Săptămânalul DIPOL - TV/satelit, supraveghere, rețelistică

Nr. 27/2021 (6.09.2021)

Panouri fotovoltaice plutitoare - așa se construiesc ferme solare in Asia.

Grupul Sunseap bazat in Singapore și agenția guvernamentala BP BATAM, responsabili pentru dezvoltarea terenurilor de pe insula Batam din Indonezia, tocmai au semnat un contract pentru a construi cel mai mare sistem fotovoltaic plutitor (FPV) și sistem de stocare a energiei (ESS) pe lacul de acumulare Duriankang din sudul insulei. Proiectul este estimat să fie in valoare de $2 miliarde USD.
Sistemul de panouri fotovoltaice este conceput să aibă o capacitate de 2.2 GW si să ocupe un spatiu de 1.600 de hectare, făcându-l cel mai mare sistem de acest fel din lume. Complexul de stocare al energiei este de asemenea propus sa aibă o capacitate record de 4.000 MWh
Lacul de acumulare Duriangkang a fost inițial un golf de apa sărată. Acum este cel mai mare lac de acumulare de pe Insula Batam. Volumul de 101.2 milioane m3 permite acoperirea a 50% din cererea de apă dulce de către locuitorii insulei. Panourile solare plutitoare vor ajuta la oprirea evaporarii apei astfel retinand mai multă apă în lac. De asemenea apa va reduce in mod pozitiv temperatura panourilor.
Deși instalația Indoneziana este asumata sa spargă recorduri în multe privințe, Grupul Sunseap deja are multă experiență cu proiecte similare. Acum cateva luni a terminat o ferma solara plutitoare localizată în strâmtoarea Johor. La eficiență maximă ferma poate genera 5 MW de energie folosind 1.312 panouri, 40 de invertere si 30.000 de elemente plutitoare.
Sunseap se așteaptă ca ferma solară sa genereze mai mult de 2.600 de GWh de electricitate pe an, potențial oprind arderea a 1.8 milioane de tone de cărbuni. Compania spune că electricitatea va fi generata, stocată și folosita de către Batam dar dacă un surplus mare de energie este generat, au în plan sa îl livreze către Singapore la 50 de km distanța, folosind un cablu localizat pe mal.

Măsurarea semnalului satelit DVB-S2.

Pentru a asigura recepția optimă a semnalului satelit, mulți oameni, optează pentru instalarea antenei de satelit fără ajutorul unui expert. De fapt acest lucru nu este o sarcină ușoara pentru un utilizator fără experiență, și ajustarea corectă a antenei are un impact cheie asupra recepție semnalului satelit. Dacă semnalul satelit este transmis către multiple receivere, se folosesc LNB quattro legate la un multiswitch. Astfel de sistem necesită 4 cabluri coaxiale. Soluția ideala în această situație este folosirea analizorului ST-5150 R10842.
Videoclipul de mai sus arată cum să montezi o antenă cu LNB quatro A98257 folosind analizorul Signal WS-6980 R10842 pentru satelitul Hotbird 13°E. Antena ar trebui montată in sud, sud-vest sau pe cel mai de sud perete al cladirii. Direcția de sud poate fi găsită folosind o busolă sau planul de proiectare al clădirii. Depinzand de locația geografica, unghiul de elevație (unghiul derivarii antenei din vertical) al antenei ar trebui determinat. În Polonia, variază de la 27° în nord la 33° in sud. Apoi se conectează cablul coaxial de 75 ohmi la ieșirea VL a LNB-ului A98257 și al analizorului R10842. Măsurarea semnalului folosind R10842 si ultima setare a pozitiei antenei constă in corectarea pozitiei antenei bazat pe datele afișate de acesta. Dupa ce "găsim" semnalul antenei si strângem șuruburile, rotim LNB-ul să obținem cea mai bună calitate a semnalului.

Ce soft folosim când configurăm un sistem de videointerfon Hikvision IP/2-Wire? Pentru a configura un sistem videointerfon din gen. a 2-a Hikvision avem nevoie de un software adițional iVMS-4200 v3 (toate device-urile cu excepția stațiilor de poarta pentru vilă (din gen a 2-a, nu au un webserver dedicat). După conectarea unei stații de poartă si al monitorului le putem activa folosind aplicatia SADP sau iVMS-4200, desemnând parola de administrator, ca și în cazul camerelor IP sau DVR-urilor. Dupa activarea device-urilor și setarea unor adrese IP potrivite și adăugarea lor în aplicația iVMS-4200. Numai după adăugarea corectă va fi posibil sa mergem la fereastra "Remote settings" a fiecărui dispozitiv pentru a le configura complet.
Vizualizare a aplicației iVMS-4200 (v3) după adăugarea unei stații de poartă și două stații de interior. Configurarea sistemelor de a 2-a generație este posibilă începând cu versiunea v3.

Monitorizarea folosind funcția remote display pentru mai mulți useri.

Vizionarea imaginilor dintr-o clasă sau monitorizarea copiilor dintr-o grădinița necesita un server eficient care poate livra un stream de imagine către numărul potrivit de utilizatori. Asemenea sistem este făcut posibil folosind echipament Hikvision și serviciul free Hik-connect . Poate creea un sistem cu până la 64 de utilizatori având acces simultan la camerele conectate. Drepturile de acces pot fi modificate individual pentru fiecare cont, așa că administratorul poate decide de exemplu ce camere pot fi văzute de un utilizator anume si dacă utilizatorul poate avea acces la înregistrari. Schema pentru astfel de sistem se afla in diagrama de mai jos.

De ce calibrarea splice-urilor de fibră optică este atat de importantă?

Calibrarea unui splicer de fibră optică cuprinde ajustarea puterii si temperaturii arcului electric generat la condițiile din jur. Un arc ajustat cum trebuie permit făcute suduri perfecte, in termeni de atenuare si rezistența. Din acest motiv calibrarea trebuie mereu făcuta înainte de sudura - la începutul muncii sau în cazuri de schimbare drastica a condițiilor (de exemplu o cădere abruptă in temperatura).
Cele mai scumpe modele de splicere sunt echipate cu senzori de presiune si temperatură care permit calibrarea automata în timp real. Multe dintre echipamentele populare, totusi, necesita calibrare manuala ce poate lua câteva minute. Trecerea peste calibrare nu va rezulta mereu cu suduri proaste. Totuși, există un risc ca unele, chiar si cele ce indica atenuare scăzută, vor fi foarte slabe și instabile mecanic (de exemplu dacă temperatura de sudura este prea joasa, ele se pot dezlipi dupa o oră).
Splicer-ul de fibra optica Signal Fire AI-8C L5870 este bazat pe metoda standard de calibrare - fibrele sunt plasate în compartimentul de sudură și fibra este sudată prin arcuri electrice succesive. Fibrele sunt sudate și software-ul de splicing măsoara și analizează calitatea fibrei. Bazați pe această măsurare sunt determinați parametrii arcului de sudură
Calibrarea aparatului Signal Fire este efectuată prin selectarea opțiunii "Arc Calibration" în aplicatia de management. Când fibrele sunt introduse în camera de sudura a aparatului și carcasa este închisă, procesul de calibrare va începe automat. La final, aparatul se va comuta automat în modul normal, cu alte cuvinte: este pregătit pentru sudurile standard de fibră optică.
În perioada de iarnă, instalatorii ar trebuie să dea atenție în special la pregătirea corectă a echipamentului înainte de a începe munca. Un splicer ținut peste noapte in portbagajul unei mașini,adus într-o cameră la temperatura ambientală nu este pregătit pentru folosirea sa imediată: Lentila incețoșată a camerei poate rezulta în poziționarea proasta a fibrei și probleme de auto-focalizare. Pentru a evita acest lucru instalatorii ar trebui să se asigure că splicerele sunt depozitate în conditii optime de temperatură.
Aparat de sudat fibră optică Signal Fire AI-8C (cu trusă de unelte)
Aparatul de sudură fibră optică L5875 Signal Fire AI-8C (cu trusă de unelte)

Gestionarea centrală a unei rețele de calculatoare.


Platforma Omada SDN pentru gestionarea infrastructurii rețelei integrează dispozitive precum: access point-uri, switch-uri si gateway-uri de rețea. Omada SDN prevede gestionarea completă a întregii rețele de la nivelul cloud. Sistemul iți permite sa creezi o rețea extrem de scalabilă, controlată complet de un singur sistem. Acest lucru rezultă in conexiuni cu fir și wireless perfecte acestea fiind esențiale in ospitalitate, educație, magazine, birouri și multe alte industrii.
Platforma Omada SDN - gestionarea centrală a dispozitivelor TP-Link.
Echipamente compatibile cu Omada SDN:
Un videoclip ce demonstreaza capabilitatile platformei (video în Engleza):

Produse noi în oferta Dipol

Camera dome Multi-system: Hikvision DS-2CE78D0T-IT3FS (1080p, 2.8 mm, 0.01 lx,, IR up to 20 m HD-TVI, AHD, HD-CVI, CVBS)
Cameră dome Multi-sistem Hikvision DS-2CE78D0T-IT3FS M75286 4 in 1 poate fi folosit în sisteme de supraveghere video bazate pe diferite tipuri de DVR-uri. Utilizatorul poate selecta standardul video dintre HD-TVI, HD-CVI, AHD, sau CVB-urile analog. Alegerea standardului se face prin micro-switch-ul localizat pe cablul adițional. Camera generează imagini cu o rezoluție de 1080p. Mulțumita sensitivitații mari ai senzorului de imagine (0.01 lx ) si iluminatorului IR preinstalat ce foloseste tehnologia EXIR 2.0 care ajunge până la 40m, camera produce imagine de calitate înalta și în situații de luminozitate scăzută.
Adaptorul optic SM LC/UPC tată - SC/UPC mamă
Adaptorul singlemode LC/UPC tată - SC/UPC mamăL4407 permite rezolvarea problemei de conectare al cabluri/patchcorduri cu un conector SC/UPC către dispozitive sau patchpanel-uri cu intrare LC/UPC.
Cuplă optică SC/UPC tată - LC/UPC mamă
===Adaptor singlemode SC/UPC tată - LC/UPC mamă L4408 permite rezolvarea problemei de connectare a cablurilor/patchcordurilor cu connector LC/UPC catre deviceuri sau patchpaneluri cu intrare SC/UPC

Merită citit:

Cum recepționăm semnal DVB-T2/HEVC intr-o instalație colectivă echipată cu receivere DVB-T/MPEG-4? Până în 2022, un nou standard pentru difuzarea televiziunii terestre, DVB-T2/HEVC, va fi introdus în întreaga Uniune Europeană. Introducerea unui nou standard de difuzare nu ar trebui să necesite înlocuirea antenei de recepție, dar poate fi necesară schimbarea direcției de recepție sau modernizarea instalației TV dacă televizoarele nu acceptă standardul DVB-T2 cu codec HEVC (cunoscut și ca H.265 sau MPEG-H partea 2) și procesează sunetul codat cu standardul E-AC-3 (numit și Dolby Digital Plus sau DD+). În timp ce în cazul unei mici instalații cu unul sau mai multe televizoare, nu ar trebui să existe nicio problemă (este suficient să cumpărați un receiver DVB-T2/HEVC și sa-l conectați prin HDMI), în cazul unui număr mai mare de televizoare (în special pensiuni, hoteluri) poate fi problematic.
>>>mai multe
Diagrama sistemului TV permite recepția semnalului DVB-T2/HEVC și transformarea acestuia în standardul vechi DVB-T/H264
Cablu coaxial TRISET 75 ohmi (clasa A ++, B2CA,  120dB, 1.05 / 4.6 / 6.9) 500m
Cablu coaxial pentru iesiri de urgența