Săptămânalul DIPOL - TV/satelit, supraveghere, rețelistică

Nr. 9/2023 (03 Martie 2023)

Bard – concurent la ChatGPT.

Ca urmare a popularității imense a ChatGPT – un bot bazat pe inteligență artificială creat de OpenAI (finanțat de Microsoft), Google și-a intensificat munca la versiunea sa a aplicației duble. Aproape toți angajații Google ar trebui să petreacă 2 până la 4 ore pe zi pentru teste.
Google încearcă să creeze o nouă generație de motoare de căutare bazate pe inteligență artificială. Presiunea este mare, deoarece Microsoft a dezvăluit deja o versiune actualizată a motorului său de căutare Bing, combinată cu ChatGPT. CEO-ul Microsoft a descris evenimentul drept un nou punct de plecare pentru motoarele de căutare web.
Google subliniază că mai întâi trebuie să-și testeze în mod corespunzător sistemul de inteligență artificială pentru a se asigura că AI va funcționa în mod fiabil. Mii de testeri externi și interni ai Google folosesc deja Bard (numele AI Google), trimițând feedback cu privire la securitatea și calitatea conversațiilor Bard. Cu toate acestea, nu totul merge așa cum își doresc dezvoltatorii. Reputația Google a fost tensionată după ce a ieșit la iveală că Bard nu știa răspunsul corect la întrebarea: care telescop a făcut primele fotografii ale unei planete în afara sistemului solar. Această „ignoranță” s-a reflectat în prețul acțiunilor Alphabet (compania-mamă a Google) care au scăzut cu 9%, reducând valoarea companiei cu aproximativ 100 de miliarde de dolari.

Setarea unei antene cu LNB Unicable montat.

Pentru a asigura o recepție adecvată a televiziuni prin satelit, mulți oameni, temându-se să instaleze și să instaleze singuri o antenă de satelit, apelează la serviciile unui instalator echipat cu aparat de măsură profesional. De fapt, aceasta nu este o sarcină simplă pentru un pasionat de bricolaj fără experiență, iar reglarea corectă a antenei are un impact cheie asupra calității recepției semnalului prin satelit. Dacă semnalul satelitului este furnizat mai multor receptoare, se folosesc multiswitch-uri, la care trebuie conectate cablurile de la un LNB quatro. Un astfel de sistem necesită conectarea a 4 cabluri, iar setarea unei antene LNB Quatro este posibilă practic cu orice analizor.
Cum se măsoară corect semnalul (setează antena) dacă sistemul folosește un LNB de tip Unicable. Care sunt avantajele unei astfel de soluții?
Tehnologia Unicable a devenit recent una dintre cele mai bune și cu cea mai rapidă dezvoltare a tehnologii legate de recepția TV prin satelit. Cel mai mare avantaj al unui sistem de tip Unicable este că poate fi construit într-o manieră ramificată, la fel ca televiziunea terestră. Nu este necesară instalarea rețelei în ”stea”. Asta înseamnă că sistemul de televiziune terestră poate fi adaptat cu ușurință la recepția și distribuția semnalelor de satelit (ținând cont de limitarea numărului de utilizatori conectați la un multiswitch).
Cum orientați antena de satelit și măsurați puterea semnalului – Partea a II-a
Videoclipul de mai sus arată cum să configurați LNB-uri Unicable și Wideband cu ajutorul analizorului ST-5150 R10842.

Instalarea sistemului TV/SAT într-o vilă.

Iată un exemplu de implementare a unui sistem TV/SAT modern într-o vilă. Sistemul a fost depus în cadrul proiectului "Instalați cu DIPOL" de către TETOM Arkadiusz Grochal.
Pe acoperișul clădirii a fost instalat un set de antenă, folosind o clemă de coș, care includea o antenă satelit Corab A9607 de 90 cm cu un LNB Inverto A98257 quattro și un set de antenă „combo” pentru TV DVB-T2 Dipol-28/5 -12/21-48 A2810. Semnalul a fost introdus în clădire folosind un pachet de 5 cabluri, bazat pe cablul Triset-113 PE E1017.
Multiswitch-urile TERRA MR-512 și TERRA SRM-523 R80523 dCR/Unicable au fost instalate într-un dulap RACK, în interiorul clădirii, folosind panoul de montaj RACK ZMD-2 R77322. O astfel de configurație permite funcționarea fără probleme a sistemului, indiferent de tipul și numărul de receivere de satelit utilizate; este posibil să instalați atât receivere moderne Unicable echipate cu mai multe servere virtuale, cât și receivere standard cu un singur sau mai multe tunere folosind semnale ”fullband”. Cabinetul RACK oferă spațiu pentru echipamentele sistemului CCTV planificat.

Noua serie de DVR-uri NXI-K de la Hikvision cu AcuSense.

Dipol oferă acum o nouă serie de DVR-uri AcuSense cu denumirea „NXI-K” în numele său. DVR-urile din această serie acceptă camere cu rezoluții de până la 12 MP și pot funcționa cu camere cu AcuSense și detecția mișcării ver. 2.0 pe toate canalele. Dacă o cameră nu are această funcție, se poate lucra cu DVR-uri cu numărul specificat de canale. În plus, DVR-urile pot oferi detecția feței și compararea pe un canal și compararea feței pe mai multe canale, în funcție de model. Acest lucru face posibilă căutarea înregistrărilor după ce indică o anumită față și crearea biblioteci cu fețe pe baza cărora poate fi implementată o acțiune de alarmă selectată, cum ar fi notificarea sonoră în DVR sau prin controlul ieșirilor de alarmă.
DVR-ul DS-7632NXI-K2 K22322

Cablu torsadat pentru sisteme simple.

NETSET Lite UTP Cat.5e E1409 este un cablu torsadat proiectat pentru sisteme interioare simple. Cu un diametru de Ø 4.6 mm și o bună flexibilitate, este ideal pentru instalarea în locuri precum spațiul din spatele plintelor sau canalelor de cabluri.
Elemente distinctive pentru cablul NETSET Lite U/UTP Cat.5e E1409:
  • calitate dovedită prin 5 ani garanție,
  • specificații care depășesc cerințele categoriei 5e,
  • controlul calității pre-producție al materiilor prime și controlul calității post-producție al produsului finit,
  • marcajul cablului,
  • conductoare de cupru cu un diametru de 0,45 mm,
  • izolație miez din polietilenă PE omogenă, izolatoare, colorată, diametru miez: 0.84 mm, culori izolație miez: alb/verde/verde, alb/portocaliu/portocaliu, alb/maro/maro, alb/albastru/albastru,
  • conductoare izolate răsucite în perechi, diametru pereche 1.75 mm,
  • perechi răsucite într-un centru, diametru central cca. 3.8 mm,
  • manta cablu din PVC de culoare alba, diametru exterior 4.6 mm.
Cablu torsadat NETSET Lite U/UTP E1409_305

Cum să restricționați accesul la dispozitivele CCTV care funcționează într-o rețea de calculatoare?

Una dintre cele mai ușoare modalități de a restricționa accesul la dispozitivele dintr-o rețea de computere este filtrarea adreselor IP și MAC. Această filtrare vă permite să restricționați accesul la un dispozitiv selectat numai la dispozitivele cu o anumită adresă IP sau o adresă fizică MAC. Asta înseamnă că numai acele dispozitive se pot conecta la dispozitivul specificat. Ca urmare, o persoană neautorizată care utilizează un dispozitiv care nu se află pe „lista albă” nu va putea accesa dispozitivul, îmbunătățind astfel securitatea.
Actualizările de software sunt, de asemenea, un element important în securizarea dispozitivelor. Producătorii lansează în mod regulat actualizări care îmbunătățesc securitatea dispozitivului și remediază vulnerabilitățile cunoscute. Prin urmare, pentru a vă asigura că dispozitivul dumneavoastră este protejat împotriva celor mai recente amenințări, este o idee bună să vă actualizați software-ul în mod regulat.

Produse noi în oferta Dipol

Stâlp de 2m cu diametru de 50mm. E905121 vă permite să montați antene TV terestre și prin satelit. Este fabricat din oțel galvanizat pentru a rezista la coroziune. Prevăzut cu două capace la capete.
Fibră optică singlemode cu 4 și 8 fibre ZW-NOTKtsdD/U-DQ(ZN)BH L77004 este un cablu universal care poate fi utilizat pentru conexiuni interioare și exterioare. Gelul care umple tubul oferă un strat protector pentru fibra optică, amortizand mișcarea fibrelor atunci când cablul se mișcă și protejează fibrele de intemperii. Fibrele de sticlă utilizate în structura cablurilor sunt concepute pentru a proteja tubul central cu fibră optică de deteriorări mecanice și rozătoare.
NVR Hikvision AcuSense DS-7608NXI-K2 (8 canale, 80 Mbps, 2 x SATA, HDMI, VGA, H.265) K22076 este un NVR cu 8 canale, care înregistrează imagini de la camerele IP cu o rezoluție de până la 12 MP. Ieșirile independente HDMI și VGA vă permit să conectați două monitoare. Vizualizarea pe fiecare ieșire poate fi configurată independent, sunt posibile diferite diviziuni de ferestre și imaginea de la orice cameră poate fi afișată pe fiecare dintre ele. 2 porturi SATA permit conectarea hard disk-urilor cu o capacitate de până la 10 TB fiecare.

Merită citit:

N299707 are funcția Powered Device care îi permite să fie alimentat prin conectarea la un alt switch PoE. Această funcție este utilă atunci când este conectat un singur cablu de rețea la locul de instalare al switch-ului (și camerele, dacă sunt instalate în același loc, de exemplu, pe un stâlp)...">Alimentare de la distanță pentru switch-ul PoE.>>>mai multe***www.dipolnet.ro/inf_dipo_2023_08.htm#04***
Instalarea unui switch PoE cu funcția de Power Delivery (PD)
Convertor 4x USB la UTP
pentru distanțe de 150 m