Săptămânalul DIPOL - TV/satelit, supraveghere, rețelistică

Nr. 10/2023 (8 Martie 2023)

Vor comunica telefoanele smartphone prin satelit? - 5G NTN.

Samsung Electronics, una dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume, cu sediul în Seul, Coreea de Sud, introduce tehnologia modemului 5G NTN. Tehnologia rețelelor non-terestre (NTN) utilizează nu numai infrastructura terestră, ci și sateliți, drone, baloane și alte dispozitive plasate în spațiu sau atmosferă pentru a transmite date. Poate fi folosit pentru a oferi acces la Internet în zonele în care rețelele tradiționale nu au acoperire sau nu sunt suficient de rapide. Acestea includ: zone polare, munți, deșerturi sau regiuni dens împădurite. Samsung intenționează să integreze această tehnologie cu soluțiile de modem Exynos, accelerând comercializarea comunicațiilor prin satelit 5G.
Pentru a asigura o comunicare NTN extrem de fiabilă cu sateliții care se deplasează pe orbită terestră joasă (LEO), Samsung a dezvoltat și simulat tehnologia satelitului NTN bazată pe 5G folosind un modem Exynos 5300. Acest lucru poate afla cu precizie poziția sateliților și poate minimiza schimbările de frecvență cauzate de efectul Doppler. Pe baza acestei tehnologii, viitoarele modemuri Exynos de la Samsung vor suporta mesaje text bidirecționale, precum și partajarea imaginilor și videoclipurilor de înaltă definiție. Cu conectivitate prin satelit integrată, soluțiile Samsung vor elimina necesitatea unui chip separat de antenă fără fir de mare putere în smartphone-uri, oferind producătorilor de dispozitive mobile o flexibilitate mult mai mare în design.

Cabluri coaxiale TV/SAT pentru vile.

Cablurile, ca și alte produse utilizate în industria construcțiilor, sunt supuse unor evaluări de rezistență la foc. Se estimează că între 60% și 80% din toate decesele cauzate de incendii sunt cauzate de otrăvire, sufocare sau incapacitatea de a evacua rapid locul de pericol. Este necesar ca materialele utilizate pentru amenajarea clădirii, inclusiv fire, cabluri și alte elemente asociate sistemelor electrice și de telecomunicații, să funcționeze corespunzător în condiții normale de utilizare a clădirii, precum și în condiții de urgență. Unul dintre parametrii cheie care determină gradul de incendiu al unui cablu este capacitatea acestuia de a nu emite fum opac, coroziv și toxic. Acest lucru este crucial pentru evitarea intoxicației și evacuarea eficientă în caz de incendiu.
Odată cu introducerea claselor comune europene de reacție la foc, proiectanții și arhitecții au la îndemână reglementări clare privind utilizarea tipurilor adecvate de cabluri. Acolo unde este necesară o siguranță mai mare în caz de incendiu (cladiri de locuit înalte), se recomandă utilizarea cablurilor cu manta LSZH (LS0H), adică izolație fără halogeni.
Cablu coaxial TRISET PLUS (Dca, 75 ohmi, clasa A+, 1,13/4,8/6,8, atenuare 110 dB) 100m
TRISET PLUS E1016_500 – clasa de reacție la foc conforme cu CPR – ++Dca-s2,d1,a1+++
Odată cu introducerea claselor europene de reacție la foc, proiectanții și arhitecții au reglementări clare cu privire la utilizarea tipului de cabluri adecvat. Pentru a atinge un nivel mai ridicat de siguranță la incendiu, producătorii de cabluri recomandă utilizarea cablurilor B2CA în clădiri cu destinație specială, care trebuie să îndeplinească cerințe de siguranță foarte ridicate (de exemplu, în spitale, creșe, clădiri înalte, clădiri de birouri și case de bătrâni).
Cablu coaxial TRISET 75 ohmi (clasa A ++, B2CA,  120dB, 1.05 / 4.6 / 6.9) 500m
TRISET B2CA E1020_500 – clasa de reactie la foc conforme cu CPR – B2ca-s1a,d1,a1.+
TRISAT B2CA E1022_500 – clasa de reactie la foc conforme cu CPR – B2ca-s1a,d1,a1.

Restart automat pentru camerele IP Hikvision.


Camerele IP Hikvision au o funcție de repornire automată (numită „întreținere automată” în software). După conectarea la cameră, este posibil să setați o zi a săptămânii și o anumită oră când camera va fi oprită și pornită automat. Pentru a utiliza această funcție, după conectarea la cameră, accesați Configuration -> System -> Maintenance și selectați Auto Maintenance. Puteți utiliza această opțiune dacă, dintr-un motiv oarecare, au existat probleme de comunicare între DVR și camerele din sistem.
Activarea funcției de repornire automată a camerei Hikvision

Rețea Wifi de 1 Gbit/s cu backbone de 10 Gbps.


Rețeaua de computere de bază a unei companii ar trebui să fie cât mai eficientă posibil, deoarece este responsabilă pentru transferul unor cantități mari de date între diferite departamente ale companiei, adesea între diferite locații. Acest lucru este esențial pentru un management eficient al afacerii.
Conceptul implementării unei astfel de rețele este prezentat mai jos. Exemplul folosește un switch PoE cu porturi uplink de 10 Gbps și conectat la porturile RJ45 ale AP-urilor, care funcționează pe 802.11ax (WiFi 6) care acceptă viteze de transmisie Wi-Fi de până la 574 Mbps în banda de 2.4 GHz și 1201 Mbps în banda de 5 GHz. Viteza conexiunii dintre ele și switch ajung la 1 Gbps. Pentru dispozitivele wireless mai avansate, cum ar fi EAP670 N25695, va fi necesar un switch cu porturi RJ45 PoE de 2.5 Gbps, cum ar fi TL-SG3210XHP-M2 N30223.
Modul SFP+ Ultimode LR 10Gbps (1310nm, SM, 10km)Modul SFP+ Ultimode LR 10Gbps (1310nm, SM, 10km)Access point 2.5/5 GHz TP-Link EAP610 802.11ax AX1800, PoESwitch PoE: TP-Link TL-SG3428XMP 24xGE (24xPoE 802.3af/at)) 4x SFP+ 384W
Rețea Wi-Fi bazată în rețeaua de 10 Gbps.

Problemă la măsurarea cu OTDR-ul - Verificați conectorul.

Măsurătorile OTDR sunt utilizate ori de câte ori este nevoie de informații complete despre starea unei legături optice. Aceasta include atenuarea întregului traseu al conexiunilor sale individuale: conectori, splitere, splice-uri și fibra în sine. OTDR-ul oferă, de asemenea, informații despre valorile reflectanței pentru evenimente reflectorizante (de exemplu, conectori, splice mecanic).
Măsurătorile corecte depind nu numai de configurația OTDR, ci și de curățarea conectorului de măsurare. Conectorul OTDR, precum și conectorul fibrei introduse în el necesită curățare. Nerespectarea acestui lucru poate împiedica efectuarea măsurătorilor corecte.
Imaginea de mai jos arată conectorul unui OTDR care a fost utilizat incorect – conectorul nu a fost curățat în mod regulat sau a fost curățat într-un mod neprofesional. Acest lucru a dus la acumularea de murdărie și crăpături pe partea frontală a conectorului. Rezultatul a fost un impuls incorect la ieșirea OTDR. Conectorul deteriorat a provocat o reflexie mare la începutul fibrei, urmată de câteva reflexii secundare. Acest lucru este prezentat în reflectograma de mai jos.
Conector OTDR murdar și deteriorat
Un conector murdar generează un impuls anormal. Puterea acestui impuls, deși se presupune a fi mare, scade rapid din cauza reflexiei prea mari la conectorul dispozitivului de măsurare. Ca urmare, reflectograma devine rapid zgomotoasă și rezultatele sunt incorecte.
Instalatorii care efectuează astfel de măsurători ar trebui să achiziționeze cu siguranță un instrument pentru curățarea conectorilor de fibră optică. Cea mai bună și cea mai comună soluție va fi utilizarea așa-numitelor „pen-uri”, de exemplu NTT Nanoclean-E3 L59161. Ele pot curăța atât prizele dispozitivului (sau, de exemplu, ferulele conectorilor conectați la adaptoare în întrerupătoare), cât și conectori, după aplicarea unui cap adecvat.

Produse noi în oferta Dipol

Cablu NETSET Lite U/UTP 5e cablu de interior [305m], Cu, 0.45 mm E1409_305 este un cablu torsadat conceput pentru instalatii simple în interior. Are un diametru exterior redus la 4.6 mm, ceea ce face mult mai ușoară montarea acestuia în rack, canal cablu sau copex. Izolația miezului este realizată dintr-un material special care facilitează aplicarea conectorilor RJ-45. Cablul torsadat are conductor de cupru cu diametrul de 0.45 mm.
Atenuator RF 10 dB 5-2400 MHz cu DC pass R50112 realizat pentru a reduce nivelul semnalului într-un sistem TV/SAT în banda 5-2400 MHz. Este adesea util în sistemele multiswitch și atunci când se utilizează analizoare cu un nivel prea ridicat al semnalului la intrare, care provoacă suprasolicitarea echipamentului. Dispozitivul asigură un nivel de atenuare foarte stabil.
Fibră optică single-mode cu 8F (8 fibre G.652D) ZW-NOTKtsdD/U-DQ(ZN)BH LSOH 2.0 kN Fibra optică L77008 poate fi utilizată pentru conexiuni interioare și exterioare. Fibrele single-mode sunt așezate într-un tub central umplut cu gel. Gelul oferă un strat protector pentru fibră optică, amortizand mișcarea fibrelor atunci când cablul de fibră se mișcă și le protejeză de intemperii. Fibrele de sticlă utilizate în structura cablurilor sunt concepute pentru a proteja tubul central cu fibră optică de deteriorări mecanice și rozătoare.

Merită citit:

Cum să restricționați accesul la dispozitivele CCTV care funcționează într-o rețea de calculatoare? Una dintre cele mai ușoare modalități de a restricționa accesul la dispozitivele dintr-o rețea de computere este filtrarea adreselor IP și MAC. Această filtrare vă permite să restricționați accesul la un dispozitiv selectat numai la dispozitivele cu o anumită adresă IP sau o adresă fizică MAC. Asta înseamnă că numai acele dispozitive se pot conecta la dispozitivul specificat...>>>mai multe
Sistem de fibra optica pentru camere instalate pe stalpi.
CUTI CCTV SIGNAL