Săptămânalul DIPOL - TV/satelit, supraveghere, rețelistică

Nr. 18/2022 (2 Mai 2022)

MPEG-5 LCEVC – un nou codec video.

La NAB Show 2022, desfășurat la Las Vegas, V-Nova a dezvăluit noul standard de compresie video MPEG-5 LCEVC (Low Complexity Enhancement Video Coding//). Este unul din cele trei noi codecuri introduse de MPEG. Celelalte două sunt VVC (Versatile Video Coding//) și EVC (///Essential Video Coding//) care urmăresc să crească eficiența compresiei pentru codecurile existente cu o creștere mică sau deloc a complexității codării. V-Nova cu sediul la Londra a demonstrat o nouă metodă de compresie MPEG-5 LCEVC folosind soluții de streaming live 4K. LCEVC oferă o creștere a eficienței compresiei codec-ului video, oferind o calitate superioară cu un bitrate cu până la 40% mai mic în comparație cu soluțiile actuale, accelerând codificarea și reducând costurile de calcul de până la patru ori.
Codecul LCEVC reprezintă un salt uriaș în capacitatea de a distribui videoclipuri 8K și de a oferi transmisii live 8K
În timp ce majoritatea țărilor din Europa sunt în proces de schimbare a standardului de televiziune digitală terestră în DVB-T2 cu codec HEVC (H.265), Statele Unite au prezentat o nouă tehnologie pregătită pentru radiodifuzori și servicii de streaming. Cât de repede va fi implementat? Cu siguranță, având în vedere creșterea popularității unor servicii precum Netflix și cererea în creștere care rezultă pentru lățime de bandă și spațiu de stocare din partea radiodifuzorului, implementarea unor astfel de tehnici nu ar trebui amânată. Pe de altă parte, producătorii de dispozitive au nevoie de mai mult timp pentru a face acest lucru. Deci, când vom vedea MPEG-5 în casele noastre? Cu siguranță vor trece câțiva ani.

Cum dezarmăm alarma unui NVR?

Dacă clădirea are alte sisteme în afară de sistemul de supraveghere, de ex. sistem pentru case inteligente, sistem de control acces sau sistem de alarmă, trebuie luată în considerare implementarea funcției de dezarmare a NVR-ului. Când este activat, dezactivează notificările care sunt generate de evenimente de alarmă (detecția mișcării, trecerea liniei virtuale etc.). Evenimentele sunt înregistrate în mod normal în sistem, înregistrarea este păstrată, dar este posibilă dezactivarea acțiunilor de alarmă, precum: avertizare sonoră, trimitere de mesaje e-mail, activare ieșire alarmă sau trimitere de notificări către aplicația client.
Intrarea de alarmă este activată prin închiderea sau deschiderea contactului de alarmă. De exemplu, dezarmarea sistemului de alarmă (înseamnă că utilizatorul este acasă) poate dezactiva notificările. Funcția poate fi implementată pe NVR-uri care au intrări de alarmă (este necesară ultima versiunea de software).
Cum se conectează semnalul de la panoul de control Satel Integra 32 la o intrare de alarmă a DVR-ului, folosind un releu
În exemplul de mai sus, ieșirea panoului de control OUT3 de la Integra 32 declanșează releul care conectează intrarea 1 de alarmă a NVR-ului la masă. Această stare este definită în setările NVR-ului pentru a dezactiva notificările prin e-mail și push către telefonul proprietarului.

Convertor în bandă largă într-un sistem de fibră optică.

Instalațiile de fibră optică joacă un rol important în transmiterea semnalelor RF. Acestea garantează pierderi reduse de semnal și imunitate foarte mare la interferențe. DIPOL oferă o nouă soluție Triax pentru sistemele SMATV bazate pe fibre optice.
Kitul optic OTX 1310 A9860 este folosit pentru sistemele SMATV ce utilizează fibra optică. Permite transmiterea semnalelor SAT, DVB-T2 și FM/DAB. Se distinge prin atenuare scăzută, interferență scăzută și, cel mai important, permite transmiterea semnalelor pe distanțe lungi. Setul este format din: transmițător optic, sursă de alimentare și convertor Wideband.
Transmițătorul optic OTX 1310 are o ieșire optică (putere de ieșire +8 dBm) cu un conector FC/PC (contact fizic) și permite distribuția semnalului RF/SAT printr-o rețea optică pasivă (PON) pe lungimea de undă de 1310 nm. Semnalul este distribuit prin așa-numitele splittere optice pasive, permițând distribuirea lui până la 32 de puncte de recepție (receptoare TVQ 06 QUATRO A9882 sau TVC 06 QUAD A9883). Numărul exact de puncte de recepție și distanța lor maximă față de sursa semnalului pot fi determinate prin echilibrarea atenuării căii optice.
Antenă de satelit Laminas OFC-1200P (mobilitate Az-El)Antenă radio FM 1RUZ PM B (O+V omnidirecţională)Antena TV UIF DIPOL 44/21-48 DVB-T2 Tri Digit de mare câștigAntena DAB/DVB-T2 DIPOL-4/5-12 (6-8 dB, 170-230 MHz)Amplificator multicanal PROFINO Revolution 6710 FM-DAB/VHF-2xUHF Johansson programabilSplitter optic TOS 08F 8 ieşiri, conectori FC/PCReceptor/LNB optic SAT-IF & DVB-T TVQ 06 QUATROReceptor/LNB optic SAT-IF & DVB-T TVQ 06 QUATROMultiswitch TERRA MV-932 (2xSAT+CATV, 32 ieşiri, amplificat, telealim., CLASS A)Multiswitch TERRA MV-932 (2xSAT+CATV, 32 ieşiri, amplificat, telealim., CLASS A)Sursa de alimentare PS182F 18V 2A pentru multiswitchuri Terra MS/MSV Sursa de alimentare PS182F 18V 2A pentru multiswitchuri Terra MS/MSV Splitter optic TOS 08F 8 ieşiri, conectori FC/PCA98898 Antena TV UIF DIPOL 44/21-48 DVB-T2 Tri Digit de mare câștigA2670 Antena DAB/DVB-T2 DIPOL-4/5-12 (6-8 dB, 170-230 MHz)A0140 Antenă radio FM 1RUZ PM B (O+V omnidirecţională)A0221 Amplificator multicanal PROFINO Revolution 6710 FM-DAB/VHF-2xUHF Johansson programabilR89062 Antenă de satelit Laminas OFC-1200P (mobilitate Az-El)A9670 Kit LNB optic RF/SAT OTX 1310 KIT TRIAXA9860 Multiswitch TERRA MV-532 (5xSAT+CATV, 32 ieşiri, amplificat, telealim., CLASS A)R70732 Sursa de alimentare PS182F 18V 2A pentru multiswitchuri Terra MS/MSV R71465 Receptor/LNB optic SAT-IF & DVB-T TVQ 06 QUATROA9882 Multiswitch TERRA MV-532 (5xSAT+CATV, 32 ieşiri, amplificat, telealim., CLASS A)R70732 Sursa de alimentare PS182F 18V 2A pentru multiswitchuri Terra MS/MSV R71465 Receptor/LNB optic SAT-IF & DVB-T TVQ 06 QUATROA9882
Exemplu de sistem RF bazat pe fibră optică singlemode.
Transmitatorul optic este conectat la 2 cabluri de la antena satelit cu LNB (tip Wideband). Transmițătorul optic OTX 1310 poate distribui semnalul către 32 de receptoare TVQ 06.

Cum alimentăm un dispozitiv IP fără PoE utilizând un cablu torsadat?

Când un dispozitiv IP, de ex. o cameră, care nu suportă standardul PoE 802.3af/at, trebuie instalată într-un loc în care este tras doar un cablu torsadat, există o problemă cu alimentarea acesteia.
Soluția poate fi utilizarea unui adaptor PoE N9205 care permite transmiterea datelor și a alimentări pe un singur cablu UTP (date pe firele 1, 2, 3 și 6 și alimentare pe firele 4, 5, 7 și 8).
Injector PoE (12-24V, cu fir)Injector PoE (12-24V, cu fir) UTP LAN 12 V LAN 12 V Injector PoE (12-24V, cu fir)N9205 Injector PoE (12-24V, cu fir)N9205
Un exemplu de utilizare a unui adaptor PoE

Probleme la măsurarea cu un OTDR? - Verificați starea conectorul.

Măsurătorile OTD sunt utilizate ori de câte ori este nevoie de a furniza informații complete cu privire la starea unei legături optice. Aceasta include atenuarea întregii legături și a componentelor sale individuale: conectori, splitere, îmbinări și fibra în sine. OTDR-ul oferă, de asemenea, informații despre valorile reflectanței pentru evenimente reflective (de exemplu, conectori, splice mecanic).
Măsurătorile corecte depind nu numai de configurația OTDR-ului, ci și de curățarea conectorului de măsurare. Conectorul din OTDR, precum și conectorul fibrei introduse în el trebuie curățate. Nerespectarea acestui lucru poate împiedica efectuarea măsurătorilor corecte.
Imaginea de mai jos arată conectorul unui OTDR care a fost utilizat incorect – conectorul nu a fost curățat în mod regulat sau a fost curățat într-un mod neprofesional. Acest lucru a dus la acumularea de murdărie și zgârieturi pe partea din față a conectorului. Rezultatul a fost un impuls incorect la ieșirea OTDR-ului. Conectorul deteriorat a provocat o reflecție mare de impuls la începutul fibrei optice, urmată de câteva reflexii secundare. Acest lucru este prezentat în reflectograma de mai jos.
Conectorul din OTDR murdar și deteriorat
Un conector murdar generează un impuls anormal. Puterea acestui impuls, deși se presupune că este mare, scade rapid din cauza reflexiei la conectorul dispozitivului de măsurare. Ca urmare, reflectograma devine rapid zgomotoasă și rezultatele sunt incorecte.
Instalatorii care efectuează astfel de măsurători ar trebui să achiziționeze cu siguranță un instrument pentru curățarea conectorilor de fibră optică. Cea mai bună și cea mai universală soluție aici va fi utilizarea așa-numitelor „pixuri”, de exemplu NTT Nanoclean-E3 L59161. Acestea pot curăța atât prizele dispozitivului (sau, de exemplu, ferulele conectorilor din SFP-uri), cât și conectorul din patchcord, după conectarea unui vârf adecvat.

Ce sistem să alegem pentru vilă: videointerfon analog sau IP?

Un avantaj incontestabil al unui sistem de interfon analogic obișnuit este prețul scăzut și structura simplă. În cazul unei vile, un astfel de sistem constă de obicei din sursa de alimentare și comunicație, stația de poartă și modulul de interior, sau mai multe dispuse pe etaje, în funcție de nevoile beneficiarului. Cablarea unui astfel de sistem se poate realiza cu un cablu telefonic sau cu cablu de rețea cu o sectiune transversală corespunzătoare distanței dintre echipamente. Semnalul transmis este analogic, fiecare fir din cablu transmite alt semnal (împământare, microfon, difuzor etc.). Funcționalitatea sa se limitează la efectuarea de apeluri, controlul yalei din ușă sau de la poarta de la intrare, dacă panoul de control are un buton suplimentar și în timpul instalării cablajului, acesta este utilizat. În cazul deteriorării oricărui element al sistemului, acesta poate fi înlocuit cu ușurință, chiar cu dispozitive de la alt producător.
Sistemul video-interfon IP este mult mai complex decât unul analogic. În cazul sistemului IP, toate dispozitivele sunt conectate la switch-ul PoE printr-un cablu de rețea, ceea ce permite alimentarea dispozitivelor și stabilirea unei comunicări adecvate între ele pe distanțe de până la 100m, fără a fi nevoie să țineți cont de fluctuațiile de tensiune. Semnalul este transmis digital, deci este imun la interferențe. Pentru a controla dispozitivul de deschidere a ușii electric, care este realizat de releul încorporat în stația de ușă este necasară instalarea unor cabluri suplimentare.
Având în vedere sistemul Hikvision IP, se poate spune că permite: stabilirea comunicației audio-video, controlul yalei și a porții de la intrare (în funcție de modelul stației de poartă), înregistrarea imaginii apelantului sau lăsarea unui mesaj în monitor, se integrează cu sistemul de monitorizare existent în instalație (previzualizează imaginea pe monitor de la max. 16 camere), funcție de interfon, funcționare dintr-o aplicație mobilă și multe altele. Dacă ocupantul este absent, apelurile pot fi redirecționate către smartphone. Cu acesta, poți controla și de la distanță yala și poarta de la intrare și în orice moment poți vizualiza imagini de la stația de poartă sau de la camerele adăugate în sistem.
Un exemplu de instalare pentru o vilă folosind sistemul Hikvision IP este prezentat în diagrama de mai jos.

Produse noi în oferta Dipol

Alimentarea antenei TV cu un separator SDC5 Separatorul D0020 permite alimentarea preamplificatoarelor de antenă în sistemele TV terestre DVB-T2. Are un LED de stare.
Switch PoE Atte IPB-5-10A-S4 N29815 este un switch PoE fără management montat în carcasă exterioară (IP55). Are 6 porturi RJ45 care acceptă negocierea automată a rețelei. 5 dintre ele acceptă funcția PoE (IEE 802.3af/at standard și PoE pasiv). Este conceput pentru alimentarea camerelor IP și a altor dispozitive, oferind libertatea de montare în interiorul sau în exteriorul clădirii.
Suport camere Hikvision DS-1275ZJ montaj stâlp
Suportul pentru cameră Hikvision DS-1275ZJ montare pe stâlp M5150 permite instalarea camerelor Hikvision pe un stâlp cu diametrul între 67-127mm, cu o greutate maximă a camerei de 10 kg.

Merită citit:

Distribuția semnalului GSM. În sistemele cu mai multe etaje, semnalul care vine de la un repeter GSM trebuie împărțit. Splitter-ul GSM este folosit pentru a distribui semnalul GSM amplificat către antenele de interior. Funcționează la frecvențe de la 800 la 2500 MHz și are o impedanță de 50 ohmi...
>>>mai multe