Săptămânalul DIPOL - TV/satelit, supraveghere, rețelistică

Nr. 32/2022 (14 Octombrie 2022)

Cum construim o cameră subacvatică?

Oamenii de știință de la MIT au construit o cameră wireless și fără baterie pentru observarea mediilor marine. Este foarte eficient din punct de vedere energetic – consumă de 100.000 de ori mai puțină energie decât soluțiile de astăzi și este capabil să transmită date fără fir folosind apa ca mediu. În același timp, este capabil să ia și să transmită imagini color chiar și în adâncimi întunecate.
Camera autonomă este alimentată și comunică prin unde sonore. Energia necesara funcționării este obținuta de traductoare piezoelectrice. Când o undă sonoră care călătorește prin apă lovește traductoarele, acestea vibrează și transformă energia mecanică în electricitate. Undele sonore pot proveni din diverse surse precum sunete naturale prezente în mediul marin sau cele provenite de la navele în trecere sau de la un emițător special, folosit și pentru comunicație. Energia astfel obținuta este colectată de cameră în supercondensatoare.
Diagrama de funcționare a sistemului de transmisie subacvatică
Senzorul de imagine trebuie să utilizeze o cantitate mică de energie, astfel încât cercetătorii au folosit soluții standard care înregistrează imagini în tonuri de gri. În plus, pentru a lucra în întuneric, au fost nevoiți să instaleze un blitz format din 3 LED-uri: roșu, albastru și verde. Imaginea este iluminată de fiecare dintre ele pe rând, iar imaginea color rezultată este obținută prin sintetizarea datelor de expunere.
Cea mai mare provocare, este comunicarea fără fir. În apă, majoritatea tipurilor de transmisie sunt puternic atenuate, dar undele sonore funcționează mai bine decât în ​​aer, atingând viteza de aproape cinci ori mai mare și o rază de acțiune extinsă. Unda sonoră folosită pentru alimentarea cu energie poate fi folosită și pentru comunicare în același timp. Când camera absoarbe sunetul înseamnă că trimite zero, dar pentru a trimite unul trebuie să-l reflecte. Acest lucru creează un sistem de transmisie zero-unu. De asemenea, aveți nevoie de un hidrofon, adică un dispozitiv pentru captarea sunetului în apă. Un astfel de sistem minimizează cantitatea de energie necesară pentru transmiterea datelor.
Explorarea mărilor și oceanelor este încă la început. Oamenii de știință estimează că doar 5% din oceane au fost studiate. Cea mai mare problemă este costul efectuării cercetării, care este în mare măsură legat de necesitatea înlocuirii bateriilor din camere. Noua cameră rezolvă aceste probleme, dar necesită totuși muncă pentru a crește raza de operare - până acum este la doar 40 de metri de receptor. Dacă reușesc să-l mărească, cercetătorii plănuiesc să lanseze streaming online de imagini din adâncuri.

Măsurarea semnalelor DVB-T2/C și DVB/S2.

Montarea corectă a unei antene TV terestre DVB/T2 sau prin satelit DVB-S2, are un impact esențial asupra calității semnalului recepționat, necesită de obicei un analizor profesional. Instalatorul care asamblează kit-ul antenei, realizează și interpretează măsurarea, este capabil să ajusteze cu precizie poziția acestora astfel încât să obțină recepția fără probleme a semnalelor DVB-T2 sau DVB-S2.
DIPOL oferă analizorul ST-6986 ce poate măsura semnalul de la satelit DVB-S2, semnalul TV terestru DVB-T2 (HD) în compresie HEVC 10 biți și semnalul prin cablu DVB-C.
Analizorul ST-6986 R10210 vă permite să măsurați parametri ai transmisiei DVB-T2/C și televiziunii prin satelit DVB-S2: nivelul semnalului este afișat în dBμV, C/N, MER.
Analizatorul de distribuție a spectrului, în special pentru televiziunea terestră, vă permite să vizualizați semnale LTE puternice, interferente, care pot afecta negativ calitatea semnalului DVB-T2, provocând interferențe și perturbând recepția corespunzătoare a televiziunii digitale terestre.
Un alt avantaj al analizorului COMBO R10210 este tunerul încorporat care vă permite să previzualizați constant canalului setat precum și analizor de distribuție a spectrului. Monitorizarea canalelor testate și operarea intuitivă accelerează munca de instalare. Un avantaj incontestabil al dispozitivului este un meniu ușor de utilizat, ușurând munca utilizatorilor fără prea multă experiență în acest domeniu.În plus, intrarea și ieșirea externă HDMI vă permit să conectați sursa de semnal la un monitor/TV prin cablul HDMI.

Cum alimentăm o cameră și un microfon de 12V folosind PoE?

Numeroase sisteme se confruntă cu problema alimentării unei camere IP prin PoE de la un cablu UTP și un alt dispozitiv care necesită alimentare de 12VDC (de exemplu, un microfon extern sau un iluminator cu infraroșu). Acest lucru se poate face cu orice switch PoE (802.3af sau PASIV) și folosind o singură ieșire a stabilizatorul PoE Atte ASDC-12-124-HS M18953. Dispozitivul alimentează prin ieșirea PoE sau conecta prin mufa de 2.1/5.5 12 VDC. Curentul maxim de ieșire este de 1A la 12V, totuși, limita de putere disponibilă la ieșirea PoE pentru switch trebuie luată în considerare atunci când se alimentează ambele dispozitive.
Microfon Hikvision DS-2FP2020Convertor PoE Atte ASDC-12-124-HS (IN PoE; OUT PoE + 12V)

Cum alegem repeterul de semnal GSM/LTE?

Repeaterul este folosit pentru a amplifica semnalul GSM, DCS, 3G, LTE în interiorul locuinței. Repeatorul se conectează la o antenă externă și se va orienta către turnul operatorului de telefonie, și la o antenă internă care va amplifica semnalul.
  • Primul lucru important de știut înainte de a cumpăra un repetor este tipul de bandă care trebuie amplificată:
   • GSM, EGSM – această bandă se găsește în oraș și în afara orașului. Prin amplificarea acestei benzi, puteți vorbi și transmite date (Internet) prin rețeaua de telefonie.
   • DCS – această bandă se găsește în principal în oraș datorită capacității mari a stației de bază (număr mare de terminale de suportat).
   • WCDMA (3G) – această bandă se găsește în oraș și permite transmiterea de date de mare viteză (internet mobil prin HSDPA, apeluri video și alte servicii 3G).
   • LTE – această bandă permite transmisia de date de mare viteză (Internet mobil prin LTE, apelare prin rețeaua Wi-Fi folosind VoLTE).
  • O altă informație importantă este acoperirea zonei ce trebuie amplificată:
   • Pentru semnalul GSM:
    • 2, este recomandat repeterul Signal GSM-305 A6765,
    • mai mult de 300m2 și mai puțin de 800m2, se recomanda repeterul Signal GSM-505 A6775 cu mai multe antene externe A741001,
    • mai puțin de 1200m2, repeterul Signal GSM-1205 A6785 este alegerea potrivită,
    • mai mult de 1200m2, repeterul Signal GSM-1205 A6785 cu antene A741001.
   • În cazul semnalelor GSM, DSC, 3G, LTE folosim Signal GDW-505 A6777, este un dispozitiv care acoperă o suprafață de 500 m2 cu o antenă internă.
Cablu N-tată - N-tată (10m RF-5)Patch cord RF N-tata - N-tata (5m RF-5 50 ohmi)Antena GSM/3G: TRANS-DATA KYZ8.2/9.5Repeater GSM SIGNAL GSM-1205 1200m2 (fără alimentator)Alimentator 9 VCC, 3A (2.1 / 5.5 mm) WT48-0903000-TSplitter GSM/3G/WLAN (800-2500MHz) tripluAntena GSM/3G: TRANS-DATA DW3-A
Exemplu de instalare al unui repeater GSM

Controlul releelor pentru IP Villa gen. 2 stație poarta/ușă cu butoane externe.

Interfonul video pentru stația ușă/poartă IP Villa gen. 2nd***www.dipolnet.ro/6895.htm*** (cu excepția DS-KV6113-WPE1(B) DS-KV6103-PE1(B)), au 2 relee încorporate acționate independent, care permit controlul de ex. o yală sau al unei porți de intrare. În mod implicit, cel de-al doilea releu din stația de ușă/portă este oprit și se poate activa cu *iVMS-4200 sau prin browser-ul web. Aceste ieșiri pot fi activate folosind aplicația pentru PC iVMS-4200 PC, stații interioare sau după conectarea la masă (GND) a intrărilor AIN4 (activare releu DOOR2) și AIN3 (activare releu DOOR1). Acele intrări sunt adesea folosite pentru instalarea butoanelor locale de deschidere, montate la o distanță sigură, astfel încât să nu poată fi accesate din afara gardului. Soluția poate deschide portul fără cheie, dacă nu este instalat niciun mâner mobil sau buton pe partea interioară. Poarta se poate deschide rapid fără a fi nevoie de telecomandă.
Conectarea la butoanele locale de deschidere la stațiile de ușă/poartă ale interfonului video
DS-KV8113-WME1(B), DS-KV8213-WME1(B), DS-KV8413-WME1(B)

Antene SMART și sistem AGC de amplificatoare de canal.

Utilizarea amplificatoarelor TV terestre în instalații colective DVB-T2 și
multswitch-ul este necesar în aproape orice instalare, indiferent de locația sa. Este ideal sa folosim ca amplificator de canal ca prim element de amplificare a semnalului DVB-T2. În plus față de sarcina de bază, adică amplificarea adecvată a semnalului (nu trebuie să fie neapărat un nivel foarte înalt, este adesea nivelul adecvat pentru a fi pus pe un alt dispozitiv - de exemplu un multiswitch), amplificatorul de canal permite egalizarea nivelului a tuturor semnalelor, ceea ce facilitează foarte mult construcția ulterioară a rețelei. Un alt avantaj al acestui tip de amplificator este filtrarea tuturor frecvențelor nedorite primite de la antenă.
Amplificatoarele de canal Terra: PA321TP R82513 și PA420T R82516 combină performanța de procesare a semnalului, funcționalitatea ridicată, viteza și confortul configurației și prețul accesibil, ceea ce nu este cazul dispozitivelor de acest tip. La fel ca majoritatea amplificatoarelor de canal moderne, amplificatoarele Terra sunt echipate cu Control automat al câștigului(AGC) în mai multe etape. Datorită acestuia, amplificatorul generează un semnal constant, stabil la ieșire, indiferent de fluctuațiile semnalelor de intrare.
O caracteristică importantă a sistemelor AGC este gama variată de semnal în care acestea sunt capabile să funcționeze corect. În sistemele DVB-T2, amplificatoarele TERRA necesită un nivel minim de semnal de 50 dBμV. În cazul soluțiilor concurente aceste valori se pot abate semnificativ de la cele declarate. Semnalul sub 50 dBμV poate fi suficient pentru recepție, dar nu va permite controlul amplificatorului de canal. Într-o astfel de situație, soluția va fi schimbarea antenei la un model cu un câștig mai mare (dacă este posibil) sau instalarea unui preamplificator de antenă care să ridice nivelul semnalului peste cei 50 dBμV cerut de sistemul AGC.
Antena Smart HORIZON A2230 și Smart CITY A2010
Prin urmare, opțiunea ideală pentru amplificatoarele de canal sunt seturile de antene bazate pe antene DIPOL SMART. Antena HORIZON A2230, pe lângă câștigul său ridicat, are capacitatea de a comuta de la modul pasiv la modul activ atunci când se telealimentează cu 12 VDC prin cablul coaxial, de ex. de la un amplificator de canal sau o sursă de alimentare cu separator.
Puteți citi mai multe despre conectarea antenelor din seria DIPOL SMART și amplificatoarele de canal Terra în acest articol.

Produse noi în oferta Dipol

Card MicroSDXC 256 GB UHS-I class 10 card + adaptor SDM90379. Cele mai recente carduri microSDHC GOODRAM utilizează capacitățile interfeței UHS-I sau Ultra High Speed. Interfața UHS-I implementată este ideală pentru înregistrarea și redarea de înaltă definiție sau pentru transmisia live HD. În același timp, cardul GOODRAM microSDHC UHS-I este compatibil cu dispozitivele care acceptă standardul 2.0. În acest caz, cardul va funcționa cu parametrii minimi de funcționare corespunzători clasei de viteză a 10-a (min.10 MBps).
Adaptor de alimentare 12 VDC 300 mA D0021 cu separator de alimentare în carcasă metalică turnată sub presiune cu mufe de tip F, cu LED separator care indică starea dispozitivului. O sursă de alimentare prin comutație bazată pe un sistem unic de conversie cu un consum foarte scăzut de energie în stand-by.
Catargul de antena din oțel 38mm/2m E9038201 zincat la cald cu posibilitate de îmbinare /sistem A/ a fost proiectat în așa fel încat să fi unit într-un catarg înalt. Datorită nervurilor speciale de la capetele catargului, este posibilă conectarea elementelor cu un sistem de caneluri de 12 cm lungime prin lovirea unui alt segment în așa fel încât nervurile să se suprapună. După îmbinare, nu este posibilă deconectarea segmentelor.

Merită citit:

Aplicația TerrNet ​​– programare rapidă și intuitivă a amplificatoarelor de canal TERRA.Amplificatorul de canal PA320TP R82513 și PA420T R82516 TERRA poate fi folosit independent – ​​ca parte a unui sistem multiswitch sau headend. Amplificatoarele TERRA sunt dedicate recepționării semnalelor RF în condiții dificile. Acestea vor funcționa bine în locurile în care există semnale de diferite nivele, transmise din una sau mai multe direcții. Fiecare dintre cele 20 de căi de amplificare este echipată cu control automat al câștigului (AGC) și un filtru SAW (Surface Acoustic Wave) ultraselectiv. Amplificatoarele de canal PA320TP R82513 și PA420T R82516 de la TERRA sunt programabile digital folosind...>>>mai multe
Posibilitati de utilizare si configurare a amplificatoarelor de canal Terra: PA321TP R82513 si PA420T R82516
sunt prezentate în detaliu în videoclipul de mai sus.
Antenă SMART CITY DVB-T2 cu bypass până la 100 km de emițător