COŞUL MEU
Coşul este gol

SUPORT TEHNIC

Newsletter

Săptămânalul DIPOL - TV/satelit, supraveghere, rețelistică
Nr. 15/2022 (11 Aprilie 2022)
5G și necesitatea filtrări semnalului. Uniunea Europeană a definit trei benzi pentru rețelele 5G care vor fi utilizate pe întreg continentul european.
Prima așa-numită „bandă joasă” din banda 700 MHz, asigura cea mai bună rază de comunicare. Cea mai înaltă bandă de 26 GHz (bandă cu lungimi de undă milimetrice), va transporta cantități uriașe de date pe o distanță foarte scurtă. Ultima bandă, 3.6 GHz, este cea mai universală - combină distanța cu lățimea de bandă.
Alte țări europene eliberează treptat frecvențele ocupate anterior de alte servicii, precum televiziunea terestră, sau a serviciilor 5G. Pandemia de Covid, precum și disputele politice și comerciale în curs cu producătorul chinez de echipamente Huawei (aceasta companie, printre altele, furnizează stații de bază 5G în toată Europa) au cauzat întârzieri. În unele țări, precum Polonia, rețeaua 5G utilizează în prezent frecvențe 4G. Până la utilizarea benzilor dedicate, utilizatorul nu se va putea bucura de viteza rețelei.
Graficul vitezei și acoperirirea în funcție de frecvența serviciilor 5G
Odată ce lățimea de bandă este disponibilă, un alt element cheie va fi noua tehnică de filtrare RF pentru a proteja împotriva interferențelor. Este necesară filtrarea precisă pentru a separa semnalele diferitelor rețele. Pentru ca un dispozitiv să primească semnale 5G, WiFi, Bluetooth, GPS, 2G, 3G, 4G și multe alte semnale, trebuie să aibă până la 100 de filtre.
Filtrele sunt una dintre cele mai esențiale componente ale oricărui dispozitiv mobil. Filtrele tipice au o suprafață de 1 mm2 și au o grosime de 0.3 mm. Problema este numărul necesar, care este în continuă creștere. Acest lucru reprezintă o provocare de reducere a dimensiunea acestora, în același timp cu creșterea eficienței.
Nu există o tehnică de filtrare universală. Majoritatea filtrelor RF mobile folosesc efectul piezoelectric. Filtrele SAW (Surface Acoustic Wave), dezvoltate inițial pentru 2G, sunt de asemenea folosite în 3G. Alte tehnici de filtrare, cum ar fi TC-SAW sau BAW, au devenit mai importante în era 4G, deoarece erau mai potrivite pentru frecvențele mai înalte și lățimea de bandă mai largă legate de 4G.
Videoclipul realizat de Texas Instruments demonstrează diferite tehnici de filtrare a semnalului, inclusiv cea mai recentă metodă bazată pe BAW (Bulk Acoustic Wave)
Filtrele curente utilizate în dispozitivele mobile folosesc o varietate de materiale și structuri optimizate pentru frecvențe și lățimi de bandă specifice. Niciuna dintre ele nu este depreciată, dar nu a fost optimizată pentru frecvențe mai mari de 3 GHz. O nouă tehnică de filtrare, precum Resonant XBAR, este dedicată frecvențelor mai mari de 3 GHz și benzilor cu o lățime peste 500 MHz. De exemplu, banda WiFi 6E este lată de 1200 MHz (5925 MHz până la 7125 MHz).
Cablul TRISET PLUS - A+. Cablarea unei locații este unul dintre cele mai importante elemente ale instalații de cablu CATV. În procesul de transmitere a semnalului, este esențial să fie izolat de interferențele de la instalațiile electrice sau alte cabluri montate în paralel cu cel coaxial. Un cablu coaxial bun ar trebui să aibă o atenuare scăzută și un factor de ecranare ridicat. Acest parametru este testat în intervalul 30-3000 MHz și este de obicei de la 45 la peste 120 dB. Cablul TRISET PLUS E1016 este recomandat pentru instalații CATV cu o eficiență mare de ecranare.
Conductorul central este realizat din cupru cu un diametrul de 1.13 mm, este triplu ecranat: prima folie Al/PET/SY este lipită pe dielectric, peste 81% acoperire tresă iar a doua folie Al/PET este lipită pe manta.
TRISET PLUS E1016 îndeplinește cerințele de ecranare a clasei A+ în întregul interval de frecvență 30-3000 MHz. De asemenea, îndeplinește în mare măsură cerințele pentru cablurile din clasa A++. Cablul TRISET PLUS E1016 este recomandat pentru a fi utilizat în instalații în care multe cabluri de antenă rulează în paralel pe o distanță lungă sau unde cablurile de alimentare sunt amplasate în apropiere.
Eficiența de ecranare a cablului TRISET PLUS în gama 30-3000 MHz și cerințe pentru clasa A+ și A++. Cablul îndeplinește cerințele clasei A++ în domeniul de frecvență 1000-3000 MHz.
Alegerea cablului de Internet pentru casă. Având în vedere dezvoltarea progresivă a tehnologiei, schimbările în ofertele furnizorilor de servicii, precum și inovațiile tehnice apărute pe piață, metoda recomandată de cablare a construcției este foarte diferită de cea de acum câțiva ani.
În fața sarcinii de proiectare a cablurilor de internet, în timpul planificării instalării, trebuie să luați în considerare câțiva factori care pot influența dispunerea finală a cablurilor.

Așezarea prea puține cabluri sau alegerea unui tip greșit de cablu poate cauza limitări semnificative în viitor. Pe de altă parte, este important să luăm în considerare factorul economic și să nu planificați prea multe cabluri care nu vor fi niciodată folosite. Deci, cum vă conectați corect casa în prezent?
Alegerea cablului. Mediul de transmisie utilizat pentru construirea rețelelor LAN este realizat din cablu torsadat. Utilizarea fibrei optice pentru transmisie în casă cu siguranță nu va avea sens în următorii câțiva ani. În locuințe, se recomandă utilizarea cablurilor cu perechi răsucite de categoria 5e sau 6. Acest tip de cablu permite transmiterea datelor la viteze de până la 1 Gbps, ceea ce cu siguranță se va dovedi suficient în următorii zeci de ani sau chiar decenii. Cei cu un buget mai mare pot lua în considerare amplasarea unui cablu torsadat de categoria 6, care permite transmiterea datelor chiar și până la 10 Gbps. Având în vedere disponibilitatea dispozitivelor care funcționează la o viteză de 2,5 Gbps, o astfel de pereche răsucită se poate dovedi a fi o soluție mai sigură. O altă problemă este alegerea între pereche răsucită ecranată și neecranată. Poate părea că un cablu mai scump, ecranat va fi întotdeauna o soluție mai bună, rețineți totuși că utilizarea cablului ecranat impune utilizarea componentelor ecranate ale sistemului: prize de perete (necesitatea de împământare) și dispozitive active (porturi ecranate). Ținând cont de prețul, disponibilitatea și instalarea dificilă a cablurilor și dispozitivelor ecranate, precum și de faptul că într-o clădire rezidențială interferența electromagnetică nu este semnificativă, se recomandă așezarea cablului pereche răsucite neecranat.
Green line ⇒ E1171 50 Ohm Tri-Lan 240 coaxial cable for LTE antenna
Purple line ⇒ E1611 NETSET U/UTP 6 gel-filled, black – outdoor twisted pair cable for WLAN antenna
Blue line ⇒ E1608 NETSET U/UTP 6 cable – indoor twisted pair cable for outlets
Light blue line ⇒ Internet Service Provider cable
Topology – how arrange? It seems optimal to lead one cable to each room in the house. It will give you the freedom to choose the location of the access point or to connect two access points without any problems when the range of one device is not sufficient. The ability to freely connect a computer or other device to a wired network may also prove important. Keep in mind that some applications may require cable connection for stable operation. This applies, for example, to streaming high-definition video or playing online games. When planning cabling, one should remember that the Internet is used today not only by personal computers. Twisted-pair cables have to be led to the places where TV sets, consoles and home theaters are installed. It is also worth thinking about one socket in the kitchen, bathroom or any other room.
Where to get the signal from? When building LAN network in a house you should consider potential sources of Internet access. Routing twisted-pair cable to the lowest building level enables easy connection of services from the local ISP providing traditional service, or – after installing a cable modem – from the cable network. One outdoor UTP/FTP cable leading to the roof will allow to access the Internet via radio (access point integrated with antenna). It is also worth to think about the wireless LTE network that is gaining popularity. Two 50 Ohm coaxial cables going to the roof will allow you to mount external antennas using MIMO technology and use the full potential of high-speed Internet.
Narrow electric strikes of Bira HARTTE series. A series of HARTTE XS enhanced electric Bira strikes is now available. The XS series electric strikes are narrow and compact and are thus suitable for installation in narrow sections and door frames. Thanks to their symmetrical design, they are perfect for various types of left and right doors. The strike can be adjusted up to 3.5 mm. Radial shape means that it does go beyond outline of the electric lock and requires less drilling for faster and easier installation. Each model has a different functionality.
Narrow Bira HARTTE XS 12V series strikes
Yala electromagnetică încastrabilă: Bira HARTTE S12U (12V AC/DC)
Yala electromagnetică încastrabilă: Bira HARTTE S12U (12V AC/DC)
Yală electromagnetică BIRA HARTTE XS12UP serie XS 12V AC/DC (îngustă, memorie)
Yală electromagnetică BIRA HARTTE XS12UP serie XS 12V AC/DC (îngustă, memorie)
How to get full access to monitoring devices via Microsoft Edge browser? The Internet Explorer browser has been on the market for over 25 years and is considered by most CCTV manufacturers to be the default tool for configuration and video previews.
Manufacturers have been developing the HTML5-compatible, cross-browser software for a few years now, but they still face many problems, so some features are not active. July 2022 is coming fast – the deadline for the withdrawal of support for IE on Windows systems. Windows 10 with future update 21H2 will hide or block the ability to use IE, while Windows 11 does not allow the use of this browser. How to deal with this problem? The best solution for high compatibility and to save memory is to choose Microsoft Edge in the Internet Explorer mode. This ensures compatibility with ActiveX controls, or plug-ins, that you currently use. To switch to this mode, simply go to the browser settings after entering the IP address of your device and select "Reload in Internet Explorer mode".
WiFi at school. A wireless network in a small school will have a different design than a network in a large and extensive facility. The main difference will be the number of access points needed to cover the entire school building with WiFi.
TP-Link EAP access points are recommended for creating efficient and reliable Wi-Fi network in such a demanding environment as a school. The devices have a modern design and are easy to mount on walls or ceilings. The control application allows for real-time monitoring, graphical analysis of network traffic and simultaneous software updates on multiple devices.
An example of configuration and the use of an access point in such environment is shown below. From the point of view of a user connecting to the WiFi network, four networks will be visible (appropriate for a particular group of users):
 • SP109_pupil - students' network
 • SP109_teacher - teachers' network
 • SP109_office - administrative staff's network
 • SP109_guest - guests' network (coming after classes)
 • The network for pupils (SSID: SP109_pupil)
  • The network is open from the wireless data encryption point of view
  • To log in, an individual login and password is required (this is to identify the student using the network resources)
  • Logged users can only access the Internet (users cannot see one another)
  • The network is available from 7:00 am to 4:00 pm
 • Network for teachers (SSID: SP109_teacher)
  • The network is secured with WPA2-PSK protocol
  • In order to log in you need to provide individual login and password – additional security to identify a teacher
  • Logged-in users have access to the Internet and to the school's internal network (e.g. network projectors, printers, multimedia boards)
  • Network is available 24/7
 • Network for administration (SSID: SP109_office)
  • The network is secured with WPA2-PSK protocol
  • Logged-in users have access to the Internet network and to the internal network (e.g., printers, servers)
  • Network is available 24/7
 • Guest network (SSID: SP109_guest)
  • The network is WPA2-PSK secure (password provided in school lobby or other prominent location)
  • Logged users have access to the Internet only (users cannot see one another)
  • Network is available from 4 pm to 6 am
For more details on this solution, please see WIRELESS INTERNET AT SCHOOL WITH TP-LINK DEVICES.
New products offered by DIPOL
Optical distribution frame: MINI ODF-DIN with 2xSC duplex distribution board L5310 is designed mainly for fiber optic cable crossing in places with limited space. Thanks to its small size and DIN rail (TS35) mounting bracket it can be installed in any rack.
PoE switch (extender ) ATTE xPoE-3-11A (1x WE PoE, 2x WY PoE) N29814 has been designed as an extender for LAN and PoE power supply. It regenerates the network signal and transfers PoE power to selected outputs. It is usually used as a "repeater" for extending a network over distances longer than 100 m. Additionally, it is ideal as an "active splitter" in situations, where on one cable we need to run several PoE receivers (e.g. several IP cameras) or when you need to create additional network branch.

TP-Link TL-SG1218MP 18xGE(16xPoE) 2xSFP 802.3af/at 250W PoE switch N299661 is equipped with 16 PoE 10/100/1000 Mbps ports supporting 802.3at/af. The total power budget of the ports is 192 W, which allows for providing power to multiple access points and/or IP cameras. In addition to that, the switch is equipped with two 10/100/1000 Mbps RJ45 ports and 2 gigabit combo SFP slots. The device enables high data throughput. The range of the data/PoE connections can be extended up to 250 m.
Worth reading
Multimode fiber and 10 Gbps transmission. Transmission at 10 Gbps is now becoming a standard in office areas, multi-family buildings and even home use. This speed is required not only in the backbone of the network, but also in the direct connection of end stations.
When deciding to use multimode fibers, remember that the ranges for 10 Gbps are limited. The most popular fiber standard MM om2 enables transmission at a speed of 10 Gbps over a maximum distance of 82 m, i.e. less than copper twisted pair category 6A certified for that speed (100 m according to the 10GBASE-T standard). This is can be really tricky to network designers or contractors who do not pay attention to the fiber standard in the cable used... >>>more
Aparat pentru sudura fibrei optice AI-9/AI-8C
 
George Popescu
Consiliere clienţi
ABONARE
Dacă doriţi să primiţi Săptămânalul Dipol prin email, introduceţi adresa:
 
 
DIN EDIŢIILE ANTERIOARE
ARHIVĂ ŞTIRI
PREŢ BUN
Nou în bibliotecă
RECOMANDĂRI
 
Regulamentul | Garanție | Reclamaţii | Download
| Cookies | Politica de confidentialitate Toate drepturile rezervate © 1996-2024 DIPOL sp.j.