SUPORT TEHNIC
Newsletter
Săptămânalul DIPOL - TV/satelit, supraveghere, rețelistică
Nr. 25/2021 (21 Iunie 2021)

Ca în fiecare an, Saptămânalul Dipol nu va fi publicat în perioada de concedii.
Următorul număr va fi disponibil pe 30 august 2021
Dorim tuturor cititorilor, clienților și partenerilor de afaceri
vacanță minunată!
Transmisia laser în spațiu. Aterizarea rover-ului Perseverance pe Marte a fost urmată de transmisia imaginilor de calitate excelentă și chiar de videoclipuri pe Pământ, ea a stârnit discuții despre transmisia în mod eficient date pe o distanță atât de mare. Nu este surprinzător că NASA lucrează de mult timp la îmbunătățirea transmisiilor de date. Ei au dezvoltat o metodă de comunicare în care mediul informațional standard, o undă radio modulată corespunzător, va fi înlocuită cu lumină laser. Lansarea transmițătorului de testare LCRD (Laser Communications Relay Demonstration) în spațiu și primele teste vor începe în curând.
Comunicațiile laser vor permite transmiterea datelor către Pământ de până la 100 de ori mai rapid decât o fac sistemele radio actuale. Ar fi nevoie de aproximativ nouă săptămâni pentru a transmite o hartă completă a lui Marte pe Pământ cu sistemele radio actuale. Cu laserele, ar dura aproximativ nouă zile. Important, sistemele de comunicații prin laser necesită mai puțin spațiu, sunt mai ușoare și necesită mai puțină energie, ceea ce înseamnă o uzură mai redusă a sistemelor de alimentare ale navelor spațiale.
Undele radio și lumina în infraroșu sunt tipuri de unde electromagnetice - diferă în lungime și interval. Undele radio, datorită naturii propagării, sunt mai difuze. Acest lucru are ca rezultat o transmisie limitată și mai puțin eficientă pe distanțe mari. Tehnologia laser face posibilă transmiterea unei porțiuni cumulative de date sub forma unui fascicul laser îngust, astfel încât stațiile terestre primesc mai multe informații într-un singur pachet. Din păcate, acest fascicul îngust necesită o direcționare foarte exactă a emițătorului și a receptorului. Aceasta prezintă o provocare tehnică semnificativă în anumite situații.
Reprezentarea grafică a diferenței de viteză a datelor și a lățimii fasciculului între comunicațiile radio și laser
Primul dispozitiv echipat cu LCRD va fi ILLUMA-T (Integrated LCRD Low-Earth Orbit User Modem and Amplifier Terminal), care va fi instalat pe Stația Spațială Internațională în 2022. Acesta va permite viteze de transmisie de 1.2 Gbps.
Concursul Dipol de Vară! Participă la cea de-a 20-a ediție a concursului nostru fotografic „Interesat de Antene”. Încurajați de nivelul artistic ridicat al fotografiilor care ne-au fost trimise în edițiile trecute, am decis o noutate - extinderea formulei concursului cu o nouă categorie, videoclipul. Încă o dată încurajăm fotografii, iar acum realizatorii de filme, să-și prezinte lucrările, care vor fi judecate de Pawel Zechenter, de către un cunoscut fotograf și cineast din Cracovia. Cu ocazia acestei aniversări, am pregătit premii extrem de atractive, precum dronele DJi Mini 2 și Boxele JBL portabile. Puteți afla mai multe despre concurs și termeni aici.
Metodă modernă de compresie video, codarea AI - cum funcționează? Dispozitivele de supraveghere vă permit să înregistrați imagini la rezoluție din ce în ce mai mare, ceea ce se traduce printr-o cerere mai mare de lățime de bandă și spațiu pe disc. Pentru ca sistemul de monitorizare să ofere înregistrări de înaltă calitate, generând în același timp cantitatea optimă de date, ar trebui utilizate metode eficiente de compresie a imaginii. Unul dintre cele mai eficiente codecuri este AI Coding dezvoltat de Dahua.
Adaptarea la sistemele CCTV se bazează pe implementarea principiului conform căruia se acordă prioritate obiectelor în mișcare, care trebuie să fie foarte clare, iar fundalul poate fi mai comprimat - mai ales atunci când este neschimbat. Algoritmul în sine funcționează pe baza a trei motoare principale care cooperează între ele pentru a obține imaginea de cea mai înaltă calitate în timp ce gestionează economic cantitatea de date.
- Motor de analiză video. Folosit pentru evaluarea și analiza scenei (de exemplu, determinarea orei din zi, a condițiilor meteorologice). Efectuează analize video în timp real, detectează obiectele în mișcare, selectează obiecte și zone pe care le împarte în fundal și ținte.
- Motor de alocare a datelor. Conform rezultatului motorului de analiză, acesta determină cât de multe date pot fi alocate unei anumite locații din scena monitorizată. Dacă motorul de analiză detectează prezența oamenilor sau a vehiculelor, algoritmul le va aloca mai multe date, în timp ce zonele de fundal vor primi mai puține date. Cel mai adesea fundalul ocupă o mare parte din imagini și, în același timp, nu este important în sistemul de monitorizare.
- Motor de compresie a fluxului de biți. Selectează cea mai bună configurare a codecurilor existente pentru a comprima fluxul de biți, în funcție de alocarea datelor din motorul de alocare.
KVM punct la punct. Extenderul HDMI+USB over IP H3613 Signal-HD este folosit pentru a conecta (la maxim 100m) o sursă de semnal HD precum DVD player, DVR sau NVR la un televizor-monitor HD folosind un cablu UTP CAT5e/6, setul include sender şi receiver; porturile USB ale extender-ului permit controlul de la distanţă al unor echipamente de tipul DVR/NVR cu ajutorul unui mouse.
Streamul HD IP de la transmiţător poare fi introdus într-un switch ethernet pentru distribuţia către mai multe receptoare HD IP. Lăţimea de bandă ocupată de o astfel de transmisie este de aprox. 15 Mbps. Semnalul de ieşire poate fi decodat doar cu un receptor H3613R - recepţia nu se poate face cu un PC.
Utilizarea unui set H3613 convertor-extender HDMI > IP plus mai multe receivere (punct la multipunct)
Cum recepționăm semnal DVB-T2/HEVC intr-o instalație colectivă echipată cu receivere DVB-T/MPEG-4? Până în 2022, un nou standard pentru difuzarea televiziunii terestre, DVB-T2/HEVC, va fi introdus în întreaga Uniune Europeană. Introducerea unui nou standard de difuzare nu ar trebui să necesite înlocuirea antenei de recepție, dar poate fi necesară schimbarea direcției de recepție sau modernizarea instalației TV dacă televizoarele nu acceptă standardul DVB-T2 cu codec HEVC (cunoscut și ca H.265 sau MPEG-H partea 2) și procesează sunetul codat cu standardul E-AC-3 (numit și Dolby Digital Plus sau DD+). În timp ce în cazul unei mici instalații cu unul sau mai multe televizoare, nu ar trebui să existe nicio problemă (este suficient să cumpărați un receiver DVB-T2/HEVC și sa-l conectați prin HDMI), în cazul unui număr mai mare de televizoare (în special pensiuni, hoteluri) poate fi problematic. Imaginile de mai jos arată măsurarea semnalului DVB-T2 cu ajutorul analizorului ST-5150 Signal R10842 și un exemplu de diagramă de instalare care permite conversia standardului DVB-T2/HEVC în DVB-T/H264.
///Imaginea de mai sus arată măsurarea semnalului DVB-T2/HEVC efectuată cu analizorul Signal ST-5150 folosind antena DIPOL 28/5-12/21-60 DVB-T/T2 A2810. Măsurătorile au fost efectuate pe canalul 27 (frecvență: 522 MHz). Semnalul are PWR = 72 dBµV și MER = 30.5 dB. Astfel de valori permit recepționarea fără probleme a televiziunii terestre pe orice televizor. În plus, analizorul ST-5150 R10842 are un tuner încorporat care permite monitorizarea continuă a canalului setat în standardul DVB-T2/HEVC.
///Diagrama sistemului TV permite recepțiaa semnalului DVB-T2/HEVC și transformarea acestuia în standardul vechi DVB-T/H264. Semnalul de la antena DIPOL 28/5-12/21-60 DVB-T/T2 A2810 a fost distribuit prin splitter-ul R60106 către 6 decodere DVB-T2/HEVC. Apoi, semnalul Full HD de la portul HDMI al modulatorului MHD001P R86103 a fost modulat în standardul DVB-T COFDM.
Costul efectiv al unu sistem de supraveghere IP Hikvision din seria EasyIP Lite. Diagrama de mai jos prezintă un sistem de supraveghere IP bazat pe camere și NVR de la Hikvision Camerele din seria EasyIP Lite sunt utilizate în sistemul de monitorizare. Această serie este distinctă pentru o calitate bună a imaginii și prețuri accesibile. Sunt acceptate evenimente de alarmă de bază, cum ar fi detectarea mișcării sau modificarea imaginii. Camerele de 2 MP cu o distanță focală de 2.8 mm și un iluminator IR de până la 30 m pe baza tehnologiei EXIR 2.0 sunt instalate în sistem. Pentru utilizare în exterior, sunt recomandate camerele bullet DS-2CD1023G0-I K17661, iar pentru instalarea în interior, camerele dome DS-2CD1123G0E-I K00101 sunt opțiunea potrivită. Hard disk-ul Seagate 2 TB M89271 utilizat în NVR asigură stocarea înregistrărilor cu înregistrare continuă de la toate camerele timp de 11 zile când se utilizează compresia H.265 (2 MP @ 25 fps, 2 Mbps). Întregul sistem este alimentat de switch-ul PoE N299851. Pentru înregistrarea imaginii este utilizat un NVR Hikvision DS-7608NI-K2 K22074 cu 8 canale. Pentru a permite accesul la NVR prin Internet sau Wi-Fi, puteți conecta un router la sistem, de ex. TP-Link C2 AC900 N3255.
Sistem IP CCTV bazat pe camere EasyIP Lite
Calitatea sudurilor realizate cu splicerul Signal Fire. Pentru mulți instalatori, valoarea atenuării sudurii fibrei este foarte importantă atunci când alegem un splicer. Piața aparatelor de sudură este vastă și părerile despre acestea pot fi găsite pe internet. În plus față de o serie de probleme de performanță, calitatea suduri pe care le produce un anumit splicer ar trebui să fie factorul crucial pentru a determina dacă este un aparat bun sau nu. Calitatea sudurii este determinată de durabilitatea și atenuarea acesteia.
Inginerii Departamentului Tehnic DIPOL au efectuat un test de atenuare a sudurilor realizate cu splicer-ul Signal Fire. A fost folosită așa-numita metodă de transmisie cu măsurare de referință. Pentru test, au fost folosite cutii speciale care conțin aproximativ 120m de fibră optică standard G.652D, cu terminații SC/APC. Celălalt capăt al fibrei rămâne liber - poate fi sudat și rupt în mod repetat. În plus, cutia este echipată cu o casetă de sudură.
Pe bancul de testare s-au folosit cutii de fibră optică și splicer-ul Signal Fire
.Testele au arătat o atenuare medie a sudurii pentru o lungime de undă la 1550 nm, valori între 0.04 la 0.05 dB. Standardul general acceptat pentru sudura fibrei nu depășește 0.1 dB. Cu toate acestea, există standarde ale fabricantului și standarde europene care permit atenuarea a 0,15 dB sau chiar 0,3 dB. Pentru lungimea de undă de 1310 nm, indicațiile de atenuare au fost mai mici și au variat de la 0.00 dB la 0.03 dB.
Mai multe fotografii ale măsurătorii și o descriere detaliată și rezultatele procedurii de testare sunt disponibile aici.
Transmitter optic mo418 4F31 TERRA R82526 este utilizat pentru transmisia semnalului de televiziune folosind un mediu optic. Dispozitivul convertește un semnal coaxial într-un semnal optic. Puterea la ieșirea optică este de 6 dBm (4 mW), permite distribuția semnalului către mai multe puncte de distribuție - în funcție de sensibilitatea dispozitivelor de pe partea de recepție. În cazul conexiunilor punct-la-punct, domeniul de transmisie poate ajunge până la 20 km. | ||
Switch PoE ULTIPOWER 350MINI N299725 este dedicat aplicațiilor industriale care asigură o transmisie smooth de rețea. în rețele Ethernet 10/100/1000 Mbps. Cele cinci porturi RJ45 suportă negocierea automată și alimentarea prin Ethernet (funcție PoE). Switch-ul detectează automat dispozitivele PD conforme cu standardul IEEE 802.3af sau IEEE 802.3at și le alimentează. | ||
Switch PoE TP-Link TL-SG3428X N30112 este un switch avansat pentru gestionarea traficului de rețea. Dispune de 4 sloturi SFP + 10 Gbps pentru capacități mari de transfer și de switching și 24 de porturi de 1 Gbps. Switch-ul poate fi gestionat prin platforma Omada SDN. | ||
Merită citit:
Videointerfon pentru casă cu Hikvision din gen. a 2-a. O diagramă a sistemului de video-interfon Hikvision IP pentru o casă este prezentată mai jos. Sistemul se bazează pe modulul principal al stației de poartă/ușă DS-KD8003-IME1/EU G73652 cu o cameră încorporată de 2 MP, un buton de apel și 2 relee pentru a controla yala și poarta de la intrare. Două monitoare DS-KH8350-WTE1/EU G74003 de 7”cu afișaj IPS sunt instalate în apartament. Switch-ul Ultipower N29980 cu 4 porturi PoE care acceptă 802.3af este utilizat pentru alimentarea stației de la poartă/ușă și a monitoarelor. Sistemul este conectat la Internet prin intermediul routerului TP-Link Archer C7 AC1750 N3262. Poarta este controlată cu ajutorul yalei electrice Bira ES1-001 G74210 cu dispozitiv de prindere/zăvor din oțel cu reglare maximă de 4 mm, legată la sursa de alimentare de 12VDC sau AC, în acest caz la sursa de alimentare 12VDC M1820...>>>mai multe
ABONARE
Dacă doriţi să primiţi Săptămânalul Dipol prin email, introduceţi adresa:
DIN EDIŢIILE ANTERIOARE
ARHIVĂ ŞTIRI
PREŢ BUN
Nou în bibliotecă
RECOMANDĂRI