Săptămânalul DIPOL - TV/satelit, supraveghere, rețelistică

Nr. 32/2020 (12.10.2020)

Supercondensatori grafen în vehicule electrice.

Skeleton Technololgies, un producător din Estonia de supercondensatori grafen, lucrează cu Institutul German de Tehnologie din Karlsruhe (KIT) pentru dezvoltarea unor condensatori grafen avansați care pot fi încărcați în 15 secunde. Compania intenționează să le utilizeze ca un back-up al puterii de transmisie al vehiculelor electrice, hibride și cu celule de combustibil.
Combinarea bateriilor de Li-Ion și al supercondensatoarelor în vehiculele electrice va scoate energie stocată prin ambele metode. Supercondensatoarele rezistă la un număr mare de cicluri de încărcare și descărcare și pot absorbi și furniza rapid putere mare. Cu toate acestea, bateriile litiu-ion oferă o capacitate mai bună de stocare a energiei, exprimată ca densitate de energie, adică cantitatea de Wh generată pe kg de greutate a bateriei, care este cu un ordin de mărime mai bun. Prin urmare, bateriile trebuie să rămână stocarea primară a energiei, iar condensatorii grafen vor fi folosiți pentru a genera putere mare în timpul accelerației și pentru a recupera energia din frânare. Drept urmare, bateriile pot fi mai mici, iar durata de viață a acestora va fi îmbunătățită semnificativ datorită ciclurilor de încărcare mai reduse și puterii reduse. Potrivit cercetării, se estimează că bateriile suportate cu condensatori vor rezista cu până la 50% mai mult, iar sistemul lor de răcire poate fi redus semnificativ.
Compania folosește deja supercondensatori de grafen în transportul de mărfuri, unde KERS (Kinetic Energy Recovery System), folosește energia cinetică a vehiculului pierdută în timpul frânării și o reutilizează pentru accelerare. În utilizarea instalării unui supercondensator de 400 Wh într-un camion de 10 tone, s-a redus consumul de combustibil cu aproximativ 30%.
Supercondensatoarele Skeleton sunt realizate într-un proces brevetat, cu electrozii pe baza unei structuri grafene anorganice proprietare. Utilizarea acestui material crește capacitatea celulei cu 40% comparativ cu produsele competitive. Această soluție a câștigat o mare recunoaștere în rândul producătorilor de vehicule. Producătorul a semnat deja o scrisoare de intenție cu principalele preocupări auto care au susținut ideea financiar. Sperăm la o nouă evoluție de succes a condensatoarelor pentru a înlocui bateriile „lente”.

Câștigătorii celei de-a 19-a ediții a concursului foto DIPOL!!

Mulțumim tuturor participanților pentru cele aproximativ 400 de fotografii pe care ni le-au trimis. Am primit o mulțime de fotografii reprezentand cel mai înalt nivel de artă, făcând decizia de atribuire deosebit de dificilă. Felicitări câștigătorilor și onorabililor participanți - ați demonstrat încă o dată că obiecte atât de vizibile și aparent obișnuite precum antenele pot fi inspirație pentru crearea unei adevărate opere artistice.
Toate lucrările primite pot fi văzute aici.
Locul I - Samotność (singurătate) – Sebastian Szostek
Locul al II-lea - Step by step – Ferenc Mészáros
Locul al III-lea - A teraz dobrze? (Este bine?) – Róża Szerement
Distincții:
Furtună iminentă
Kondrad Kiryła
Contact
Maciej Wiśniewski
Pasăre pe antenă
Jerzy Zborucki
Punctul forte al imaginii, punctul bun de captură
Krzysztof Kucharski
Antene alăturate
Patryk Kos
Recepție
Aleksandra Wilczyńska
Elemenți
Karolina Jędrasik
Alegeți o formă
nepotrivită cu restul
Karolina Jędrasik
Răsărit
Piotr Piznal
Wśród błękitu
Sub pânze
Elżbieta Bąkowska
W cieniu
Antenele din oglindă
Leszek Grygorczuk
Antena
Rafał Korban
Marek Jóźków

Noua versiune de software pentru analizorul WS-6980.

Este necesar un analizor de semnal TV dedicat pentru a măsura parametrii semnalelor TV prin satelit, terestru sau cablu. Fără un aparat de masurare al semnalului, nu ar fi posibilă poziționarea rapidă și cu exactitate al unei antene de satelit sau orientarea precisă al unei antene terestre, ceea ce face dificilă configurarea corectă a întregului sistem TV/SAT. WS-6980 R10837 măsoară semnalul satelit DVB-S/S2 (HD), terestru DVB-T2 (HD) și cablu TV prin DVB-C. Previzualizarea canalului pe ecran și funcționarea intuitivă garantează implementarea rapidă a fiecărei instalări. Dispozitivul măsoară parametri precum nivelul semnalului exprimat în parametrii dBμV, C/N și MER, astfel încât setarea precisă a componentelor individuale ale sistemului (antena, LNB) și, în cazul sistemelor mai complexe, multiswitch-urilor și amplificatoarelor, nu reprezintă deloc o problemă.
Professional digital TV & SAT analyzer Rover Scout ST2+
O nouă versiune a software-ului pentru analizorul WS-6980 R10837 este acum disponibilă pe serverul DIPOL, în tab-ul „Descărcări” a fișei tehnice a produsului. Descărcați fișierul de pe server, dezarhivați și apoi salvați pe un stick de memorie USB. Conectați stick-ul USB la contor. În meniul dispozitivului, selectați: Setări sistem -> Actualizare. Apoi, selectați: Restabiliți la valorile implicite din fabrică (absolut necesar!). Cel mai recent software poate fi încărcat pe WS-6980 metri, care rulează în prezent o versiune care nu este mai veche decât versiunea S/W: S2+T2+C2201XXX. Noul software a fost modificat și adaptat la nevoile instalatorilor ca răspuns la o serie de solicitări. După actualizare, dacă selectați un satelit și un transponder (semnalul DVB-S/S2) sau un canal de televiziune terestru (semnalul DVB-T2), analizorul își va aminti ultimii parametri măsurați de utilizator. Acest lucru este destul de util deoarece, dacă opriți contorul și apoi îl reporniți sau efectuați o altă operație în meniu, nu este necesar să repetați ultima configurație.

Calibrarea power-metrului optic - certificate.

Power metrul optic, la fel ca majoritatea dispozitivelor de măsurare, efectuează măsurători cu o anumită incertitudine. Valoarea sa este de obicei dată în fișa tehnică a aparatului și confirmată cu certificatul atașat.
În cazul aparatelor mai ieftine, certificatul nu are putere formală și reprezintă o simplă declarație privind calitatea finală a produsului. Documentul este emis de producător, care este, de asemenea, partea responsabilă pentru procesul de măsurare și calibrare. Acesta din urmă nu este obligat să se conformeze standardelor specifice, iar instrumentele de calibrare utilizate nu trebuie să aibă statutul de dispozitiv de referință. Cu toate acestea, în multe cazuri, un astfel de certificat de bază este suficient pentru a confirma fiabilitatea măsuratorilor.
Un certificat de calibrare emis de un producător de power metre optice
Instalatorii care doresc un certificat de nivel superior ar trebui să aleagă produse conforme cu standardele ISO9001 și IEC17025. În acest caz, certificatele relevante pot fi eliberate numai de producătorii care respectă procedurile specificate în standardul de management al calității ISO9001 sau, mai bine spus, de un laborator extern care a implementat standardul IEC 17025.
Cel mai înalt nivel de certificare este oferit de un laborator acreditat. Câteva zeci de laboratoare acreditate IEC 17025 din întreaga lume efectuează calibrarea pe baza unor proceduri riguroase definite în standardul european IEC 61365 sau al celui american, adică TIA-455-221/FOTP-231. Contoarele cu astfel de certificate sunt dispozitive de calitate superioară, care, cu condiția asigurării respectării depline a standardelor relevante, pot servi drept dispozitiv de referință pentru calibrarea altor instrumente.
Cele mai cunoscute două laboratoare utilizate de producători renumiți de echipamente de măsurare sunt American N.I.S.T (Institutul Național de Standardizare și Tehnologie) și Australian NMI (Institutul Național de Măsurare). În Polonia, calibrarea poate fi efectuată la LMEEiO (Laboratorul de metrologie electrică, electronică și optoelectronică) din Varșovia. Instituția este acreditată de Centrul Polonez de Acreditare (PCA) și poate calibra orice tip de power metru.
Este demn de remarcat faptul că, deși dispozitivul achiziționat nu are un certificat emis de un laborator acreditat, utilizatorul poate solicita un certificat de la o instituție pentru calibrare. Acesta este un serviciu plătit (plătiți pentru fiecare lungime de undă pentru care se efectuează procedura). Rețineți, totuși, că laboratorul efectuează numai calibrarea, nu reglarea. Utilizatorul va primi o confirmare că dispozitivul este capabil să măsoare cu o anumită abatere de la standard. Această abatere trebuie luată în considerare la măsurători, cu excepția cazului în care contorul are o funcție de calibrare manuală. Apoi, erorile indicate de laborator pot fi corectate. Un aparat calibrat în acest fel poate fi utilizat pentru a efectua orice măsurători și pentru a crea orice documentație de măsurare.
Powermetru optic TM503N (850/1300/1310/1490/1550/1625 nm + VFL 10 mW)
Power metru optic TM503N L5816 poate fi calibrat manual, ceea ce, împreună cu calibrarea efectuată la un laborator acreditat, asigură cea mai mare precizie de măsurare.

Captură de imagine de la camera bispectrală Hikvision.

DS-2TD2617-3/V1 este o Cameră bispectrală Camera IP fabricată de Hikvision, combină avantajele monitorizării standard și termice. Are doi senzori de imagine, primul CMOS pentru lumină vizibilă cu o rezoluție de 1920 x 1080 px, și al doilea senzor de imagine termică cu o rezoluție de 160 x 120 px. Camera poate crea fuziunea imaginii, adică combina o imagine normală cu o imagine în infraroșu pentru a obține o prezentare termică de calitate. Instantaneele prezentate mai jos sunt realizate cu funcția Picture-in-Picture activată, cu „Image Fusion Ratio” setat la 80 și „Border Fusion Ratio” la 73 pentru detaliile suprapunerii imaginii. Mai mult, gamele de culori „Alb fierbinte” și „Fusion 1” au fost selectate în fila „Setări afișare”.
Imagine din paleta „White Hot”
Imagine din paleta „Fusion 1”
Camera bispectrală este un complement perfect pentru monitorizarea vizuală care funcționează în intervalul de lumină vizibil și cel infraroșu reflectat. Camerele analogice sau IP utilizate în monitorizare permit identificarea și recunoașterea corectă a persoanelor în timpul zilei și noaptea după utilizarea unui iluminator cu infraroșu. Camera termică nu are nevoie de iluminare pentru a funcționa corect. Principiul său de funcționare este complet diferit de cel al camerelor tradiționale. Orice corp cu o temperatură peste zero absolut (0 K = -273,15° C) emite radiații infraroșii. Datorită relației dintre temperatură și intensitatea radiației, camera termică de imagistică, care primește unde infraroșii, calculează valoarea temperaturii pe baza lungimii lor. Combinația dintre un modul de vizualizare și imagistică termică într-o singură cameră permite crearea fuziunii imaginilor și obținerea imaginii termice rezultate de o calitate mai bună.

Noțiuni de bază despre adresarea IP - partea 3.

În ediția anterioară, s-a discutat despre subnet mask. În a treia parte, vor fi discutate detalii despre calculul rețelei și al adresei host (IPv4) pe baza a network mask. Masca determină câți biți ulteriori din adresa IP formează adresa de rețea. Cu toate acestea, restul de biți specifică adresele unei anumite gazde din rețea (adresa dispozitivului final). În cazul în care bitul din mască este setat la 1, bitul corespunzător al adresei IP aparține adresei de rețea, iar când este egal cu 0, bitul corespunzător al adresei IP aparține adresei gazdei.
The subnet mask bits are always set to 1, starting with the most significant bit (commonly the oldest), for example:
Adresa IPv4: 192.168.10.111 = 11000000.10101000.00001010.01101111
subnet mask: 255.255.255.0 = 11111111.11111111.11111111.00000000
După cum se vede în acest caz, adresa de rețea este:
adresa de rețea 192.168.10.0 = 11000000.10101000.00001010.00000000
Exemplu de calcul al rețelei și adreselor broadcast.
Dacă adresa de rețea urmează să fie calculată, iar adresa IP a dispozitivului și masca sunt disponibile, calculele trebuie efectuate folosind funcția AND (rezultatul conține una, dacă ambele șiruri conțin una):
Adresă IP: 192.168.11.189 în notație binară: 11000000.10101000.00001011.10111101
Mască: 255.255.255.128 în notație binară: 11111111.11111111.11111111.10000000
Rezultatul operației AND în notație binară:11000000.10101000.00001011.10000000
Rezultatul funcției AND este adresa de rețea care, după conversia în zecimal, are forma: 192.168.11.128.
Cunoscând adresa subrețelei, adresa de broadcast poate fi calculată cu ușurință. În acest scop, este utilizată negarea bitului de mască, iar numărul rezultat este adăugat la adresa de rețea:
 Binar Decimal
Mask11111111111111111111111110000000255.255.255.128
funcție NOT000000000000000000000000011111110.0.0.127
Fiecare octet trebuie adăugat la octetul corespunzător al adresei de rețea. Deoarece primii 3 octeți sunt 0, se adaugă doar ultimul: 128+127=255. Prin urmare, adresa de difuzare căutată în această rețea este: 192.168.11.255.
Primul host 192.168.11.129 binară: 11000000.10101000.00001011.10000001
Ultimul host 192.168.11.254 binară 11000000.10101000.00001011.11111110
Capacitatea de a calcula adresele este utilă, de exemplu, atunci când furnizorul atribuie utilizatorului un grup de adrese IP. Providerul furnizează rareori o listă cu adresele specificate de gazdă, rețea sau broadcast. Numai adresa de rețea și masca sunt specificate în documentația furnizorului. De exemplu, unui utilizator i se notifică faptul că i sa dat adresa 62.121.130.32/29 (/ 29 înseamnă masca 255.255.255.248). Utilizatorul trebuie să calculeze că adresa de rețea este 62.121.130.32, adresele host sunt de la 62.121.130.33 la 62.121.130.38 și adresa de broadcast este 62.121.130.39.
Gateway-ul de rețea va fi discutat în detaliu în următorul număr al Săptămânalului DIPOL.

Deep Learning în sistemele de supraveghere Hikvision.

Sistemele DeepinView (camere) și DeepinMind (DVR) reprezintă nivelul superior de analiză al imaginii bazate pe algoritmi de învățare profundă. Ele reflectă structura și principiile creierului uman. Ca și în creier, învățarea creează conexiuni între neuroni artificiali (programe) și creează o rețea neuronală artificială cu mai multe straturi. Algoritmul analizează individual modelele de fotografii și înregistrările, căutând caracteristici comune și apoi creează conexiuni adecvate. Așa-numitele straturi, responsabile pentru detectarea unei caracteristici specifice, sunt construite în acest fel. Cu cât un algoritm are mai multe straturi, cu atât este mai precisă analiza. Prin urmare, predarea cu cantități mari de date este crucială.
Numai rețelele cu mai multe straturi pot colecta informații și pot efectua acțiuni adecvate, în special extragerea automată și reprezentarea caracteristicilor (tiparelor) prezente în date, învățând rețeaua de exemplu să recunoască fețe, mărcile vehiculelor, speciile de animale sau incidentul, de ex. o cădere.
Pentru analiza video este utilizat un algoritm instruit. Funcțiile acceptate includ detectarea și recunoașterea fețelor, speciilor de animale, mărcile vehiculelor, recunoașterea plăcilor de înmatriculare (ANPR), trecerea liniei, intruziunea, intrarea și ieșirea regiunii (protecția perimetrului bazată pe detectarea și clasificarea țintei), numărarea persoanelor, detectarea căderii umane, lupta, focul etc.
Cameră IP Hikvision DS-2CD7A46G0-IZS (4MP, 2.8–12mm Motozoom, 0.002 lx, IR max. 50m, WDR, IK10, H.265, DeepinView)
NVR 4K Hikvision DS-7632NI-I2 (32ch, 256Mbps, 2xSATA, Alarm IN/OUT, VGA, HDMI)
Cameră IPDeepinView
Hikvision DS-2CD7A46G0-IZS
K05912
DVR DeepinMind
Hikvision iDS-9632NXI-I8/4F
K22359

New products offered by DIPOL

Amplificator multiband WWK ALPHA TELMOR+ R89863 este dedicat condițiilor dificile de recepție cu semnale de diferite niveluri, transmise din mai multe direcții. Are 4 intrări de semnal programabile pentru banda VHF (174-240 MHz)/UHF (470-862 MHz), 1 pentru banda FM (88-108 MHz) și 1 intrare AUX (bandă largă), suportând 32 de căi de canale. Amplificatorul permite recepția, egalizarea și amplificarea acestor semnale.
Access point TP-LINK TL-WA1201ND 1200MBps
Acces Point TP-LINK TL-WA1201 1200Mbps N2943 este un router care funcționează în standardul 802.11ac/n/b/g, cu un număr mare de funcții: AP, Client AP, Repetitor Wi-Fi, Bridge (Punct la punct, punct la multipunct). Routerul are funcții utile potrivite pentru aplicarea în rețele de WLAN. Datorită criptării WPA/WPA2, WPA-PSK/WPA2-PSK, TKIP/AES și filtrării adreselor MAC, dispozitivul asigură un nivel ridicat de securitate.
Videointerfon IP Hikvision DS-KV8413-WME1 /Flush Villa 2 gen (4 abonați, RFID, WiFi, îngropat)
Hikvision DS-KV8413-WME1 Vila gen. a 2-a. (4-abonați, RFID, WiFi, montare: încastrat) G73645 Stație IP ușă/poartă dedicată sistemelor de video interfon IP de generație a 2-a. Designul atractiv și funcționalitatea excelentă fac ca această stație să fie ideală pentru construcția de case unifamiliale. Camera integrată, cu o rezoluție de 2 MP, cu unghi larg de vizionare (129° (H)/75° (V)) și un iluminator IR cu o rază de acțiune de 3 m, asigură o supraveghere adecvată a zonei. Cititorul de card Mifare încorporat (13.56 MHz) permite deschiderea ușii cu card sau breloc.

Merită citit:

Hik-ProConnect – cloud service for installers and integrators of Hikvision systems. Hik-ProConnect este o platformă modernă, bazată pe cloud, destinată instalatorilor și integratorilor de sisteme Hikvision. Este utilizat pentru gestionarea și supravegherea de la distanță a sistemelor de securitate conectate la serviciul Hik-Connect. CCTV, alarmă, interfon video, control acces și alte dispozitive IoT (de ex. sonerii wireless) sunt compatibile cu Hik-ProConnect...>>>mai mult
Structura sistemului Hik-ProConnect
Soluții TV/SAT pentru hoteluri