Nr. 25/2014 (23 iunie, 2014)
Intrăm în concediu.
Următoarea ediţie va apărea pe 1 Septembrie 2014
Informaţii actualizate găsiţi la adresa www.facebook.com/dipolnetro
Google – un provider global de internet?
La începutul lunii iunie, presa americană a lansat câteva informații despre planurile Google, care intenţionează să cheltuiască în viitorul apropiat chiar şi 3 miliarde de dolari pentru a lansa o flotă de 180 de sateliți. Principala sarcină a sateliților ar fi să ofere acces la Internet pentru întreaga lume, în special în locuri în care până acum acest lucru a fost dificil sau imposibil. Proiectul este bine corelat cu acțiunile anterioare ale colosului american din ultimele câteva luni, şi anume achiziția a 2 companii: Titan Aerospace ce produce drone alimentate cu energie solară și Sky Box Imaging (cu aproximativ 0,5 miliarde dolari), axată pe transmisia unor imagini de înaltă calitate de la sateliții mici ce orbitează în jurul Pământului. Deși Google nu precizează exact, se pare că toate aceste acțiuni completează proiectul Loon, care a început cu aproape un an în urmă și al cărui scop este să asigure accesul la internet pentru toți locuitorii planetei prin utilizarea unor baloane stratosferice.Proiectul Loon, de la care Google a pornit să-şi pună în aplicare planul de a cuceri cerul, constă în a plasa, la o altitudine de aproximativ 20 km, baloane speciale alimentate prin panouri solare, capabile să realizeze o transmisie de date pe 2 sensuri. Potrivit ipotezelor, baloanele ar trebui să se deplaseze în mod previzibil, fiind antrenate de vânturile care bat în diferitele învelişuri ale stratosferei. Acestea vor schimba date cu stațiile de sol echipate cu antene specializate. În prezent, testele sunt efectuate în benzile neacreditate de 2.4/5 GHz. Până în prezent, viteza maximă atinsă este de 22 Mbps.
Dacă implementările mai sus menţionate ar fi aplicate şi într-o şcoală dintr-un oraş izolat, chipurile fără acces la Internet, aceasta s-ar putea conecta la reţeaua globală. Mai mult, s-ar stabili o conexiune de Internet de mare viteză, deoarece pentru prima oară proiectul a adoptat tehnologia LTE ce permite o transmisie de date de mare viteză.
O dronă cu distanţa dintre aripi de 50 metri, greutate de 32 kg, care atinge o viteză de 104 km/h.
Utilizând energia solară, ar putea să reziste în aer chiar şi 3 ani.
Utilizând energia solară, ar putea să reziste în aer chiar şi 3 ani.
sursa: Titan Aerospace
Prețul plătit de Google pentru achiziţia Aerospace Titan nu a fost făcut public. Drona din fotografie poate ajunge la plafonul de maxim 20 km altitudine și rămâne în aer timp de până la trei ani. Anvergura aripilor este de 50 de metri, iar viteza maximă depășește 100 km pe oră. Sarcinile de îndeplinit ale dronelor plasate deasupra capetelor noastre nu au fost încă specificate exact. Se spune că ele ar putea ajuta în proiectul Loon, dar şi Google Maps și Google Earth. Un alt domeniu ar putea fi cercetarea posibilităţii de a folosi vânturile care bat la 500 m deasupra pământului pentru producția de energie electrică.
Ce planuri de perspectivă are Google și ce anume dorește compania să realizeze în următorii câțiva ani de cheltuieşte sume atât de mari, declarând fără echivoc că este într-un fel interesată să cucerească înălţimile? Fără îndoială, faptul că aproape 2/3 din populația lumii nu are acces la Internet nu este un lucru lipsit de importanţă, Acest număr de peste 4 miliarde de oameni (!) prezintă un mare potential pentru Google, întrucât ei pot fi viitorii utilizatori ai acestui motor de căutare, ai Gmail și YouTube. Într-o perspectivă mai largă, aceasta este o mare șansă pentru ca Google să devină cel mai mare furnizor de Internet din lume, fapt ce va ajuta în continuare la dezvoltarea afacerilor sale de bază în publicitate pe toate continentele. Astfel, deși scopul lor de a oferi acces la Internet în fiecare colț al lumii este lăudabil, rezultatele pot fi foarte profitabile. Deci, se poate spera că o altă traducere a numelui acestui proiect cu baloane ("Loon" poate însemna şi "prostit"), nu se va dovedi a fi profetică.
Rețeaua Gigabit de fibră optică.
Managementul unei mari fabrici producătoare a decis să crească rata transferului de date prin infrastructura reţelei și să aloce în mod optim resursele acesteia pentru diferite scopuri. Singura soluție care răspundea parametrilor necesari a fost rețeaua de fibră optică, care a trebuit să fie construită de la zero. În ceea ce priveşte switchurile reţelei , întregul sistem a fost împărțit în mod logic în trei segmente - controlul liniilor de producție, rețeaua de la birou şi sistemul de supraveghere video.Principalele componente ale sistemului de fibră optică utilizat în fabrică
Încăperea ce adăposteşte serverele a fost echipată cu cabinetul metalic RACK SIGNAL 19” R912015 (42U 800x800mm, staţionar), care conține un switch cu management TP-LINK TL-SG5412F N29963, o sursă de tensiune UPS CyberPower PR1500 N9714 şi un prelungitor cu prize de alimentare în curent alternativ R9120234. În switch au fost instalate dispozitive transceiver SFP ULTIMODE L1416, fiecare permiţând transmisia bidirecțională printr-o singură fibră single-mode. Switch-ul TL-SG5412F are 12 sloturi SFP echipate cu module SFP adecvate pentru a fi utilizate
pentru conexiuni prin fibre cu alte servere și locații.
pentru conexiuni prin fibre cu alte servere și locații.
Alte clădiri au fost dotate cu cabinete de tip RACK mai mici, care conțin, printre alte dispozitive, switch-uri cu management TP-LINK TL-SG3216 N29958. Switch-ul are 16 porturi Ethernet cu viteze de 10/100/1000 Mbps și două sloturi SFP 100/1000 Mbps, care, echipate cu module adecvate, conectează dispozitivul cu nodul central al rețelei (camera serverului). Modulele potrivite sunt transceivere SFP ULTIMODE L1417, complementare celor L1416 utilizate în camera serverului. Fiabilitatea segmentelor de rețea este garantată de sursa de tensiune UPS CyberPower OR1000 N9705.
Folosirea switch-urilor TP-LINK permite crearea unor rețele virtuale locale (VLAN) care au domenii separate de aplicabilitate (sistemul de supravehghere, rețeaua de la birou, servere pentru procesele de producție). Dispozitivele pot fi montate în cabinetele de tip RACK care le facilitează procesele de instalare și întreținere, și asigură totodată cea mai bună protecție și un aspect estetic profesional.
Rețeaua bazată pe fibre optice este foarte eficientă. Datorită fibrelor cu proprietăţi izolatoare s-au eliminat problemele apariţiei unor supratensiuni periodice pe liniile de transmisie. Acest lucru, pus în legătură cu utilizarea de surse UPS și VLAN-uri, face ca rețeaua de mare viteză să fie foarte sigură și fiabilă.
Integrarea antenei TV terestre și de satelit în sistemul de supraveghere video.
Acest sistem modern de televiziune ar trebui să ofere acces la canalele transmise prin DVB-T şi satelit. Tot mai mulţi proprietari de locuinţe solicită de asemenea înglobarea sistemului TV în sistemul de monitorizare video al locuinţei. Locuitorii ar trebui să poată viziona imaginile de la camerele de securitate și arhivele video pe propriile televizoare.În primul rând, sistemul de supraveghere CCTV ar trebui să monitorizeze uşile de intrare şi aleea din faţa casei. O altă achiziţie oportună ar consta într-o pereche de camere video care să supravegheze şi zona din jurul casei (garajul, şopronul etc). În general, cele patru camere pot oferi rezultate satisfăcătoare.
Un sistem de supraveghere CCTV integrat cu o antenă
Această diagramă prezintă componentele şi arhitectura sistemului integrat. Programele DVB-S/S2 precum şi canalele DVB-T şi FM sunt distribuite de multiswitch-ul R6944508, în paralel cu canalul “privat” DVB-T ce preia imagini de la cele 4 camere CCTV. Imaginile sunt de asemenea înregistrate de DVR-ul M72404.
Semnalele DVB-T de la antena TV A2670 şi cele FM de la antena radio A0221 sunt transmise triplexorului C0340. A 3-a intrare VHF a triplexorului poate fi utilizată în viitor la conectarea unei antene VHF pentru transmisiile DAB (Digital Audio Broadcasting). Semnalele combinate la ieşirea triplexorului sunt mai departe furnizate intrării RF a modulatorului DVB-T Signal-350 R86350. Modulatorul crează un mux local din semnalele provenite de la DVR-ul M72404. Multiplexul generat de modulator împreună cy cele recepționate de antena TV terestră sunt distribuite de către multiswitch-ul R6944508. Utilizarea modulatorului DVB-T este dictată de dorinţa locatarilor de a vizualiza imaginile provenite de la sistemul de supraveghere prin simpla selectare a canalului digital pe televizoarele lor, fără să le comute pe modul analog.
Orice televizor conectat la acest sistem de antenă poate afișa programe DVBS/S2 sau DVB-T, precum și imaginile camerelor de supraveghere video (live sau redate de DVR).
Supraveghere video IP pentru depozitele cu materiale de construcţii.
Un sistem de monitorizare video cu o rezoluţie înaltă format din 48 de camere IP a fost instalat în depozitul nou deschis de firma “Grupa PSB SA " în Tarnobrzeg, Polonia. Compania operează pe piață de 14 ani și este una dintre cele mai mari și cele mai rapid extinse dintre rețelele de vânzări în Polonia. În prezent, grupul este format din mai mult de 300 de întreprinderi familiale mici și mijlocii din întreaga Polonie, care însumează mai mai mult de 420 de yarzi de materiale de constructii, 127 de depozite și 16 centre de alimentare PSB-Profi. Toate aceste afaceri au oferit locuri de muncă la peste 10.000 oameni.Pentru a îmbunătăți siguranța personalului și a clienților, proprietarul a decis să instaleze un sistem de supraveghere video IP. Această sarcină a fost delegată companiei Dipol Sandomierz, care a instalat 12 camere compacte IP Signal HD-200 K1810 și 36 camere IP Dome Sunell SN-IPV54/14ZDR K1698. Toate camerele oferă stream-uri video cu rezoluţie Full HD (2 MP), și au incorporate iluminatoare în infraroşu (IR) ce permit funcţionarea în condiții de lumină slabă sau fără lumină.
Camerele Sunell SN-IPV54/14ZDR, respectiv Signal HD-200
Rezoluţia în mexapixeli ajută la identificarea oamenilor, a numerelor de înmatriculare a maşinilor şi a altor detalii.
Imaginile de la aceste camera pot fi mărite digital de mai multe ori
pentru a se vizualiza anumite detalii (ex:numărulde înmatriculare etc.)
Încăperea unde se află serverul este de asemenea utilizată pentru supravegherea depozitului. Cablurile de la camerele de luat vederi sunt conectate la switch-urile TP-LINK TL-SG3424P N29961 și ULTIPOWER N29986. Ambele switch-uri cu funcții PoE alimentează camerele de luat vederi. Atât switch-urile cât şi NVR-irile Hikvision au fost instalate în cabinetul metalic Signal RACK.
Cabinete RACK fixate de perete cu acces prin uşa din spate.
Dulapurile RACK suspendate cu deschidere dublă au o caracteristică specială - montate pe un perete, ele oferă acces la dispozitivele plasate în interiorul lor atât din față cât și din spate. Ambele uşite metalice pot fi deschise fie la stânga, fie la dreapta. Dispozitivele montate în interiorul lor pot fi răcite de ventilatoarele montate în acest scop. Dulapurile sunt potrivite pentru a adăposti echipamente conforme cu standardul de montare în rack de 19". Este soluția ideală pentru instalarea de centrale telefonice, dispozitive de rețea, componente ale sistemelor CCTV și SMATV, pentru care este necesar accesul facil la echipamente și conectori pentru buna întreținere a acestora.Cabinetele cu secțiune dublă oferite de DIPOL:
Rack 19" (9U 450mm, suspendat, cu dublă deschidere) R9120227
Alimentarea camerelor IP.
Alimentarea cu energie a camerelor IP CCTV devine o sarcină frecventă pentru instalatorii de sisteme de securitate. Cu utilizarea tehnologiei PoE de telealimentare (Power over Ethernet), lucrările de instalare pot fi mai ușoare. Cea mai bună soluție PoE pare a fi integrarea funcţiilor de switching cu cele de telealimentare, de exemplu folosirea switch-urilor ce deţin funcții PoE.Switch-ul PoE N29980 poate alimenta 4 camere IP CCTV. Al 5-lea port al său trebuie conectat la un dispozitiv NVR.
Switch-ul cu funcţie PoE N29980 asigură transmisia video şi a energiei electrice prin intermediul unui singur cablu
DVR-ul (Digital Video Recorder) HIKVISION DS-7208HWI-SH/A M72808 poate înregistra video la rezoluţii WD1 (960 x 576)/4CIF/2CIF/CIF cu 25 fps (pe fiecare din cele 8 canale). Folosind compresia video H.264 înregistrările vor fi de calitate foarte bună şi de dimensiuni reduse pentru economisirea spaţiului pe disc şi a traficului în reţea. Noul meniu al DVR-ului a fost proiectat astfel încât orice utilizator, de la cel novice până la cel profesionist, să poată să îl navigheze cu uşurinţă şi să facă modificările dorite în privinţa setărilor. | ||
Access Point de exterior Ubiquiti UniFi N2576reprezintă o soluţie integrată pentru implementarea unei conexiuni wireless în banda de 2.4 GHz, folosind standardul 802.11n MIMO 2x2. Dispozitivul, telealimentat prin tehnologia PoE („Power over Ethernet”) de la sursa de alimentare inclusă este uşor de configurat şi administrat. Carcasa exterioară din plastic rezistent la radiaţii UV poate suporta chiar şi cele mai dure condiţii meteorologice. Desigur, produsul poate fi folosit şi în interior. O trăsătură distinctivă a produsului este managementul avansat realizat de sistemul Enterprise UNIFI WiFi. | ||
Cutia de joncţiuni SN-CBK633 M5726este folosită pentru a adăposti transformatoarele video (balunuri) şi alte conexiuni. De asemenea, le oferă protecţie împotriva condiţiilormetorologice nefavorabile. Această cutie se poate utiliza împreună cu camerele Sunell. | ||
Noutăți
10 iunie, 2014 - întâlnire cu proiectanții de sisteme electrice și de telecomunicații, în Rzeszow, Polonia. Aceasta a fost a șaptea reuniune în ciclul training-urilor organizate de către inginerii de la DIPOL şi ultima din prima jumătate a anului 2014. În cadrul întrevederilor, peste 500 de designeri s-au familiarizat cu conceptul SignalNet. Acest concept modern pentru toate tipurile de clădiri a fost special pregătit pentru a îndeplini cele mai noi cerințe tehnice din Polonia și Uniunea Europeană. Una dintre platformele care oferă acces la o gamă largă de programare TV este tehnologia multiswitch. Chiar şi sistemele multiswitch complexe pot fi concepute într-un mod simplu și eficient prin utilizarea aplicaţiei SignalNet lansată de compania Terra.
Merită citit:
Siguranţa sistemelor TV - protecţie trăsnet sau izolator galvanic? Signal TV-Sat R48602 protejează dispozitivele împotriva supratensiunilor cauzate de fulgere. O bună practică este de a utiliza acest tip de protecție la intrările din primele dispozitive active din sistem (direct după antene). Acestea sunt, de obicei, amplificatoare TV terestre, amplificatoare prin satelit și multiswitch-uri. mai mult
Sat pe marginea drumului, Madagascar | Un mic magazin în Aglou, Morocco Wojciech Kocot | Un stand de antene în Madagascar |