Săptămânalul DIPOL - TV/satelit, supraveghere, rețelistică

Nr. 19/2023 (12 Mai 2023)

China construiește cea mai mare turbină eoliană din lume.

Compania chineză de energie MingYang a anunțat proiectul cu montarea turbinei eoliene offshore MySE 18.X-28X. Generatorul gigant va atinge înălțimea unei clădiri de 70 de etaje, va fi echipat cu lamele lungi de 140 de metri iar suprafața totală va fi cât nouă terenuri de fotbal. Luând în considerare viteza medie anuală a vântului de 8.5 m/s, turbina va putea genera 80 GWh de energie electrică pe an. Compania susține că această cantitate de energie va fi suficientă pentru aproximativ 96.000 de locuitori, reducând în același timp emisiile de CO2 cu peste 66.000 de tone. De asemenea, sunt făcute planuri pentru instalarea unui senzor MPC holografic și al unui senzor digital DTC care va proteja turbina eoliană gigantică de cele mai extreme condiții meteo care pot apărea în ocean - vânturi care depășesc 56.1 m/s.
Proiectul MySE 18.X-28X este un pas major spre accelerarea tranziției la energia verde. Lucrările la turbina eoliană gigantică sunt încă în desfășurare, iar MingYang speră să raporteze progresul în viitorul apropiat. China este cea mai poluantă țară a planetei, producând aproximativ 14% din totalul poluării globale cu gaze. Noua turbină face parte din planurile Chinei de a atinge zero carbon până în 2060.

Amplificator de canal ALCAD cu auto-configurare.


Una dintre principalele probleme în construirea sistemelor TV sunt diferențele mari ale nivelurilor de semnal între multiplexurile individuale. În timp ce pentru sistemele DVB-T2 mai mici acest lucru nu este important din cauza distanțelor mici de cablu, de la antenă la receiver, în cazul sistemelor mai extinse astfel de diferențe sunt esențiale pentru buna funcționare a întregului sistem. Motivul cheie pentru diferitele niveluri de semnal pentru multiplexurile DVB-T2 individuale este atenuarea neuniformă a frecvențelor în diferite medii, de ex. aer, cablu coaxial etc. Aceste diferențe cresc odată cu distanța și frecvența. Alte motive importante care cauzează diferențele nivelurilor semnalului pot fi:
  • parametrii transmițătoarelor DVB-T2 care transmit MUX-uri individuale cu putere variabilă,
  • Antene DVB-T2 cu câștig variabil,
  • recepția canalelor DVB-T2 din diferite direcții și/sau mai multe emițătoare.
Soluția ideală pentru a elimina problemele de mai sus este utilizarea amplificatorului de canal CAD-804 R82620 de la ALCAD.
Amplificator de canal ALCAD CAD-804 R82620 4xVHF/UHF+FM
Instalatorul poate configura intrările VHF/UHF și poate optimiza nivelurile individuale ale canalelor la locul de instalare pentru a asigura o imagine corectă pe ecranul televizorului. Amplificatorul de canal CAD-804 ALCAD poate fi utilizat independent - ca parte a unui sistem multiswitch sau ca parte a unui headend (AiZ). Funcția de auto-configurare caută automat toate multiplexurile digitale DVB-T2 cu niveluri de semnal peste 55 dBμV.

Adăugarea camerelor la un DVR Hikvision din rețeaua locală utilizând Batch Configuration.

Programul Batch Configuration, pe lângă numeroasele funcții pe care le oferă – cum ar fi upgrade de grup și resetarea dispozitivelor la setările din fabrică – vă permite să adăugați camere IP la DVR. Pentru a utiliza această caracteristică, mai întâi adăugați DVR-ul în program, apoi accesați fila Add IPC. Pentru a adăuga camere care se află în aceeași rețea locală ca și DVR-ul, selectați Dispozitiv online. După găsirea și selectarea dispozitivelor și introducerea informațiilor de conectare, acestea vor fi adăugate automat la DVR.
Fereastra aplicației pentru adăugarea camerelor IP Hikvision la DVR folosind Batch Configuration.

Rețea WiFi pentru restaurant.

Restaurantele, magazinele mari, aeroporturile sunt locuri foarte solicitante pentru rețeaua WiFi. Datorită numărului mare de utilizatori, se recomandă folosirea unui sistem Omada dovedit, care să ofere o conexiune wireless stabilă la Internet. Când sistemul se află în interiorul unei clădiri, cea mai bună alegere este AP-ul EAP620 de la TP-LINK N25691. Dispozitivul funcționează în benzile de 2.4 și 5 GHz. În cazul unor astfel de dispozitive, numărul maxim de utilizatori conectați la un Acces Point este mai important decât distanța. Se recomandă să nu depășiți 50 de utilizatori pe o singură bandă (dacă dispozitivul acceptă atât banda de 2.4, cât și 5 GHz se pot conecta până la 100 de utilizatori). Pentru spațiile exterioare, se recomandă EAP610-Outdoor N25693.
Cu funcția Load Balance, dispozitivul va comuta automat utilizatorul la un AP mai puțin încărcat atunci când este depășit numărul maxim setat de utilizatori. Această funcție permite și comutarea utilizatorilor la dispozitive cu semnal mai puternic, de ex. când utilizatorul se deplasează prin restaurant. O altă funcție importantă este Band Steering, care permite distribuția uniformă a utilizatorilor între benzile de 2.4 și 5 GHz.
Exemplu de implementare a dispozitivelor TP-Link TP-LINK EAP620 HD N25691.

Verificarea traseului unui cablu de fibră optică cu ajutorul unui OTDR.

Montarea unui traseu de cablu poate fi întotdeauna consumatoare de timp pentru un proiect de instalare. Pentru cablurile de fibră optică, unde transportul sau depozitarea necorespunzătoare poate provoca daune (micro-îndoire), pare deosebit de important să fie verificat înainte de așezarea în jgheab de cablu, cămine de vizitare, pereți etc.
Teoretic, sursa de lumină și powermetrul pot fi folosite pentru a verifica cablul, dar acest lucru este îngreunat, de obicei, de lipsa accesului la celălalt capăt al cablului atunci când acesta este pus pe rolă. Dacă acesta este necesar, utilizați un OTDR. Întregul proces se reduce la sudarea unui pigtail și conectarea lui la OTDR. Desigur, cu o astfel de măsurare, zona moartă din OTDR ne va împiedica să verificăm primii metri ai cablului. Pentru a verifica întreaga secțiune a cablului, utilizați bobina de lansare.
Întregul proces de verificare a cablului pe tambur durează câteva minute şi permite instalatorului să evite situaţiile în care fibra este instalată cu deteriorări. Figura de mai jos afişează un exemplu de măsurători reflectomietrice a unei secţiuni de 500 de metrii a unei fibre deteriorate. Acest cablu a fost probabil deteriorat în una din etapele de producţie.
Verificarea unu cablu de fibră optică pe tambur cu ajutorul reflectometrului optic Grandway FHO3000-D26 L5828. Avarie vizibilă la distanța aproximativă de 348 de metrii. Instalarea acestei fibre va rezulta, cel mai probabil, în înlocuirea acesteia.

Produse noi în oferta Dipol

Cablu electric YDY-zo 3x1.5 750V /100m/ E41131_100 este format din trei conductori de cupru izolați. Cablurile YDY sunt utilizate pentru transmisia energiei de joasă tensiune (până la 750 kV) în sistemele electrice ale clădirilor rezidențiale sau birourilor.
Clemă cablu (6 mm, cu cui) [100 bucati] Pachetul E9416 conține 100 de bucăți de cleme folosite pentru pozarea cablurilor pe perete.
NVR Hikvision AcuSense DS-7608NXI-K1/8P K22071 este un NVR cu 8 canale care vă permite să înregistrați imagini de la camere la o rezoluție de până la 12 MP. NVR-ul are un switch PoE integrat cu 8 porturi pentru conectarea și alimentarea directă a camerelor. Ieșirile independente HDMI și VGA vă permit să conectați două monitoare. Vizualizarea fiecărei ieșiri poate fi configurată independent, pot fi setate diferite diviziuni de ferestre, iar imaginea de la orice cameră poate fi afișată pe fiecare dintre ele. 1 port SATA vă permite să conectați un hard disk cu o capacitate maximă de la 10 TB.

Merită citit:

Zona Fresnel. Este important să ne dăm seama că raza de acțiune a unei rețele wireless depinde de mulți factori, dintre care unii îi putem influența, iar alții sunt necunoscuți. Zona Fresnel este unul dintre cele mai importante concepte care apar în subiectele radio cu care trebuie neapărat să fii familiarizat. Este zona implicată activ în transmiterea energiei semnalului radio. Forma acestei zone în secțiune longitudinală este o elipsă, iar în secțiune transversală este un cerc. Raza acestui cerc variază pe lungimea întregii legături radio și își asumă o valoare maximă la mijlocul distanței dintre antene. Prima zonă Fresnel este cea mai importantă, deoarece în această zonă este transmisă aproape toată energia semnalului radio...>>>mai multe
Obiectele (dealuri, copaci, clădiri etc.) situate în zonele Fresnel au un impact mare asupra propagării undelor (mai ales dacă se află în prima zonă).
Powermetru optic Optokon PM-800
Analizor Ultimode OPM-2
Tester 3 în 1