Săptămânalul DIPOL - TV/satelit, supraveghere, rețelistică

Nr. 16/2022 (18 Aprilie 2022)

Vârfurile degetelor artificiale pot simți obiecte.

Un grup de cercetători de la Universitatea Bristol au creat echivalentul sistemului nervos tactil uman sub forma unui vârf de deget artificial. Micro-perii moi imită un strat de piele umană care transmite informații despre suprafețele atinse. Vârfurile degetelor artificiale sunt create folosind imprimante 3D avansate care pot amesteca materiale de diferite texturi, permițând aplicarea materialului moale pe scheletul unei mâini artificiale în mișcare. În mod uimitor, vârful sintetic generează semnale neuronale care sunt comparabile cu înregistrările create pentru mâini reale încă de acum 40 de ani. Diferențele sunt la un nivel de detaliu imposibil de studiat înainte.
Mână artificială de robot
Terminațiile nervoase ale degetelor umane, numite mecanoreceptori, se găsesc pe toată pielea, dar distribuția lor nu este uniformă – degetele, printre altele, prezintă cea mai mare densitate. Există mai multe tipuri de receptori, unii sunt mai puțin sensibili, alții mai mult, dar toți răspund la stimuli mecanici precum atingerea, vibrația și întinderea. Ele generează semnale electrice atunci când sunt stimulate. În vârful degetului artificial, rolul mecanoreceptorilor este realizat de micro vârfuri. Deși asemănarea cu atingerea real este mare, receptorii artificiali nu sunt suficient de sensibili la mici detalii. Oamenii de știință cred că acest lucru are de-a face cu diferența de grosime dintre structurile pielii naturale și cele imprimate.
Vârfurile degetelor artificiale
Roboții moderni au o problemă în interacțiunea cu obiectele fizice. Nu pot ridica obiecte delicat și rapid. Datorită buricelor de deget artificiale, roboții vor deveni mai agili - vor apuca cu ușurință un obiect în timp ce îi examinează structura. Descoperirile oamenilor de știință vor contribui, de asemenea, la producerea unor proteze de mână mai bune.

Detecția mișcării v2.0 în DVR-urile TurboHD Hikvision.

Cea mai importantă sarcină a sistemului de detecție a mișcării este de a detecta intrarea unei persoane sau a unui vehicul în zona monitorizată. Fiecare detectare a mișcării poate genera un eveniment de alarmă (de exemplu, notificare către utilizator, tutore sau operator) și poate începe înregistrarea video.
Detecția clasică a mișcării s-a bazat pe modificări ale intensității luminii care ajungea la un pixel sau grupuri mai mari de pixeli. Fiecare schimbare de lumină a declanșat detectarea astfel încât sistemul a surprins și mișcarea obiectelor care nu sunt importante din punct de vedere al securității. Această metodă era sensibilă și se declanșa, de exemplu, la frunzele mișcate de vânt, insecte, păsări, umbre sau precipitații.
Sistemul de detectare a mișcării 2.0 poate analiza evenimentele de detectare a mișcării în ceea ce privește sursa mișcării de exemplu, din cauza unei persoane sau a unui vehicul. Ca rezultat, notificările de alarmă sunt filtrate și alarmele inutile sunt suprimate. Înregistrările pot fi filtrate după detectarea oamenilor sau a vehiculelor. Aceste funcții sunt incluse în DVR-urile TurboHD 5.0​​​​ cu funcție Acusense.
Bara de redare a înregistrărilor (iVMS-4200) din DVR cu funcție Acusense. Înregistrarea continuă în albastru, activarea funcției de detectare a persoanelor adaugă markere de detectare (portocalii). Roz marchează înregistrarea mișcării detectate.

Clasele de inflamabilitate a cablurilor - emisie de fum dens

Cablurile și alte produse folosite în construcții sunt supuse evaluării în ceea ce privește reacția la foc. Se estimează că 60% până la 80% din numărul total de decese în incendii sunt cauzate de otrăvire, asfixiere sau incapacitatea de a evacua rapid din zona periculoasă. Se cere ca materialele utilizate pentru echipamentele de constructii, inclusiv firele, cablurile și alte elemente legate de instalația electrică și teletehnică, să funcționeze corespunzător în condiții normale de utilizare a instalației, precum și în condiții de pericol de incendiu. Unul dintre parametrii cheie care determină clasa de inflamabilitate a unui cablu este capacitatea acestuia de a nu emite fum opac, coroziv și toxic. Acest lucru se traduce direct în posibilități mai mari în contextul, printre altele, eliminarea otrăvirii și evacuarea eficientă în timpul unui incendiu.
Diagrama de mai jos prezintă rezultatele experimentelor care implică relația dintre transmisia luminii și timpul de ardere a unui cablu și fumul rezultat. Testele au fost efectuate pentru cabluri cu manta fara halogeni LSOH (clasament de inflamabilitate D, printre altele) si cabluri standard de interior in manta din PVC (clasament de inflamabilitate E).
Comparația emisiilor de fum dens în cabluri cu LSZH (LS0H) și manta din PVC. Graficul arată transmisia luminii (%) și timpul emisiei de fum dens (min).
soursă: Universitatea Politehnica din Catalunya,
Departamentul Inginerilor Științelor Nautice din Barcelona.
Graficul arată clar că, pentru cablurile de interior acoperite cu PVC, utilizate pe scară largă, după doar câteva minute vizibilitatea scade practic la câteva procente, făcând imposibilă evacuarea și provocând un risc ridicat de intoxicație. Cablurile din clasa D sau mai sus vor fi mult mai sigure în acest sens – după 30 de minute cantitatea de fum emisă este atât de mică încât vizibilitatea scade cu doar 10%.
Clasa de inflamabilitate a cablului în funcție de clasa de incendiu a clădirii sau a zonei acesteia
Tip clădireCase unifamiliare cu până la 3 etajeRezidenția
clădiri sau zone de clasă ZL I-Vcâi de evacuare
clasă de reacție la focde bază Eca
E1015
TRISET
flamabilitate mică
Dca-s2, d1, a1
E1016
TRISET PLUS
neinflamabil
B2ca-s1a, d1, a1
E1020
TRISET B2CA

Cum conectați două echipamente PoE pe un singur cablu UTP.

Atenție! Următoarea soluție este o „salvare” în timpul instalării și nu trebuie considerată un standard de instalare. În instalațiile în care există un singur cablu UTP între două puncte și trebuie să fie conectate două dispozitive, de exemplu camere IP, se poate utiliza acest artificiu.
Desenul de mai jos arată cum să efectuați corect o astfel de instalare. Transmiterea datelor în rețeaua FastEthernet (100 Mb/s) are loc pe firele 1,2,3,6. Prin urmare, conectarea corectă a firelor la conectorii RJ-45 va permite conectarea a două dispozitive. Este de menționat că, alimentarea PoE poate fi furnizată și pe aceiași pini ca și datele (camera trebuie să suporte standardul 802.3af, opțiunea A)
Din păcate, o astfel de soluție nu va funcționa întotdeauna din cauza lungimii cablului UTP și a lungimii pe care acesta nu este torsadat. Este de utilizat doar atunci când aveți un singur cablu UTP și nu puteți utiliza un switch PoE (de ex. N29810).
Cum conectați două echipamente PoE pe un singur cablu UTP.

Prezentare de ansamblu asupra receptoarelor TV optice disponibile – lucruri de luat în considerare atunci când alegeți unul.

Cablul de fibră optică trebuie luat în considerare atunci când este necesară transmiterea semnalului TV pe distanțe mai mari. Necesită utilizarea unui set de dispozitive: emițător + receptor, deoarece antenele TV, headend-urile și amplificatoarele TV nu sunt echipate cu ieșiri optice. Deci mediul trebuie schimbat de la cupru la optic și apoi invers.
DIPOL oferă mai multe modele de receptoare optice. Aflați mai multe despre specificațiile lor de bază aici:
  • Sensibilitate de intrare optică – gama de putere a semnalului, exprimată în dBm, care poate fi alimentată la intrarea receptorului fără a utiliza atenuatoare sau amplificatoare. Sensibilitate mai scăzută (număr mai mare cu semnul „-”) înseamnă posibilitatea de a construi rețele mai extinse – mai mare împărțire, cabluri mai lungi, deoarece receptorul va îmbunătăți recepția semnalelor de putere redusă. Gama „plus” mai mare oferă șansa de a instala receptorul în apropierea transmițătorului, fără a fi nevoie de atenuatoare de semnal suplimentare. Așadar, alegeți receptoarele cu o sensibilitate cât mai scăzută, având în același timp o gamă largă de niveluri de intrare (versatilitate ridicată).
  • Lățimea de bandă de ieșire RF – gama de semnale TV acceptate, exprimată în MHz. Practic exista 3 variante aici: banda TV standard: 47-862 MHz, banda extinsa: 47-ca.1000 MHz (o astfel de banda este folosita adesea de retelele de cablu), 47-2400 MHz (se poate transmite semnal de la o antena parabolica) . Ultima opțiune este utilă în sistemele headend bazate pe convertoare IF/IF.
  • Nivelul maxim al semnalului la ieșirea RF – exprimat în dBμV. Nodurile care furnizează o putere de ieșire peste 100 dBμV permit construirea unei rețele TV extinse, cu mai multe receptori, fără a fi nevoie de utilizarea amplificatoarelor suplimentare. Nivelul de ieșire de 80 dBμV permite construirea unei rețele mici cu mai multe ieșiri sau alimentarea unui singur televizor. Receptoarele cu nivel ridicat de ieșire ar trebui să fie echipate cu atenuatoare de semnal reglabile, precum și cu egalizatoare care afectează atenuarea.
  • Dimensiuni exterioare și sursă de alimentare – datorită dimensiunii putem distinge receptoare mici de abonat și noduri folosite ca sursă de semnal pentru un număr mai mare de dispozitive. Modelele selectate de receptoare pot fi alimentate de la portul USB, de ex. de la televizor, ceea ce le face extrem de comod de instalat.
Mini nod optic FTTH TERRA OD-006 (SC/APC, 47-1006 MHz, 80dB)
Receiver Terra OD-006 – cel mai uzual model de receiver optic, deoarece poate fi alimentat prin portul USB
Tabelul de mai jos prezintă modelele disponibile.
ProdusOD-003OD-004AOD-005POD-006OD-007
CodR81728R81717R81760R81762R81764
Senzitivitate [dBm]-10...3-15...-6 / -8...0-6...0-6...0-15...0
Bandă [MHz]47...100247...240047...86247...100647...2400
Nivel RF max. [dBμV]
80

80

107

80

80
Tip/dimensiune Network/subscriber   Network/subscriber   Network   Subscriber   Subscriber  
AlimentareNetworkNetworkNetworkUSBVia RF

Declanșarea citirii plăcuței de înmatriculare în camera Hikvision DS-2CD2A25G0/P-IZS ANPR.

Camera Hikvision DS-2CD2A25G0/P-IZS K05906 este dedicată citirii plăcuței de înmatriculare. Poate funcționa autonom sau împreună cu un DVR, de ex. pentru a controla o barieră de intrare într-un complex de locuințe. Pentru ca sistemul să funcționeze corect, este important să instalați camera și să o configurați corect.
La configurarea camerei, utilizatorul ar trebui să folosească linii galbene pentru a marca zona de detectare. Trasarea unei linii albastre permite determinarea momentului citirii plăcuței de înmatriculare, astfel încât citirea se va efectua în locul în care instalatorul a definit cu precizie setările optime ale camerei pentru a asigura funcționarea corectă (zoom, focalizare etc.). Camera poate, de asemenea, să declanșeze citirea plăcuței de înmatriculare atunci când o intrare de alarmă este încălcată, de ex. dintr-un sistem extern.
Liniile galbene indică zona de detecție, iar liniile albastre indică locul în care este declanșată o citire

Produse noi în oferta Dipol

Set terminale pentru FORSCHER FS-8117
Set terminator N70511 pentru tester de cablu FORSCHER FS-8117 N7051 care permite testarea cablurilor UTP/STP: calitatea cablului, atenuare, lungime, distanta pana la defectare, scurtcircuit, conectori sertizat incorect, test Ping, conectare corecta la router, test de tensiune PoE, scanare IP-uri active în rețea.
Transformator AWT682 TRZ60VA/18V/20V G6753 cu putere de 60 VA este conceput în primul rând pentru alimentarea panourilor de control Satel din seriile Versa, Perfecta și Integra. Tensiuni de ieșire: 18V/3.3A și 20V/3.0A.
Switch gigabit 48 porturi TL-SG1048 TP-Link rackabil 19 inch
Switch TP-Link TL-SG1048 48xGE N299391 este perfect pentru rețelele de PC din birouri. Are funcție Auto MDI/MDIX care permite instalatorului să uite de problema conexiunilor „straight” sau „cross”. Capacitatea de comutare este de 96 Gbps, astfel încât să fie utilizată lățimea de bandă maximă a conexiunii. Tabelul de adrese MAC de 16000 de adrese oferă scalabilitate chiar și în rețele mari.

Merită citit:

***Construirea unei case – ce cablare pentru conexiunea de Internet?
***www.dipolnet.ro/inf_dipo_2022_15.htm#03*** Având în vedere dezvoltarea progresivă a tehnologiei, schimbările în ofertele furnizorilor de servicii, precum și inovațiile tehnice apărute pe piață, metoda recomandată de construcție cablarea este foarte diferită de cea de acum câțiva ani.
În fața sarcinii de proiectare a cablurilor de internet, în timpul planificării instalării, trebuie să luați în considerare câțiva factori care pot influența dispunerea finală a cablurilor. Așezarea prea puține cabluri sau alegerea unui tip greșit de cablu poate cauza limitări semnificative în viitor. Pe de altă parte, este important să luăm în considerare factorul economic și să nu planificați prea multe cabluri care nu vor fi niciodată folosite. Deci, cum vă conectați în prezent casa corect?...>>>mai multe
Cablarea unei case cu cablu LAN
Cablu coaxial TRISET 75 ohmi (clasa A ++, B2CA,  120dB, 1.05 / 4.6 / 6.9) 500m
Cablu coaxial pentru ieșirile de urgență