Săptămânalul DIPOL - TV/satelit, supraveghere, rețelistică

Nr. 4/2021 (25 ianuarie 2021)

Prima rețea cuantică din lume.

Cercetătorii chinezi au creat prima rețea de comunicații cuantice din lume prin interconectarea a peste 700 de fibre optice terestre și două legături Earth-satelit. Rețeaua conectează locații aflate la mai mult de 4.600 km distanță. Spre deosebire de criptarea convențională, comunicația cuantică este considerată imposibil de corupt, reprezentând astfel viitorul transferului sigur de informații pentru bănci și în toate celelalte aplicații cu gestionarea datelor transmise.
Nucleul comunicării cuantice este distribuția cuantică a cheii (QKD) ce cuprinde secvențe de zerouri și unele generate de stările cuantice ale particulelor (de exemplu fotoni). Orice interferență cu transmisia sau schimbarea cheii este imediat detectată. În 2016, China a lansat primul satelit de comunicații cuantice din lume și apoi a creat prima rețea QKD între 2.600 km distanță de stații terestre. Datele între stații au fost transmise de sateliți. În 2017, a fost finalizată o rețea de fibră optică cu o distanță de peste 2.000 km, conectând Beijingul cu Shanghai. Etapa finalizată acum a fost integrarea și introducerea comunicării cuantice pe ambele rețele.
Rețeaua cuantică de fibră prin satelit din China ce face legătura între Shanghai cu Beijing și Xinlong cu Nanshan
În ultimii ani, o echipă de cercetători chinezi condusă de Jianwei Pan, Yuao Chen și Chengzhi Peng de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Hefe, au testat pe larg performanțele diferitelor părți ale rețelei cuantice integrate. De exemplu, odată cu creșterea frecvenței ceasului și cu o eficiență a protocolului QKD, legătura satelit-ground are acum o rată medie de generare a cheilor de 47.8 kilobiți pe secundă, care este de 40 de ori mai rapidă decât cea precedentă. Echipa de cercetare continuă dezvoltarea intensă în colaborare cu parteneri internaționali din Austria, Italia, Rusia și Canada. Eforturile lor vizează crearea de sateliți compacți QKD și receptoare terestre, precum amplasarea sateliților pe orbite mai îndepărtate.

Sisteme de supraveghere cu camere ColorVu.

Diagrama de mai jos prezintă un sistem de supraveghere al unui bloc cu un NVR și a camere IP Hikvision, din seriaEasyIP4.0 ColorVu. Caracteristicile principale ale acestei serii sunt filmarea color non-stop, astfel încât informațiile legate de culoare sunt păstrate indiferent de condițiile de iluminare. Zona exterioară din jurul clădirii este monitorizată de opt camere DS-2CD2047G1-L K03114 compacte cu rezoluție de 4 MP și obiectiv de 2,8 mm cu unghi de vizualizare de 102°. În interiorul clădirii, există patru camere dome DS-2CD2347G1-L K00311 cu o rezoluție de 4 MP, echipate cu obiective de 2.8 mm cu unghi de vizualizare de 109°. Ambele modele au un iluminator cu o rază de acțiune de 30m, ce poate porni automat la condițiile de lumină slabă pentru a asigura o imagine color. În majoritatea cazurilor, totuși, când iluminatul stradal sau al scărilor este disponibil, camera funcționează cu led-urile IR oprite.
Cablu U/UTP 24AWG NETSET Cat5e de interior [1m]Cameră IP Hikvision ColorVu DS-2CD2347G1-L (4MP, 2.8mm, 0.0014 lx, iluminator alb 30m, WDR, H.265, dome)Cameră IP 4MP Hikvision ColorVu DS-2CD2047G1-L (2.8mm, 0.0014 lx, iluminator alb 30m, WDR, H.265)Router wireless TP-Link TL-WR940N (802.11n/450Mbps, 3T3R MIMO, 4xLAN, 1xWAN)Monitor LCD 22inch AG NEOVO SC-22HDD WD PURPLE WD40PURZ 4TB (3.5, SATA3/6Gb/s, 64MB)NVR 4K Hikvision DS-7616NI-K2 (16ch, 160Mbps, 2xSATA, Alarmă IN/OUT,  H.265/H.264)Switch PoE ULTIPOWER 2216af (16xRJ45/PoE-802.3af, 2xRJ45-GbE/2xSFP)
Supravegherea blocurilor cu camere Easy IP 4.0 ColorVu
Distribuirea carectă a camerelor permite identificarea precisă a persoanelor ce încearcă să vandalizeze exteriorul clădirii (de exemplu, pereții). Un switch PoE N29986 cu 16 porturi a fost utilizat pentru a alimentarea camerelor și pentru conectarea la NVR. Camerele suportă H265+, H.265, H.264+, H.264. Când utilizați 2 HDD-uri cu o capacitate de 4 TB, de ex. M89305, compresie H.265 și setarea înregistrării la 25 fps pentru toate camerele, înregistrările pe hard disk vor fi păstrate timp de 14 zile.

Tehnologia ImagePerfect de la Seagate - garantează integritatea datelor.

Utilizarea hard diskurilor „obișnuite” într-un sistem de supraveghere implică riscul pierderii datelor. Acest lucru se datorează faptului că hard disk-urile utilizate în scopuri de monitorizare funcționează în medii diferite de cele utilizate în PC-uri. Datele sunt stocate aici în mod continuu și reprezintă peste 90% din încărcarea pe disc. Necesitatea de a gestiona simultan mai multe fluxuri de date generate de camere individuale este, de asemenea, o provocare.
Algoritmul de colectare a datelor în cache și scriere pe disc după umplerea buffer-ului
Eficiența mare a transferului de fișiere nu este legată doar de cerințele de lățime de bandă ridicate, ci și de disponibilitatea unor funcții robuste de corectare a erorilor pentru a asigura coerența datelor în timpul transmiterii. Discurile utilizează un algoritm special de corecție a datelor din mers pentru a reduce posibilitatea de a pierde cadre de imagine în timp ce salvați. Software-ul de disc cooperează cu DVR-ul, asigurând un timp adecvat de gestionare a datelor, ceea ce minimizează posibilitatea de a umple în exces buffer-ul la înregistrare și evită pierderea imaginii la redarea înregistrărilor.
Hard disk-urileSeagate SkyHawk sunt controlate de un firmware special dedicat unităților CCTV. Se bazează pe tehnologia multi-level buffering (MTC) care asigură o integritate ridicată a imaginii și înregistrarea simultană a până la 64 de stream-uri. Protocolul ATA-8 utilizat este optimizat pentru salvarea înregistrărilor sub formă de blocuri de date. Datele de la NVR sunt stocate într-un buffer de cache a discului. Este scris în memoria non-volatilă numai după ce memoria este epuizată. Acest lucru are ca rezultat mai puține operații de citire/scriere a datelor, asigurând astfel o fiabilitate mai mare.

Proiectarea sistemelor TV/SAT pentru blocuri.

DIPOL oferăMR-9xx și MV-9xx Multiswitch-uri TERRA pentru blocuri, proiectate în conformitate cu cerințele sistemelor TV/SAT, asigurând recepția semnalului de la doi sateliți. Soluția oferită este utilizată pe scară largă, printre altele pe piețele poloneze, britanice, germane și australiene. În Polonia, din 2004, multiswitch-urile profesionale TERRA se bucură de o recunoaștere constantă în instalațiile SMATV colective mari. Calitatea construită, stabilitatea parametrilor și rata de eșec foarte scăzută fac din aceste multi-switch-uri un produs ales chiar și pentru cei mai pretențioși clienți. DIPOL vinde produse TERRA din 1996. Garanția produsului a fost prelungită la 4 ani începând din 2013.
Mai jos, este prezentată o diagramă a unui sistem SMATV exemplar al unei clădiri multifamiliale. A fost salvat în diferite formate: dwg,
pdforazstn (software de proiectare a sistemului) și poate fi personalizat cu ușurință.
Proiect realizat cu ajutorul programului SatNEt
Proiectul pentru programul SatNet salvat in format .pdf
Diagrama TV/SAT arată un exemplu de multiswitch optic-cupru SMATV pentru doi sateliți. Semnalele TV prin satelit și terestre au fost furnizate prin intermediul cablurilor coaxiale către transmițătorul optic OT501W A9872. Apoi, cablarea fibrelor optice (1 fibră pe 1 transmițător optic), înlocuiește transmisia clasică pe 9 fire prin multiswitch. Această soluție poate fi utilizată în clădiri mari, cu distanțele mai mari de câteva zeci de metri sau atunci când multiswitch-urile și dispozitivele de abonat necesită protecție împotriva posibilelor supratensiuni cauzate de fulgere în vecinătatea antenei. Receptoarele optice OR501W A9877 efectuează conversia inversă a mediului. În spatele receptoarelor optice se află multiswitch-urile MV-932L R70832, de la care se începe cablarea abonatului.

Specificații OTDR: dynamic range.

Există o serie de caracteristici care determină folosirea acestuia pentru proiecte specifice de luat în considerare la alegerea unui OTDR. Unul dintre parametrii cheie este așa-numitul „interval dinamic”. În general, diferența este exprimată în decibeli, între nivelul de putere al semnalului retransmis la începutul fibrei și al nivelului de zgomot. Cu alte cuvinte, parametrul menționat determină cât timp pot fi măsurate în siguranță secțiunile de fibră cu elemente de atenuare suplimentare (cuple, suduri, conectori) (adică având șansa de a vedea corect capătul liniei). De exemplu: intervalul dinamic de 30 dB înseamnă că OTDR-ul va măsura corect fibra optică, în care atenuarea nu va depăși această valoare. În ciuda faptului că o astfel de înțelegere a acestei definiții există în rândul instalatorilor, aceasta nu este pe deplin corectă și necesită unele clarificări.
Gama dinamică depinde direct de doi parametri configurabili de către instalator (și producător), și anume lățimea impulsului și lungimea de undă a luminii. Cu cât pulsul este mai lung (mai puternic) în fibră, cu atât va fi mai mare intervalul dinamic al OTDR-ului. Analizând specificațiile unui dispozitiv individual, trebuie luat în considerare standardul pe care producătorul l-a aplicat la determinarea intervalului dinamic al aparatului. Acestea pot include standarde populare IEC sau Telcordia (impuls de 10 μs, timp de 3 min, pe o fibră G.652D) sau producătorul poate folosi propriile teste - reducând astfel timpul de remediere sau extinzând lungimea impulsului pentru a crește artificial intervalul dinamic din specificație .
Standardul adoptat sau procedura proprie de testare a producătorului definește nu numai parametrii impulsului utilizați pentru a determina domeniul dinamic, ci și definiția acestui parametru. După cum arată figura de mai jos, intervalul dinamic variază în funcție de modul în care este definită limita sa inferioară: pentru standardul IEC va fi SNR = 98% (2% din semnal este zgomot), pentru standardul la fel de popular Telcordia, această limită este setat de SNR = 1 (50% din semnal este zgomot.) Standardul Telcordia este în mod clar mai puțin restrictiv aici. În practică, acest lucru se traduce printr-o diferență de aproximativ 1,56 dB în domeniul dinamic. Prin urmare, acest parametru trebuie analizat cu atenție în fișele tehnice.
A - domeniul de măsurare utilizat
B - gama dinamică IEC
C - gama dinamică Telcordia
Pentru a îndeplini așteptările clienților, unii producători specifică așa-numitul „domeniu de măsurare utilizabil”. Acest parametru este definit în mod similar ca intervalul dinamic OTDR, dar limita inferioară a semnalului restransmis este valoarea sub care o valoare de atenuare de 0.5 dB va fi nedetectabilă. Acest parametru spune mult mai multe despre utilitatea reală a unui OTDR, decât domeniul dinamic de bază, iar valoarea acestuia este de obicei cu aproximativ 8 dB mai mică (în cazuri extreme chiar și cu 14 dB).

Ce switch utilizăm atunci când construim o rețea într-un depozit?

Switch-urile industriale sunt dedicate instalațiilor industriale unde pot apărea condiții nefavorabile, cum ar fi: praf crescut, temperatură ridicată sau scăzută umiditate crescută. Instalarea celor industriale este recomandată și în cazul instalațiilor efectuate pe stâlpi sau în puțuri de telecomunicații - în carcase ermetice. Switch-urile au porturi Ethernet (în funcție de modelul Fast Ethernet sau Gigabit Ethernet) pentru conectarea dispozitivelor precum camere IP sau PC-uri. Switch-urile industriale ULTIPOWER au o carcasă cu grad protecție IP40 (protecție împotriva accesului la piese periculoase, protecție împotriva obiectelor străine solide cu un diametru mai mare de 1 mm). Toate porturile au sursă de alimentare PoE (switch-ul trebuie alimentat cu 48V DC). Switch-urile sunt echipate cu un port SFP pentru a schimba modul de transmisie în fibră optică.
Unul dintre cele mai frecvent utilizate switch-uri industriale în astfel de sisteme este ULTIPOWER 352SFP N299707:
  • cu o gamă largă de temperaturi: -30...65℃,
  • alimentat prin cablu UTP (maxim 60 W),
  • Porturi Ethernet: 4x GigabitEthernet 10/100/1000 Mbps, 1x GigabitEthernet 10/100/1000 Mbps (port PD),
  • Porturi PoE: 4 802.3af / at,
  • protejat împotriva ESD: 6kV.
Switch industrial PoE ULTIPOWER 352SFP 802.3af/at (4xPoE GE, 1xGE (PD), 2xSFP 1000M, Extended, VLAN, PoE Auto-Check, funcție PD)Modul Gigabit SFP ULTIMODE SFP-023G 2xLC 1310 nm(multimode, 2 km)Modul Gigabit SFP ULTIMODE SFP-023G 2xLC 1310 nm(multimode, 2 km)
Diagrama arată un sistem în care un switch cu un singur port asigură alimentarea și transferul datelor către cameră (instalată într-o altă locație, de exemplu, la 2 km distanță) prin fibră optică

Produse noi în oferta Dipol

Sursă alimentare antenă ZS100 cu separator SDC3
Sursă alimentare antenă ZS100 cu separator SDC3D0018 este asamblată într-o carcasă din metal turnat sub presiune cu prize de tip F, cu LED separator care indică starea dispozitivului. O sursă de alimentare prin comutație bazată pe un singur sistem convertor cu un consum foarte redus de energie în condiții fără sarcină.
Modul CAM CONAX SMIT cu un singur stream A9950 acceptă carduri în sistemul de codare CONAX. Modulul CAM poate fi utilizat cu receptoare echipate cu o interfață DVB-CI (TV, tuner sau headend). A fost testat pe multe modele de receptoare de la producători europeni, din Orientul Mijlociu, australieni și asiatici. Cu un card de decodare cu autorizație activă introdusă, modulul permite accesul la programe de televiziune digitală criptate.
Router LTE / 4G MikroTik LHG RBLHGR&R11e-4G, 4G 150Mbps, 1x RJ45 100Mbps, 1x SIM
AP 4G MikroTik LHG RBLHGR & R11e-4G N24118 este un echipament CPE (Customer Premises Equipment) echipat cu un modem LTE și o antenă cu un câștig de 21 dBi este ideală pentru următoarele benzi LTE (450, 800, 1800, 2500, 2600, 3500, 3700 MHz).

Merită citit:

***De ce se folosește stream-ul MJPEG pentru camere?
***www.dipolnet.ro/inf_dipo_2021_01.htm#02*** Stream-ul video în format MJPEG a fost adesea folosit în sistemele de supraveghere instalate acum mulți ani. A fost înlocuit datorită unei performanțe mai mici decât cea a codecului H.264 competitiv. Cu toate acestea, sistemele de automatizare a casei sau sistemele de alarmă deseori, în special cele vechi, acceptă doar codificarea MJPEG. Pentru a face posibilă o conexiune a camerei IP, trebuie setați parametrii de compresie ai fluxului de imagine corespunzător. În cazul camerelor IP Hikvision, acest lucru este posibil doar pentru fluxul auxiliar, adică pentru cel cu rezoluție mică...
>>>mai mult
Parametrii necesari pentru rularea codării MJPEG
(flux auxiliar, limitarea și codificarea rezoluției)
Repeatere FAQ - GSM, DCS, 3G
Amplificator 4G pentru casă