Săptămânalul DIPOL - TV/satelit, supraveghere, rețelistică

Nr. 33/2021 (18 Octombrie 2021)

Cursa 6G.

Implementarea si tranziția la 5G este acum în curs de desfășurare. Între timp, cercetări despre urmatorul standard pentru retelele mobile de bandă largă a ajuns la un stadiu avansat. Samsung a comunicat o dată pentru lansarea rețelei 6G. Conform raportului, noul standard va fi lansat în mai puțin de 10 ani. Gigantul tehnologic a sugerat începerea implementării rețelei 6G pentru 2028-2030.
Liderul în cursa 6G bazat pe numarul de brevete depuse este China. Conform datelor de la Cyber Creative Institute, din cele aproximativ 20.000 de brevete legate de 6G depuse pana in August 2021, 40.3% au venit din China. Pe locul al doilea este Statele Unite cu 35.2%. Țara mamă a companiei Samsung, Korea de Sud, este pe locul 5 în spatele Japoniei si a Europei (toate țările).
Procentul brevetelor pentru rețelele 6G
Cele mai comune brevete pentru rețeaua 6G se găsesc în domeniul transmisiei de date, tehnologiei quantum, stații de baza, și inteligență artificială. Rețeaua 6G este estimată să fie de până la 10 ori mai rapidă decât rețeaua 5G.

Schimbarea frecvenței pentru standardul DVB-T2/HEVC.

Tehnologia 5G este cel mai apropiat viitor al pieței de telecomunicații. Cu toate acestea, pentru ca acest lucru să se întâmple, este necesară o infrastructură adecvată și alocare pentru benzile RF. Una dintre ele, banda de 700 de MHz (694 MHz - 790 MHz) este în acest moment folosită pentru transmisia DVB-T2. În mare parte în țările din EU, sunt în desfășurare lucrări pentru a organiza spectrul RF si pentru a eliberara frecvențele disponibile pentru telecomunicații. Pentru acest lucru, țarile din UE vor trebui să elibereze banda de 700 de MHz și să reorganizeze multiplexurile terestre pentru nevoile operatorilor de servicii 5G, precum și în conexiunea și tranziția către standardul de transmisie DVB-T2/HEVC. Doar televizoarele capabile să decodeze o imagine și sunet atât de compresate sunt capabile de a primi corect programele de televiziune. Un număr de televizoare DVB-T ce sunt în folosință acum nu sunt echipate cu un decodor DVB-T2 și pot afișa canale codate prin AVC (cunoscut si ca H.264 sau MPEG-4 part 10), un standard de codare video mai vechi. După tranziția la standardul DVB-T2/HEVC, acele televizoare nu vor mai "recunoaște" conținutul difuzat și va trebui achizitionat un receiver separat. Schimbările nu vor afecta cei ce folosesc televiziune prin cablu sau cei ce folosesc antene satelit sau internetul.
Atunci când achiziționați un TV nou asigurați-vă că este compatibil cu DVB-T2 cu codecul HEVC (cunoscut si ca H.265 sau MPEG-H part 2). Noul televizor ar trebui să decodeze sunet encodat la standardul E-AC-3.

Cum obținem acces complet la dispozitivele de monitorizare prin browserul Microsoft Edge?

Browser-ul Internet Explorer este pe piață de 25 de ani și este considerat de mulți producători CCTV să fie browser-ul de bază pentru configurare și preview.
Producătorii dezvoltă de câțiva ani software-ul compatibil cu HTML5, dar încă se confruntă cu unele probleme, unele caracteristici nu sunt active. Data de 1 Iulie 2022 vine rapid, acesta fiind termenul limită pentru retragerea suportului pentru Internet Explorer pe sistemele Windows. Actualizarea viitoare 21H2 va ascunde sau bloca posibilitatea de a utiliza IE pe Windows 10, în timp ce Windows 11 nu permite utilizarea acestui browser. Cum rezolvăm această problemă? Cea mai bună soluție pentru compatibilitate ridicată și pentru a economisi memorie este utilizarea Microsoft Edge în modul Internet Explorer. Acest lucru asigură compatibilitatea cu comenzile ActiveX sau plug-in-urile pe care le utilizați în prezent. Pentru a trece la acest mod, pur și simplu accesați setările browserului după ce ați introdus adresa IP a dispozitivului dvs. și selectați „Reîncărcați în modul Internet Explorer”.

Activare batch a dispozitivelor Hikvision de rețea și schimbarea adreselor IP folosind SADP.

SADP (Search Active Device Protocol) este un software gratis și ușor de folosit creat pentru a căuta camere IP Hikvision, DVR-uri și videointerfoane pe rețeaua locală. Folosind software-ul poți modifica parametri de network ale dispozitivelor, le poți activa și le poți schimba sau reseta parola. SADP este în special folositor atunci cănd construim sisteme mari de CCTV sau de videointerfon. Dispozitive nou cumpărate trebuie activate prin desemnarea unei parole. În plus față de acesta, adresele IP ale dispozitivelor sunt repetate așa ca ar exista și un conflict între adrese cand toate sunt conectate la rețea în același timp. Iar in cazul a mai puține dispozitive este posibil să le conectam unul cate unul, să le activăm și să le schimbam adresa IP prin browser (dacă dispozitivul are webserver integrat), pentru sisteme mari de ex. sisteme CCTV cu 32 de camere IP, ar fi extrem de obositor și de lungă durată. După conectarea dispozitivelor, SADP rulând pe rețeaua locală le va detecta ca inactive. Selectarea lor permite activarea rapidă a dispozitivelor prin desemnarea unei parole admin. Pentru DVR-uri este necesară și introducerea parolei pentru activarea camerelor. După acceptare, o fereastră se va deschide confirmând activarea dispozitivelor.
Vizualizarea ferestrei de activare și procesul finalizat corect
Când se termină acest pas, puteți continua cu setarea adreselor IP a dispozitivelor. Pentru aceasta, selectați toate dispozitivele și completați parametrii de rețea, așa cum se arată în imaginea următoare. Dispozitivele vor primi adrese IP una câte una începând de la adresa IP care a fost introdusă. Când se introduce parola cu care au fost activate camerele, va apărea o fereastră cu informații despre modificări.
Vizualizarea ferestrei de activare și procesul finalizat corect

Selecția antenei pentru LTE atunci când suportă mai multe benzi - partea 1.

Atunci când selectați o antenă, este important să obțineți informații despre locația celor mai apropiate emițătoare care emit semnale într-un anumit standard. Astfel de informații sunt furnizate prin serviciul clienți de la operatorul de servicii mobile.
Dacă stația de bază acceptă mai multe benzi, de ex. LTE800, LTE1800, LTE2100 și routerul are funcție de autonegociere, ar trebui utilizată o antenă de bandă largă. Antena trebuie aleasă în funcție de distanța dintre locul de recepție și emițătorul operatorului.
  • Când transmițătorul este situat la peste 6 km distanță, vă recomandăm să utilizați antena TRANS-DATA LTE KYZ 10/10 A741024 (este cea mai bună antenă oferită de DIPOL pentru rețelele LTE):
Antenă 4G/LTE TRANS-DATA LTE KYZ 10/10 MIMO (cu 10 m de cablu și conector SMA)
Antenă 4G/LTE TRANS-DATA LTE KYZ 10/10 MIMO (cu 10m de cablu și conector SMA) A741024
  • Când transmițătorul este situat la o distanță mai mică de 6 km, vă recomandăm să utilizați antena ATK-LOG ALP LTE MIMO 2x2 A7054_10:
Antenă router 4G LTE ALP (800-3000MHz, 2x10m cu SMA)
Antenă router 4G LTE ALP (800-3000MHz, 2x10m cu SMA) A7054 este disponibila in patru variante de cablu: 5, 10, 15, si 20 de metri

Cabluri de fibră optică: de exterior sau universale?

Când creați instalații exterioare, puteți utiliza cabluri de fibră optică pentru exterior sau universal. Cele mai importante caracteristici ale fiecărui tip sunt prezentate mai jos pentru a vă ajuta să faceți alegerea optimă.
Fibră optică Unitube multimode: DRAKA A-DQ(ZN)B2Y MM (8 fibre OM2 50/125, manta LSZH) [1m]
Un cablu de exterior des folosit: DRAKA A-DQ(ZN)B2Y SM (8 fibre G.652D) L79508
cablurile de exterior DRAKA A-DQ(ZN)B2Y sunt cea mai bună soluție pentru aplicații de exterior. Cablurile pot fi așezate fără conducte suplimentare de carcasă (copex) pe acoperișuri, pereți, în conductele de telecomunicații și chiar direct în sol, dar utilizarea conductelor este o bună practică, recomandată în orice moment, indiferent de tipul de cablu. Cele mai importante caracteristici ale acestui cablu:
  • foarte rezistente la raze UV,
  • sunt usor de tras (invelis alunecos),
  • rezistență mare la tracțiune (3000 N),
  • au un tub central umplut cu gel ce previne intrarea umezelii în cablu,
  • sunt ramforsate cu fibră de aramidă pentru protecție simpla contra rozătoarelor.
cablurile universale DRAKA U-DQ(ZN)BH pot fi folosite si în exterior dar si în interior. Învelișul halogen-free LSZH întalnește criteriile în legatură cu inflamabilitatea. Prin urmare, când instalam astfel de cabluri nu este nevoie sa schimbam tipul de cablu instalat în clădire. Astfel, ar fi necesar sa folosim o cuplă si să sudăm fibra a două tipuri diferite de cablu.
Fibră optică universală Unitube singlemode DRAKA U-DQ(ZN)BH 4E (4xG.652.D, LSZH, gel hidrofob)
Cablu universal obișnuit: DRAKA U-DQ(ZN)BH 4E L76004
Cablurile DRAKA universale au multe dintre avantajele cablurilor exterioare, cum ar fi un tub central umplut cu gel și armarea firului de aramidă pentru a asigura o protecție de bază împotriva rozătoarelor. În comparație cu cablurile similare ale altor producători, acestea se laudă și cu parametri de rezistență excelenți. Forța lor maximă de tragere la instalare este egală cu 2000N, doar puțin inferioară comparativ cu cablurile tipice de exterior. Mantaua exterioară este rezistentă la razele UV, dar pe termen lung (mai bine de zece ani), cablurile cu teacă din PE vor avea o performanță mai bună în acest sens. Din acest motiv, cablurile universale ar trebui utilizate în mod ideal în exterior împreună cu un copex din PVC sau protecție similare.

Produse noi în oferta Dipol

Cameră IP Hikvision DS-2CD2047G2-(C) (4MP, 2.8mm, 0.0005 lx, iluminator alb 40m, WDR, H.265, ColorVu)
Cameră bullet EasyIP 4.0 DS-2CD2047G2-L(C) K03118 de la Hikvision combină două tehnologii cheie ColorVu şi Acusense (a doua generaţie). Cu tehnologia ColorVu, Camera poate captura imagini color 7 zile din 7 reținând detalii de identificare importante. Tehnologia AcuSense marește eficacitatea sistemului de supraveghere prin eliminarea alarmelor false și prin filtrarea om/vehicul.
Cablu U/UTP Cat5e NETSET Cupru integral, rezistenţă la foc Cca s1a,d1,a1 rolă 500m
Cablul torsadat NETSET U/UTP cat.5e Cca s1a,d1, 500mE1415_500 depășește cu mult cerințele pentru un cablu torsadat de categoria 5e. Învelișul exterior este de clasă Cca. Întâlnind astfel de criterii înalte cablul torsadat este ideal pentru utilizarea în clădiri mici și locuri care au cerințe de rezistență la incendiu ridicate.
Camera IP Hikvision DS-2CD2346G2-ISU/SL (4 MP, 2,8 mm, 0,003 lx, iluminator 30m,  microfon, speaker, alarmă LED,  AcuSense)
Cameră compact IP Dome Hikvision DS-2CD2346G2-ISU/SL K01341 aparţine celei de a doua generaţii de camere bazate pe tehnologia AcuSense, remarcabil pentru filtrarea şi mai eficientă a alarmelor false. Dispozitivul este dedicat pentru folosinţa în sisteme CCTV bazate pe NVR-uri IP. Camera este echipata cu un senzor CMOS de 4 Mp si 1/3" si iluminator IR de 30m pentru a asigura vizibilitate adecvata în condiţii de luminozitate scăzuta.

Merită citit:

Instalarea unui sistem multiswitch acasă.multiswitch-urile Signal permit crearea sistemelor TV/SAT în locuințe cu o singura familie, apartamente mici și birouri. Multiswitch-urile sunt proiectate pentru montarea în interior. Sunt dedicate pentru sisteme cu topologie de tip stea. În astfel de sisteme, toate prizele sunt conectate prin cabluri conectate la unul sau mai multe multiswitch-uri. Există izolare foarte bună între ieșiri (interferențe foarte mici între benzi și polarizări) și egalizare pentru semnal ce poate compensa atenuarea inegală dată de lungimea cablului. Multiswitch-urile pot tele-alimenta cu 12 VDC antena terestră...>>>mai mult
Exemplu de sistem multiswitch într-o locuința folosind multiswitch-ul MRP-508 R68508 de la Signal
Repeatere FAQ - GSM, DCS, 3G
Amplifica semnalul 4G in casa ta