Săptămânalul DIPOL - TV/satelit, supraveghere, rețelistică

Nr. 12/2023 (24 Martie 2023)

Transmisie de 400 Gb/s pe distanță de 2400 kilometri.

Standardul IEEE 802.3bs-2017 descrie capabilitățile transmisiei de date Ethernet de 400 Gb/s prin fibră a fost un subiect discutat la întâlnirile industriei operatorilor din întreaga lume timp de aproximativ 2 ani. La Conferința și Expoziția de Comunicare pe Fibră Optică (OFC) 2023 din San Diego, la începutul lunii martie, Infinera, un furnizor global de soluții inovatoare de rețea, a anunțat o transmisie record de 400 Gb/s pe 2.400 km folosind fibra TXF Corning de la Infinera. Intervalul de transmisie atins în acest test este de două ori mai mare decât recordul anterior. De menționat că fibrele TXF sunt conforme cu standardul IUT-T G.654E. Ele diferă de fibrele ”uzuale” singlemode, de ex. lungime de undă de tăiere de 1520 nm (aceasta înseamnă că aceste fibre pot fi utilizate pentru transmisie numai în fereastra de transmisie III sau mai mare - lungimi de undă de 1550 nm și 1625 nm) și un diametru mult mai mare al câmpului de modul (adică aria efectivă a propagarea luminii în fibră), care este de 12.4 μm în loc de 9 μm în fibrele standard.
Cisco și Sipartech sunt mândri de o realizare foarte similară. În timpul testelor s-a efectuat transmisie pe o distanță mai mare de 1.337 km. În acest caz, o rută de fibră optică pe distanță lungă a funcționat de la Paris la Clermont-Ferrand, apoi la Lyon și înapoi la Paris folosind fibră mixtă.

Analizorul DD 2400 pentru măsurători CATV - un conector universal pentru diverse surse de semnal.

Pe lângă măsurarea parametrilor individuali ai semnalelor TV digitale, care au un impact semnificativ asupra implementării și funcționării corecte a sistemelor CATV/SAT, unul dintre criteriile principale în selectarea unui analizor este ușurința în utilizare și funcționalitatea. Cu siguranță, un dispozitiv mult mai convenabil va fi un analizor care are o intrare comună pentru semnalele DVB-T2 și DVB-S2. Această soluție elimină schimbarea sau rearanjarea incomodă a cablului de măsurare atunci când se măsoară direct de la multiswitch. O altă caracteristică importantă este măsurarea semnalelor RF pe o gamă foarte largă, ceea ce elimină problema supraîncărcării semnalului asupra elementelor individuale din sistem, precum și a analizorului în sine.
Contor de semnal DVB-T/T2(HEVC 10 biți)/C și DVB-S/S2 DD 2400 cu analizor de distribuție a spectrului încorporat și certificat de calibrare
Analizorul DD 2400 R10205 permite măsurarea nivelului de semnal RF exprimată în dBμV în intervalul 20...120 dBμV. Captura de ecran de mai sus arată măsurarea unui semnal TV prin satelit DVB-S2 (satelit HotBird 13.0E, transponder 10719 V). Parametrii principali sunt următorii: PUTEREA (nivelul semnalului RF), nivel de zgomot, nivelul errori de modulație (MER), erori înainte de corecție Viterbi (CBER) și după corecție (VBER). Toate măsurătorile sunt prezentate pe un singur ecran.

Merită să folosiți powermetre cu funcție OTDR?

Datorită popularității tot mai mari a fibrei optice, problema de a putea efectua măsurători adecvate pentru o cale optică devine importantă. Instalatorii decid adesea să cumpere cele mai ieftine OTDR-uri sau powermetre cu funcție OTDR crezând că le vor permite să efectueze măsurători într-un mod rapid și fără probleme și, în caz de probleme, să facă o diagnosticare completă a conexiunii.
Cu toate acestea, produsul mai ”ieftin” câștigă în favoarea produsului mai ”bun” dar, desigur, nu este o regulă. Cu toate acestea, merită de știut faptul că achiziția celor mai ieftine dispozitive de acest tip este decisă în general de persoane care nu au experiență practică și cunoștințele teoretice minime necesare. Practica arată că OTDR-urile mai ieftine, datorită capacităților lor limitate de prezentare a rezultatelor, necesită mai multe cunoștințe de la utilizator pentru a le interpreta cu pricepere sau pentru a înțelege de ce anumite informații pur și simplu nu pot fi obținute.
Următorul este un exemplu de măsurare este cu un OTDR ieftin, un powermetru cu funcții de OTDR, deoarece la prima vedere puteți vedea că acest dispozitiv nu măsoară reflectanța, ceea ce este necesar pentru un echipament de tip OTDR.
O captură de ecran din programul OTDR Viewer. Sunt afișate reflectograma și tabelul de evenimente.
Event table
Reflectograma de mai sus arată perfect evenimentele de reflectanță (reflexive) - cel mai adesea aceștia sunt conectorii. În tabel, coloana în care ar trebui să fie valorile acestui parametru pentru evenimente individuale este goală. Astfel, instalatorul nu are informații despre calitatea reală a conexiunilor realizate – un astfel de conector ar trebui să aibă o atenuare scăzută și să reflecte cât mai puțină lumină. Deci, dacă valoarea de măsurare include o demonstrație a reflectanței corecte pentru standardul de conector, acest dispozitiv va fi inutil. În plus, după cum sa menționat mai devreme, lipsa informațiilor despre valoarea reflectanței limitează sever posibilitățile de diagnosticare. În exemplul descris, sunt implicați doi conectori - evenimentul #5 și #6. Primul atenuează puțin mai mult de 0.5 dB, al doilea puțin mai mult de 0.9 dB. Ambele constau din 2 îmbinări și un conector. Astfel, în cazul celui de-al doilea conector, atenuarea măsurată este mai mare decât se așteaptă de obicei (2x 0,1 dB + (0,3...0,5) dB = 0,5...0,7 dB). Fără informații despre reflectanță, nu știți dacă atenuarea crescută este derivată din îmbinări inferioare sau o conexiune deconectată mai slabă. În cazul informațiilor de reflectanță, dacă ar fi normal, defecțiunea ar fi cel mai probabil în îmbinări, în cazul reflectanței scăzute conectorul ar fi de vină.
Graficul fibrei măsurate
Capătul fibrei măsurate (click pentru mărire)
În exemplul prezentat, se folosește o bobină de lansare de 50 m. Lățimea impulsului a fost setată la 50 ns, ceea ce este în general adecvată pentru măsurători de secțiuni de câțiva kilometri lungime - în acest exemplu este de aproximativ 4.3 km. În capturile de ecran de mai sus, se poate observa că, în ciuda utilizării a 50 m de fibră pentru a elimina zona moartă, zona se extinde până la al doilea eveniment, împiedicând măsurarea corectă a atenuării primului conector din sistem. Atenuarea măsurată este de 0.88 dB, dar întrucât curba din grafic nu a atins nivelul corect înaintea conectorului, această măsurătoare este distorsionată în detrimentul instalatorului (atenuarea este supraestimată). Mărimea zonei moarte depinde de lățimea pulsului de măsurare (aici 50 ns), dar și de calitatea componentelor electronice folosite la fabricarea echipamentuluii - cele mai ieftine vor fi clar mai inferioare în acest sens, generând ”zone moarte” la începutul traseului măsurat şi după fiecare eveniment măqsurat.
O soluție la această problemă (în plus față de utilizarea dispozitivelor de ultimă generație și de curățarea conectorului de măsurare) este folosirea unei fibre mai lungi sau reducerea impulsului de măsurare. Un impuls de măsurare mai mic înseamnă, prin definiție, zone moarte mai mici. Din păcate, în acest caz particular, o creștere clară a zgomotului graficului poate fi văzută deja pentru un puls de 50 ns după evenimentul #5 la 2958 de metri și evenimentele ulterioare. Un astfel de zgomot afectează negativ acuratețea măsurării și împiedică recunoașterea corectă a evenimentelor de către OTDR. Prezența zgomotului înseamnă că pulsul folosit (50 ns) este prea slab și ar fi indicat să folosiți un puls mai larg (acest lucru va netezi graficul). Acest lucru, la rândul său, va afecta negativ dimensiunea zonelor moarte și cercul se va închide.
Ultima problemă este capacitatea dispozitivului de a recunoaște evenimente. Nu se poate nega că poate fi diferit chiar și cu cele mai scumpe echipamente. Cu toate acestea, merită să priviți acest exemplu. În fragmentul mărit al graficului de mai jos, puteți vedea clar scăderea nivelului semnalului retroreflectat. Este o sudură cu atenuare de aproximativ 0,21 dB - determinată manual cu markeri după măsurarea în sine. Acest eveniment a fost ignorat complet de dispozitiv și nu a fost listat în lista de evenimente din tabel. Un utilizator informat va căuta acest eveniment, va măsura proprietățile acestuia manual și îl va include în raportul de măsură. O persoană fără cunoștințe de bază poate avea o problemă cu aceasta.
Un eveniment (sudură) vizibil pe reflectogramă, dar care nu este listat în tabelul de evenimente.
Cele mai ieftine dispozitive cu funcții de reflectometru sunt inutile? Absolut nu. Exemplul descris - în ciuda faptului că nu a fost realizat în întregime corect - ar trebui să se folosească o bobină de lansare mai lungă și un impuls mai larg, oferă mai multe informații despre traseul optic - putem vedea lungimea fibrei optice, poate localiza majoritatea evenimentelor și măsura unele dintre ele. Deci, este un instrument bun pentru găsirea defecțiunilor (și în funcție de situație, cauzele acestora) în rețea - fibre rupte, conectori defecți etc. Se pot efectua teste mai detaliate, dar cu conștientizarea limitărilor descrise mai sus. Cu toate acestea, pentru a efectua măsurători cu drepturi depline, se recomandă utilizarea dispozitivelor care pot măsura și înregistra valoarea reflectanței - de exemplu, reflectometrul Grandway FHO3000 L5828.

Schema unui sistem de videointerfon pentru vilă cu o cameră IP suplimentară.

La construirea unui sistem video de interfon modern, trebuie luat în considerare faptul că interfonul video poate controla poarta pietonală și poarta de garaj. Puteți utiliza aplicația instalată pe smartphone pentru ambele. La instalarea stației de ușă, imaginiile de la camera încorporată se concentrează asupra apelantului. Dacă incorporată camera are un unghi de vizualizare foarte larg, este posibil să se observe zona din fața porții de intrare, dar chiar dacă stația de poartă acoperă o astfel de zonă, de obicei este insuficientă.
O cameră IP suplimentară poate fi conectată la sistemul videointerfon IP Hikvision pentru a acoperi zona porții pietonale sau a porții de la garaj. În timpul apelului, puteți schimba vizualizarea de la stația principală a porții la camera IP suplimentară și puteți vizualiza zona din fața porții. Datorită operațiunii de la distanță prin intermediul unui smartphone, este posibilă deschiderea și verificarea de la distanță în orice moment, dacă poarta de intrare este deschisă sau închisă.
Diagrama unui sistem de videointerfon IP pentru vilă este prezentată mai jos. Sistemul se bazează pe stația IP Villa DS-KV8113-WME1(B) G73639 cu un singur abonat, cu o cameră încorporată și două relee pentru controlul porții pietonale sau a porții de la garaj. Monitorul DS-KH6320-WTE1 G74001 echipat cu interfață Wi-Fi a fost instalat în interiorul clădirii. Zona de la garaj poate fi vizualizată cu camera IP Hikvision DS-2CD1023G0E-I(C) K17662. Switch-ul Ultipower N299781 cu 4 porturi PoE (802.3af/at) este utilizat pentru alimentarea stației de acces a monitorului și a camerei IP. Sistemul este conectat la Internet prin routerul Mercusys AC12G N2933. Portul este controlat cu yala electric Bira S12U G74220 cu zăvor/încuietoare din oțel cu o ajustare de 4 mm, potrivit pentru alimentarea de la 12 V AC sau DC. Este alimentat cu sursa M1820 de 12VDC.

Antenă clasică pentru GSM.

Antena Yagi-Uda sau Yagi este unul dintre cele mai populare modele de antene. În ciuda unui design relativ simplu, are un câștig mare, de obicei mai mare de 10 dBi. Astfel de antene pot funcționa în benzile HF până la UHF (3 MHz până la 3 GHz), deși banda de lucru a antenei Yagi este mică de obicei.
Conceptul antenei Yagi-Uda a fost inventat în Japonia de Shintaro Uda în 1926 și publicat în Japonia. Lucrarea a fost prezentată pentru prima dată în engleză de profesorul Yagi care prin mutarea sa în America a ajutat la răspândirea conceptului.
Geometria de bază a antenei Yagi este prezentată în figura de mai jos. Este format dintr-un singur element activ, numit vibrator (W), care este implementat ca un dipol simplu sau buclă. Este singurul element de antenă alimentat. Elementele rămase sunt elemente pasive care permit directivitatea antenei. Vibratorul este de obicei penultimul element al antenei, ale cărui dimensiuni sunt selectate astfel încât să asigure rezonanța la frecvența de operare dorită în prezența celorlalte elemente (lungimea necesară a unui dipol simplu variază de la 0.45 la 0.48 lungime de undă).
Geometria antenelor Yagi-Uda
Elementul situat în spatele vibratorului (figura de mai sus) este reflectorul (R). Lungimea sa este puțin mai mare decât cea a vibratorului. De obicei, se folosește un singur reflector, deoarece creșterea numărului lor nu îmbunătățește semnificativ parametrii antenei. Reflectorul scade nivelul relativ al lobului din spate al modelului de radiație al antenei, reducând astfel cantitatea de putere radiată în direcția opusă în timp ce crește câștigul antenei. Lungimea crescută a reflectorului în raport cu vibratorul oferă două beneficii. În primul rând, elementul mai lung oferă o reflexie mai eficientă a undei, crescând câștigul antenei. În plus, dacă reflectorul este mai lung decât vibratorul aflat în rezonanță, impedanța reflectorului este inductivă (tensiunea de-a lungul reflectorului precede curentul în fază).
Antena de exterior GSM ATK 10 800-980 MHz A7025 este direcțională cu 10 elemenți, concepută pentru recepția semnalului de telefonie mobilă. Antena are un câștig de până la 12.8 dBi pentru frecvențe cuprinse între 800 - 970 MHz, ceea ce o face ideală pentru conectarea modemurilor la Internet. Antena este scurtcircuitata pentru curent continuu.
Antena GSM yagi ATK 10/800-960 MHz (10 elemenţi, fără cablu)
Antena A7015 cu 10 elemenți ATK 10

Produse noi în oferta Dipol

Acumulator Securbox TS-12-7-AA (12V, 7.2 Ah, AGM) M18813 este un acumulator plumb-acid (VRLA) fără întreținere. Este un acumulator etanș în care gazele degajate în timpul încărcării sunt supuse unui proces de recombinare pentru a forma apă, eliminând necesitatea reumplerii acesteia. Este realizat cu tehnologia AGM (Absorbed Glass Mat), unde electrolitul este plasat in separatoare din fibra de sticla. Lipsa electrolitului lichid permite amplasarea bateriei în aproape orice poziție.
Access point Ubiquiti UniFi 6 Professional U6-Pro, Dual-Band Gigabit, WiFi 6, 4x4 MU-MIMO, Bluetooth
===Acces Point WiFi 6 Ubiquiti UniFi U6-PRO N2579 este o soluție completă concepută pentru a construi un WLAN în benzile 2.4 și 5 GHz. Dispozitivul este compatibil cu standardul 802.11ax MIMO 4x4. Cu soluții unice, Unifi UAP oferă performanțe fără precedent în astfel de dispozitive compacte. Viteza WiFi este de până la 5400 Mbps.
===Fibră optică multimode ZW-NOTKtsdD/U-DQ(ZN)BH LSOH multimod 12G (12 fibre OM3) 2.0 kN Cablul universal de fibră optică L78112 poate fi utilizat pentru conexiuni interioare și exterioare. Fibrele multimode sunt găzduite într-un tub central umplut cu gel. Gelul care umple tubul oferă un strat protector pentru fibra optică, amortizand mișcarea fibrelor atunci când cablul se balansează și protejează fibrele de intemperii. Fibrele de sticlă utilizate în structura cablurilor sunt concepute pentru a proteja tubul central cu fibră optică de deteriorări mecanice și rozătoare.

Merită citit:

Alimentare de la distanță cu switch-ul PoE. Switch-ul PoE ULTIPOWER 352SFP N299707 are funcția Powered Device care îi permite să fie alimentat prin conectarea la un alt switch PoE. Această funcție este utilă atunci când este conectat un singur cablu de rețea la locul de instalare al switch-ului (și camerele, dacă sunt instalate în același loc, de exemplu, pe un stâlp)...>>>mai multe
Powermetru optic Optokon PM-800
Ultimode OPM-2 meter
handy 3-in-1 device