Săptămânalul DIPOL - TV/satelit, supraveghere, rețelistică

Nr. 37/2023 (15 Noiembrie 2023)

Funcție nouă pentru câinele robot.

Boston Dynamics, o companie de proiectare inginerie și robotică ce creează roboți pentru armata SUA, au transformat câinele robot Spot într-un ghid turistic vorbitor folosind ChatGPT.
Până acum l-am văzut pe Spot alergând, sărind și chiar dansând. Acum îl auzim pe Spot vorbind. Videoclipul lansat de Boston Dynamics arată câinele robot cu mustața și ochii ațintiți. Câinele vorbește cu membrii personalului în timp ce le arată facilitățile companiei. Desigur, vorbește cu un accent britanic distinct.
Câinele robot folosește inteligența artificială pentru a genera cuvinte pentru vorbire.
După cum sa arătat în timpul prezentării, Spot este capabil să răspundă la întrebări, iar în timpul unei conversații își mișcă gura pentru a mima expresia umană. Boston Dynamics a folosit interfața ChatGPT de la OpenAI împreună cu biblioteci deschise care conțin modele de limbaj (LLM). Robotul a fost echipat cu un difuzor pentru a avea capacitatea de a converti textul în vorbire și face ca „gura” să imite vorbirea „ca cea a unei păpuși”.
Matt Klingensmith, inginer software, a dezvăluit că echipa i-a oferit lui Spot un scenariu foarte scurt pentru fiecare cameră din facilitățile lor. Robotul a combinat acest scenariu cu imaginile pe care le primește de la camerele montate pe corpul său. Această combinație îi permite să genereze răspunsuri mai precise la întrebările care i se pun. În timpul testelor, echipa l-a întrebat pe Spot cine sunt „părinții” săi? Ca răspuns, Spot a mers într-o zonă din biroul companiei unde sunt expuse modele mai vechi ale robotului.
Deși Spot poate să sune și să arate destul de amuzant, este important de reținut că a fost creat în scopuri militare. Cu toate acestea, este greu să nu ne gândim la folosirea abilităților sale și în sferele civile ale vieții noastre. Conceptul de câine ghid este un bun exemplu în acest sens.

Modul coridor pentru camerele IP Sunell.

Toate camerele IP Sunnel au funcție de mod coridor, care este utilă pentru observarea scenelor caracterizate de înălțime mare raportat la lățime. Permite urmărirea unei scene înalte cu o cameră montată la mică distanță de zona de interes. De exemplu, dacă imaginea camerei este afișată în raportul de aspect 16:9, va fi afișată în 9:16 când modul coridor este activat. Pentru a utiliza această funcție, atunci când instalați camera, rotiți-o cu 90° față de poziția sa normală.

Modul hotel pentru receiverele Signal T2-MINI.

Modul hotel este o funcție nouă pentru receiverele DVB-T2 care vă permite să blocați posibilitatea de a schimba funcțiile din meniul receiverului. După activarea acestuia, utilizatorul poate doar să schimbe programele din listă sau volumul. Toate celelalte funcții rămân blocate, iar schimbarea lor necesită introducerea unei parole definite anterior. În modul hotel, tunerul pornește pe canalul nr.1. Acesta poate fi folosit prin difuzarea unui program de publicitate hotelieră. Modul hotel este util spitale, școli sau alte instituții.
Tuner semnal T2-MINI A99313 montat pe spatele televizorului.
Receptorul Signal T2-MINI A99313 poate fi montat pe spatele televizorului folosind două baze de montaj E950231 și coliere de cablu E952054. Suporturile pot fi folosite și pentru aranjarea estetică a cablurilor. Tunerul astfel montat se află la 9 mm distanță de televizor, ceea ce garantează o bună ventilație. Înălțimea totală de instalare nu depășește 25 mm, ceea ce face posibilă prinderea cu ușurință a televizorului pe perete folosind orice suport LCD fără riscul de a deteriora peretele sau receiverul în sine.

Grupuri de dispozitive în iVMS-4200.

După adăugarea DVR-ului în aplicația iVMS-4200, se poate întâmpla ca camerele să nu fie vizibile în fereastra de previzualizare. Această situație poate apărea dacă opțiunea Import to group nu este selectată la adăugarea unui DVR/NVR. Soluția este să adăugați din nou dispozitivul cu opțiunea selectată sau să creați un grup în pagina Device Management->Group. În această pagină, puteți să creați manual un grup și să importați permisiunile de utilizator sau să creați un grup după numele dispozitivului cu importarea automată a funcțiilor disponibile. Grupul creat poate fi, de asemenea, editat, adică în cazul unui sistem de monitorizare, canale de codare (camere) pot fi adăugate sau eliminate.
Fereastra pentru editarea, importarea și crearea grupurilor

Funcția DDM la modulele SFP.

DDM, Digital Diagnostics Monitoring, este un set de funcții care permit monitorizarea funcționării modulelor SFP cu fibră optică în switch-urile de rețea. După introducerea unui modul SFP cu DDM în switch, acesta furnizează următorii parametri de funcționare:
  • Temperatura modulului SFP,
  • Tensiunea de alimentare,
  • Curentul de alimentare laser/diodă,
  • Putere optică pe portul Tx,
  • Putere optică pe portul Rx.
Mai mult, în funcție de protocol switchului, se pot afișa mesaje privind problemele de transmisie și pierderea completă a semnalului. DDM combinat cu SNMP (Simple Network Management Protocol) permite o gestionare mai eficientă a rețelei și monitorizarea parametrilor acesteia la nivelul stratului fizic. Acest lucru este posibil, printre altele: datorită posibilității de a defini diferite nivele de alarmă pentru parametrii individuali.
Fereastra de date DDM pentru switch-ul TP-Link TL-SG3428X cu un modul Ultimode SFP+ L1430

Adresare IP – partea 1.

+ Schimbul de date între cel puțin două PC-uri necesită crearea unei rețele dedicate. Dispozitivele comunică într-o rețea prin protocoale de comunicare adecvate folosind medii de transmisie. Nu numai computerele și serverele pot fi conectate la o rețea de calculatoare în zilele noastre, ci și echipamente CCTV, alarme, componente smart home sau electrocasnice.
La configurarea interfețelor de rețea ale unor astfel de dispozitive, utilizatorului i se cere să introducă setările de rețea recum:
  • Adresa IP,
  • Subnet mask,
  • Gateway,
  • DNS,
  • Porturi (pentru anumite servicii).
Fiecare dispozitiv de rețea are propria sa adresă IP.
Un exemplu de setare a adresei IP pentru o cameră IP CCTV.
Adresă IP - acesta este numărul de identificare a gazdei care este utilizat pentru comunicarea corectă între dispozitive. O adresă IP este un număr atribuit unei interfețe de rețea, unui grup de interfețe (adrese de broadcast, multicast) sau întregii rețele de calculatoare, folosit pentru a identifica elementele rețelei și fiind unul dintre elementele care permit comunicarea între ele.
Există două versiuni de adrese IP:
  • IP versiunea 4 (IPv4) - adresa IP este un număr de 32 de biți (de la 0 la 4294967295), scris în ordinea big endian (stocarea de date în care este plasat primul octetul cel mai semnificativ). Adresa este scrisă ca 4 bytes separați, numiți octeți, deoarece în formă binară au opt biți. Acești opt biți dau 256 de combinații, astfel încât fiecare octet reprezintă un număr de la 0 la 255. Exemplu de adresă IPv4: 62.121.130.38
  • IP versiunea 6 (IPv6) - adresa IP este un număr de 128 de biți în cod hexazecimal, nu zecimal. Aceasta înseamnă că o adresă IP constă din opt grupuri de cifre, cu patru cifre de la 0 la F în fiecare grup. Spre deosebire de versiunea anterioară a protocolului, domeniul de adrese, adică zona sa de vizibilitate, este limitat de prefixul corespunzător. Exemplu de adresa IPv6: 2003:0db8:0000:0000:0000:0000:1428:57ac

Produse noi în oferta Dipol

===Cameră dome Hikvision DS-2CD2143G2-IS K00911B face parte din seria EasyIP 2.0 Plus, care implementează tehnologia AcuSense bazată pe algoritmul Deep Learning. Prin urmare, în cazul evenimentelor de detecție al mișcării și analizei VCA (trecerea unei linii virtuale, detectarea intruziunii) există un filtru care vă permite să clasificați obiectele de tip om/vehicul și să filtrați toate celelalte alarme care nu îndeplinesc criteriul (ploaie, animale, frunzele copacilor etc.).
Buton pentru ieșirea de urgență APWK (clapă de siguranță, verde) Yotogi G77196 este un buton de urgență folosit in sistemele de control acces. Are contacte NO/NC ce pot ține un curent de maxim 2 A și pot fi folosite pentru a controla un jumper sau o yală electrică. Odată activat butonul poate fi resetat cu o cheie dedicată. Utilizarea unui geam de protecție protejează butonul de apăsarea accidentală. Butonul este dedicat pentru montare la suprafață.
Buton pentru ieșirea de urgență APK (clapă de siguranță, roșu) Yotogi G77196 este un buton de urgență folosit in sistemele de control acces. Are contacte NO/NC ce pot ține un curent de maxim 2 A și pot fi folosite pentru a controla un jumper sau o yală electrică. Odată activat butonul poate fi resetat cu o cheie dedicată. Utilizarea unui geam de protecție protejează butonul de apăsarea accidentală. Butonul este dedicat pentru montare la suprafață.

Merită citit:

Vizibilitatea în rețelele wireless. Este important să ne dăm seama că raza de acțiune a unei rețele wireless depinde de mai mulți factori, dintre care unii îi putem influența, iar alții sunt necunoscuți. Zona Fresnel (pronunțat frenel) este unul dintre cele mai importante concepte din radio și trebuie să fiți familiarizați cu el. Este o zonă implicată activ în transmiterea energiei semnalului radio. Forma acestei zone în secțiunea longitudinală este o elipsă, iar în secțiunea transversală este un cerc. Raza acestui cerc variază pe lungimea întregii legături radio și atinge valoarea maximă la jumătatea distanței dintre antene. Prima zonă Fresnel este cea mai importantă, deoarece aici este transferată aproape toată energia semnalului radio.
..>>>mai multe
Legătură stabilită corect - vizibilitatea antenelor și lipsa obstacolelor din prima zonă Fresnel.
Antenă DVB/T2 SMART CITY cu bypass pentru distanțe