Săptămânalul DIPOL - TV/satelit, supraveghere, rețelistică

Nr. 3/2023 (16.01.2023)

Inteligența Artificială va ajuta din nou medicina.


Oamenii de știință finlandezi de la Universitatea Jyväskylä și districtul medical din Finlanda Centrală au dezvoltat o rețea neuronală bazată pe inteligență artificială care permite detectarea osteoartritei precoce a genunchiului pe baza imaginilor cu raze X. Diagnosticul precoce al bolii este extrem de important deoarece poate proteja pacientul de examinări inutile, proceduri și chiar intervenții chirurgicale de înlocuire al genunchiului. De menționat aici că osteoartrita articulațiilor genunchiului poate fi deja inclusă în grupa bolilor de stil de viață, care devin din ce în ce mai frecvente în fiecare an.
Osteoartrita este cea mai frecventă afecțiune legată de articulații la nivel mondial. Se estimează că boala cauzează până la 600.000 de vizite la medic pe an numai în Finlanda și costă economia națională până la 1 miliard de euro pe an. Obiectivul proiectului, realizat de cercetători, a fost de a antrena inteligența artificială pentru a recunoaște osteoartrita dintr-o imagine cu raze X. Acesta este un lucru pe care medicii cu experiență îl pot vedea și distinge din imagine, dar până acum nu a fost posibil să se facă acest lucru automat. În practică, inteligența artificială încearcă să detecteze dacă nodulii tibiali din articulația genunchiului sunt sau nu înțepoși. Coloanele tibiale pot provoca degenerarea articulațiilor. Aproximativ 700 de imagini cu raze X au fost folosite pentru a dezvolta modelul AI, după care modelul a fost verificat cu aproximativ 200 de imagini. Eficacitatea modelului în comparație cu evaluarea medicilor a fost evaluată la 87%, ceea ce este un rezultat foarte bun.
S-au mai făcut încercări de susținere a inteligenței artificiale în acest domeniu de diagnosticare, dar până acum aparatul a recunoscut corect doar cazurile severe. Nu a fost posibil să se detecteze semnele precoce ale osteoartritei, care este cea mai mare inovație a algoritmului creat de finlandezi.

Acces Point pentru construirea unei rețele WiFi în clădire.

TP-LINK EAP610 pentru clădiri de birouri este o soluție flexibilă, ușor de instalat, configurat și sigură pentru rețelele wireless. Montarea dispozitivului pe perete sau tavan este extrem de ușoară. Configurarea și gestionarea WLAN-ului au fost simplificate cu software-ul de management central și gestionarea browserului web (nu este necesar controlerul). Gestionarea automată a benzilor radio și autentificarea paginii de destinație fac din EAP610 să fie ideal pentru medii solicitante precum campusuri, hoteluri, centre comerciale și birouri. Dispozitivul funcționează în benzile de 2.4 GHz și 5 GHz, folosind standardul 802.11ax (WiFi 6).
Caracteristici:
  • Software-ul de management vă permite să vă gestionați centralizat rețeaua wireless
  • 802.11ax Wifi 6 standard
  • Rata maximă de transmisie 574 + 1201 Mbps (total 1775 Mbps), dual pe benzile 2.4 si 5 GHz.
  • Suport pentru PoE 802.3at la 100 m
  • Montare ușoară pe perete sau tavan
  • Autentificarea paginii de destinație
  • Multi-SSID vă permite să creați subrețele pentru diferiți utilizatori
  • Clasa de securitate Enterprise vă protejează rețeaua WiFi de atacuri cibernetice
  • Smooth roaming
  • Portul Gigabit Ethernet vă permite să utilizați aplicații cu trafic intens sau să transferați fișiere multimedia.
AP wireless TP-LINK EAP110-Outdoor (802.11n/300Mbps, PoE)
Access Point TP-LINK EAP610 N25690

De ce fibră optică multimode?!

În ciuda popularității uriașe a fibrei optice singlemode, fibra multimode este încă pe piață și se utilizează în diverse aplicații. În teorie, fibrele multimode sunt considerate „mai puțin rezistente pe termen lung” – pe distanțe scurte și medii nu sunt compatibile cu fibrele singlemode, în ceea ce privește debitul, în timp ce pe distanțe mai mari de 2 km nu sunt deloc folosite din cauza fenomenului „dispersie modală”. În plus, se dovedește că aceste cablurile multimode, în ciuda limitărilor de capacitate, sunt mai scumpe decât cele singlemode. Acest lucru se datorează faptului că miezul de fibră multimode, având structură în gradient (indicele de refracție se modifică și nu este omogen ca în miezul de fibră singlemode), este mai complex și, prin urmare, mai costisitor de fabricat. Deci, de ce să folosim fibră multimode?
În mod ciudat, cablarea multimode este adesea folosită în camerele serverelor pentru a conecta cabinete care conțin echipamente de transmisie al Internetului. Laserele speciale și cele mai recente standarde de fibre multimode (OM4, OM5) sunt potrivite pentru transmisii cu trafic intens pe distanțe scurte. În plus, atunci când extind instalațiile implementate cu câțiva ani în urmă, instalatorii decid adesea să folosească același tip de cablare - dacă funcționează, nu are rost să-l schimbe.
Alte motive pentru alegerea cablurilor multimode includ opinia populară că acestea sunt mai ușor de sudat (datorită miezului mai mare). Acest lucru a încetat să mai fie valabil cu mult timp în urmă - în perioada dispozitivului de sudură de centrare a miezului de precizie, dimensiunea miezului nu mai contează. Conform altor teorii, cablurile multimode ar trebui folosite pentru distanțe scurte iar cele singlemode pentru distanțe lungi (> 2 km). Acest adevăr și-a pierdut importanța și în perioada în care dispozitivele singlemode oferite pot funcționa fără tăierea fibrei la anumite lungimi.
Impactul poluării asupra transmisiei în contextul tipului de fibră optică. Aceeași murdărie va avea un impact negativ mult mai mare asupra transmisiei într-o fibră singlemode (miez de 9 μm) fațăm de fibra multimode (miez de 50 μm).
Utilizarea cablării cu fibre multimode pare a fi rezonabilă atunci când sistemul este instalat în condiții de mediu dificile, de ex. în instalaţii industriale unde există riscul de expunere la praf sau murdărie. Un miez mai mare al unei fibre multimode este benefic aici – aceeași contaminare (vezi figura de mai sus) va avea un impact negativ mult mai mare asupra transmisiei pe o fibră singlemode (miez de 9 μm) față de cea multimode (miez de 50 μm). Această diferență poate să nu fie vizibilă la sudarea fibrelor, unde instalatorul evită murdărie fibrei și limitează influența factorilor externi. Totuși, poate fi un rol important pentru cutiile de distribuție și conectarea sau deconectarea dispozitivelor, dacă persoana care efectuează această activitate nu se ocupă de curățarea ferulei conectorului.

Amplificatoare pentru canale selective TERRA.

DIPOL ofera 2 modele de amplificatoare de canal marca TERRA: PA420P R82516 și PA321TP R82513. Primul are 2 intrări VHF/UHF, 1 intrare UHF, intrare FM și sursă de alimentare încorporată. Al doilea are 2 intrări VHF/UHF și intrare FM și este alimentat de la o sursă de alimentare externă, astfel încât are un design compact și poate fi instalat cu ușurință în cabinetele rack aglomerate.
Există mai multe soluții concurente pentru amplificatoare de canal pe piață. TERRA s-a concentrat pe două aspecte: performanță bună legată de procesarea semnalelor TV (folosirea filtrului SAW ultraselectiv) și configurarea rapidă și intuitivă, care se realizează folosind TERRnet aplicație instalată pe un telefon mobil sau laptop.
Este nevoie de mai puțin de un minut pentru a configura amplificatorul de canal TERRA cu aplicația TerrNet. Doar conectați telefonul la amplificator (micro USB -> cablu USB-C disponibil la articolul E0080), selectați țara de instalare, alegeți din listă numărul de canale care trebuie amplificate (împărțit în intrările de antenă selectate) și setați nivelul dorit al semnalului de ieșire. De asemenea, puteți aplica corecția câștigului la frecvențe individuale, ținând cont de caracteristicile de atenuare ale cablului. Si asta e. Simplu ca bună ziua. Cu aplicația, puteți vizualiza și starea semnalelor (cu o precizie de 1 dB) la intrarea și ieșirea amplificatorului sub forma unui spectru grafic.

Un circuit de amplificare în trei trepte conectat la circuitul AGC ajustează automat câștigul semnalului la frecvențele selectate la nivelul de ieșire setat. Acest câștig poate ajunge până la 63 dB, presupunând o setare maximă a nivelului de ieșire (113 dBμV) și un nivel minim de intrare de 50 dBμV. Gama de niveluri acceptabile pentru semnalul de intrare este larg, 50-100 dBμV. Aceasta înseamnă că amplificatorul poate fi utilizat în amplificarea atât a semnalelor slabe, cât și a celor puternice direct de la antenă, precum și la ieșirea altor dispozitive active ca element suplimentar de amplificare. Mai mult, circuitul AGC este capabil să compenseze fluctuațiile semnalului la intrarea amplificatorului în intervalul de până la 46 dB.
Amplificatoarele de canale din seria PA au un preț foarte competitiv, asta înseamnă un cost redus al întregii instalații realizate.
Amplificatoarele de canal TERRA, datorită specificațiilor și configurației lor, pot fi utilizate în practic orice tip de sistem de antenă, de către orice instalator, un începător sau un profesionist, inclusiv de către cei cărora le este frică de inovațiile tehnice și folosesc aceleași soluții de ani de zile nu întotdeauna în beneficiul clientului.

Ce înseamnă SMD+, SMD 3.0, SMD 4.0?

SMD înseamnă Smart Motion Detection sau Intelligent Motion Detection (IMD). Este o funcție care poate analiza evenimentele de detectare a mișcării pentru detecția umană sau a vehiculului. Datorită acestui fapt, notificările de alarmă sunt filtrate și alarmele inutile sunt blocate. Într-un sistem cu un NVR compatibil, înregistrările pot fi filtrate în ceea ce privește detecția umană sau a vehiculului.
SMD/SMD+ este versiunea de bază a detecției inteligente a mișcării. Funcționarea sa necesită chipuri AI nu foarte puternice, așa că este prezent în seria de camere de bază. Dacă este necesară o analiză mai precisă, ar trebui să se folosească variantele SMD 3.0 sau 4.0.
O comparație a diferitelor generații de funcții SMD este prezentată în tabelul de mai jos:
 SMD/SMD+SMD 3.0SMD 4.0
Raza de detecție umană (2.8 mm)7 m12 m12 m
Raza de detecție umană (2.8 mm)10 m18 m18 m
PreciziePer total95%99%99%
Animale mici-99.0%99.5%
Animale mari95%98%
SMD 4.0 are și o funcție Quick Pick, care vă permite să căutați o persoană de interes (mașină) după culoarea hainelor (corpului). Funcționează împreună cu DVR-ul, atunci când redați înregistrarea, tot ce trebuie să faceți este să selectați un obiect de interes precum o persoană sau un vehicul. Algoritmul bazat pe inteligență artificială va căuta și va marca înregistrările cu obiecte într-o schemă de culori similară.

Salvarea imaginilor de la camerele IP Hikvision din seria I al NVR-ului.

Seria I de NVR-uri Hikvison, de exemplu DS-7608NI-I K22083 are capacitatea de a face capturi ale imaginilor camerei conform unui program sau al unui eveniment al alarmei. Pentru declanșarea în timp, este posibil să setați intervalul de timp în intervalul de la 3 secunde la 24 de ore. Pentru declanșarea evenimentului, puteți seta ora și frecvența pentru realizarea instantaneelor post-eveniment. Fotografiile vor fi făcute folosind al doilea flux. Această soluție poate fi folosită, de exemplu, pentru a crea un istoric al progresului unei construcții. Când este programat să înregistreze continuu în toate zilele, instantaneele vor fi făcute la intervalul specificat timp de 24 de ore pe zi. Este posibil să definiți până la 8 intervale de timp pentru fiecare zi a săptămânii și să definiți metoda de realizare a instantaneelor (continuu, detecție mișcare, eveniment, etc.) pentru fiecare interval.
Exemplu de configurare a programului pentru capturile imaginilor realizate de DS-7608NI-I2 K22083. De la 8:00 la 16:00, capturile sunt realizate continuu la un interval de timp specificat la diferite ore după un eveniment de detectare a mișcării.

Produse noi în oferta Dipol

Powermetru optic Optokon PM-800
Power Metru optic Optimode OPM-2 (VFL, tester RJ45, lanternă LED) L5818 este un dispozitiv folosit pentru a verifica atenuarea fibrei optice a rețelelor de fibră singlemode și multimode. Analizorul este calibrat pentru măsurători în 10 lungimi de undă: 850, 980, 1270, 1300, 1310, 1490, 1550, 1577, 1625, 1650 nm. Deci poate fi utilizat în diverse sisteme, inclusiv GPON, GEPON sau xWDM. Intervalul de măsurare de -70...+10 dBm cu o precizie de +/-5% (pentru -10 dBm) vă permite să verificați cu acuratețe traseul fibrei optice. Dispozitivul are o funcție pentru a înregistra valoarea de referință și a măsura puterea relativă în dB și puterea absolută (mW, dBm).
===Cablu coaxial TriSAT B2CA LSZH-FR+ Clasa A+ 75 ohm 1.00/4.6/6.9 110 dB [500m] E1022_500 este dedicat sistemelor CATV/SAT din clădirile comerciale. Cablu cu LSZH-FR+, izolație fără halogen utilizat acolo unde sunt necesare niveluri de siguranță sporite în caz de incendiu (școli, spitale etc.). În caz de incendiu, cablul nu răspândește flacără, emisia de fum este foarte scăzută și gazele degajate nu sunt corozive.
Media convertor ULTIMODE G-10G/SFP vă permite să schimbați mediul de transmisie al fluxului de date de la cablul torsadat de Internet STP/UTP la cablu de fibră optică prin modulul SFP. Este echipat cu un slot SFP+, care permite conectarea fibrei optice multimode sau singlemode, în funcție de modulul selectat. Media convertorul funcționează cu module SFP+ la o viteză de 10 Gbps.

Merită citit:

De ce nu pot fi combinați conectorii de fibră optică UPC și APC?+++ Instalatorii începători de fibră optică trec adesea cu vederea faptul că acești conectorii pot veni în două tipuri de teșituri ale ferulei: UPC (Ultra Physical Contact) și APC (Angled Physical Contact). Această diferență afectează capacitatea conectorului de a atenua semnalele reflectate și se utilizează în sistemele care funcționează în fereastra de transmisie III sau mai mare...>>>mai multe
Conexiune realizată cu conectori SC/APC - SC/UPC - spațiu vizibil între ferule.
Extender HDMI+ USB over IP Signal (100m, UTP, multicast)
Vizualizare și control de la distanță