Nr. 25/2021 (21 Iunie 2021)
Ca în fiecare an, Saptămânalul Dipol nu va fi publicat în perioada de concedii.
Următorul număr va fi disponibil pe 30 august 2021
Dorim tuturor cititorilor, clienților și partenerilor de afaceri
vacanță minunată!
Transmisia laser în spațiu.
Aterizarea rover-ului Perseverance pe Marte a fost urmată de transmisia imaginilor de calitate excelentă și chiar de videoclipuri pe Pământ, ea a stârnit discuții despre transmisia în mod eficient date pe o distanță atât de mare. Nu este surprinzător că NASA lucrează de mult timp la îmbunătățirea transmisiilor de date. Ei au dezvoltat o metodă de comunicare în care mediul informațional standard, o undă radio modulată corespunzător, va fi înlocuită cu lumină laser. Lansarea transmițătorului de testare LCRD (Laser Communications Relay Demonstration) în spațiu și primele teste vor începe în curând.Comunicațiile laser vor permite transmiterea datelor către Pământ de până la 100 de ori mai rapid decât o fac sistemele radio actuale. Ar fi nevoie de aproximativ nouă săptămâni pentru a transmite o hartă completă a lui Marte pe Pământ cu sistemele radio actuale. Cu laserele, ar dura aproximativ nouă zile. Important, sistemele de comunicații prin laser necesită mai puțin spațiu, sunt mai ușoare și necesită mai puțină energie, ceea ce înseamnă o uzură mai redusă a sistemelor de alimentare ale navelor spațiale.
Undele radio și lumina în infraroșu sunt tipuri de unde electromagnetice - diferă în lungime și interval. Undele radio, datorită naturii propagării, sunt mai difuze. Acest lucru are ca rezultat o transmisie limitată și mai puțin eficientă pe distanțe mari. Tehnologia laser face posibilă transmiterea unei porțiuni cumulative de date sub forma unui fascicul laser îngust, astfel încât stațiile terestre primesc mai multe informații într-un singur pachet. Din păcate, acest fascicul îngust necesită o direcționare foarte exactă a emițătorului și a receptorului. Aceasta prezintă o provocare tehnică semnificativă în anumite situații.
Reprezentarea grafică a diferenței de viteză a datelor și a lățimii fasciculului între comunicațiile radio și laser
Primul dispozitiv echipat cu LCRD va fi ILLUMA-T (Integrated LCRD Low-Earth Orbit User Modem and Amplifier Terminal), care va fi instalat pe Stația Spațială Internațională în 2022. Acesta va permite viteze de transmisie de 1.2 Gbps.
Concursul Dipol de Vară!
Participă la cea de-a 20-a ediție a concursului nostru fotografic „Interesat de Antene”. Încurajați de nivelul artistic ridicat al fotografiilor care ne-au fost trimise în edițiile trecute, am decis o noutate - extinderea formulei concursului cu o nouă categorie, videoclipul. Încă o dată încurajăm fotografii, iar acum realizatorii de filme, să-și prezinte lucrările, care vor fi judecate de Pawel Zechenter, de către un cunoscut fotograf și cineast din Cracovia. Cu ocazia acestei aniversări, am pregătit premii extrem de atractive, precum dronele DJi Mini 2 și Boxele JBL portabile. Puteți afla mai multe despre concurs și termeni aici.Metodă modernă de compresie video, codarea AI - cum funcționează?
Dispozitivele de supraveghere vă permit să înregistrați imagini la rezoluție din ce în ce mai mare, ceea ce se traduce printr-o cerere mai mare de lățime de bandă și spațiu pe disc. Pentru ca sistemul de monitorizare să ofere înregistrări de înaltă calitate, generând în același timp cantitatea optimă de date, ar trebui utilizate metode eficiente de compresie a imaginii. Unul dintre cele mai eficiente codecuri este AI Coding dezvoltat de Dahua.Adaptarea la sistemele CCTV se bazează pe implementarea principiului conform căruia se acordă prioritate obiectelor în mișcare, care trebuie să fie foarte clare, iar fundalul poate fi mai comprimat - mai ales atunci când este neschimbat. Algoritmul în sine funcționează pe baza a trei motoare principale care cooperează între ele pentru a obține imaginea de cea mai înaltă calitate în timp ce gestionează economic cantitatea de date.
- Motor de analiză video. Folosit pentru evaluarea și analiza scenei (de exemplu, determinarea orei din zi, a condițiilor meteorologice). Efectuează analize video în timp real, detectează obiectele în mișcare, selectează obiecte și zone pe care le împarte în fundal și ținte.
- Motor de alocare a datelor. Conform rezultatului motorului de analiză, acesta determină cât de multe date pot fi alocate unei anumite locații din scena monitorizată. Dacă motorul de analiză detectează prezența oamenilor sau a vehiculelor, algoritmul le va aloca mai multe date, în timp ce zonele de fundal vor primi mai puține date. Cel mai adesea fundalul ocupă o mare parte din imagini și, în același timp, nu este important în sistemul de monitorizare.
- Motor de compresie a fluxului de biți. Selectează cea mai bună configurare a codecurilor existente pentru a comprima fluxul de biți, în funcție de alocarea datelor din motorul de alocare.
KVM punct la punct.
Extenderul HDMI+USB over IP H3613 Signal-HD este folosit pentru a conecta (la maxim 100m) o sursă de semnal HD precum DVD player, DVR sau NVR la un televizor-monitor HD folosind un cablu UTP CAT5e/6, setul include sender şi receiver; porturile USB ale extender-ului permit controlul de la distanţă al unor echipamente de tipul DVR/NVR cu ajutorul unui mouse.Streamul HD IP de la transmiţător poare fi introdus într-un switch ethernet pentru distribuţia către mai multe receptoare HD IP. Lăţimea de bandă ocupată de o astfel de transmisie este de aprox. 15 Mbps. Semnalul de ieşire poate fi decodat doar cu un receptor H3613R - recepţia nu se poate face cu un PC.
Utilizarea unui set H3613 convertor-extender HDMI > IP plus mai multe receivere (punct la multipunct)
Cum recepționăm semnal DVB-T2/HEVC intr-o instalație colectivă echipată cu receivere DVB-T/MPEG-4?
Până în 2022, un nou standard pentru difuzarea televiziunii terestre, DVB-T2/HEVC, va fi introdus în întreaga Uniune Europeană. Introducerea unui nou standard de difuzare nu ar trebui să necesite înlocuirea antenei de recepție, dar poate fi necesară schimbarea direcției de recepție sau modernizarea instalației TV dacă televizoarele nu acceptă standardul DVB-T2 cu codec HEVC (cunoscut și ca H.265 sau MPEG-H partea 2) și procesează sunetul codat cu standardul E-AC-3 (numit și Dolby Digital Plus sau DD+). În timp ce în cazul unei mici instalații cu unul sau mai multe televizoare, nu ar trebui să existe nicio problemă (este suficient să cumpărați un receiver DVB-T2/HEVC și sa-l conectați prin HDMI), în cazul unui număr mai mare de televizoare (în special pensiuni, hoteluri) poate fi problematic. Imaginile de mai jos arată măsurarea semnalului DVB-T2 cu ajutorul analizorului ST-5150 Signal R10842 și un exemplu de diagramă de instalare care permite conversia standardului DVB-T2/HEVC în DVB-T/H264.///Imaginea de mai sus arată măsurarea semnalului DVB-T2/HEVC efectuată cu analizorul Signal ST-5150 folosind antena DIPOL 28/5-12/21-60 DVB-T/T2 A2810. Măsurătorile au fost efectuate pe canalul 27 (frecvență: 522 MHz). Semnalul are PWR = 72 dBµV și MER = 30.5 dB. Astfel de valori permit recepționarea fără probleme a televiziunii terestre pe orice televizor. În plus, analizorul ST-5150 R10842 are un tuner încorporat care permite monitorizarea continuă a canalului setat în standardul DVB-T2/HEVC.
///Diagrama sistemului TV permite recepțiaa semnalului DVB-T2/HEVC și transformarea acestuia în standardul vechi DVB-T/H264. Semnalul de la antena DIPOL 28/5-12/21-60 DVB-T/T2 A2810 a fost distribuit prin splitter-ul R60106 către 6 decodere DVB-T2/HEVC. Apoi, semnalul Full HD de la portul HDMI al modulatorului MHD001P R86103 a fost modulat în standardul DVB-T COFDM.