Săptămânalul DIPOL - TV/satelit, supraveghere, rețelistică

Nr. 34/2021 (25 Octombrie 2021)

Aplicație pentru realitatea mixtă.

Cercetătorii de la Universitatea din Duisburg-Essen, Universitatea Tehnica Federala din Zurich si departamentul de dezvoltare a inteligenței artificiale de la Porsche au lansat o versiune prototip a sistemului TransforMR ce îți permite să te muti într-o lume a realității Mixte. Este o tehnologie ce combină realitatea virtuală (VR ce transportă utilizatorul într-o lume generată de calculator) și realitate augmentată (AR, ce suprapune elemente vizuale în lumea reală). TransforMR îți aduce realitate mixtă folosind imagini afișate pe dispozitive mobile. Vehiculele și oameni ce se află în obiectivul camerei sunt detectați iar apoi sunt înlocuiți în timp real de către modele 3D de calculator. Ce primim este o imagine cu obiecte virtuale ce se comportă într-un mod similar cu echivalentul lor din lumea reală.
Tot ce are nevoie pentru a funcționa este o imagine de la o simplă cameră (fără a fi nevoie de o cameră suplimentară). Algoritmii de inteligență artificială detecteaza ce pixeli aparțin obiectelor de interes. Tipul de obiect selectat poate fi șters și înlocuit cu un obiect generat de către calculator și un fundal va umple spațiile goale. Sistemul detectează poziția prin analizarea imaginii 3D - de exemplu în cazul unei persoane, poate detecta locatia cu pâna la 18 puncte în mișcare. Asta permite modelului ce inlocuiește persoana să se miște în concordanță cu mișcarea spațiului înconjurător. Cele mai importante calcule sunt făcute pe un server remote cloud. În ciuda acestora, latența imagini este relativ mică, intre 50 si 100 ms și este generată o imagine relativ fluidă - 7 fps pentru calitate scăzută sau 15 fps pentru calitate mai mare.
Problema este rezoluția scăzută. Din cauza puterii limitate de procesareă,
doar imagini cu rezoluția maximă de 512 x 512 pixeli pot fi analizate. Mărind puterea de procesare a device-urilor și a serverelor vor permite îmbunătațirea calitații de imagine în timp. Porsche intenționeaza să folosească sistemul pentru a oferi divertisment pentru pasageri și șoferi în timpul blocajelor în trafic, pe lângă alte lucruri.
++#Câștigătorii celei de a 20-a ediție a concursului foto DIPOL!+++ Mulțumim tuturor participanților pentru cele aproape 400 de fotografii pe care le-au trimis. Felicitări câștigătorilor și participanților onorați - ați dovedit încă odata că astfel de obiecte comune și greu de remarcat precum antenele pot fi inspirații pentru crearea unor adevărate opere de artă. Vă mulțumim tuturor participanților și vă invitam să luați parte în ediția de anul viitor!
Fotografii - Premiile principale
Locul I
Magdalena Chudzik
Locul al II-lea
Marcin Krawczyk
Locul al III-lea
Ferenc Mészáros
Fotografii – distincții
Lech Zdunkiewicz
Andrzej Krasnicki
Andrzej Krasnicki
Brigitta Szász
Dominik Przygodzki
Rafal Koścień
Marek Ząbczyk
Bartosz Jarosz
Monika Kwiecień
Sebastian Szostek
Sebastian Szostek
Nikolett Szijarto
Michał Stańczyk
Krystian Jaworz
Marcin Lichwa

Videoclipuri – Premii principale

Locul I

Paweł Pauksztełło

Locul al II-lea

Alessio Calandrella

Locul al III-lea

 Maciej Konecki

Video – distincții

Jacek Kisiała

Konrad Brucki

Anna Zuzanna Musielak

Kuba Sobczyk

Radosław Jędrzejczyk

Paweł Wójcik

Cabluri LSZH pentru case și clădiri administrative.


De la 1 iulie 2017, toate cablurile din clădiri sunt tratate ca produse pentru construcții ce fac obiectul reglementărilor relevante din UE. Directiva CPR obligă producătorii să elaboreze și să furnizeze o Declarație de Performanță (DoP), precum și să marcheze produsele acoperite de standard cu marcajul CE corespunzător. Standardul european EN50575 definește cerințele pentru: proprietăți în condiții de incendiu, metode de testare și evaluare a cablurilor de putere, control și telecomunicații utilizate în clădiri cu o clasă specifică de rezistență la foc. Datorită introducerii claselor de reacție la foc la nivel european, proiectanții și arhitecții au reglementări clare care specifică regulile de selectare a cablurilor. Pentru a atinge un nivel mai ridicat de siguranță la incendiu, reglementările recomandă utilizarea cablurilor din clasa B2CA în clădiri cu destinație specială care trebuie să îndeplinească cerințe de siguranță foarte înalte (de exemplu în spitale, creșe, clădiri înalte, clădiri de birouri, case de bătrâni) .
DIPOL oferă cablul coaxial TRISET B2CA E1020_500 și cabluri torsadate: NETSET U/UTP cat. 6 E1615 si NETSET U/FTP E1617_500, precum și fibră optică Prysmian IC-ROUND 02J7A2 L7002_1000 toate îndeplinind cerința legală pentru standard de clasă la inflamabilitate. Cablurile au înveliș LSOH (manta halogen-free). În cazul unui incendiu, cablul nu va răspândi focul, emisia de fum va fi foarte scăzută iar gazele emise nu sunt corozive.
Cablu coaxial TRISET 75 ohmi (clasa A ++, B2CA,  120dB, 1.05 / 4.6 / 6.9) 500m
Cablurile TRISET B2CA cu înveliș LSOH au conductorul central de cupru cu diametrul de 1.05 mm și triplu ecranat (folie AL/PET/SY peste dielectric și tresă cu acoperire de 82% și încă o folie din AL/PET peste înveliș)
Cablu U/UTP Cat6 NETSET Cupru integral, rezistenţă la foc B2ca  s1a,d1,a1 rolă 500m
Fire de cupru solid cu diametru de 0.55 mm. Izolația firelor este facută din HDPE omogen colorat, Diametrul conductorului: 0.98 mm. Învelișul este făcut din material LSZH, diametru cablu 6.4 mm.
Fibră optică de interior Prysmian IC-ROUND 02J7A2 2E 9/125 B2ca (2x singlemode G.657A2)
Fibră optică universală Prysmian IC-ROUND 02J7A2 2E 9/125 B2ca (G.652.D 9/125 um, LSZH, gel)

Imagini de la o camera ColorVu.

Camera bullet EasyIP 4.0 DS-2CD2087G2-L K03195 de la Hikvision combină cele două tehnologii cheie, ColorVu și AcuSense. Tehnologia AcuSense mărește eficacitatea sistemului de supraveghere prin eliminarea alarmalelor false prin filtrare om/vehicul. Cu tehnologia ColorVu, camera poate captura imagini color chiar și noaptea, reținând detalii importante pentru identificare. Camera are o lentilă cu deschidere F1.0 ce permite pătrunderea luminii de până la 4 ori de către senzor în comparație cu o cameră obișnuită ce folosește o lentilă cu deschidere F2.0. În combinatie cu un sensor mare de 1/1.2", captează imagini color și luminoase în aproape orice condiții. Este de asemenea echipată și cu un iluminator alb LED ce poate porni automat în spatii foarte intunecate. Mai jos aveți o imagine înregistrată ziua și una noaptea.
Imagine pe timpul zilei
Imagine pe timp de noapte cu iluminat stradal

UPS ce economisește energie.


CyberPower este un brand de renume mondial care oferă sisteme UPS ecofriendly. Ca răspuns la creșterea rapidă a prețurilor la energie, precum și la creșterea gradului de conștientizare a poluării mediului, compania a brevetat tehnologia de economisire a energiei GreenPower UPS, care elimină problema pierderii de energie (încălzirea dispozitivului). Acest lucru a fost obținut prin reproiectarea circuitelor electrice ale sursei de alimentare, astfel încât să nu utilizeze componentele care provoacă pierderi de energie în timpul funcționării normale, de exemplu, cele din partea de AVR (reglare a tensiunii) sau transformatoare. În acest fel, consumul de energie al circuitelor UPS-ului a fost redus cu aproximativ 75%.
Cercetători de la Cyberpower dovedesc că în centrele de măsurare UPS-urile consumă în jur a 18% din energie în timpul așa numitelor condiții normale, adică, 88% din timpul de operare. Mulțumită tehnologiei GreenPower, UPS-urile CyberPower consumă un minim de energie în timp ce garantează siguranță maximă pentru echipamentul conectat. Teste independente făcute de către laboratorul SGS confirmă un nivel de consum energetic de până la 5 ori mai mic față de soluțiile competitorilor.
Consumul pe oră al brandurilor de UPS-uri (pregătit de laboratorul independent SGS)

Antene pentru LTE - partea 2: Funcționare pe o singură bandă.

Înainte de a selecta o antenă, este important să obținem informații despre locația celui mai apropiat transmițător ce emite semnale într-un anumit standard. Astfel de informații sunt furnizate de către birourile de relații cu clienți ale operatorilor de telefonie mobilă. Se merită de asemenea să verificam frecvența emisiei atașată de un serviciu anume. Săptămânalul precedent se referă la selecția unei antene în cazul locațiilor cu stații de bază ce susțin mai multe benzi.
Când turnul de emisie funcționează într-o singură bandă, de ex. LTE900 sau LTE800 și se află la o distanță destul de mare de locul de recepție, se recomandă folosirea unei antene de bandă fixă dar cu câștig mare.
  • Când transmițătorul este la mai mult de 8km distanță, este recomandat să folosim antena A7027 ATK 20/800-980 MHz. Cea mai bună antenă în oferta DIPOL pentru rețele pe banda de 800-900 MHz. Este de amintit faptul că modemurile sunt de obicei echipate cu doi conectori de antenă, deci este necesar să cumpărăm două antene (distanța pe un catarg între antene trebuie sa fie de cel putin 37 cm).
Antena yagi GSM ATK 20 (20 elementi, 10m RF240, SMA)
Antena yagi GSM ATK 20 (20 elemenți, 10m RF240, SMA)
  • Când transmițătorul este localizat la mai puțin de 8 km este recomandat să folosim o antenă de bandă largă. Aceasta este o soluție sigură pe termen lung ce va face sistemul utilizatorului pregătit în cazul în care operatorul schimbă banda de transmisie.
Antenă 4G/LTE TRANS-DATA LTE KYZ 10/10 MIMO (cu 10 m de cablu și conector SMA)
Antena LTE KYZ 10/10 A741024 TRANS-DATA

Cum conectăm fibrele optice într-o canalizare?


Instalarea fibrelor optice în exterior este o sarcină simplă atâta timp cât instalatorul este echipat cu echipamentul potrivit și accesoriile adecvate. Cheia către durabilitatea conexiunilor si rezistența legăturilor este să folosim cutii de joncțiune pentru protecția punctului de conexiune și conexiunile de ramificație.
Cutie joncţiuni fibră optică Ultimode GPJ09-9401,36 splice-uri 2 intrări, 2 ieșiri
Cutie joncţiuni fibră optică Ultimode GPJ09-9401, 36 splice-uri 2 intrări, 2 ieșiri L56036
Când sertizam sau extindem fibre într-o cutie de joncțiune, soluția ideala este să folosim cutia de joncțiuni GPJ09-9401 L56036. Aceasta protejează sudurile împotriva condițiilor nefavorabile de vreme și daune mecanice. Design-ul cutiei permite utilizarea în diferite situații. Este posibilă crearea ramurilor de linii optice și acoperirea nodului de reparației pentru cablu. Cutia de joncțiune poate proteja 36 de splice-uri (3 casete a câte 12 splice-uri).

Produse noi în oferta Dipol

Fibră optică de interior Prysmian IC-ROUND 02J7A2 2E 9/125 B2ca (2x singlemode G.657A2)
Fibră optică universală Prysmian IC-ROUND 02J7A2 2E 9/125 B2ca (G.652.D 9/125 um, LSZH, gel) L7002_1000 este un cablu universal de fibră optică pentru utilizare la interior, cu 2 fibre singlemode G.652D 9/125 poziționate în tubul central, umplut cu gel. Este potrivit atât pentru clădirile rezidențiale, cât și pentru cele de birouri. Cele 2 fibre SM (standard G.657A2) sunt poziționate în tubul central. La rândul său, tubul central este acoperit cu o "cămașă" din fre de aramidă pentru a-i asigura o protecție sporită împotriva deteriorării mecanice, a rozătoarelor, etc. Învelişul exterior al cablului este fabricat din material LSZH cu clasa de reacţie la foc: B2ca-s1a, d1, a1.
Cameră IP Hikvision DS-2CD2T43G2-2I K03714 este o camera IP din seria EasyIP 2.0 Plus. Camera implementează tehnologia AcuSense bazată pe algoritmi Deep Learning. Astfel în cazul evenimentelor de detecție a mișcării și a analizei VCA (trecerea unei linii virtuale, detectarea intruziunilor) este un filtru ce îți permite clasificarea obiectelor de tip uman/vehicul și filtrarea tuturor evenimentelor ce nu îndeplinesc criteriul (ploaie, animale, frunze ce cad etc.).
Filtrul LTE700 R49601 pentru sisteme TV/SAT. Este folosit pentru a filtra semnalelor nedorite în banda de 700 MHz (694 - 862 MHz) utilizată de serviciile de transmisii de date (LTE).

Merită citit:

Costul efectiv al unui sistem de supraveghere IP Hikvision din seria EasyIP Lite. Diagrama de mai jos prezintă un sistem de supraveghere IP bazat pe camere și NVR de la Hikvision Camerele din seria EasyIP Lite sunt utilizate în sistemul de monitorizare. Această serie este distinctă pentru o calitate bună a imaginii și prețuri accesibile. Sunt acceptate evenimente de alarmă de bază, cum ar fi detectarea mișcării sau modificarea imaginii. Camerele de 2 MP cu o distanță focală de 2.8 mm și un iluminator IR de până la 30 m pe baza tehnologiei EXIR 2.0 sunt instalate în sistem...>>>mai mult
Cum aleg cea mai bună antenă pentru LTE/4G?
Cum aleg cea mai bună antenă pentru LTE/4G?