Săptămânalul DIPOL - TV/satelit, supraveghere, rețelistică

Nr. 23/2023 (9 Iunie 2023)

Bee++ Robotul Bee.

Oamenii de știință încearcă de mai bine de 3 decenii să construiască insecte artificiale care pot fi folosite pentru diverse aplicații, cum ar fi polenizarea artificială a florilor, operațiuni de căutare și salvare în spații închise, cercetare biologică sau monitorizarea mediului. Într-o eră a dispariției globale a albinelor, subiectul pare și mai relevant.
Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Washington au creat inițial un robot albină cu două aripi, dar cu o mobilitate limitată. În 2019, Pérez-Arancibia și doi studenți au construit pentru prima dată un robot cu patru aripi care era suficient de ușor pentru zbura. Pentru a efectua două manevre, cunoscute sub denumirea de aplecare și rostogolire, cercetătorii au programat robotul astfel încât aripile din față să se miște diferit față de aripile din spate atunci când se deplasează, în timp ce aripile drepte se mișcă diferit față de aripile stângi la rulare. Acest lucru creează un cuplu care face robotul să se rotească în jurul celor două axe orizontale principale.
O animație care arată o mică albină robotică în zbor. Robotul este echipat cu patru aripi din fibră de carbon și mylar și patru dispozitive de acționare ușoare care controlează fiecare aripă. Prototipul Bee++ este primul care zboară stabil în toate direcțiile.
Controlul mișcării complexe de rotație este extrem de important, deoarece fără ea, roboții devin instabili și se prăbușesc. De mulți ani, oamenii au idei diferite despre cum să controleze rotația, dar nimeni nu a reușit să realizeze acest lucru din cauza limitărilor în propulsie. Pentru a permite rotirea controlată a robotului, cercetătorii s-au inspirat din insecte și au programat aripile să se miște într-un plan în unghi. De asemenea, au crescut numărul de mișcări ale aripilor pe secundă de la 100 la 160. Mecanica și controlerul de propulsie au fost, de asemenea, schimbate.
Robotul Bee++ cântărește 0.95 g, iar aripile au o anvergură de 33 mm. Greutatea unei albine vii este de aproximativ 0.2 g. Spre deosebire de insectele reale, Bee++ poate zbura autonom doar aproximativ cinci minute (din cauza limitărilor de putere). Cercetătorii dezvoltă și alte tipuri de roboți cu insecte, inclusiv crawler-uri și roboți care merg pe suprafața apei.

Fibră optică - de ce nu este suficientă măsurarea la 1310 nm?

Imaginile de mai jos arată rezultatele unei măsurători reflectometrice a unei secțiuni de 150 m de cablu de fibră optică conectată la o bobină de lansare de aceeași lungime. Măsurarea a fost efectuată pentru lungimea de undă de 1310 nm – aici măsurarea nu a evidențiat anomalii, iar pentru lungimea de undă de 1550 nm – aici s-a observat o atenuare crescută la 75 de metri (225 de metri inclusiv lungimea bobinei de lansare).
Reflectogramă 150 m + 150 m – lungimi de undă 1310 nm și 1550 nm. Pentru lungimea de undă de 1550 nm, îndoirea fibrei este vizibilă.
Mărirea graficului în vecinătatea evenimentului (225 m).
Atenuarea evenimentului pentru lungimea de undă de 1550 nm a fost de 0,325 dB. Deoarece pentru 1310 nm evenimentul nu este vizibil, este cel mai probabil ca evenimentul să fie o așa-numită îndoire macro-fibră.
Tabelele de mai sus arată rezultatele măsurătorilor pentru ambele lungimi de undă. Rețineți că al doilea tabel (1550 nm) arată un eveniment identificat ca o îmbinare cu o atenuare de 0.325 dB. Aceasta este de fapt o îndoire a fibrei – nu este vizibilă în primul tabel de evenimente (1310 nm). În plus, se poate observa că măsurătorile la ambele lungimi de undă pot genera rezultate diferite în contextul unor evenimente precum joncțiuni. Evenimentul numărul 2 poate fi folosit ca exemplu - este o joncțiune necurățată cu o atenuare de 0.415 dB pentru lungimea de undă de 1310 nm și 0.999 dB pentru lungimea de undă de 1550m.

Măsurarea semnalului de satelit DVB-S2

Pentru a asigura recepția corectă semnalului de la satelit, multe persoane, cărora evită să-și instaleze singuri o antenă de satelit, apelează la serviciile unui instalator. De fapt, aceasta nu este o sarcină simplă pentru un pasionat de bricolaj fără experiență, iar reglarea corectă a antenei are un impact cheie asupra calității recepției semnalului prin satelit. Dacă semnalul satelitului este furnizat pentru mai multe receivere, se folosesc multiswitch-uri, la care se conectează cablurile de la un LNB quatro. Un astfel de sistem necesită instalaerea a 4 cabluri. O soluție ideală într-o astfel de situație este utilizarea analizorului Signal ST-5150 R10842.
Videoclipul de mai sus arată cum să configurați o antenă satelit cu un LNB Quatro A98257 folosind analizorul Signal WS-6980 R10842 pentru satelitul Hotbird 13°E. Antena se montează pe peretele din sud, sud-est sau sud-vest al clădirii. Direcția de sud poate fi găsită folosind o busolă sau planurile de proiectare ale clădirii. În funcție de locația geografică, trebuie determinat unghiul de elevație (unghiul de abatere al antenei de la verticală) al antenei. În Polonia, variază de la 27° în nord la 33° în sud. Apoi conectați cablul coaxial de 75 ohmi la ieșirea LNB-ului A98257 și instrea analizorului R10842. Măsurarea semnalului și setarea finală a antenei constă în corectarea poziției antenei pe baza citirii datelor. După ce „găsiți” semnalul satelitului și strângeți toate șuruburile, rotiți LNB-ul pentru a obține cea mai bună calitate posibilă a semnalului.

Utilizarea VLAN-urilor în sistemele de supraveghere.

Ca standard, o rețea IP nu trebuie să conțină dispozitive responsabile de securitatea casei (monitorizare, interfon, controlere de poartă etc.) și echipamente informatice de acasă. Separarea acestor dispozitive unul de celălalt este unul dintre factorii care măresc securitatea sistemului de securitate.
O modalitate de a separa aceste rețele este de a crea rețele locale virtuale. Acest lucru necesită utilizarea unui switch cu management și crearea unor VLAN-uri dedicate. În exemplul de mai jos, prin modificarea parametrilor switch-ului, utilizatorul poate crea două rețele separate. Primul va acoperi monitorizarea, iar al doilea va acoperi rețeaua de domiciliu. Ambele rețele funcționează independent.
Este foarte important în timpul configurării (și adesea neglijat) să atribuiți manual adrese IP dispozitivelor, fără a specifica un gateway implicit. Dispozitivele pentru securizarea casei nu ar trebui să aibă acces direct la Internet. De asemenea, nu uitați să dezactivați orice servicii bazate pe cloud (de exemplu, vizualizarea de la distanță). Administratorul ar trebui să permită accesul la rețeaua internă numai din exterior folosind un VPN (desigur, acest lucru implică necesitatea unei adrese IP externe).

Produse noi în oferta Dipol

===Cutie joncțiuni fibră optică 4 intrări, 12 ieșiri L56038 permite realizarea unei conexiuni de fibră optică de până la 12 suduri. Designul plat îi permite să fie utilizat în locații cu spațiu limitat. Carcasa este realizata din polipropilena (PP), care garanteaza rezistența la radiațiile UV, la temperaturi scazute și ridicate sau la substanțele prezente în conductele de telecomunicatii.
Cutie joncțiuni GFP-6P pentru cablurile de fibră optică DAC (direct îngropabile), 2 intrări, maxim 6 suduri Carcasa este realizata din polipropilena (PP), garanteaza rezistență la radiațiile UV, temperaturi scăzute si ridicate sau la substanțele prezente în conductele de telecomunicatii.
Cutie Distribuție FO GFP-8E, 3 intrări 8 ieșiri FTTH
Cutie joncțiuni fibră optică GFP-8E, 3 intrări, 8 ieșiri L56083 este cutie de sudură pregătită pentru 11 (12) porturi de intrări/ieșiri. Acest tip de cutie este utilizată pentru protecția fibrelor optice și sistemelor de ramificație în instalațiile aeriene și montate pe perete. Carcasa din policarbonat (PC) de calitate este rezistentă la radiațiile UV, la temperaturi scăzute (-40°C) și înalte (+ 60°C) și la substanțe chimice, ceea ce o face potrivită pentru sistemele aeriene, de conducte și de cabluri îngropate.

Merită citit:

Sistem multiswitch radial. Multiswitch-urile MR din seria TERRA MR au până la 32 de ieșiri și, prin urmare, permit construirea de sisteme cu până la 32 de prize pe un singur dispozitiv. O astfel de rețea TV asigură distribuția fără probleme a semnalelor digitale, atât în standardul DVB-S/S2 (satelit), cât și în standardul DVB-T2 (TV digital terestră). Astfel de rețele, cunoscute sub numele de rețele radiale sau în stea, sunt cel mai simplu tip de sistem și, în general, nu necesită proiectare prealabilă. Cu toate acestea, pentru a fi în siguranță, ar trebui efectuat un echilibru de atenuare a semnalului pentru cele mai scurte și mai lungi căi de semnal...***
>>>mai multe***www.dipolnet.ro/inf_dipo_2023_16.htm#03***
Instalația TV/SAT cu multiswitch-ul cu 8 ieșiri MR-508 R70608 este prezentată mai sus.
Repeatere FAQ - GSM, DCS, 3G
Repeater 4G pentru vilă