Săptămânalul DIPOL - TV/satelit, supraveghere, rețelistică

Nr. 27/2023 (4 Septembrie 2023)

Tehnologia LiFi și noul standard global de comunicații fără fir IEEE 802.11bb.

Pe 12 iulie 2023, organizația IEEE a publicat standardul 802.11bb (LiFi), care adaugă la familia de standarde 802.11 o tehnică de comunicații fără fir care utilizează unde luminoase pentru transmisie. Teoretic, o astfel de soluție face posibilă creșterea vitezei și fiabilității comunicării și oferind o securitate mai mare în comparație cu WiFi sau 5G, deoarece lumina nu poate pătrunde în pereți. Printre altele, noul standard definește specificații pentru stratul fizic și arhitectura sistemelor dedicate comunicării fără fir folosind unde luminoase.
În tehnologia LiFi, datele de la un dispozitiv de transmisie sunt transmise prin lumină pâlpâitoare folosind LED-uri obișnuite. Receptoarele detectează fotonii și îi convertesc înapoi în informații. Pâlpâirea nu ar trebui să afecteze utilizatorii, deoarece la frecvențe de peste 60 Hz este prea rapidă pentru percepția ochiului uman. Semnalele LiFi pot fi de 100 de ori mai rapide decât rețeaua WiFi și pot atinge viteze de până la 224 GBps.
Utilizarea tehnologiei LiFi în interiorul unei clădiri
Introducerea standardului este un pas critic care permite cooperarea între mai mulți furnizori. Pentru prima dată, soluțiile LiFi pot fi utilizate în ecosistemul WiFi, ceea ce este important pentru dezvoltarea de aplicații IoT noi și inovatoare. LiFi poate înlocui cablurile cu legături optice fără fir pe distanțe scurte și poate conecta numeroși senzori și dispozitive de acționare la internet, ceea ce ar putea crea o utilizare în masă. Este o chestiune de timp înainte ca furnizorii din industriile de iluminat și comunicații să colaboreze pentru a implementa acest standard. LiFi, în combinație cu WiFi, va permite, de asemenea, comunicații îmbunătățite pentru o varietate de aplicații, de la acces la Internet de mare viteză și securizat în casă sau birou până la realitate augmentată. LiFi permite conectivitate mobilă de mare viteză în zonele în care utilizarea undelor radio poate fi limitată, cum ar fi sălile de clasă, medicina și industrie. PureLiFi a lansat Light Antenna ONE care, atunci când este utilizat într-un anumit dispozitiv, permite ca tehnologia LiFi să fie utilizată la fel ca și rețeaua WiFi. În prezent, antena poate fi comandată de producători pentru utilizare în dispozitivele lor.
(Click pentru mai multe informații)

Analizor TV DVB-T/T2/C și satelit DVB-S/S2 ST-5155 cu tuner incorporat.

Montarea corectă a unei antene TV de satelit sau terestră, este un factor esențial asupra calității semnalului recepționat, necesită de obicei un analizor profesional. Instalatorul, care montează antena, preia și interpretează măsurarea și este cel care poate ajusta cu precizie setările antenei pentru a obține recepția fără probleme a semnalelor TV.
Dipol introduce în ofertă analizorul ST-5155 R10155 ce poate măsura atât semnalul de satelit DVB-S, cât și semnalul de cablu sau terestru folosind compresia HEVC 10 Bit.
Codecul video HEVC pe 10 biți este un codec video de înaltă performanță care utilizează 10 biți pentru a reprezenta culoarea fiecărui pixel în loc de cei 8 biți standard. Astfel de informații oferă o reproducere a culorilor și o calitate mai precisă a imaginii, dar necesită și o lățime de bandă mai mare. Televiziunea digitală terestră DVB-T2 prevede utilizarea codării pe 10 biți. Decodorul video HEVC pe 10 biți încorporat al contorului R10155 permite vizualizarea canalelor atât în standardele HEVC pe 8 biți, cât și pe 10 biți.
Analizorul ST-5155 R10155 vă permite să măsurați cei mai importanți parametri ai televiziunii DVB-T2/C și televiziunii prin satelit DVB-S2X-S2/S: nivelul semnalului exprimat în dBμV, C/N, MER. Testerul ST-5155 R10155 este echipat cu un chipset modern pentru o mai bună funcționare și un decodor video HEVC de 10 biți încorporat.
Un avantaj incontestabil al analizorului COMBO ST-5155 R10155 este un chipset modern și un tuner încorporat care permite monitorizarea constantă a canalului setat. Previzualizarea canalelor pe ecran și operarea intuitivă garantează montarea rapidă a fiecărei antene instalate. Un mare avantaj este dat de meniul clar ce facilitează munca persoanelor neexperimentate în acest domeniu. În plus, intrarea și ieșirea externă HDMI vă permit să conectați sursa de semnal și să afișați imaginea pe televizor prin cablul HDMI.

Switch PoE ULTIPOWER 0054af (5xRJ45, 4xPoE 802.3af)

Rețele WiFi pentru birouri.

Atunci când proiectați o rețea wireless, trebuie să răspundeți la întrebarea dacă aceasta trebuie să fie o rețea publică, cum ar fi în cazul unei rețele dintr-o bibliotecă sau birou, sau o rețea închisă pentru angajații biroului, instituției sau depozitului. Aceasta se referă direct la determinarea numărului așteptat de clienți ai rețelei.
Dacă rețeaua urmează să funcționeze într-o clădire de birouri cu un număr mare de pereți, mai multe etaje, atunci principala problemă este impactul atenuării pereților și tavanului asupra nivelului semnalului radio. Din acest motiv, pentru a acoperi întreaga clădire este necesară plasarea în ea a mai multor (și uneori chiar zeci) puncte de acces.
Un punct de acces poate deservi de obicei aproximativ 50-60 de utilizatori. Asta înseamnă că, în majoritatea cazurilor, o rețea de birouri proiectată pe 1 sau mai multe puncte de acces va oferi o redundanță uriașă în ceea ce privește capacitatea teoretică. Cu toate acestea, rețineți că, dacă anumite zone ale rețelei vor fi publice, atunci într-un astfel de loc numărul de puncte de acces va fi determinat nu numai de capacitatea de a acoperi zona, ci în primul rând de capacitate. Un număr mare de utilizatori care se adună într-un singur loc poate forța nevoia de a instala mai multe puncte de acces, chiar și în camere mai mici
Access point 2.5/5 GHz TP-Link EAP610 802.11ax AX1800, PoEAccess point 2.5/5 GHz TP-Link EAP610 802.11ax AX1800, PoEAccess point 2.5/5 GHz TP-Link EAP610 802.11ax AX1800, PoEAccess point 2.5/5 GHz TP-Link EAP610 802.11ax AX1800, PoEController EAP TP-Link Omada Cloud Controller OC200Switch POE TP-Link TL-SG2008P Smart 8xGE(4xPoE) 802.3af/at 62W
Un exemplu de utilizare a punctelor de acces în holul unei clădiri de birouri, unde se pot aduna un număr mare de utilizatori.
Un echipament bun pentru construirea de rețele în astfel de clădiri este TP-LINK EAP610 N25690. EAP610 este o soluție flexibilă, ușor de instalat și gestionat și sigură pentru rețelele fără fir. Poate fi montat cu ușurință pe perete sau pe tavan. Configurarea și gestionarea WLAN sunt simplificate prin software centralizat și management bazat pe web (nu este nevoie de un controller). Gestionarea automată a lățimii de bandă și autentificarea prin portal captiv fac ca EAP610 să fie ideal pentru medii solicitante precum campusuri, hoteluri, centre comerciale sau birouri. Dispozitivul funcționează pe benzile de 2,4 GHz și 5 GHz în standardul 802.11ax (WiFi 6).

Ghid de bună practică: utilizarea pigtail-urilor colorate în sistemele cu fibră optică.

Terminarea cablului de fibră optică se realizează de obicei prin sudarea pigtail-urilor la fibrele sale. Culoarea tipică a pigtail-urilor este galben pentru singlemode (eventual alb pentru fibre G.675B3) și portocaliu pentru fibre multimode (turcoaz pentru fibre OM3, violet pentru fibre OM4).
Utilizarea altor culori – în special pentru sistemele singlemode este o bună practică care îmbunătățește estetica lucrării și permite identificarea mai ușoară a fibrelor individuale sau a perechilor de fibre în cazul transmisiei duplex.
Mini-ODF pentru şină DIN SIGNAL PS-m DIN 2xSC duplex
///Exemplu de utilizare a pigtailurilor color în practică: un cablu monomod cu 4 fibre terminat cu două pigtailuri de culoare roșie și două pigtails de culoare verde folosind 2 seturi de L35511A. Acest lucru face ca fiecare pereche de fibre să fie mai ușor de identificat.//
Tabelul de mai jos rezumă kiturile disponibile cu cei mai populari conectori: SC/UPC, SC/APC și LC/UPC. Fiecare set conține 4 fibre, fiecare într-o culoare diferită. În total, gama de culori include 12 articole.
 SC/UPCSC/APCLC/UPC
roșu
verde
albastru
galben 
L35511AL35522AL35551A
alb
gri
maro
mov 
L35511BL35522BL35551B
aqua
negru
portocaliu
roz 
L35511CL35522CL35551C

Montarea unei camere IP adiționale pentru videointerfonul Hikvision.

Atunci când construiți un sistem de videointerfon trebuie să țineți cont de faptul că acesta poate controla poarta și yala. În acest scop poate fi folosită o aplicație instalată pe un smartphone. Când instalați o stație de ușă, imaginea de la camera încorporată se focusează asupra apelantului. Chiar dacă unghiul de vizualizare este foarte larg, se poate vedea doar zona din fața porții, dar chiar dacă stația de ușă acoperă o astfel de zonă, de obicei este insuficientă.
O cameră IP suplimentară poate fi conectată la sistemul de interfon video Hikvision IP, care va acoperi zona de intrare în casă și zona porți de la curte. În timpul apelului, puteți schimba vizualizarea de la stația principală de ușă la o cameră IP suplimentară și puteți vizualiza zona din fața porții. Datorită operațiunii de la distanță cu ajutorul unui smartphone, este posibilă deschiderea și verificarea de la distanță în orice moment dacă poarta de intrare este deschisă sau închisă.
Diagrama unui sistem de videointerfon IP pentru o vilă este prezentată mai jos. Sistemul se bazează pe stația IP Villa DS-KV8113-WME1(C) G73632 cu un singur abonat, cu o cameră încorporată și două relee pentru controlul porții și a yalei. Monitorul DS-KH6320-WTE1 G74001 este echipat cu o interfață Wi-Fi și a fost instalat în interiorul clădirii. Zona de la poartă poate fi vizualizată cu camera IP Hikvision DS-2CD2043G2-I K03207. Switch-ul Ultipower N299781 cu 4 porturi PoE (802.3af/at) este utilizat pentru alimentarea stației gateway, a monitorului și a camerei IP. Sistemul este conectat la Internet prin routerul Mercusys AC12G N2933. Portul este controlat cu ajutorul yalei Bira S12U G74220 cu încuietoare din oțel cu o gamă de reglare de 4 mm, potrivit pentru alimentare de 12V AC sau DC. Este alimentat cu sursa de alimentare de 12 VDC M1820.
Yala electromagnetică încastrabilă: Bira HARTTE S12U (12V AC/DC)Șild lung OK-P6 (pentru Bira EL1, ELP, ES1, S, XS, SHD, XSHD)Videointerfon IP Hikvision DS-KV8113-WME1(C) Villa Gen.2 (1 abonat, RFID, WiFi, montaj aparent)Protecție ploaie Hikvision DS-KABV8113-RS/Surface (pentru videointerfon DS-KV6113-PE1 și DS-KV6113-WPE1)Alimentator 12V/2A - ZI-2000 (pentru camere supraveghere şi LED)Camera IP Hikvision DS-2CD2043G2-I (4 MP, 2,8 mm, 0,005 lx, iluminator 40m, H.265, WDR, AcuSense)Switch PoE ULTIPOWER PRO0064afat (65W, 6xRJ45 incl. 4xPoE 802.3af/at, PoE Auto Check)Monitor IP Hikvision DS-KH6320-WTE1 (7'', videointerfon IP gen.2)
Schema de instalare a unei camere adiționale IP pentru videointerfon

Produse noi în oferta Dipol

Rolă cablu U/UTP Cat.6 NETSET 4x2xAWG23, 250MHz, PVC gri Eca 500m
Cablu U/UTP Cat.6 NETSET 4x2xAWG23 cupru integral 250MHz PVC gri Eca E1608_500 Cat6 este cea mai nouă generaţie de cabluri torsadate NETSET. Diametrul exterior a fost redus la 6.0 mm, ceea ce simplifică semnificativ instalarea cablurilor. Materialul special de izolare a fost ales pentru a ușura montarea mufelor RJ45.
RouterBoard RB951Ui-2nD 5 porturi 10/100Mbps + WIFI
RouterBoard WiFi RB951Ui-2nD 5-port 10/100Mbps N24952 dispune de 5 porturi Fast Ethernet, un AP wireless care funcționează la 802.11n, 64 MB de RAM și un conector USB pentru a conecta o unitate externă (de exemplu, pentru colectarea log-urilor) sau un modem 3G. Sistemul de operare MikroTik Linux instalat este conceput pentru aplicații profesionale de rețea. Permite crearea de sisteme de rețea avansate bazate pe rutare statică sau dinamică. Datorită firewallului avansat și funcției de așteptare, puteți gestiona cu ușurință lățimea de bandă a internetului.
DVR 8 canale Hikvision iDS-7108HUHI-M1/S(STD)(C) (8 MP, 8 fps, H.265, 4×AcuSense, HDMI, VGA)
DVR Hikvision iDS-7108HUHI-M1/S(C) M75530 este un DVR cu 8 canale, multisistem, capabil să înregistreze de la camere din standard: HD-TVI, AHD, CVBS și IP. Într-un mod standard de funcționare, la intrările BNC pot fi conectate 8 camere analogice, precum și 4 camere IP cu o rezoluție de până la 8 MP. Dacă oricare dintre canalele analogice nu este utilizat, acestea pot fi oprite, permițând conectarea camerelor IP suplimentare. Dacă toate canalele analogice sunt dezactivate, pot fi conectate până la 12 camere IP.

Merită citit:

Signal T2-MINI DVB-T2 HEVC – soluție ideală pentru hoteluri.În prezent, cea mai populară sursă de televiziune folosită în majoritatea pensiunilor și hotelurilor mici este televiziunea digitală terestră DVB-T2. Recepția televiziunii digitale terestre nu necesită acorduri de licență cu radiodifuzorii sau taxe de redifuzare. DIPOL oferă o soluție optimă din punct de vedere economic și ușor de implementat pentru această problemă. Una dintre soluțiile interesante sunt receptoarele Signal T2-MINI A99313 DVB-T2 dedicate hotelurilor...>>>mai multe
Receptorul Signal A99313 montat pe spatele televizorului folosind doi suporți de montare E950230 / E950231 și șoricei pentru cablu E952054. Suporți pot fi folosiți și pentru aranjarea ordonată a cablurilor.
Repeatere FAQ - GSM, DCS, 3G
Repeater LTE pentru casă