Săptămânalul DIPOL - TV/satelit, supraveghere, rețelistică

Nr. 35/2020 (2.11.2020)

Aterizare istorică pe un asteroid.

Pe 20 octombrie, NASA a finalizat cu succes o altă misiune. Pentru prima dată în istoria NASA, sonda OSIRIS-REx a colectat o probă de pe asteroidul Bennu (la mai mult de 321 milioane de kilometri distanță de Pământ). Șeful NASA a recunoscut că este cel mai mare eșantion de roci spațiale care va fi livrat pe Pământ de la misiunile lunare Apollo. Merită adăugat că NASA nu este prima agenție din istorie care îndeplinește o astfel de misiune. În 2010, agenția spațială japoneză JAXA a prelevat probe de pe asteroidul Itokawa.
Coborârea pe Bennu a durat aproximativ 4.5 ore. În timpul aterizării, sonda a extins un braț de 11 metri care a adunat praful și roca din suprafața asteroidului - întreaga operațiune a durat doar 6 secunde. Sonda ar trebui să revină cu probe în septembrie 2023. Probele colectate pot dezvălui secretele despre modul în care apa, și prin urmare, viața, au provenit pe Pământ.
Video despre funcționarea Touch-And-Go (TAG) a sondei OSIRIS-REx
Potrivit oamenilor de știință, Bennu s-a format în urmă cu aproximativ 4.5 miliarde de ani, care este aproximativ momentul în care a apărut sistemul solar. Bennu este considerat un asteroid apropiat de Pământ - riscul de coliziune cu planeta noastră este estimat la 1:2700.

Avantajele utilizării fibrei optice în sistemele SAT.

Amplasate inițial pe acoperișurile clădirilor, sistemele SAT sunt deosebit de predispuse la supratensiuni cauzate de fulgere. În ciuda împământării corespunzătoare a tuturor componentelor sistemului, unele dispozitive suferă daune majore. Trebuie subliniat faptul că nu numai dispozitivele sistemului sunt expuse la supratensiuni ci, în cazuri extreme, sunt afectate și echipamentele abonatului, precum receptoarele prin satelit sau televizoarele. Cablul cu fibră optică oferă o izolație excelentă la supratensiune. Aceasta înseamnă că orice încărcare electrică indusă în apropierea antenelor se va opri la emițătorul optic, astfel încât componentele rămase ale sistemului sunt 100% protejate.
Efectele supratensiunilor în sistemele SAT pot fi foarte costisitoare.
Utilizarea fibrelor optice elimină această problema.
Putem pune în siguranță fibre optice împreună cu cabluri de cupru destinate transmiterii altor semnale sau surse de alimentare (rezistență 100% la interferențe electromagnetice). Diagrama de mai jos prezintă un exemplu de instalație cablată prin cablu optic-cupru ce permite transmiterea semnalelor TV/SAT.
Transmitter optic TERRA OT501W (SAT/DVB-T, 6dBm)Splitter optic TOS 04D 4 ieşiri, conectori FC/PCReceiver optic TERRA OR501MW (QUAD + DVB-T2/CATV/FM)Multiswitch TERRA MV-932 (2xSAT+CATV, 32 ieşiri, amplificat, telealim., CLASS A)Receiver optic TERRA OR501W (QUATRO + DVB-T2/CATV/FM)LNB QUATRO Inverto BLACK Ultra 0.2dBAntena TV UIF DIPOL 44/21-60 DVB-T/T2 Tri DigitAntenă de satelit offset TELMOR 120 TT Standard (grafit)
Sistemul presupune transmiterea semnalelor RF de la antene prin legături de fibră optică către un receiver optic sau un grup de receivere optice (cu ajutorul splitterelor optice) și apoi, după conversie, distribuirea semnalului prin intermediul multiswitch-urilor și cablurilor coaxiale.

Protecția unui splice mecanic.

Splice-urile mecanice L5550 sunt adesea utilizate în sistemele de supraveghere IP. Semnalul de la o cameră IP este trimis media convertorului și apoi transmis prin fibra optică către DVR. Instalatorii doresc în mare parte să economisească cât mai mult spațiu posibil în cutiile de joncțiune de lângă camere. Acest lucru poate fi ajutat de protecțiile pentru sudurile mecanice, care, prin îmbinarea corectă a cablurilor și a pigtail-urilor, elimină necesitatea unei cutii de joncțiune mai mari.
Protecția L5559, este realizată din plastic durabil, ideală pentru conexiuni de cablu cu manta exterioară de 2-3 mm. Cu elemente de fixare special concepute, capacul absoarbe eforturile longitudinale, pentru a proteja complet fibra. Structura lungă de 91 mm împiedică îndoirea cablului chiar lângă splice.

Supraveghere eficientă folosind camerele IP Hikvision din seria EasyIP Lite.

Diagrama de mai jos prezintă un sistem de supraveghere IP CCTV bazat pe camerele Hikvision și un DVR. Camerele din seria EasyIP Lite sunt utilizate în sistemele de supraveghere. Această serie este caracterizată de o calitate bună a imaginii și prețuri accesibile. Sunt acceptate evenimente de alarmă de bază, cum ar fi detectarea mișcării sau modificarea imaginii. Camerele de 2 MP cu o distanță focală de 2.8 mm și un iluminator IR de până la 30 m pe baza tehnologiei EXIR 2.0 sunt instalate în sistem. Pentru utilizare în exterior, sunt recomandate camerele DS-2CD1023G0-I K17661, iar pentru instalarea în interior, camerele de tavan DS-2CD1123G0-I K17262 sunt opțiunea potrivită. Hard disk-ul Seagate SkyHawk 2 TB M89271 utilizat în DVR asigură stocarea înregistrărilor pe DVR de la toate camerele timp de 11 zile când se utilizează compresia H.265 (2 MP @ 25 fps, 2 Mbps). Întregul sistem este alimentat PoE de switch-ul N299851. Pentru înregistrare se utilizează un DVR Hikvision DS-7608NI-K2 K22074 cu 8 canale. Pentru a permite accesul la DVR prin Internet sau Wi-Fi, puteți conecta un router la sistem, de ex. TP-Link C2 AC900 N3255.
Camera IP Hikvision DS-2CD1023G0-I (2MP, 2.8mm, 0.028 lx, IR max. 30m, H.265/H.264)Camera IP Hikvision DS-2CD1123G0-I (2MP, 2.8mm, 0.028 lx, IK10, IR up to 30m, H.265/H.264) NVR 4K IP: Hikvision DS-7608NI-K2 (8ch, 80Mbps, 2xSATA, Alarmă IN / OUT, VGA, HDMI, H.265 / H.264)HDD Seagate SkyHawk ST2000VX008 2TB (3.5Monitor LCD IIyama Prolite X2888HS-B2 de 28Router TP-Link Archer C6 AC1200 (gigabit, dual band), (4x10/100/1000 Mbps)Switch PoE ULTIPOWER PRO00208afat (120W, 2x1Gbps,  8xPoE 802.3af/at, PoE Auto Check)
Sistem de camere IP CCTV folosind seria EasyIP Lite de la hikvision

Noțiuni de bază despre adresarea IP - partea 6.

ediția anterioarăs-au discutat detaliile despre porturi de rețea. Un alt parametru important este DNS. Pentru a schimba adresele IP publice (externe) din format numeric în format de domeniu, se utilizează serviciul DNS (Domain Name System). Ceea ce înseamnă că nu este nevoie să vă amintiți adresele sub forma 62.121.130.38 este suficient să vă amintiți adresa mult mai prietenoasă www.dipolnet.ro.
Prezentare generală a unei proceduri de comunicare între client și server utilizând adrese DNS
1. Care este adresa IP al site-ului www.dipolnet.ro (interogare către serverul DNS 8.8.8.8)?
2. www.dipolnet.ro este 62.121.130.38
3. Bună ziua, 62.121.130.38! Trimite-mi site-ul tău
4. Aici este site-ul meu
Traducerea numelui de domeniu în setul de numere este efectuată de serverul DNS corespunzător, către care computerul trimite o cerere pentru traducerea adresei. După primirea răspunsului cu adresa numerică, computerul se conectează la computerul/serverul relevant.
DDNS va fi discutat în detaliu în următorul număr al Săptămânalului Dipol.

Configurare avansată pentru detecția mișcării.

Camerele IP Hikvision (cu excepția unor dispozitive de proiectare) pot defini 8 zone independente de detecție a mișcării, unde fiecare zonă poate avea sensibilitate diferită și poate detecta obiecte de diferite dimensiuni. Acest lucru poate evita problemele care pot fi cauzate de părțile în mișcare ale zonei (de exemplu, frunze și crengi mișcate de vânt), atunci sensibilitatea în această zonă ar trebui redusă. Mai mult, parametrii de detecție pot fi diferiți în fiecare zonă pentru modurile zi și noapte. În modul nocturn, camerele generează adesea zgomot care poate fi recunoscut ca mișcare prin algoritmi analitici. Prin urmare, se recomandă reducerea sensibilității detectării mișcării în modul nocturn.
Setările menționate sunt disponibile după selectarea unei opțiuni avansate de configurare pentru detecție a mișcării.
Panou de configurare avansat pentru detecția mișcării

Produse noi în oferta Dipol

Switch TP-Link TL-SF1006P 6xFE (4xPoE) 802.3af/at 67W N29929 este un dispozitiv desktop cu 6 porturi RJ45 ce asigură o transmisie de rețea cu viteză de 10/100 Mbps prin autonegociere a vitezei. Patru dintre ele acceptă Power over Ethernet (PoE + 802.3af/at). Switch-ul detectează automat dispozitivele PD conforme cu standardul IEEE 802.3af sau IEEE 802.3at și le alimentează. Acest lucru vă permite să extindeți acoperirea rețelei în locuri în care nu există acces la prize sau linii de alimentare unde este necesară plasarea unor AP-uri, camere IP, telefoane IP etc.
Adaptorul powerline TP-LINK TL-PA7017 N3370 transmite semnal Ethernet prin cablul electric existent. Este o soluție ideală atunci când nu este posibilă utilizarea un cablu UTP sau când nu este posibilă sau nu este rentabilă utilizarea unei rețele Wi-Fi.
Cutia de joncțiune DS-1280ZJ-DM46 M57181 este concepută pentru camerele HIKVISION dome. Fabricată din aliaj de aluminiu, permite ascunderea conexiunilor de cablu sau a video balunurilor.

Merită citit:

Camere HD-TVI într-un sistem TV. Conversia semnalului A/V de la PC, playere sau camere CCTV etc., în semnal RF de înaltă frecvență utilizat în sistemele de televiziune terestre necesită utilizarea unui modulator. Un astfel de dispozitiv are...>>>mai multe
Utilizarea modulatorului MI520P IP - 2xDVB-T R81609
Hik-Pro Connect - o nouă platformă pentru instalatori și integratori