Săptămânalul DIPOL - TV/satelit, supraveghere, rețelistică

Nr 1/2023 (2.01.2023)

Roboții învață un nou mod de a prinde obiecte.

Dacă ați fost la bâlci și ați încercat să apucați și să țineți un obiect cu o gheară automată, știți cât de dificil este. O astfel de sarcină ar fi mult mai stresantă dacă, în loc de o jucărie moale de pluș, ar trebui să ridicați o bucată delicată de coral pe cale de dispariție sau o încărcătură valoroasă de pe o navă scufundată. Majoritatea dispozitivelor de prindere robotizate actuale folosesc abilitățile operatorului, senzori încorporați, bucle complexe de feedback sau algoritmi de învățare automată de ultimă generație pentru a prinde obiecte delicate și neregulate. Cu toate acestea, cercetătorii de la școala de inginerie SEAS de la Universitatea Harvard au demonstrat că există o metodă mai simplă.
Inspirându-se din natură, cercetătorii au creat un nou tip de prindere robotică moale care folosește o rețea de tentacule subțiri pentru a înfășura și a prinde un obiect, la fel ca meduzele. Fibrele individuale nu sunt foarte puternice, dar atunci când sunt utilizate ca grup, sunt capabile să apuce ferm și să țină obiecte de diferite forme și dimensiuni. În plus, prinderea nu necesită detectarea, planificarea sau controlul feedback-ului pentru a înfășura un obiect. Puterea și adaptabilitatea dispozitivului de prindere provin din capacitatea sa de a se încurca cu obiectul pe care încearcă să îl apuce. Fibrele lungi sunt fabricate din tuburi de cauciuc. O parte a tubului are cauciuc mai gros decât cealaltă, așa că atunci când tubul este presurizat, se îndoaie ca o împletitură; în lipsa lui, se indrepta ca părul într-o zi ploioasă. Tuburile se leagă și se încurcă între ele și cu obiectul, iar fiecare încurcătură mărește rezistența prinderii. În timp ce prinderea colectivă este puternică, fiecare contact este slab individual și nu va deteriora nici măcar obiectul cel mai delicat. Pentru a elibera obiectul, fibrele sunt pur și simplu întinse. Cercetătorii au folosit simulări și experimente pentru a testa eficiența dispozitivului de prindere ridicând o serie de obiecte, inclusiv diverse plante în ghivece și jucării.
Gripperul poate fi folosit în aplicații din lumea reală pentru a prinde fructe și legume moi, țesuturi delicate în instituțiile medicale și chiar obiecte cu formă neregulată din depozite, cum ar fi sticla. Această nouă abordare a apucării robotizate completează soluțiile existente prin înlocuirea prinderilor simple, tradiționale, care necesită strategii de control complexe, cu fibre extrem de flexibile și complexe care pot funcționa cu un control foarte simplu.

Detalii despre categoriile de cabluri torsadate.

Definirea cerințelor pentru anumite categorii sau clase de cablare structurată (inclusiv menținerea compatibilității acestora) se ocupă Asociația Industriei Telecomunicațiilor (TIA) și Organizația Internațională pentru Standardizare (ISO). Standardul EIA/TIA și standardul european EN50173 definesc cablurile de cupru în mai multe grupuri, în care se determină adecvarea acestora pentru transmiterea informațiilor. Se disting următoarele categorii sau clase de cablare, asigurând funcționarea aplicațiilor în diferite rețele și oferind compatibilitate cu soluțiile existente.
 • Cat. 1 (class A conform EN 50173)
  • Servicii de telefonie cu lățime de bandă de maxim 100 kHz.
 • Cat. 2 (class B conform EN 50173)
  • Servicii de telefonie cu lățime de bandă de maxim 1 MHz.
 • Cat. 3 (class C conform EN 50173)
  • Servicii de telefonie cu lățime de bandă de maxim 16 MHz.
  Cat. 5/5e (clasa D conform EN 50173)
   Aceasta este cea mai comună clasă de cabluri torsadate utilizate pentru rețelele locale și acoperă aplicații care utilizează benzi de frecvență de până la 100 MHz. Este folosit atât în aplicații locale Fast Ethernet (viteză de 100 Mbps) cât și Gigabit Ethernet (1000 Mbps).
Cablu U/UTP 24AWG NETSET Cat5e de interior [1m]
Cablu torsadat NETSET U/UTP Cat.5e E1408
Cablu UTP de exterior Cat5e NETSET UTPw (cu gel, negru) [1m]
Cablu torsadat NETSET U/UTP Cat.5e de exterior, cu gel E1410
Cablu UTP Cat5e NETSET UTP PE (de exterior) [1m]
Cablu torsadat NETSET U/UTP Cat.5e de exterior E1412
Cablu FTP NETSET Cat 5e ecranat cupru integral
Cablu torsadat NETSET U/FTP Cat.5e de interior E1515
Cablu FTP Cat5e de exterior ecranat NETSET FTP 5e[1m]
Cablu torsadat NETSET U/FTP Cat.5e de exterior E1517
 • Cat. 6 (class E conform EN 50173)
  • Aplicații care necesită o bandă de până la 250 MHz. Ideal pentru transmisii de date cu viteze de până la 1 Gbps.
Cablu U/UTP Cat.6 NETSET 4x2xAWG24 cupru integral 250MHz PVC gri Eca 1m
Cablu Cat.6 NETSET U/UTP 6 (interior) E1608
 • Cat. 6A (class EA conforme cu EN 50173)
  • Aplicații care necesită o frercvență de până la 500 MHz. Ideal pentru transmisii multimedia; Versiuni U/FTP, F/FTP.
Cablu U/UTP Cat.6A NETSET U/UTP 6A B2ca s1a,d1,a1, tambur 500m
NETSET U/FTP 6A de interior E1617_500
 • Categoria 7 (clasa F conform EN 50173)
  • Cablurile de categoria 7 permit aplicații care necesită o bandă de frecvență de până la 600 MHz. În comparație cu categoriile inferioare, fiecare pereche de cabluri S/FTP este ecranată individual și toate perechile sunt înfășurate într-un alt strat de ecranare. Conectorii pentru cabluri sunt, de asemenea, ecranați.
Cablu S/FTP Cat.7 NETSET BOX (Cca s1a d1 a1) tambur 500 m
Cablu de rețea NETSET S/FTP cat.7 E1626
 • Categoria 7A (clasa FA conform EN 50173)
  • Aplicații care necesită o bandă de frecvență de până la 1000 MHz. Permite rate de transfer de date de până la 100 Gbps pe distanțe de până la 15 m sau 40 Gbps pe distanțe de până la 100 m.

Ultimode G-10G/SFP+ - Media convertor 10 Gbps.

În timp ce piața telecomunicațiilor înregistrează primele implementări comerciale ale standardului Ethernet de 400 Gbps, rețelele locale din hoteluri, școli, birouri, etc necesită din ce în ce mai multe dispozitive care implementează conexiuni la nivelul de 10 Gbps. Un nou model de media converter a apărut în oferta Dipol: Ultimode G-10G/SFP+ L1307, în care pot fi instalate module SFP+: duplex: L1425, L1428 și BiDi: L1430, L1432.
Convertor media Ultimode 10 Gbps L1307 și SFP+ BiDi L1430. LED-urile vă permit să verificați funcționarea corectă a dispozitivului. LED-ul 10G indică o viteză de negociere de 10 Gbps pentru o conexiune pe o interfață de cupru (cablu torsadat). L1307 se comportă diferit față de modelele Ultimode cu viteză mai mică în ceea ce privește funcționarea LED-ului. Aici, când un convertor media este conectat la un alt dispozitiv (un al doilea convertor media sau switch) prin cablu de fibră optică, LED-ul SD (Semnal Detectat) este aprins, dar LED-ul Link ACT este stins. Acesta se aprinde numai atunci când interfețele de cupru sunt conectate la dispozitivele corecte (LED-ul Link se aprinde și în paralel).

Cablu coaxial în clasa de inflamabilitate B2ca.

De la 1 iulie 2017 în UE, toate cablurile instalate în clădiri sunt considerate produse de construcții supuse reglementărilor aplicabile. Directiva CPR cere producătorilor să elaboreze și să pună la dispoziție Declarația de performanță (DoP), precum și să marcheze produsele acoperite de marcajul CE relevant. EN50575 specifică cerințele pentru: performanță în condiții de incendiu, metode de testare și evaluare pentru cablurile de putere, control și telecomunicații utilizate în clădiri cu o anumită clasă de rezistență la foc. Odată cu introducerea claselor europene de răspuns la incendiu, proiectanții și arhitecții au reglementări clare care specifică regulile de selectare a cablurilor. Pentru a obține niveluri crescute de siguranță la incendiu, reglementările recomandă utilizarea cablurilor B2CA în clădiri speciale care trebuie să îndeplinească cerințe de siguranță foarte stricte (de exemplu, în spitale, creșe, clădiri înalte, clădiri de birouri și case de bătrâni).
TriSAT B2CA E1022_500 respectă clasele de inflamabilitate. Are manta LSZH-FR – izolație fără halogen. În caz de incendiu, cablul nu răspândește flacără, emisia de fum este foarte scăzută și gazele degajate nu sunt corozive. Atenuarea sa scăzută și clasa de ecranare A+ îl fac ideal pentru utilizarea pe căile de evacuare împotriva incendiilor. Cablul este oferit în lungimi de 500 m pe o bobină ABS ambalată într-o cutie de carton pentru un transport semnificativ mai ușor.

Cum se diferențiază a doua generație de camere cu descurajare activă (TiOC 2.0)?

Camerele TiOC (Three in One Camera) combină 3 funcții moderne de monitorizare: vedere color pe timp de noapte, analiză inteligentă a imaginii și descurajare activă (adică, semnalizare optică și acustică generată în momentul unui incident). Noua generație a 2-a se distinge prin următoarele caracteristici:
 • Iluminator hybrid cu comutare inteligentă
Camera are două iluminatoare – infraroșu (IR) și lumină albă. Cu setările implicite, camera trece automat la modul IR sau iluminator cu lumină albă. În modul de noapte, camera funcționează cu iluminatorul IR, dar când un obiect este detectat în zona monitorizată, scena este iluminată cu lumină albă. Acest lucru oferă capacități de identificare mai mari (imaginea este color). În plus, poate fi activată funcția de descurajare activă, adică semnalizare optică (LED-uri albastre și roșii intermitente) și semnalizare acustică (mesaje sonore).
Iluminator IR pornit pe timp de noapte
Regula aprinde lumina albă
Activarea senzorului de intruziune
Iluminatorul IR se aprinde
 • Calitate mai bună a sunetului – microfon dublu și difuzor puternic
Camera are 2 microfoane care lucrează într-un aranjament pentru a îmbunătăți calitatea sunetului și a crește raza de acțiune cu aproximativ 7 m (comparativ cu generația anterioară de TiOC). Acest lucru este gestionat de un nou chip specializat care se ocupă de captarea audio și reducerea zgomotului. Un accent deosebit a fost pus pe funcționarea în vânt, care afectează negativ calitatea sunetului înregistrat. Combinat cu un difuzor mai puternic, funcționează foarte bine în comunicarea bidirecțională (puteți vorbi cu persoana care stă lângă cameră).

Modul display IP DS-KD-TDM Hikvision.

Dipol oferă un modul de afișare de 4 inchi DS-KD-TDM G73671, dedicat funcționării cu stația interfon IP Hikvision DS-KD8003-IME1 G73652 și DS-KD8003-IME2 G73644. Modulul este echipat cu un ecran tactil de tip IPS cu o rezoluție de 480 x 480p. Are încorporat cititor RFID Mifare 13.56 MHz, o tastatură tactilă care poate fi folosită pentru a apela abonații sau pentru a tasta un cod de acces, se poate afișa o listă de locatari sau grafică publicitară. Funcționalitatea sa ridicată permite integrarea și înlocuirea mai multor module cu unul singur. Aplicația iVMS-4200 vă permite să setați ce va fi afișat pe ecran atunci când este trezit. Există patru opțiuni din care puteți alege:
 • fereastra de apel (se poate suna și deschide cu cod),
 • fereastra de contacte,
 • apăsați butonul pentru a afișa fereastra de apel (lista de contacte),
 • fereastra de citire RFID.
Vedere a ferestrei de configurare a modulului DS-KD-TDM G73671 cu software-ul iVMS-4200 v3.8.1.4.

Produse noi în oferta Dipol

Mufă RJ45 CAT6 STP sertizare (100 buc.) J2017 este utilizat pentru sertizarea cablurilor ecranate în sistemele informatice. Mufă tată ecranată 8P8C, cat. 6.
Antena TRANS-DATA 5G KPZ 8/9/8
Antenă TRANS-DATA 5G KPZ 8/9/8 A741026 este o antenă panou direcțională MIMO proiectată pentru instalarea în exterior. Este dedicată recepției si transmisiei semnalelor de la modemurile LTE/5G. Antena oferă un câștig de 8 până la 9 dBi (în funcție de bandă). Este dedicată să funcționeze cu modemuri 5G (dotate cu doi conectori de antenă), telefoane și modemuri: GSM, DCS, 3G.
Cablu Coaxial 75 Ohm, TriSAT B2CA LSZH-FR+ clasa A+ 1.00/4.6/6.9 110 dB [500 m] E1022_500 este un cablu coaxial dedicat instalării rețelei de CATV sau Satelit. Cablu cu manta LSZH-FR+ (izolație fără halogen) ca reacție la foc CPR B2ca-s1a,d1,a1.

Merită citit:

Curățarea conectorilor de fibră optică. Atenuarea este principala problemă a transmisiei semnalului pe distanțe lungi. Pentru fibrele optice, atenuarea poate depinde de diverși factori, cum ar fi precizia sudurii sau depășirea razei minime de îndoire a fibrei. Deseori se întâmplă însă, ca, în ciuda conexiunii și cablajului corect, atenuarea căii optice să fie încă prea mare.>>>mai multe
Conectorului înaintea utilizarii instrumentului de curățare.
Conectorului după utilizarea instrumentului de curățare.
Cabluri HDMI, extendere, splittere - SIGNAL HD