Săptămânalul DIPOL - TV/satelit, supraveghere, rețelistică

Nr. 6/2021 (8 Februarie 2021)

Microsoft va face posibilă comunicarea cu persoanele decedate.

Microsoft a patentat un concept controversat al unei tehnologii ce vă va permite să creați o persoană virtuală în așa fel încât să puteți „vorbi” cu ea. Se numește ”chatbot” și este un program de PC bazat pe AI care poate prelua trăsăturile unei persoane. Potrivit conceptului, datele de pe rețelele de socializare, inclusiv toate postările, aprecierile sau conversațiile text (inclusiv e-mail și mesaje), vor fi utilizate pentru a crea o persoană virtuală. Chatbot-ul poate procesa toate acele informații și, pe baza acestora, poate construi o formă virtuală având caracteristicile (stilul de exprimare, interese, opinii, reacții, comportament, tonul vocii etc.) ale unei persoane reale. Mai mult, contactul virtual nu se va limita doar la scriere. Brevetul menționează crearea unui model de vizualizare și voce a unei persoane bazat pe imagini, înregistrări video și sonore pentru a face imitația și mai credibilă.
Scopul chatbot-ului este de a aduce confort oamenilor care trăiesc momente dificile după moartea unei persoane dragi. Nu va trebui să vă limitați la vizualizarea fotografiei sau a arhivei de mesaje stocate, dar puteți purta o conversație și chiar puteți vedea decedatul. Cu toate acestea, conținutul brevetului arată că o astfel de imitație ar putea folosi identitatea oricui, fie că este viu sau nu. Mai mult, poate fi o identitate fictivă, de exemplu, eroul unei cărți. Cu toate acestea, există multe controverse etice și juridice în jurul subiectului, precum și problema protecției identității sau posibilitatea foarte tehnică de a recrea cu fidelitate o persoană pe baza datelor disponibile. Există, de asemenea, îndoieli cu privire la ideea însăși, deoarece tehnica poate fi folosită și pentru a fura identitatea sau a vă crea proprii roboți. Brevetul „Crearea unui chatbot conversațional pentru o anumită persoană” a fost depus cu mult timp în urmă, în 2017, dar abia în decembrie 2020 a fost aprobat de oficiul american de brevete. Până în prezent, Microsoft nu are încă planuri pentru un anumit produs care utilizează brevetul.

Corectarea distorsiunii imaginii de la o camera CCTV.

Faptul că obiectivul camerei nu este un corp geometric perfect, iar sticla din care este fabricată nu este un monolit duce la distorsiuni ale imaginii. Rețineți, de asemenea, că un obiectiv este format din multe obiective și lumina care trece prin ele este distorsionată. Alegerea obiectivelor și a distanței focale afectează vizibilitatea obiectelor din câmpul vizual și determină poziția relativă a punctelor individuale din imagine. Camerele cu o distanță focală de 2.8 mm urmăresc un cadru larg de imagine cu un unghi de vizualizare de aproximativ 100o. Imaginea de la o cameră cu un unghi de vizualizare atât de mare va fi de cele mai multe ori arcuită spre exterior, este așa-numita „distorsiune a butoiului”. O astfel de distorsiune este acceptabilă în majoritatea cazurilor, dar poate fi corectată prin software. în camerele din seria 4 a Hikvision. Rezultatele sunt prezentate mai jos.
”Corectarea distorsiunii”, funcție pentru camerele Hikvision.
Unghiul orizontal de vizionare este de 110o.

Măsurători efectuate cu OTDR: îndoielile instalatorilor la măsurarea lungimii fibrei optice.

Unul dintre avantajele interesante ale unui reflectometru este capacitatea de a determina distanța până unde fibra este întreruptă (de exemplu, rupere de cablu). Cu toate acestea, se întâmplă ca instalatorii să aibă îndoieli în interpretarea măsurătorilor făcute de reflectometru și chiar să sugereze eșecul acestuia. Cu cât fibrele optice sunt mai lungi, cu atât mai mare poate fi diferența dintre rezultatele măsurătorii distanței și așteptările instalatorilor.
Configurarea corectă a reflectometrului prin specificarea indicelui de refracție IOR, pentru acea fibră, este importantă aici. Mai multe despre acest subiect în Săptămânalul Dipol. Este la fel de important să înțelegem distanța reală față de reflectometru. Figura de mai jos prezintă 3 definiții ale distanței/lungimii care ar trebui luate în considerare atunci când se efectuează măsurători OTDR:
  • distanța fizică dintre două locații (de ex. clădire - clădire, clădire - stâlp, clădire - rack de telecomunicații etc.) măsurată la nivelul solului în linie dreaptă,
  • lungimea reală a cablului care conectează două obiecte - de obicei mai mare datorită faptului că traseul cablului nu este în linie dreaptă sau poate aveo o îndoire; acea lungime poate fi citită din marcajele plasate pe învelișul exterior al cablului,
  • lungime optică - lungimea fibrei optice plasată în cablu; acea lungime este determinată de reflectometru.
A - distanța dintre clădiri
B - lungimea cablului
C - lungimea fibrei măsurate de reflectometru
(lungimea totală a cablului, incluzând toate elementele din traseu)
Deoarece un cablu optic are întotdeauna rezerve de cablu sau bucle generoase pentru a nu supraîndoi fibrele din interior, distanța măsurată de OTDR va fi întotdeauna mai mare decât așteptat (lungimea cablului). Excesul de fibră depinde de structura cablului și poate ajunge de obicei la 1% - 2% sau chiar până la 5% (cel mai mare exces se găsește în cablurile cu mai multe tuburi în care tuburile sunt răsucite în jurul unui miez dispus central) . Rețineți că pulsul luminos al reflectometrului trece prin toate componentele căii optice, cum ar fi pigtailuri, patchuri sau rezervele de pe stâlpi sau din ODF-uri. Dacă există multe dintre aceste elemente, acesta poate avea un impact semnificativ asupra rezultatelor măsurătorilor.
Înțelegerea informațiilor de mai sus este deosebit de importantă pentru determinarea locației defecțiunii din fibre. Nu este problemă in cazul în care cablul este deteriorat ca urmare a intervenției umane (de exemplu, cablul este rupt cu un excavator). Problema începe atunci când cablul este mușcat de șobolani sau deteriorat fără semne aparente. Cu determinarea corectă a locației defectului, pot fi evitate lucrări de excavare (uneori poate fi necesară demolarea șoselei sau a altor elemente de la suprafață).

Calculul spațiului de stocare și a lățimii de bandă necesare.

Storage and Network Calculator este software-ul Hikvision care vă permite să selectați capacitatea discului adecvat pentru DVR în funcție de timpul necesar de arhivare. De asemenea, calculează lățimea de bandă necesară pentru numărul selectat de camere. Sunt acceptate rezoluțiile CIF (352x288p) până la 12 MP (4000x3000p) suportă compresiile H.265+, H.265, H.264+, H.264.
Un exemplu de utilizare al programului Storage and Network Calculator. Pentru un număr selectat de camere și parametri de codare, un hard de 6 TB este necesar pentru înregistrarea a maxim 14 zile.
Software-ul este foarte ușor de utilizat și intuitiv. Mai întâi, selectați sistemul „PAL” sau „NTSC”. Apoi, în „Numărul de camere”, selectați numărul de camere ce vor fi adăugate împreună cu setările de codare, rezoluție, fps și tipul scenei. După selectarea parametrilor de codare, calculatorul va seta automat un bitrate. După adăugarea camerelor, sunt disponibile cele trei tab-uri: „Spațiu ocupat”, „Timp dat” și „Lățime de bandă”. În tab-ul Spațiu ocupat, după introducerea capacității HDD-ului și selectarea backup-ului pe zi, informațiile vor fi date după terminarea zilelor. În tab-ul Timp alocat, puteți introduce numărul de zile pentru care vor fi stocate înregistrările pentru a primi informații despre capacitatea necesară a discului. În tab-ul Lățime de bandă, sunt furnizate informații despre banda generată de camerele selectate.
+++Headend TERRA - soluție pentru hoteluri. Headend-urile convertesc semnalul de la satelit (DVB-S/S2) în semnal DVB-C COFDM sunt soluții utilizate în multe hoteluri. Canalele prin satelit pot fi o completare a programelor de televiziune pentru cablu sau poate fi singurul pachet oferit. Nu este nevoie să utilizați mai multe receptoare (de ex. Receivere de satelit) pentru televizoare, ceea ce face această soluție deosebit de atractivă pentru hoteluri, pensiuni, apartamente și spitale. Designul modular al headend-ului TERRA permite transmodularea unei game largi de semnale sursă (DVB-S/S2, DVB-T2, IP, HDMI) ieșirea poate fi pe DVB-T2/DVB-C/IP, conform cerințelor proprietarului.
Exemplu de montare a headend-ului TERRA pentru recepția canalelor de la doi sateliți. Conectarea oricărei ieșiri de la multiswitch-uri TERRA din seria MR-908L R70808 la fiecare dintre modulele de capăt TERRA vă permite să selectați orice transponder de satelit pentru una dintre cele 4 perechi de polarizare/bandă pentru fiecare dintre cele două poziții de satelit (Hotbird 13.0E, Astra - 19.2E). Pentru a selecta orice transponder de satelit din întreaga bandă de satelit, se recomandă utilizarea de multiswitch-uri dSCR/Unicabile de către TERRA pentru fiecare dintre cele două poziții de satelit. Modulul TDQ-420C R81638 permite introducerea a două canale codate de la două transpondere din satelit, în timp ce modulul TDQ-440 permite recepția programelor FTA de la până la 8 transpondere prin satelit. Această soluție elimină necesitatea utilizării receiverelor prin satelit.

Switchul perfect pentru sisteme de supaveghere IP

Switchul PoE ULTIPOWER PRO0064afat N299781 este un dispozitiv de tip desktop care asigură o transmisie de rețea fără întreruperi în rețelele de 10 și 100 Mbps. Are 6 porturi RJ45 care acceptă negocierea automată a vitezei conexiunii, 4 dintre ele acceptă Power over Ethernet (PoE). Switchul detectează automat dispozitivele IEEE 802.3af sau IEEE 802.3at și le alimentează. Acest lucru face posibilă extinderea rețelei la locații fără acces la curent electric sau prize, pentru a instala access pointuri, camere IP, telefoane IP etc. Puterea totală maximă a furnizată de switch este de 65 W.
Elemente distinctive:
  • 6 porturi 10/100 Mb/s,
  • 4 porturi PoE, alimentare și transfer date pe un singur cablu,
  • Nu este necesară instalarea și configurarea switch-ului,
  • Un singur port suportă 30W pe portul PoE,
  • Puterea maximă totală 65W,
  • Standardul PoE pentru alimentare este IEEE802.3af/at,
  • Suport auto-learning și auto-aging pentru adresele MAC (tabel 1K),
  • Funcție extinsă ce permite alimentarea dispozitivelor conectate prin UTP până la 250m,
  • Funcția PoE Auto Check efectuează automat o repornire a dispozitivului conectat în caz de suspendare.
Schemă de utilizare a switch-ului N299781 - 4 camere IP și porturile de uplink conectate la un NVR și Router

Produse noi în oferta Dipol

Monitor IIyama Prolite X3291HS-B1 (32
Monitor IIyama ProLite X3291HS-B1 M3032 este un monitor IPS de 32 inch care oferă reproducere naturală și precisă a culorilor și unghiuri largi de vizualizare (178°/178°). Are trei intrări de semnal (HDMI, DVI și VGA), difuzoare și o funcție de reducere a luminii albastre pentru a minimiza oboseala ochilor. Datorită compatibilității cu standardul VESA, monitorul poate fi montat pe perete folosind un suport adecvat. Monitorul este, de asemenea, echipat cu două difuzoare stereo (2 x 3 W).
Router LTE / 4G MikroTik LHG RBLHGR&R11e-4G, 4G 150Mbps, 1x RJ45 100Mbps, 1x SIM
Kitul MikroTik LHG 4G RBLHGR & R11e-4G este un dispozitiv CPE complet (Customer Premises Equipment) echipat cu un modem LTE. Acesta comunică în benzile LTE de 450, 800, 1800, 2500, 2600, 3500, 3700 MHz și este echipat cu o antenă cu câștig de 21 dBi.
Camera IP Hikvision ColorVu: DS-2CD1323G0E-I (2 MP, 2.8 mm, 0,028 lx, iluminator 30m, H.265/H.264)
Cameră dome HikvisionDS-2CD1323G0E-I este dedicată funcționării în sisteme de supraveghere IP. Este echipată cu un senzor CMOS de 1/2,8" cu o rezoluție de 2 Mpix și un iluminator cu infraroșu EXIR 2.0 cu o rază de acțiune de până la 30 m, asigurând vizibilitate corectă în cazul iluminării slabe. Are un obiectiv fix distanță focală de 2.8 mm și un unghi de vizualizare de 114,8°. Carcasă de clasă IP67 protejează camera împotriva condițiilor meteorologice nefavorabile. Alimentarea camerei se face la ++DC 12V sau prin PoE (802.3af).

Ultimele noutăți

Merită citit:

Tehnologia ImagePerfect de la Seagate - garantează integritatea datelor. Utilizarea hard diskurilor „obișnuite” într-un sistem de supraveghere implică riscul pierderii datelor. Acest lucru se datorează faptului că hard disk-urile utilizate în scopuri de monitorizare funcționează în medii diferite de cele utilizate în PC-uri. Datele sunt stocate aici în mod continuu și reprezintă peste 90% din încărcarea pe disc. Necesitatea de a gestiona simultan mai multe fluxuri de date generate de camere individuale este, de asemenea, o provocare...>>>mai mult

Algoritmul de colectare a datelor în cache și scriere pe disc după umplerea buffer-ului
Multiswitch-uri de la TERRA dSCR cu control automat al câștigului