Săptămânalul DIPOL - TV/satelit, supraveghere, rețelistică

Nr. 35/2021 (1 Noiembrie 2021)

Oamenii de știință au dezvoltat un nou sistem pentru mișcarea roboților.

Oamenii de știință de la Laboratorul de Inteligență Artificială de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) au dezvoltat un nou sistem de control ce permite roboților patrupezi să meargă pe teren denivelat cu obstacole. Au demonstrat acest lucru cu un robot puternic și agil, un mini robot construit de către colaboratorii lor de la Laboratorul de Robotică Biomimetică. Spre deosebire de alte metode de control al robotului, noul sistem nu necesită cartografiere din timp a terenului, permițând robotului să se miște instant către orice locație. În viitor, acesta poate permite roboților să se miște liber într-o pădure pentru o misiune de salvare sau să urce scări pentru a livra medicamente bătrânilor. Sistemul de control inedit este împărțit în două părți. Prima parte procesează în timp real imaginea furnizată de la camera montată pe partea din față a robotului, în timp ce a doua parte traduce informația în instrucțiuni despre cum ar trebui să se miște robotul. De exemplu, dacă un om ar vrea să sară peste o distanță considerabilă, ar putea începe prin a accelera pentru a prinde viteză și să facă o săritură puternică. De asemenea, robotul ar putea modifica durata de contact a pământului cu piciorul pentru a traversa mai bine obstacole de teren. Metoda prin care cele două părți (controllere) lucrează împreuna fac acest sistem inovativ.
Există deja roboți în lume care sunt capabili să treacă prin diferite tipuri de obstacole. Totuși, acesta nu este rezultatul algoritmilor învățați de inteligența artificială, ci prin utilizarea hărților de teren create anterior și încărcate în memoria robotului. Acest proces este lent și sigur va eșua dacă harta altitudinii terenului nu este exactă.
Noul sistem combină cele mai bune caracteristici dintre sistemele „blind” și cele care folosesc camere. Cercetătorii au simulat un robot care rulează prin sute de terenuri pline cu denivelări. De-a lungul timpului, algoritmul a aflat ce acțiuni au avut succes. De exemplu, atunci când robotul se apropie de un obstacol, acesta poate calcula cel mai bun mod de a se deplasa pe baza comportamentului învățat, folosind informații vizuale ca ghid. Deși cercetătorii au reușit să demonstreze în laborator că sistemul lor de control funcționează, ei au remarcat că mai au mult de parcurs înainte de a-l implementa în lumea reală. În viitor, ei plănuiesc să mărească puterea de procesare a robotului și să-i îmbunătățească capacitatea de a naviga în diferite condiții de iluminare.

Utilizarea camerelor de la sistemului de videointerfon IP Hikvision.

O cameră încorporată în videointerfon nu poate fi îndreptată de obicei către punctul dorit și câmpul său vizual poate fi obturat de apelant. O soluție la aceasta poate fi utilizarea camerelor din sistemul de supraveghere existent și adăugarea lor la monitorul videointerfonului. Integrarea este posibilă prin:
  • adăugarea camerelor IP Hikvision la un monitor de video interfon,
  • adăugarea unei camere IP folosind protocolul ONVIF (a doua generație de monitoare de la versiunea de firmware v2.1.2),
  • adăugarea oricărei camere (HIKVISION, ONVIF) printr-un DVR/NVR.
La monitor pot fi adăugate până la 16 camere IP. Poate decoda imagini de la camere cu o rezoluție maximă de 720p cu setare de compresie H.264. Nu înseamnă însă că monitorul nu poate fi echipat cu camere de rezoluție mai mare. De exemplu, dacă se adaugă o cameră de 8 MP, unde fluxul principal este setat la rezoluția maximă și compresia H.265, iar fluxul auxiliar este setat la rezoluția 640 x 480 cu compresie H.264, monitorul va decoda automat flux auxiliar. Dacă fluxul principal a fost schimbat la rezoluția de 720p și compresia H.264 era activată, monitorul va decoda fluxul principal. Adăugarea de camere este posibilă direct la nivelul monitorului sau folosind aplicația client iVMS-4200. Pentru a face acest lucru, accesați setările remote și apoi: Remote settings->Intercom->IP camera details.
Un exemplu de conectare directă a camerei IP Hikvision
și protocolul ONVIF selectat în monitorul G74001 DS-KH6320-WTE1/EU

Măsurarea semnalului DVB-T2.

Prima țară europeană care a început difuzarea oficială DVB-T2 a fost Marea Britanie. Un test realizat cu un transmițător TV a fost efectuat de BBC Research & Development în iunie 2008. În prezent, lucrările privind introducerea televiziunii digitale terestre DVB-T2 continuă în toată Europa. În Uniunea Europeană, semnalul DVB-T2 este difuzat în Austria, Republica Cehă, Germania, Belgia, Croația, România și Franța (difuzarea DVB-T este planificată să fie oprită abia în 2024). Difuzarea TV în standardele DVB-T și DVB-T2 sunt efectuate de radiodifuzori din Regatul Unit, Italia și țările scandinave. În aceste țări, nu există o dată limită pentru dezactivarea semnalului în standardul DVB-T. În Polonia, schimbarea de la DVB-T la DVB-T2 urmează să aibă loc până la 30 iunie 2022.
Postul polonez TVN și operatorul Emitel testează transmisia de televiziune în standardul DVB-T2/HEVC. Prin urmare, a fost posibilă măsurarea acestui semnal și să se testeze capacitățile analizorului Signal ST-5150 R10842.
Publicăm a treia parte a ghidului de măsurători de semnal în sistemele TV-SAT

Tehnologie Full-color pentru o mai bună monitorizare a evenimentelor pe timp de noapte.

Cele mai multe evenimente deranjante au loc noaptea. Camerele tradiționale cu iluminatoare IR captează puține detalii ale imaginii în modul de noapte. Acestea pierd toate informațiile legate de culoare care pot fi cruciale în identificarea detaliilor evenimentelor. Noaptea, zona monitorizată ar trebui să fie iluminată cu lumină albă sau trebuie folosite camere cu funcția full-color.
Înregistrează imagini color de înaltă rezoluție, atât ziua, cât și noaptea. Este posibil datorită combinației dintre un obiectiv avansat și un senzor foarte sensibil. Această combinație înseamnă că camera necesită funcționare în condiții de lumină scăzută pentru a genera o imagine utilă – suficientă pentru iluminatul stradal sau lumina lunii.
Obiectivul are o deschidere mare de F1.0, ceea ce permite ca mai multă lumină să ajungă la senzor. Senzorul sensibil gestionează mai eficient lumina, iar procesorul de semnal menține un echilibru între reducerea zgomotului și neclaritatea obiectelor în mișcare. Dacă lumina este insuficientă, iluminatorul de lumină albă încorporat este activat.
Imaginea color pe timp de noapte asigură o mai bună identificare a detaliilor vehiculului sau persoanelor. Un avantaj deosebit de important atunci când lucrați pe timp de noapte este lipsa reflexiilor în precipitații sau de la insecte, care este o problemă comună atunci când lucrați cu un iluminator IR.

De ce 6 motoare într-un splicer?

Unul dintre parametrii tehnici care caracterizează splicerele de fibră optică este numărul de motoare. Acesta este, în combinație cu sistemul optic și software-ul corespunzător, ceea ce face ca splicerul să aibă capacitatea de a poziționa cu precizie fibrele.
Cele mai simple aparate pentru sudura fibrelor optice sunt bazate pe poziționarea fibrelor în caneluri v, sunt echipate cu 2 motoare - câte unul pentru fiecare fibră. Aceste motoare sunt responsabile pentru poziționarea fibrelor pe orizontală, adică asigurarea unei distanțe adecvate între capetele fibrelor înainte de a fi sudate. Poziționarea corectă a fibrelor pe axa verticală depinde de cât de curate sunt canelurile v în splicer, precum și de cât de bine au fost curațate fibrele.
Splicerele cu patru motoare sunt capabile să poziționeze fibrele și în plan vertical. Datorită acestui proces , sudura fibrelor este mult mai rapidă și mai puțin problematică. Echipate cu un sistem optic de calitate, acestea utilizează de obicei metoda de centrare a fibrelor în raport cu învelișul acestora. Acest lucru garantează o atenuare scăzută a îmbinării în marea majoritate a cazurilor.
Signal Fire AI-8-splicer
Splicerul Signal Fire Ai-8C L5870 este echipat cu 6 motoare: două poziționează fibrele pe orizontală, două pe verticală, 5 și 6 sunt motoarele de autofocus
Prin urmare, aparatele de sudură cu 6 motoare poziționează fibrele în 3 planuri? Ei bine, nu. În axa Z, fibrele rămân întotdeauna în aceeași poziție datorită aranjamentului din fabrică a canalelor în V - nu este nevoie să mutați fibrele în acest plan. Al 5-lea și al 6-lea motor sunt motoare autofocus care caută nucleul fibrelor optice. Pentru a face acest lucru posibil, în afară de motoare suplimentare, este necesar un sistem optic de calitate (miezul din fibre optice singlemode au un diametru de aprox. 9 μm). Capacitatea de a găsi miezul fibrei permite o mai bună poziționare a acestora, ceea ce rezultă o atenuare mai mică sudurii.

Switch-uri industriale.

Switch-urile industriale sunt dedicate instalațiilor industriale cu diferite condiții nefavorabile, precum: praf ridicat, temperatură ridicată sau scăzută, umiditate ridicată. Instalarea switch-urilor industriale este recomandata și în cazul instalațiilor efectuate pe stâlpi sau în puțurile pentru telecomunicații - în carcase ermetice. Switch-urile au porturi Ethernet (în funcție de model Fast Ethernet sau Gigabit Ethernet) pentru conectarea dispozitivelor precum camere IP sau calculatoare. Switch-urile industriale ULTIPOWER au o carcasă cu un grad de protecție IP40 (protecție împotriva accesului la părți periculoase, protecție împotriva obiectelor străine solide cu diametrul mai mare de 1 mm). Toate porturile au alimentare PoE (trebuie alimentat la 48 VDC). Switch-ul este echipat cu un port SFP pentru a schimba modul de transmisie la fibră optică.
Dispozitivele au, de asemenea, următoarele funcții suplimentare:
  • Funcție extinsă pentru alimentarea dispozitivelor conectate cu cabluri de rețea de până la 250m lungime,
  • Funcția PoE Auto Check realizează automat un restart al dispozitivului conectat în cazul suspendării acestuia.
  • Suportă HiPoE 90W pentru porturile 1 și 2 (numai modelul N299704),
  • Funcția PD permite ca switch-ul să fie alimentat prin portul Ethernet (numai modelul N299707).
În exemplul de mai sus, switch-urile au fost instalate în carcase etanșe pe stâlpi. Camerele IP sunt conectate la switch-uri și alimentate prin PoE (48V 802.3af). O fibră optică (singlemode sertizată cu conectori LC și module SFP) a fost trasă între stâlpi pentru a crea o rețea formată din cinci camere și un NVR. Utilizarea switch-urilor industriale mărește fiabilitatea unei astfel de instalații, deoarece acestea sunt mai rezistente la supratensiune și condiții meteorologice dificile. În plus, fibra optică dintre cei doi stâlpi izolează electric cele două locații ale camerelor.

Produse noi în oferta Dipol

Camera IP Hikvision DS-2CD2123G2-I (8 MP, 2.8mm, 0,005 lx, iluminator 30m, H.265, WDR, AcuSense, IK10)
Cameră IP dome Hikvision DS-2CD2123G2-I K00804 aparține seriei EasyIP 2.0 Plus, în care a fost implementata tehnologia AcuSense, functionand pe baza algoritmului Deep Learning. Datorită acestui fapt, pentru evenimentele de la detectarea mișcării și analiza VCA (trecerea unei linii virtuale, detectarea intruziunilor), este disponibil un filtru care vă permite să clasificați obiecte de tip uman/vehicul și să filtrați toate celelalte evenimente care nu îndeplinesc criteriul asumat. (ploaie, animale, căderea frunzelor, etc.).
Cameră IP Hikvision DS-2CD2023G2-I (2MP, 2.8mm, 0.0005 lx, iluminator alb 40m, WDR, H.265, AcuSense)
Cameră IP bullet Hikvision DS-2CD2023G2-I K03105 aparține seriei EasyIP 2.0 Plus, in care a fost implementata tehnologia AcuSense, funcționand pe baza algoritmului Deep Learning. Datorită acestui fapt, pentru evenimentele de la detectarea mișcării și analiza VCA (trecerea unei linii virtuale, detectarea intruziunilor), este disponibil un filtru care vă permite să clasificați obiecte de tip uman/vehicul și să filtrați toate celelalte evenimente care nu îndeplinesc criteriul asumat. (ploaie, animale, căderea frunzelor, etc.).
LTE700 Filtrul R49601 este utilizat în instalațiile RTV/SAT TV. Este folosit pentru filtrarea semnalelor nedorite în banda de 700MHz (694 - 862 MHz) dedicată serviciilor de transmisie de date mobile (LTE).

Merită citit:

https://www.dipolnet.ro/inf_dipo_2021_34.htm#07">Cum conectăm fibrele optice într-o canalizare?Instalarea fibrelor optice în exterior este o sarcină simplă atâta timp cât instalatorul este echipat cu echipamentul potrivit și accesoriile adecvate. Cheia către durabilitatea conexiunilor si rezistența legăturilor este să folosim cutii de joncțiune pentru protecția punctului de conexiune și conexiunile de ramificație...https://www.dipolnet.ro/inf_dipo_2021_34.htm#07">>>>mai mult
Cutie joncţiuni fibră optică Ultimode GPJ09-9401 L56036
Cum aleg cea mai bună antenă pentru LTE/4G?
Alegerea unei antene pentru 4G?