ar trebui să acorde atenție compatibilității acestora cu modelul specific de cabinet. Unele accesorii sunt dedicate doar unor modele specifice de cabinete, datorită dimensiunii sau metodei de montare ( Exemplu: ventilatoare, rafturi).
Magazinul online Dipol oferă o metodă simplă de selectare a accesoriilor compatibile. După alegerea cabinetului RACK (R912018 spre exemplu), utilizatorul ar trebui să selecteze tab-ul "Adăugați accesorii ", din conţul dreapta sus.
Butonul "Adăugaţi accesorii" din pagina produsului
În noua fereastră este prezentată lista accesoriilor compatibile:
Set montaj RACK kit (4x şurubur+garnitură+piuliţă)
Instrumentul on-line de configurare a cabinetelor RACK
Utilizatorul va obține o listă a accesoriile compatibile cu cabinetul RACK selectat și poate căuta specificațiile lor dar le și poate adăuga în "Coșul de cumpărături" sau la "Favorite".

Produse noi în oferta Dipol

Stripper de fibră (pentru cabluri plate)
Stripperul de fibră optică SP-001 L5906 este un instrument pentru îndepărtarea mantalei cablului plat de fibră optică, a cablurilor cu rază de curbură limitată. Ultimode ILB-2SM-A (L7102) şi ULTIMODE ILB-4SM-A (L7104) sunt cabluri plate de fibră optică disponibile în oferta Dipol.
Suport de tavan SN-CBK623 (pentru camerele dom Sunell)
Suport de tavan SN-CBK623 M5129 pentru instalarea camerelor Sunell de tip dom, compatibil cu modelele K1690, K1691, M10775 şi M10780. Coborând din tavan, cablul este protejat în interiorul cilindrului iar conexiunile la cameră vor fi de asemenea protejate dacă este folosită cutia de instalare SN-CBK628 M5128.
Sursă de alimentare reglabilă PSDC161212T (12-15VDC, 16x0.8A)
Sursă de tensiune în comutaţie PSDC161212T M18297 folosită în sistemele de supraveghere video pentru alimentarea echipamentelor cu 12VDC sau, pentru distanţe mai mari, între 12 - 15 VDC. Eficienţa unităţii este de 83%. Cele 16 ieşiri pot furniza fiecare 0.8 A şi sunt individual protejate de siguranţe fuzibile.

Noutăți

27 mai, 2014 - deschiderea târgului de soluţii şi tehnologii mobile - Mobile-IT. Câteva subiecte ce vor fi prezentate de către DIPOL:
Amplificator de semnal GSM programabil şi cu posibilitate de monitorizare de la distanţă a parametrilor de funcţionare. Prin intermediul reţelei GSM echipamentul poate fi pornit sau oprit, se poate schimba canalul şi seta câştigul. Mai mult, amplificatorul este capabil să transmită, la cere, detalii despre parametrii de funcţionare. Aparatul poate deservi o suprafaţă de cel mult 2000 m2.
mai multe detalii
Antenele Trans-Data BTS au fost realizate special pentru staţiile de transmisie/recepţie (BTS - Base Transceiver Station) ale operatorilor de telefonie mobilă. Suportă un semnal de aproximativ 400W iar gradul de înclinare poate fi teleajustat, fiind dotată cu un o unitate de control de la distanţă (RCU).
mai multe detalii
Pe data de 27 mai, Dl. Lukasz Kopciuch, inginer la DIPOL Polonia va susţine în cadrul expoziţiei Mobile Trends for Business, la ora 10:35 CET o prezentare cu titlul Îmbunătăţirea semnalului GSM în medii dificile iar la ora 16:00 CET, o prezentare despre Amplificarea semnalului mobil în clădiri cu ajutorul repetoarelor GSM.

Merită citit:

Router wireless TP-LINK cu server DLNA. Cele mai multe dintre televizoarele disponible acum pe piaţă sunt dotate cu porturi Ethernet pentru a fi conectate într-o reţea LAN şi a comunica cu alte dispozitive DLNA. Aceast acronim DLNA Digital Living Network Alliance este denumirea unei organizaţii non-profit ce are ca membrii sute de companii din domeniul electronicelor de larg consum. Produse compatibile DLNA existente pe piaţă sunt PC-uri şi diverse echipamente de stocare în reţea (NAS), televizoare, sisteme stereo, home theater, receivere A/V, console de jocuri, tablete, PDA-uri, smartphone-uri, etc. În funcţie de software-ul instalat, oricare dintre aceste dispozitive pot oferi acces de la distanţă la conţinutul multimedia stocat.
Folosirea unui calculator propriu-zis pe post de server DLNA nu este deloc practică.
articol complet
Cabinete metalice SIGNAL - performanţă în orice aplicaţie