Săptămânalul DIPOL - TV/satelit, supraveghere, rețelistică

Nr. 33/2023 (16 Octombrie 2023)

Cel mai eficient cablu submarin de fibră optică.

Aqua Comms, Meta, Microsoft și Vodafone au anunțat finalizarea cablului submarin Amitié, care a conectat direct Bostonul din Statele Unite cu Bordeaux din Franța. Cablul transatlantic de 6.783 de kilometri a fost construit de compania Alcatel Submarine Networks. Are 16 perechi de fibre optice și permite transferuri la o capacitate record disponibilă comercial de 400 Tbps. Amitié este cel mai eficient cablu intercontinental de până acum.
Amitié – cel mai eficient cablu de fibră optică care conectează două continente
Noua conexiune va oferi tuturor utilizatorilor opțiuni suplimentare de conectivitate din Statele Unite, Regatul Unit și Franța. Mai mult, un nou centru de schimb (un loc în care furnizorii de servicii de telecomunicații și Internet (ISP) își pot furniza serviciile și pot conecta infrastructura) va fi înființat la Bordeaux. Acest lucru va oferi o mai mare fiabilitate în ceea ce privește lățimea de bandă pe o mare varietate de rute.
Studiile au arătat că cablurile transcontinentale pot avea un impact pozitiv asupra economiilor naționale și regionale. Cablurile submarine, cum ar fi cablul Amitié, pot accelera dezvoltarea infrastructurii IT onshore, care va contribui, de asemenea, la creșterea economică. De exemplu, conform informațiilor de la RTI International, compania Meta și investiția Microsoft în cablul Marea (un alt cablu transatlantic) a contribuit cu aproximativ 18 miliarde de dolari la creșterea economică anuală în Europa începând cu 2019.

Sisteme de supraveghere Sunell.

Sunell este unul dintre liderii mondiali în industria CCTV, oferind o gamă largă de soluții de securitate. Datorită calității și fiabilității lor, produsele acestui brand se bucură de o reputație binemeritată și de încredere în rândul instalatorilor din întreaga lume.
Camerele acestui producător sunt proiectate pentru o gamă largă de aplicații de monitorizare, indiferent de dimensiunea sistemului. Dispozitivele au atât funcții de bază, cele mai frecvent utilizate, cât și algoritmi avansați care permit clasificarea persoanelor și vehiculelor în timpul detectării mișcării și a evenimentelor inteligente, cum ar fi trecerea liniei sau detectarea intruziunilor. Modul coridor vă permite să utilizați camere pentru a monitoriza locuri cu diferențe mari de dimensiuni: încăperi/obiecte înguste și lungi sau înalte.
NVR-urile sunt disponibile în versiunile: 4, 8 sau 16 canale. Acestea permit înregistrarea de la camere IP cu rezoluție de până la 12 MP. Dispozitivele acceptă analiza inteligentă a imaginii, funcții bazate pe inteligența artificială, precum și soluții avansate de cameră, cum ar fi ANPR și imagistica termică. În plus, acceptă detectarea inteligentă a mișcării pe 4 canale în mod independent.
1 sau 2 porturi SATA permit conectarea hard disk-urilor cu o capacitate de până la 8 TB. Dacă memoria este plină, se suprascriu automat pentru a preveni pierderea celor mai recente date. Cele 2 porturi USB încorporate vă permit să conectați un stick de memorie sau o unitate externă și să copiați anumite secțiuni din NVR și să controlați totul cu un mouse de PC.
Informații despre companie și produsele Sunell.

Categorii și denumiri ale fibrelor optice.

Când studiem documentația de proiectare a rețelei de fibră optică, vom întâlni mai multe denumiri pentru cablurile de fibră. Unele dintre ele provin direct din denumirile propuse de standarde și recomandări. Altele sunt o confuzie a acestor denumiri cu descrieri abreviate pe mantaua exterioară a cablurilor.
Cel mai cunoscut mod de a descrie fibrele provine dintr-o serie de recomandări ale organizației ITU-T. Această metodă de denumire și clasificare (G.65xx) poate fi găsită cel mai adesea în fișele de catalog oferite de producătorii și vânzătorii de cabluri cu fibră optică. Pe de altă parte, proiectanții de rețele de telecomunicații, atunci când descriu problemele de cablare în detaliu, pot folosi un standard european emis de IEC pentru a descrie fibrele: EN 60793-2-50. Potrivit acestuia, fibrele singlemode fac parte din categoria B, în timp ce fibrele multimode sunt din categoria A1. Fiecare categorie, desigur, are și subcategorii, ale căror echivalențe se găsesc în recomandările IUT-T.
A treia și ultima cale este prin denumirile introduse de standardele companiei ale marilor operatori de telecomunicații. În cadrul propriilor rețele, aceștia pot utiliza denumiri alternative la cele propuse de standarde. Un exemplu este Orange, care a introdus categoria „J” pentru fibrele singlemode, împreună cu subcategoriile corespunzătoare.
Denumirile și caracteristicile fibrelor singlemode utilizate în telecomunicații sunt rezumate în tabelul de mai jos:

 

Categorie 

ITU-T

 

Categorie PN-EN 60793-2-50Denumire Orange

Descriere

G.652AB1.1J2AFibre optice singlemode cu dispersie cromatică nedeplasată.
G.652BB1.1J2BFibre cu dispersie redusă de polarizare PMD în comparație cu fibrele G.652A.
G.652CB1.3J2CFibră cu atenuare redusă în comparație cu fibrele A și B în așa-numitul interval de vârf de apă (banda E).
G.652DB1.3J2DFibre cu atenuare redusă în intervalul de vârf al apei, precum și nivel redus de dispersie a polarizării PMD.
G.653AB2J3AFibră cu dispersie cromatică decalată. Valoarea zero a dispersiei cromatice este aproape de lungimea de undă de 1310 nm.
G.653BB2J3BDispersia de polarizare PMD redusă în comparație cu G.653A.
G.655AB4J5AFibre cu dispersie cromatică diferită de zero. Nu sunt specificate cerințe pentru factorul PMD pentru această categorie.
G.655BB4J5BFactorul PMD redus.
G.655CB4_cJ5CFactor PMD redus în comparație cu G.655B.
G.655DB4_dJ5DFibre cu dispersie cromatică deplasată non-zero și dispersie în intervalul 1530 - 1585 nm mai mare decât în fibrele G.655C, reducând impactul efectelor neliniare asupra transmisiei DWDM.
G.655EB4_eJ5EDispersie cromatică mai mare și cu o pantă de răspuns spectral diferită decât în G.655D.
G.657
A1,A2,B3
B6_a1, B6_a2, B6_b3J7A1, J7A2, J7B3Fibre cu dispersie cromatică nedeplasată caracterizate prin rezistență crescută la macro-îndoire. Raza minimă de îndoire: A1: 10 mm, A2: 7,5 mm, B3: 5 mm.
Pentru fibrele multimode, ITU-T a emis o recomandare: G.651.1 fără a propune o subcategorie a acestor fibre (recomandarea se referă la alte documente în acest sens). Cea mai populară clasificare a fibrelor multimode este introdusă de standardul de cablare structurată ISO/IEC 11801. Denumirile: OM1, OM2, OM3, OM4 și OM5 sunt descrise chiar în acest document. Un mod mult mai puțin popularizat (dar încă găsit) de marcare a fibrelor multimode este inclus în EN 60793-2-10. Acestea sunt respectiv: A1b pentru fibrele OM1, A1a1 pentru fibrele OM2, A1a2 pentru fibrele OM3 și A1a3 pentru fibrele OM4.
Fibră optică de exterior singlemode: DRAKA A-DQ(ZN)B2Y SM (8 fibre G.652D) [1m]
Cablu exterior L79508 cu fibre G.652D singlemode. Altă denumire de fibre: B1.3 sau J2D.

Cablu coaxial și cablu torsadat cu clasa de inflamabilitate B2ca.

În Uniunea Europeană, toate cablurile de instalare în clădiri sunt tratate ca produse de construcții supuse reglementărilor corespunzătoare. Directiva CPR obligă producătorii să elaboreze și să pună la dispoziție Declarația de performanță DoP, precum și să marcheze produsele acoperite de standard cu marcajul CE corespunzător. Standardul european EN50575 specifică cerințe privind: proprietăți în condiții de incendiu, metode de testare și evaluare pentru cablurile de putere, control și telecomunicații utilizate în clădiri cu o anumită clasă de rezistență la foc. Datorită introducerii claselor pan-Europene de reacție la foc, proiectanții și arhitecții au reglementări clare care specifică regulile de selectare a cablurilor. Pentru a obține un nivel mai ridicat de siguranță la incendiu, reglementările recomandă utilizarea cablurilor din clasa B2ca în clădirile cu destinație specială care trebuie să îndeplinească cerințe foarte înalte de siguranță (de exemplu, spitale, școli sau clădiri de birouri).
Cablu coaxial TRISET 75 ohmi (clasa A ++, B2CA,  120dB, 1.05 / 4.6 / 6.9) 500m
Clasa de inflamabilitate a cablului coaxial de 75 ohmi TRISET B2CAB2ca-s1a,d1,a1 E1020_500 îndeplinește standardele de clasa de inflamabilitate impuse legal. Are o manta LSZH (izolatie fără halogen).
Cablu U/UTP Cat6 NETSET Cupru integral LSOH B2ca s1a,d1,a1 rolă 500m
Cablu NETSET U/UTP E1615_500 cat.6 clasa de inflamabilitate B2ca-s1a-d1-a1 îndeplinește standardele impuse legal de clasa de ne-inflamabilitate. Are o manta LSZH (izolatie fără halogen).

Cablu pentru antena LTE/5G.

Antenele folosite pentru a îmbunătăți semnalul unui operator de telefonie mobilă au o impedanță de 50 ohmi, astfel încât fiecare traseu de cablu trebuie să aibă această valoare a impedanței (cablul coaxial TV nu este permis deoarece are o impedanță de 75 ohmi). Cablul de folosit pentru a prelungi cablul de antenă este Tri-LAN 240 E1171. Când vine vorba de conectori, cel mai folosit cablu de antenă este mufat cu conector SMA, la care se pooate conecta un conector suplimentar de antenă dedicat unui anumit modem.
Când selectați o antenă externă, verificați dacă modemul acceptă tehnologia MIMO (are doi conectori de antenă). Aceste tipuri de modemuri necesită utilizarea unor antene adecvate pentru a asigura cel mai mare debit posibil al canalului de transmisie. Două cabluri coaxiale ar trebui să fie trecute de la modemul MIMO la antene.
Cei mai des întâlniți conectori în modemuri sunt conectorii SMA, apoi, de exemplu, conectorul de antenă A741024 se potrivește direct. Dacă modemul are un conector TS5, este necesar pigtail-ul E83201, iar pentru conectorul TS9 este necesar pigtail-ul E83206.
Cablu Coaxial 50 ohmi Tri-Lan 240 PE Fca [1m]
Cablul Tri-Lan 240 E1171_1 50 ohm

Produse noi în oferta Dipol

Reflectometru/Tester rețea ULTIMODE OR-20-S3S5-iSMV L5830 este un dispozitiv conceput pentru a efectua măsurători și diagnosticare a conexiunilor de fibră optică. Combină funcțiile de: reflectometru, powermetru optic, sursă de lumină și detector optic - visual fault locator (VFL).
Power metru optic (VFL, LED, RJ45 tester) ULTIMODE OPM-20T-V01
Powermetru optic ULTIMODE OPM-2 (LED, RJ45 tester) OPM-20T-V01 L5810 este un dispozitiv folosit pentru a verifica atenuarea traseului de fibră optică singlemode și multimode.
Tester FO VFL 15mW +lanternă LED + tester RJ45 ULTIMODE VFL-V3-15
Detector optic - visual fault locator VFL (LED, tester RJ45) ULTIMODE VFL-V3-15 L5939 este conceput pentru a diagnostica problemele cu cablurile cu fibră optică. Emite lumină vizibilă cu o lungime de undă de 650 nm (roșu), care, atunci când este introdusă în fibră, este vizibilă în locuri cu îndoituri sau ruperi excesive.

Merită citit:

Pornirea switch-ului și a camerelor fără acces la alimentare - Funcția "Powered Device". Switch-ul PoE ULTIPOWER 352SFP N299707 are funcția PD (Powered Device) care îi permite să fie alimentat prin conectarea la un alt switch PoE. Această funcție este foarte utilă atunci când un singur cablu de Internet este conectat la locul de instalare al switch-ului (sau camerele, dacă sunt instalate în același loc, de ex., pe un stâlp)...>>>mai multe
Cablu coaxial TRISET 75 ohmi (clasa A ++, B2CA,  120dB, 1.05 / 4.6 / 6.9) 500m
Cablu coaxial pentru ieșirile de urgență