Săptămânalul DIPOL - TV/satelit, supraveghere, rețelistică

Nr. 26/2021 (30 August 2021)

+++Vom putea cumpăra roboți de la Tesla? Pe durata Tesla AI Day din cadrul Zile Inteligenței Artificiale, Elon Mask a anunțat dezvoltarea roboților umanoizi. Robotul Tesla Bot, urmează să fie construit anul viitor, iar forma sa va semăna cu un bărbat. Proiectul presupune construirea unui robot care măsoară puțin peste 170 cm, care se va putea deplasa pe două picioare în poziție verticală la o viteză de până la 8 km/h. Acesta va putea ridica până la 68 kg și transporta puțin peste 20 kg. Sam va cântări doar 57 kg datorită utilizării materialelor ușoare. În loc de cap, acesta va avea un afișaj care afișează diverse informații. Tesla Bot se va poate deplasa cu ușurință în lumea oamenilor, iar inginerii care îl proiectează trebuie să se asigure că este sigur pentru ei. Se va acorda multă atenție facilitării dezactivării robotului. Roboții vor fi folosiți în primul rând pentru a lucra în condiții periculoase și cu activități plictisitoare, repetitive.
Prototipul robotului Tesla Bot se pregatește de lansare anul viitor - și va purta numele de Optimus
Din spusele presedintelui companiei, vehiculele autonome produse deja au ajuns la un nivel atât de avansat încat algoritmi de inteligența artificiala responsabili pentru controlul vehiculelor pot fi transferați către sistemul care controleaza mișcarea robotului, astfel reducând timpul și costul necesar pentru a creea noi algoritmi.
În spatiu, robotul va naviga folosind camerele instalate in "cap" si sistemul FSD (full self-driving) care este conceput pentru mișcarea dispozitivului în mod complet autonom.
Se pare că în curând roboții umanoizi se vor muta de la cinematografe pe străzi și în casele noastre. Vor face slujbe care pot fi obositoare pentru oameni. Tesla crede că, în viitor, munca manuală va fi o alegere. Mașina are șanse să fie realizată? Musk are multe viziuni nerealizate, dar există mai multe argumente că prototipul va vedea lumina zilei. Inginerii potriviți sunt încă în căutarea inginerilor potriviți pentru a lucra la proiect, iar subiectul este de mare interes.
De asemenea trebuie remarcat faptul că dacă acest lucru se va întampla, va veni din mâna unei persoane opuse ideei de roboți autonomi, astfel încat robotul poate fi numit automatizat, dar nu și autonom sau gânditor.

Sistem multiswitch într-un complex cu mai multe famili.

Sistemele bazate pe multiswitchuri sunt sisteme profesionale de calitate și de asemenea cel mai bun mod de a transmite semnal terestru (FM/DAB, DVB-T2) și semnal (DVB-S2) către mai mulți abonați. Clientul final este cel ce decide ce programe va viziona prin achiziționarea unui receiver potrivit sau prin semnarea unui contract individual cu un furnizor de CATV. Produsele TERRA, dedicate către sistemele SMATV, sunt nu numai de cea mai bună calitate dar vin și cu o garanție extinsă de patru ani. Sistemele TV realizate cu aceste echipamente garantează recepția optimă pentru mult timp.
Într-o locație de clădiri rezidențiale din Cracovia a fost instalat sistemul de multiswitch-uri de la TERRA
Pe acoperişul clădirii a fost instalat un catarg pe care s-a montat antena de 120 cm, asigurand recepţia semnalelor de la doua pozitii diferite de satelit: Hotbird 13°E si Astra 19.2°E. Pentru semnal terestru DVB-T2 pe benzile VHF respectiv UHF, antenele folosite erau: Dipol 4/5-12A1040 (polarizare verticala), Dipol 44/21-60 Tri Digit A2670 (polarizare orizontala), si de asemenea antena Dipol 1RUZ PM B A0221 pentru semnal radio FM. Pentru a egaliza si mări nivelul de semnal în sistem, s-a folosit amplificatorul SA-91L R70901 cu opt intrări de satelit şi o intrare DVB-T2 şi radio. Semnalele au fost distribuite prin splitterele SD-904 R70523 către patru multiswitch-uri R70866, fiecare dintre ele fiind alimentate de amplificatorul de linie SA-91L R70901. Carcasa turnata a dispozitivelor TERRA garanteaza ecranare eficientă - clasa A.

Alegerea unei antene LTE.

Serviciile de internet wireless furnizate de operatorii de rețea de telefonie mobilă sunt utilizate din ce în ce mai mult de abonaţi. În funcție de emițător și de operatorul de telefonie mobilă, serviciile de acces fără fir pot fi furnizate pe baza a diferite tehnici de transmitere a datelor. Cea mai populară tehnologie este LTE permiţand viteze de până la 100 - 150 mb/s (în teorie până la 600 mb/s).
Videoclipul de mai jos arată cum să conectezi o antena externa la un router LTE pentru a crește semnalul în lungimea de bandă utilizată de operatorul de telefonie mobilă
Antena folosită: ATK-LOG ALP LTE MIMO care este vândută cu cabluri de 5, 10, 15 şi 20 de metri şi mufă SMA.
Antenă router 4G LTE ALP (800-3000MHz, 2x10m cu SMA)

Cuplarea mufelor SC-UPC cu SC+APC.

Conectorii de fibră optica pot veni in două standarde: APC (angled physical contact) si UPC (Ultra Physical Contact). În conectorii UPC ferula este plata pe cănd la conectorii APC ferula este finisată la un unghi de 8°. Datorită ultimei soluții, atunci când lumina trece prin limita medie (adică conexiunea a două joncțiuni), reflexia luminii este mult mai mică, ceea ce are un efect pozitiv asupra parametrilor de transmisie.
Adesea dispozitivele de transmisie necesită utilizarea unui tip specific de ferulă. Utilizarea altora decât cele recomandate are ca rezultat o atenuare a conexiunii mult mai mare și, în cazuri extreme, poate deteriora conectorul dispozitivului sau mufa fibrei. Asigurați-vă întotdeauna ce tip de conector doriți să utilizați pe dispozitiv. Dacă fibră optică are conectorul greșit, puteți utiliza un adaptor și o cuplă de conectare sau o soluție mult mai elegantă bazată pe utilizarea unui adaptor.
Adaptor optic SC/APC tată - SC/UPC mamă
///Când un dispozitiv necesită un conector SC/APC (verde) si fibra are conector SC/UPC (albastru), adaptorul L4401 poate fi folosit pentru a asigura potrivirea conectorilor. Daca mufa este SC/APC și avem nevoie de SC/UPC atunci folosim adaptorul L4402.
Alte versiuni de adaptori hibrizi sunt disponibile
aici.

Combinaţia tehnologiilor ColorVu şi AcuSense

Seria de camere EasyIP 4.0 de la Dipol sunt disponibile pe site, acestea combină două tehnologii: ColorVu si AcuSense. AcuSense este bazat pe algoritmi deep learning, permiţând clasificarea ţintelor bazate pe silueta umana si a vehiculelor folosind analiza inteligenta VCA pentru detectarea mişcarii, de intruziune, trecerea liniilor şi intrarea si ieşirea din zone. Cu recunoaştere precisa, sistemul poate filtra alarmele false (de exemplu animale, ploaie, pânze de paianjen, frunze care se mişca, etc.) ceea ce mărește semnificativ acuratețea și eficacitatea alarmelor și contribuie la scăderea costurilor forței de muncă. Cu abilitatea de a afisa imagini color in toate conditiile, camerele ColorVu permit filmarea tuturor detaliilor din scena monitorizată. Camerele ce combină cele două tehnologii cheie sunt desemnate ca DS-2CD2xx&g2 în catalog şi pot fi gasite pe
link
Camera IP dome Hikvision DS-2CD2346G2-I (4 MP, 2.8mm, 0,003lx, IR 30m, WDR, H.265, AcuSense)
Cameră IP 8 MPix Hikvision DS-2CD2086G2-I (2,8 mm, 0,014 lx, IR max. 30m, WDR, H.265, AcuSense)
Cameră dome 4MP DS-2CD2346G2-I K00333 cu tehnologiile AcuSense si ColorVu
Cameră bullet 8MP DS-2CD2086G2-I K03185 cu tehnologiile AcuSense si ColorVu.

Cum setăm limita de focalizare pe camerele Hikvision PTZ

Camerele PTZ pot fi folosite pentru a monitoriza zone apropiate dar şi departăte. Multumită factorilor de mărire, imaginea poate avea calitatea potrivită (pixeli pe metru). Totuşi pentru a evita focalizarea pe obiecte mai apropiate decât obiectele de interes, este necesar sa setezi o limită minimă de focalizare. Aceasta va elimina situaţii in care camera produce o imagine sharp a unui obiect apropiat în timp ce obiectele mai distanţate (cum ar fi un felinar sau un copac) sunt defocalizate.
Cameră Hikvision HD-TVI TURBO HD PTZ DS-2AE7123TI-A (720p, 3.84-88.32 mm, 23x, 0.01 lx, IR max. 120m)
Cameră PTZ Hikvision DS-2AE422STI-D M75931
În camerele Hikvision PTZ, limita de apropiere este setată de parametrul "FOCUS LIMIT". Setările disponibile sunt 1 cm, 30 cm, 1 m, 3 m, 5 m și AUTO.

Produse noi în oferta Dipol

Adaptorul optic SM FC/APC tată - SC/APC mamă
Adaptorul FC/APC tată - SC/APC mamă L4405 permite conectarea cablurilor cu terminaţie SC/APC să se connecteze la dispozitive cu priză FC/APC ( de exemplu dispozitive pentru trnasmisie optica TV/SAT). Adaptorul poate de asemenea sa fie folosit in OTDR-uri FC/APC.
Cameră IP dome Hikvision DS-2CD2347G2-L(C) (4MP, 2.8mm, 0.0005 lx, IR până la 30 m, WDR, H.265, ColorVu, AcuSense)
DS-2CD2347G2-L(C) K00306 este o cameră IP dome Hikvision care combina cele două tehnologii cheie ColorVu si AcuSense (gen. a 2-a). Cu tehnologia ColorVu camera poate înregistra imagini color zi/noapte în timp ce retine detalii importante pentru identificare. Tehnologia AcuSense mareste eficacitatea sistemului de supraveghere prin eliminarea alarmelor false si filtrarea obiectelor umane/vehiculelor.
Comutator PoE: TP-Link TL-SG3428X 24xGE 4xSFP + Omada SDN
Switch TP-Link TL-SG3428MP cu management N299551 este un dispozitiv avansat care permite gestionarea traficului de rețea. Este echipat cu 4 sloturi SFP de 1 Gb/s și lățime de bandă mărite și capacități de switching. Are 24 de porturi gigabit. Switch-ul poate fi gestionat prin platforma Omada SDN.

Merită citit:

Metodă nouă de compresie video, AI Coding - cum funcţionează?+++
Dispozitivele de supraveghere vă permit să înregistrați imagini la rezoluție din ce în ce mai mare, ceea ce se traduce printr-o cerere mai mare de lățime de bandă și spațiu pe disc. Pentru ca sistemul de monitorizare să ofere înregistrări de înaltă calitate, generând în același timp cantitatea optimă de date, ar trebui utilizate metode eficiente de compresie a imaginii. Unul dintre cele mai eficiente codecuri este AI Coding dezvoltat de Dahua.mai mult
Platforma Omada SDN - managementul central al dispozitivelor de rețea.
Omada SDN - Gestionarea retelei centrale