Săptămânalul DIPOL - TV/satelit, supraveghere, rețelistică

Nr. 13/2023 (31 Martie 2023)

Reactorul nuclear pe Lună.

Gigantul aerospațial britanic Rolls-Royce a confirmat posibilitatea de a primi finanțare pentru a dezvolta concepte și a implementa mici reactoare nucleare care ar putea furniza energie pe Lună. Agenția spațială britanică a oferit 2.9 milioane de lire sterline (3.5 milioane de dolari) pentru cercetarea utilizării energiei nucleare pe o bază lunară pentru astronauți.
Rolls-Royce plănuiește să aibă un reactor gata de trimis pe Lună până în 2029.
Producătorul se așteaptă ca primul său reactor de dimensiunea unei mașini să fie gata pentru a fi trimis pe Lună până în 2029. Energia furnizată de centrala nucleară este de așteptat să răspundă nevoilor oamenilor care lucrează la Globul de Argint. Cu o sursă de energie eficientă, vor fi posibile misiuni de explorare mult mai lungi. În cadrul cercetării, Rolls-Royce va primi sprijin din partea universităților din: Bangor, Brighton și Sheffield.
Se așteaptă ca energia nucleară din spațiu să creeze noi locuri de muncă calificate în Marea Britanie. Parteneriatul cu Rolls-Royce vine după ce agenția spațială din Marea Britanie a anunțat 51 de milioane de lire sterline pentru dezvoltarea serviciilor de comunicații și navigație pentru misiunile lunare, ca parte a programului Moonlight al Agenției Spațiale Europene, care își propune să lanseze o constelație de sateliți pe orbită în jurul Lunii.

Sistem de multiswitch hybrid dSCR/Unicable.

Seria de multiswitch-uri dSCR de la TERRA sunt dispozitive cu un singur cablu (Unicable) ce permite distribuția semnalelor prin satelit DVB-S2, terestru DVB-T și radio analogic/DAB printr-un singur cablu coaxial bazat pe tehnologia de aranjare a canalelor digitale folosind convertoare analog-digitale. Comunicarea între multiswitch și receptoarele de satelit utilizează un protocol special, definit în EN50494 (Unicable I) și/sau EN50607 (Unicable II), care utilizează comenzi DiSEqC pentru a permite diviziunea independentă a semnalului folosind un singur cablu.
Cel mai mare avantaj al acestei soluții este posibilitatea de a construi sisteme ramificate, ca în cazul televiziunii terestre. Nu este necesară nicio topologie stea. Asta înseamnă că sistemul de televiziune terestră poate fi adaptat cu ușurință la recepția și distribuția semnalelor satelit (ținând cont de limitarea numărului de utilizatori conectați la un multiswitch).
Ce se întâmplă dacă în camera tehnică există multiswitch-uri din seria dSCR/Unicable iar linia principală este realizată cu cablu de fibră optică? DIPOL oferă receptoare optice care permit construcția de sisteme bazate pe dSCR/Unicable:
  • Receiver Optic ORF202 E TERRA cu ieșire Wideband A3133
  • Receiver Optic ORF302 E TERRA cu ieșire Wideband + ieșire DVB-T2 A3135
Antenă de satelit offset DIPOL DPL-120 Standard (grafit RAL 7016)Antena DAB/DVB-T2 DIPOL-4/5-12 (6-8 dB, 170-230 MHz)Antenă radio FM 1RUZ PM B (O+V omnidirecţională)Antenă de satelit offset DIPOL DPL-120 Standard (grafit RAL 7016)Sumator de catarg Terra DC015L (VHFI/II+FM-VHFIII-UHF)Sursă de alimentare în comutație TERRA PS202F (20V 2A, SCR Digital)Sursă de alimentare în comutație TERRA PS202F (20V 2A, SCR Digital)Sursă de alimentare în comutație TERRA PS202F (20V 2A, SCR Digital) dSCR multiswitch SRM584 Antenă de satelit offset DIPOL DPL-120 Standard (grafit RAL 7016)A9684 A98210 Transmițător optic TV/SAT OTF302 6F31 E 1x6 dBm FP 1310 nm TERRAA3031 Transmițător optic TV/SAT OTF302 6F31 E 1x6 dBm FP 1310 nm TERRAA3031 Sursă de alimentare în comutație TERRA PS202F (20V 2A, SCR Digital)R71468 Receiver optic TERRA ORF202 E WidebandA3131 Receiver optic TERRA ORF302 E Wideband + DVB-T2A3135 Multiswitch dSCR Cascadabil cu un singur cablu: Terra SRM-584 (clasa A, cale TV terr. activă, AGC)R80584 Sursă de alimentare în comutație TERRA PS202F (20V 2A, SCR Digital)R71468 Sursă de alimentare în comutație TERRA PS202F (20V 2A, SCR Digital)R71468 Antenă de satelit offset DIPOL DPL-120 Standard (grafit RAL 7016)A9684 A98210 Antenă radio FM 1RUZ PM B (O+V omnidirecţională)A0221 Convertor DTT MCA101T TERRA mastheadR82101 Antena DAB/DVB-T2 DIPOL-4/5-12 (6-8 dB, 170-230 MHz)A0140 A2230 Sumator de catarg Terra DC015L (VHFI/II+FM-VHFIII-UHF)R82018
Diagrama de mai sus arată distribuția semnalelor DVB-S2 (2 poziții satelit), TV terestră DVB-T2 și radio folosind două fibre optice. Multiswitch-ul din seria dSCR/Unicable SRM584 R80584 folosește receivere optice ORF202 E A3131 și ORF302 E A3135 pentru a alimenta semnale TV/SAT în multiswitch-ul din seria dSCR/Unicable SRM584, permițând conversia semnalelor optice provenite de la OTF60F3102 sau OTF6F3102 Transmițătorul A3055 în semnale electrice. Semnalul este primit de la transmițătorul optic printr-o rețea pasivă de fibră optică și convertit înapoi la semnalul IF original. Dispozitivele au 2 sau 3 ieșiri (în funcție de model), împarțind intreaga bandă în două polarizări (V – verticală, H – orizontală), la fel ca la un convertor clasic de bandă largă si semnale DVB-T2, DAB, FM.

Sistem simplu de monitorizare cu recunoașterea feței.

NVR-urile din seria NXI-K și NXI-I de la Hikvision oferă detectarea și analiza feței pe un număr specificat de canale. Este posibilă crearea unor biblioteci cu fețe ce vor fi folosite ulterior pentru a căuta înregistrările. De asemenea, pot fi specificate acțiuni înrudite care vor fi executate în cazul unei comparații corecte sau incorecte între o față detectată și o față care se află în bibliotecă, cum ar fi averitzarea cu un semnal sonor în NVR, o alarmă în centrul de monitorizare, trimiterea unui e-mail, controlul unei ieșiri de alarmă etc. Chipurile, deja înregistrate pe DVR sau dintr-o sursă externă, pot fi adăugate în bibliotecă. Înregistrările stocate pe DVR, pot fi căutate ușor și rapid după ce se indică o anumită față, pe canalele pe care este activă funcția de înregistrare și comparare a feței.
Diagrama de mai jos prezintă un sistem de monitorizare bazat pe NVR-ul 7608NXI-K2 K22076. Cele 7 camere conectate la NVR sunt DS-2CD2046G2-I K03141, la un canal este conectată camera DS-2CD2646G2-IZS K05313 cu o rezoluție de 4 MP, pentru analiza și căutarea feței. Accesul de la distanță la sistem din rețeaua externă este asigurat de routerul Mercusys MW305R N2931.

Zona Fresnel.

Este important să ne dăm seama că raza de acțiune a unei rețele wireless depinde de mulți factori, dintre care unii îi putem influența, iar alții sunt necunoscuți. Zona Fresnel este unul dintre cele mai importante concepte care apar în subiectele radio cu care trebuie neapărat să fii familiarizat. Este zona implicată activ în transmiterea energiei semnalului radio. Forma acestei zone în secțiune longitudinală este o elipsă, iar în secțiune transversală este un cerc. Raza acestui cerc variază pe lungimea întregii legături radio și își asumă o valoare maximă la mijlocul distanței dintre antene. Prima zonă Fresnel este cea mai importantă, deoarece în această zonă este transmisă aproape toată energia semnalului radio.
Raza secțiunii transversale a fiecărei zone Fresnel este cea mai mare în centrul zonei și scade până la punctul antenei la fiecare capăt. Raza maximă a primei zone Fresnel este bine de știut. Aceasta se află la jumătatea distanței dintre emițător și receptor.
Obiectele (dealuri, copaci, clădiri etc.) situate în zonele Fresnel au un impact mare asupra propagării undelor (mai ales dacă se află în prima zonă). Cu cât sunt mai multe și cu cât sunt mai mari, cu atât sunt mai proaste condițiile de transmitere a semnalului. Pentru legăturile cu fiabilitate operațională îmbunătățită, întreaga zonă a primei zone Fresnel ar trebui să fie liberă de obstacole.
În practică, asigurarea purității a 60% din prima zonă Fresnel garantează pierderi minime de putere.
Legătura configurată corect – vizibilitatea antenelor și absența obstacolelor în prima zonă Fresnel.

De ce nu există un buton de conectare pentru Hik-Connect în iVMS-4200.

La instalarea aplicației Hik-Connect pe un computer nou, apare o problemă atunci când utilizatorul încearcă să se conecteze la contul său în serviciul cloud Hik-Connect prin iVMS-4200. Butonul văzut mai jos în imagine nu este afișat, așa că nu puteți introduce informațiile de autentificare pentru acest serviciu. Acest lucru se întâmplă atunci când nu există în library .Net Framework pe sistem. Trebuie descărcat și după instalare computerul trebuie repornit. După următoarea repornire, butonul menționat ar trebui să apară în fereastra aplicației.
Pentru a adăuga suport pentru dispozitivul din cloud, pur și simplu conectați-vă la contul dvs. Dispozitivele conectate la cont vor fi adăugate automat în listă și utilizatorul va putea accesa funcțiile suportate de cloud, printre care: monitorizare live (mai multe canale simultan), control PTZ, zoom digital, interceptare, redare arhive, și notificări de alarmă (încălcarea zonei, trecerea liniei etc.).

Terminarea fibrelor optice în cutia de joncțiune din apartament.

Când un cablu de fibră optică este adus la cutia de joncțiune a apartamentului, terminarea sa este adesea orice altceva decât profesională. Acest lucru se datorează în principal trei factori: utilizarea de cutii nededicate fibrelor optice, instalatorilor nefamiliarizați cu fibra optică și, în final, economiilor.
Ca o soluție profesională a acestei probleme, DIPOL oferă un nou tip de mini cutii de fibră optică: FTTH DIN L5315. Care permit terminarea unui cablu de fibră optică cu un diametru de până la 12 mm (cablurile de abonat tipice au un diametru de aproximativ 3 mm), cu maximum 4 fibre. De obicei, este un cablu cu două fibre terminat cu pigtailuri L35522 conectate la două adaptoare L4222. Cutia este ieftina si usor de instalat.
Mini ODF pentru șină DIN FTTH 2XSC simplex
Caracteristica specială a cutiei L5315 mini FTTH DIN este suportul integrat pentru instalarea în șine TS35/DIN. Este potrivit pentru cutii și dulapuri dotate acest mod de montare a dispozitivelor. Atunci când este folosită în cutii cu o placă de montaj, cutia este o alternativă excelentă la tăvile de sudură folosite adesea în astfel de situații.

Produse noi în oferta Dipol

+++Acumulator Securbox TS-12-18-AC battery (12V, 18 Ah, AGM) M18843 este fabricată din plumb-acid (VRLA) fără întreținere. Este un acumulator etanș în care gazele eliberate în timpul încărcării sunt supuse unui proces de recombinare pentru a forma apă, eliminând necesitatea reumplerii acesteia. Este realizat cu tehnologia AGM (Absorbed Glass Mat), unde electrolitul este plasat in separatoare din fibra de sticla. Lipsa electrolitului lichid permite amplasarea bateriei în aproape orice poziție.
AP/Bridge UISP airMAX GigaBeam 60 GHz
Acces Point Ubiquiti GBE Gigabeam, 60 GHz N2537 funcționează în banda de 60 GHz (plus o bandă de rezervă pentru 5 GHz). Cu un design îmbunătățit în comparație cu soluțiile concurente, concentrează puterea cipului radio într-un fascicul mai îngust, ceea ce îmbunătățește rezistența transmisiei la interferențe. Pentru o legătură de 60 GHz, GigaBeam acceptă o lățime de canal de: 2,16 GHz. Banda de rezervă la 5 GHz este utilizată în cazul în care legătura principală eșuează. GigaBeam are 1 port Gigabit Ethernet, iar viteza maximă pe wireless este de 1 Gbps.
Catarg de antenă din oțel galvanizat de 1m la 38 mm montare /sistem C/ E9038103 este realizat dintr-o țeavă cu secțiunea de 38 mm cu grosimea de 1.5 mm. Procesul de galvanizare asigură durabilitate și rezistență la coroziune, păstrând în același timp aspectul estetic. Un dop de plastic este instalat pe partea inferioară a catargului. Procesul de galvanizare asigură cu un strat de protector toate marginile și suprafețele. În plus, după procesul de galvanizare, acoperirea este supusă unui proces de etanșare și pasivare. Întregul proces oferă o protecție foarte bună împotriva intemperiilor.

Worth reading

Merită să folosiți powermetre cu funcție OTDR?Datorită popularității tot mai mari a fibrei optice, problema de a putea efectua măsurători adecvate pentru o cale optică devine importantă. Instalatorii decid adesea să cumpere cele mai ieftine OTDR-uri sau powermetre cu funcție OTDR crezând că le vor permite să efectueze măsurători într-un mod rapid și fără probleme și, în caz de probleme, să facă o diagnosticare completă a conexiunii.Cu toate acestea, produsul mai ”ieftin” câștigă în favoarea produsului mai ”bun” dar, desigur, nu este o regulă. Cu toate acestea, merită de știut faptul că achiziția celor mai ieftine dispozitive de acest tip este decisă în general de persoane care nu au experiență practică și cunoștințele teoretice minime necesare. Practica arată că OTDR-urile mai ieftine, datorită capacităților lor limitate de prezentare a rezultatelor, necesită mai multe cunoștințe de la utilizator pentru a le interpreta cu pricepere sau pentru a înțelege de ce anumite informații pur și simplu nu pot fi obținute...
>>>mai multe
O captură de ecran din programul OTDR Viewer. Sunt afișate reflectograma și tabelul de evenimente.
Cablu B2CA pentru ieșirile de urgență