Nr. 32/2023 (9 Octombrie 2023)
Primul apel 5G cu ajutorul sateliților.
La începutul lunii septembrie, AST SpaceMobile, o companie susținută de holdingul multinațional de telecomunicații din SUA AT&T, a efectuat primul apel prin satelit folosind tehnologia 5G. Calificarea a fost realizată cu succes cu un smartphone popular, nemodificat. Pentru test a fost folosit un smartphone Samsung Galaxy S22.Apelul a fost făcut din insula Maui din Hawaii, care este aproape complet lipsită de infrastructură de telecomunicații (insula a suferit semnificativ de pe urma incendiilor recente), dintr-un loc complet deconectat de orice rețea. Destinatarii apelului au fost inginerii de la operatorul Vodafone din Madrid, Spania, care a fost coresponsabil pentru efectuarea apelului. Pentru a realiza conexiunea, AST SpaceMobile a folosit un satelit de testare situat pe orbita joasă a Pământului - BW3 (BlueWalker 3). Din punctul de vedere al unui telefon mobil, acest satelit funcționează ca un transmițător BTS terestru standard.
Primul apel 5G cu ajutorul satelitului.
Evenimentul din septembrie a fost precedat de mai multe teste. În aprilie, compania SpaceMobile a efectuat primul apel telefonic „spațial” folosind rețeaua 2G a satelitului. Acesta a fost urmat de un semnal 4G LTE trimis de la satelit, care a fost primit folosind un smartphone de zi cu zi, menținând în același timp viteze de descărcare de 10 Mbps.
În timp ce Apple a introdus o funcție de trimitere text de urgență prin satelit folosind iPhone 14, iar T-Mobile lucrează la conectivitate prin satelit cu ajutorul sateliților Starlink de la SpaceX, AST SpaceMobile efectuează apeluri și transmisii de date în spațiu folosind tehnologia 5G. Compania intenționează să lanseze cinci sateliți comerciali BlueBird în primul trimestru al anului viitor. Potrivit CEO-ului AST SpaceMobile, Abel Avellan, într-o declarație, compania a reușit să atingă compatibilitatea deplină cu producătorii tuturor producătorilor majori de smartphone-uri.
Configurarea camerelor CCTV cu ajutorul monitorului sistemului de videointerfon IP Hikvision.
O cameră încorporată în interfon nu poate fi îndreptată de obicei către punctul dorit și câmpul său vizual poate fi ascuns de apelant. O soluție la aceasta poate fi utilizarea camerelor din sistemul de supraveghere existent și adăugarea acestora la monitorul video-interfonului. Integrarea este posibilă prin adăugare:- Camerelor IP Hikvision direct la monitor,
- Camerelor IP de la alt producător compatibile ONVIF (monitoare de a doua generație cu firmware >= v2.1.2),
- orice cameră (analogică) prin DVR.
La DS-KH6320-WTE1 G74001 pot fi adăugate până la 16 camere IP. Poate decoda imagini de la camere cu o rezoluție maximă de 720p cu compresie H.264. Nu înseamnă însă că la monitor nu se pot conecta camere cu o rezoluție mai mare. De exemplu, dacă se adaugă o cameră de 8 MP în care fluxul principal este setat la rezoluția maximă și compresia H.265, iar fluxul auxiliar este setat la rezoluția 640x480 cu compresie H.264, monitorul o va vedea. Dacă fluxul principal a fost coborât la rezoluția de 720p și compresia H.264 era activată, monitorul va decoda fluxul principal. Adăugarea de camere este posibilă direct la nivelul monitorului sau folosind aplicația client iVMS-4200. Pentru a face acest lucru, accesați setările de la distanță și apoi: Setări de la distanță->Interfon->Detalii camere IP.

Exemplu de conectare al unei camere IP ONVIF direct din meniul monitorului G74001 DS-KH6320-WTE1/EU
Sistem TV cu fibră optică în blocuri.
Sistemele cu fibră optică sunt o garanție a calității semnalului și a rezistenței foarte mari la interferențe. Echipamentul inovator TERRA pentru sistemele TV/SAT din blocuri care utilizează cablu de fibră optică și tehnologie PON (Passive Optical Network) este o alternativă excelentă la sistemele clasice bazate doar pe cabluri coaxiale. PON este o tehnică care utilizează numai infrastructură pasivă (cablare cu fibră optică, splittere optice) în sistem emițător-receptor. Nivelul maxim de putere optică dintre transmițătorul optic și receptor este de până la 21 dB. Asta înseamnă că semnalul poate fi împărțit prin splittere în zeci de căi, ceea ce la rândul său permite zeci de receptoare optice și multiswitch-uri sau grupuri de multiswitch conectate la acestea.Diagrama de mai jos prezintă un exemplu de instalație SAT pentru un bloc de apartamente. Această soluție poate fi utilizată în clădiri unde distanțele dintre apartamente sunt mai mari de câteva zeci de metri și dorim să transmitem semnalul SAT pe o singură fibră optică. Cablul de fibră oferă o protecție excelentă împotriva supratensiunilor. Asta înseamnă că orice supratensiune indusă în jurul antenelor se va opri la transmițătorul optic instalat chiar în spatele lor - toate celelalte elemente ale instalației sunt 100% protejate.
Folosirea transmițătoarelor optice Terra permite distribuirea semnalelor: DVB-T2 și SAT de la doi sateliți diferiți, pe 1 fibră. LED-urile de pe carcasă permit verificarea imediată a corectitudinii conexiunilor și diagnosticarea rețelei. Semnalul de la cele două poziții de satelit este transmis separat la două lungimi de undă: 1310 nm și 1550 nm. Un sumator WDM 1x2 L383521 a fost apoi folosit pentru a transmite semnalele pe o singură fibră. A98882 permite splittuirea semnalului optic în 2 căi. Următorul pas este să utilizați din nou sumatorul WDM 1x2 L383521 pentru fiecare dintre cele două căi optice pentru a separa semnalul în 2 lungimi de undă și a alimenta semnalul către receptorul optic ORQ302 E A3133, care efectuează conversia semnalui optic în cablu coaxial și împarte întreaga bandă în patru perechi de polarizare/bandă (VL-HL-VH-HH) - la fel ca pentru un convertor clasic de tip QUATRO și semnale DVB-T2, DAB, FM.
Reglarea cleaverului înainte de sudura fibrei.
Instalatorii de fibră optică sunt familiarizați cu situațiile în care cleaverul de fibră refuză să funcționeze în cel mai puțin oportun moment, adică în timpul lucrărilor de instalare. Acest lucru este comun pe timp de iarnă. Acest lucru se datorează cel mai probabil faptului că lamele supuse temperaturilor joase sau ridicate nu pot „funcționa” în mod corespunzător. Utilizatorii atenți au cleavere de rezervă în stoc, astfel încât într-o astfel de situație să poată continua lucrul fără oprire.Cei care folosesc un singur cleaver sunt nevoiți să nu mai lucreze. Majoritatea instalatorilor decid să trimită cleaverul înapoi în service pentru reglare și verificare. Cu toate acestea, merită să încercați să-l reglați singur. Acest proces este, din păcate, destul de imprevizibil când vine vorba de timp. Uneori, freza poate fi reglată în mai puțin de un minut, uneori, din cauza necesității multiplelor încercări, poate dura mult mai mult. Cu toate acestea, merită încercat.

Cleverul de fibră optică Signal Fire S-06 L5882
Procesul de reglare a cuțitului, folosind exemplul cuțitului S-06 L5882 atașat la aparatul de sudat fibră optică Signal Fire Ai-9, este descris în bibliotecaă .
###06##Pornirea switch-ului și a camerelor fără acces la alimentare - Funcția "Powered Device". Switch-ul PoE ULTIPOWER 352SFP N299707 are funcția PD (Powered Device) care îi permite să fie alimentat prin conectarea la un alt switch PoE. Această funcție este foarte utilă atunci când un singur cablu de Internet este conectat la locul de instalare al switch-ului (sau camerele, dacă sunt instalate în același loc, de ex., pe un stâlp).
Instalarea unui switch PoE cu funcția PD
În plus, switch-ul are următoarele funcții:
- Funcția de extindere care permite alimentarea dispozitivelor conectate prin cablul LAN la o lungime de maxim 250 m,
- PoE Auto Check efectuează automat repornirea curentă a dispozitivului conectat în cazul blocării. (NOTĂ! Dezactivați această funcție când se face o actualizare al software-ul dispozitivelor conectate.)
Cameră IP bullet Sunell SN-IPR8140BYBN-B (4 MP, 2.8 mm, 0.03 lx, IR de până 30m, H.265) K1654 face parte din seria ECO, care este proiectată pentru o gamă largă de aplicații de supraveghere, indiferent de dimensiunea sistemului. Unitatea dispune de funcții de bază, cele mai frecvent utilizate, precum și de algoritmi avansați care permit detectarea oamenilor și a vehiculelor în timpul detectării mișcării și a evenimentelor inteligente, cum ar fi trecerea liniei și detectarea intruziunilor. Modul de coridor disponibil permite camerelor să fie folosite pentru a monitoriza zonele cu disparități mari, cum ar fi camere înguste și înalte. | ||
NVR Sunell SN-NVR3804E1-J (III) (4 canale, 40 Mbps, AI, 1xSATA, VGA, HDMI, H.265) K26304 face parte din seria ECO, compusă din soluții fiabile și flexibile pentru sisteme de diferite dimensiuni. NVR-ul acceptă 4 canale IP, permițând înregistrarea video de la camerele IP cu o rezoluție de până la 12 MP. Dispozitivul acceptă analiza inteligentă a imaginii, funcții bazate pe inteligență artificială, precum și soluții avansate de cameră precum ANPR, sisteme de numărare a persoanelor și recunoaștere a feței. În plus, acceptă detectarea inteligentă a mișcării pe 4 canale în mod independent. | ||
Suport pentru prindere de stâlp pentru Sunell SN-CBK101 M4562 este un suport pentru stâlpi din oțel și aluminiu, conceput pentru montarea camerelor cu diametrul de 130-152 mm. Capacitatea de încărcare a suportului este de max. 4 kg. | ||