Săptămânalul DIPOL - TV/satelit, supraveghere, rețelistică

Nr. 40/2020 (04 decembrie 2020)

Microsoft folosește a treia dimensiune pentru salvarea datelor ca holograme.

Microsoft a anunțat lansarea proiectului HSD (Holographic Storage Device) care vizează crearea unui succesor pentru SSD-uri și HDD-uri. În cadrul proiectului, oamenii de știință vor crea un sistem de înregistrare holografică a datelor care va fi utilizat împreună cu soluția de stocare a datelor în cloud ”Azure„ a companiei. Sistemele existente oferă o fiabilitate prea mică a înregistrării datelor datorită prezenței componentelor mecanice sau a celulelor de memorie care se deteriorează în timp. De asemenea, costul stocării neschimbate pe termen lung a datelor este prea mare, iar cererea pentru acest tip de spațiu de stocare crește rapid.
Cristal luminat cu ajutorul laserului
În sistemul holografic dezvoltat, purtătorul de date este un cristal de niobat de litiu umplut cu atomi de fier. Pentru a salva date, cristalul este expus la două fascicule laser: un fascicul de referință - care marchează locul în care datele sunt salvate în cristal și un fascicul cu date într-o formă tridimensională. Datele sunt înregistrate în structura cristalină la intersecția ambelor fascicule prin schimbarea poziției și densității electronilor sub influența luminii laser incidente. O astfel de modificare este vizibilă ca interferență și este o hologramă salvată. Datele salvate în acest mod ocupă mult mai puțin spațiu decât este necesar mediilor tradiționale, iar timpul de acces este, de asemenea, mai scurt. Datele sunt citite iluminând partea corespunzătoare a cristalului cu un fascicul de referință și citind interferența de către o cameră. Dezvoltarea camerelor și a algoritmilor de procesare a imaginilor este importantă în proiectarea suporturilor media, deoarece doar o cameră de înaltă calitate este capabilă să înregistreze distribuția interferențelor. Datele pot fi șterse prin iluminarea cristalului cu un laser cu putere mai mare.
Cum funcționează memoria holografică
Microsoft are deja o experiență în domeniul înregistrării holografice. Anul trecut, un proiect prototip pentru stocarea informațiilor în sticlă a fost creat în cadrul proiectului ”Silica”. Filmul original Superman din 1978 a fost salvat pe o bucată de sticlă de 75 x 75 x 2 milimetri. Această metodă de înregistrare a datelor pare foarte promițătoare.

Quick sharing pentru dispozitivele Hikvision.

Cu ajutorul aplicației Hik-Connect, un alt utilizator poate avea acces cu ușurință la dispozitivele Hikvision folosind un cod QR. Face posibilă partajarea rapidă a camerelor și a DVR-ului adăugat la aplicația Hik-Connect (la contul de utilizator sau guest). Această soluție va fi utilă atunci când, de exemplu, este necesar accesul membrilor familiei. Posibilitatea de a refuza accesul în orice moment este, de asemenea, un avantaj.
Codul QR generat
Pașii de urmat pentru procedura de sharing:
 • Generarea de cod QR pe smartphone-ul proprietarului (codul este valabil 60 de minute)
 • Scanarea codului cu un smartphone pentru împărțirea accesului la cameră
 • Setarea privilegiilor de acces:
  • Vizualizare live
  • Redare
  • Notificări de alarmă
  • Două ieșiri audio
  • Control PTZ

Supravegherea unei clădiri de locuințe bazat pe camere IP Hikvision.

Următoarea imagine prezintă conceptul unui sistem de monitorizare video care acoperă o clădire, bazat pe un NVR Hikvision și camere IP din seria EasyIP 3.0. Camerele cu o rezoluție de 6 MP și 2.8 mm distanță focală au fost utilizate pentru montarea sistemul de supraveghere. Cu o rezoluție ridicată a camerelor și un unghi larg de 99°, zona mare poate fi monitorizată cu o calitate bună a imaginii. Camerele acceptă tehnologia Dark Fighter (Ultra-low-light), care oferă o reproducere mai bună a culorilor în condiții de lumină slabă, comparativ cu cele fără această funcție. Modelele de camere bullet DS-2CD2065FWD-I K17596 au fost utilizate pentru supravegherea în exterior, în timp ce pentru interior camerele dome DS-2CD2165FWD-I K17306. Camerele sunt alimentate și conectate la NVR prin intermediul switch-ului PoE N29986 cu 16 porturi. Cu utilizarea a două hard disk-uri de 3 TB, de ex. M89305, compresie video H.265 și modul de înregistrare continuă la 20 fps pentru fiecare cameră, timpul de păstrare a datelor este de 15 zile.
Camera IP Hikvision DS-2CD2165FWD-I (6MP, 2.8mm, 0.014 lx, IR max. 30m, WDR, IK10, H.265/H.264)Cameră IP Hikvision DS-2CD2065FWD-I (6 MP, 2.8 mm, 0.014 lx, IR 30m, WDR, H.265/H.264)Router wireless TP-Link TL-WR940N (802.11n/450Mbps, 3T3R MIMO, 4xLAN, 1xWAN)Monitor LCD 22inch AG NEOVO SC-22HDD WD PURPLE WD40PURZ 4TB (3.5, SATA3/6Gb/s, 64MB)NVR 4K Hikvision DS-7616NI-I2 (16 canale, 160Mbps, 2xSATA, Alarm IN/OUT, VGA, HDMI)Switch PoE ULTIPOWER 2216af (16xRJ45/PoE-802.3af, 2xRJ45-GbE/2xSFP)Cablu U/UTP 24AWG NETSET Cat5e de interior [1m]
Diagrama instalării camerelor CCTV IP Hikvision intr-un apartament
Stream-urile video de la camere sunt înregistrate pe un NVR cu 16 canale DS-7616NI-I2 K22163. Monitorul M3022 este conceput pentru vizualizarea live locală și analiza înregistrărilor redate. Mai mult, după conectarea DVR-ului la Internet prin intermediul routerului N3259, accesul la sistem este posibil prin Wi-Fi (în raza de acțiune a routerului wireless) și prin Internet (după redirecționarea porturilor sau prin cloud). Întreaga instalație poate fi realizată din cablul E1408.

Reînnoirea frecvenței. Standard DVB-T2/HEVC.

Tehnologia 5G este cel mai apropiat viitor al pieței de telecomunicații. Cu toate acestea, pentru ca acest lucru să se întâmple, este necesară infrastructura adecvată și alocarea benzilor RF. Una dintre ele, banda de 700 MHz (694 MHz -790 MHz) este utilizată în prezent pentru difuzarea televiziunii digitale terestre DVB-T. În majoritatea țărilor UE, se desfășoară lucrări pentru organizarea spectrului de frecvențe radio și pentru a face benzile furnizate disponibile pentru telecomunicații. În acest scop, țările UE vor trebui să elibereze banda de 700 MHz și să reorganizeze multiplexurile terestre DVB-T (reînnoirea frecvenței) pentru nevoile operatorilor de telefonie mobilă (servicii 5G), precum și trecerea la DVB-T2/HEVC. Doar televizoarele capabile să decodeze imaginea și sunetul astfel comprimate pot recepționa corect programele de televiziune. Un număr de televizoare DVB-T utilizate acum nu sunt echipate cu un decodor DVB-T2 și pot afișa doar imagini codificate pe AVC (cunoscut și sub numele de H.264 sau MPEG-4 part 10), un standard de codare video mai vechi. După trecerea la standardul de transmisie DVB-T2/HEVC, televizoarele respective nu vor mai „recunoaște” conținutul difuzat și va trebui achiziționat un receiver extern. Modificările nu vor afecta acei destinatari care utilizează semnalul TV prin cablu sau primesc programe TV prin satelit sau Internet.
La achiziția unui televizor nou, asigurați-vă că este capabil să decodeze semnal DVB-T2 cu codecul HEVC (cunoscut și sub numele de H.265 sau MPEG-H partea 2). Noul televizor ar trebui să proceseze sunetul codat la standardul E-AC-3.

Marcarea cablurilor din fibră optică conform DIN/VDE 0888.

Codificarea și interpretarea cablurilor din fibră optică este o provocare atât pentru instalatori, cât și pentru vânzători acesteia. Dificultatea are legătură cu complexitatea marcării cablului (de obicei compusă din mai multe litere), lipsa cunoștințelor cu privire la interpretarea codurilor specifice, precum și prezența simultană a două practici de codificare diferite, adică standardul european DIN/VDE de-a lungul cablului cu un alt standard utilizat la nivel local (în Polonia, de exemplu, se bazează pe standardele producătorului principal de cablu, Telefonika).
Fibră optică de exterior singlemode: DRAKA A-DQ(ZN)B2Y SM (8 fibre G.652D) [1m]
Standardul european de marcare pentru cablul L79508 A-DQ (ZN) B2Y8E analizat:
de exterior, umplut cu jelly-filled, rezistent la apă (datorită poziționării fibrelor), ranforsare nemetalică, armare din fibră de sticlă sau aramidă împotriva atacurilor rozătoarelor, teacă din PE, 8 fibre single-mode
.
Standardul impune, de asemenea, ca denumirea să includă două informații suplimentare: diametrul miezului și al învelișului, precum și standardul de fibră. Pentru cablul analizat, aceste cifre ar fi respectiv 9/125 OS2. Cu toate acestea, producătorii ignoră adesea aceste date.
Tabelul de mai jos arată variantele de culori posibile
în concordanță cu standardul european DIN/VDE 0888:
marcare simplăMarcarea cablului în concordanță cu standardul European DIN/VDE 0888
A

A/I or U - cablu universal

A - de exterior

I -  de interior

D

D - tub cu gel

V - tub strâns

K - tub flexibil

W - tuburi libere răsucite umplute cu gel

QQ - rezistent la apă (poziționarea fibrelor sau materiale inflabile cu apă)
F  - rezistent la apă (compus de umplere a miezului)
(ZN)centrul fibrei cu ranforsare non-metalică
BB - armare anti-rozătoare din fibră de sticlă sau aramidă
SR - armare metalică anti-rozătoare
HH - teacă exterioară fără halogeni
2Y - teacă exterioară din PE
Y - teacă exterioară PVC 
24Numărul de fibre sau numarul de fibre/tub
G

G - fibră gradient multi-mode

E - fibră single-mode

9/125Diametrul miezului/diametrul învelișului
OS2Categorie/Standard fibră

Extinderea modului PoE din switch

Switch-ul PoE ULTIPOWER 0064afat N29978 este un dispozitiv de tip desktop care asigură o transmisie de rețea lină. Are 6 porturi RJ45 care acceptă negocierea automată a vitezei conexiunii. Patru dintre ele acceptă Power over Ethernet (PoE). Comutatorul detectează automat dispozitivele PD conforme cu IEEE 802.3af sau IEEE 802.3at și le alimentează. Acest lucru face posibilă extinderea gamei de rețea la locații fără acces la liniile de alimentare sau prize, și în locurile unde sunt montate AP-uri, camerele IP, telefoanele IP etc. Puterea totală maximă a dispozitivelor furnizate nu trebuie să depășească 65W.
Switch-ul are modul de Extindere (activată din panoul frontal) ce permite alimentarea prin cablu UTP/FTP a dispozitivelor PoE situate la distanțe de până la 250 de metri. În acest mod, porturile PoE nu acceptă funcția de negociere automată și funcționează la 10 Mbps (porturile uplink pot funcționa în continuare la 10/100 Mbps).
Exemplu de montare pentru switc-ul PoE ULTIPOWER 0064afat 6xFE (4xPoE), 802.3af/la 65W N29978.

Produse noi în oferta Dipol

Cutie distribuție FTTH GP62DW-7 (1-in/4-out, 12 splice, 8 cuple SC)
Cutie distribuție FTTH GP62DW-7 (1-in/4-out, 12 splice, 8 cuple SC) L54012 permite organizarea ușoară a cablurilor de fibră optică (până la 12 fibre, în funcție de adaptoarele instalate.) Deschiderile din cutis de distribuție sunt potrivite pentru adaptoarele SC simplex sau LC duplex. Caseta de sudură se poate echipa cu până la 12 splice-uri.
Yala electromagnetică încastrabilă îngustă și reversibilă XS12R BIRA HARTTE Seria XS G74232 este utilizată pentru deschiderea de la distanță a ușilor, dulapurilor sau portițelor metalice, din lemn și plastic. Poate fi utilizat cu sisteme de control acces, interfoane, cititoare de carduri etc.
Camera IP Hikvision DS-2CD2T46G2-2I (4 MP, 2.8mm, 0,003lx, IR max. 60m, WDR, H.265, AcuSense)
Cameră IP compactă Hikvision DS-2CD2T46G2-2I K04525 aparține celei de-a doua generații de camere bazate pe tehnologia AcuSense, remarcabilă prin filtrarea și mai eficientă a alarmelor false. Camera este dedicată pentru utilizarea în sistemele CCTV bazate pe DVR/NVR-uri. Este echipată cu un senzor CMOS de 4 Mpix 1/2.7" și un iluminator IR cu o rază de acțiune de până la 60m pentru a asigura vizibilitatea corectă în condiții de lumină slabă.

Merită citit:

Alimentarea PoE pe cablul de internet.. Switch-ul PoE ULTIPOWER 352SFP N299707 are funcția Alimentare Dispozitiv (PD) ce permite alimentarea prin conectarea la un alt switch PoE. Această funcție este utilă atunci când un singur cablu UTP este conectat la locul de instalare al switch-ului (de ex. camere, dacă sunt instalate în același loc sau pe stâlp)...>>>mai mult
Exemplu de instalare a switch-ului PoE cu funcția PD
Hik-Pro Connect - Noua platformă pentru instalatori și integratori